Egy kiindulópont hardware vásárlás előtt

 ( trey | 2001. november 9., péntek - 17:04 )

Egyszer eljön az idő amikor lassú lesz a gépünk, elavul a VGA kártyánk, nagyobb winchestert szeretnénk, vagy csak egyszerűen ki akarjuk cserélni az egész gépünket.

Mit teszünk ilyenkor? Fogjuk magunkat, elmegyünk egy számítógépeket árusító céghez, és vásárolunk egy számítógépet. Fogjuk, örülünk, visszük haza, elő a *** Linux telepítőlemez, bebootolunk ......

#&@!&$ shit, nem működik. És kezdődik a keresés, kutatás, hogy próbáljunk valami életet csiholni a hardware -ba.

Ez is egy járható út, de van ennál sokkal jobb, sokkal ésszerűbb is. Mielőtt megvásároljuk a hardware -t utánnanézzük az interneten. Igen, de hol?

Hát a Google -n rákeresek! - jöhet a válasz. Ez egy megoldás lehet, de gondoljuk el, hogy egy számítógép esetenként 10 alkatrészből is állhat, és mire a Google -n összevadásszuk az információt beleőszülünk.

Van azonban egy weboldal, ahol kimondottan a hardware tesztelésre specializálódtak. Ez nem nagy hír, ezer ilyen van. Ami az érdekes benne, hogy itt csak a Linux kompatibilitást vizsgálják. A Linuxtested.com egy hardwaregyártóktól független weboldal. Célzottan a hardwaregyártók által beküldött tesztdarabokat nyúzzák, és a Linux OS -el való kompatibilitást vizsgálják. A Keylab Inc. mérnökei által bevizsgált hardware eszközök biztos, hogy működni fognak a Linux -unkal, és nem kell azon gondolkoznunk, hogy mikor álljunk neki drivert írni a frissen vásárolt méregdrága eszközünkhöz.
Tehát, mielőtt nekiugrunk a vásárlásnak, érdemes itt utánnanézni a dolgoknak, szépen kategorizálva megtaláljuk az eszközök teszteredményeit, amit akár ki is nyomtathatunk (jól jöhet ha éppen hardware kereskedők vagyunk és meg akarjuk győzni a vásárlót, hogy ez az eszköz biztosan működni fog a Linux -al). Aki többet foglalkozik hardwarekkel (mert éppen ez a munkája) az láthatta, hogy a nagy alaplapgyártók egyike, neve legyen *** (a három csillag nem véletlen), már úgy árusítja az alaplapjait, hogy rajta van a Linuxtested.com emblémája.