Két részre szakad a Linux fejlesztők közössége?

 ( trey | 2001. november 6., kedd - 21:40 )

Múlt héten Linus Torvalds (a linux kernel atyja) és Alan Cox (a 2.2.x kernelfa vezető maintainer -e, kernelhacker) megállapodtak a Linux VM (virtual memory manager) fejlesztésésnek további sorsáról. Alan Cox a jelenlegi kernelben levő 'régi' VM -es kernel fejlesztését folytatja a 2.4 -es kernelfában, míg a Linus vonal az új VM fejlesztésén fáradozik. Tehát folytatódik a 'régi' VM fejlesztése is.

A hír nagy megkönnyebbülést hozott azon linux kernelfejlesztők körében, akik a mindkét kód folytatását támogatták. Ugyanis a két VM között jelentő eltérés van. Például eltérő disk cache rendszer, és a quota kód sem kompatibilis.

Sokan olyan rémhíreket terjesztettek, hogy a Linux közösség két részre szakad és a az egész történet rossz fordulatot vesz.

A 2.4.10 -es kerneltől kezdve a Linux kernel az új VM -el van 'felszerelve'. Az új VM kódját a Andrea Arcangeli írta, aki az Oakland -i SuSE Inc. -nek dolgozik, és Olaszországban él.

Cox elutasította az általa karbantartott 2.4 -es kernelfából (-acXX patch -ek) az új VM implementációt, helyette az eredeti VM kódot részesíti előnyben, amelyet Rik van Riel fejlesztő írt, Ő a Conectiva S.A. -nak dolgozik, és Braziliában él. Ez a kód került a Januárban kiadott stabil 2.4 -es kernelbe.

Linus és Cox több levélváltás után megegyeztek, hogy Linus az új VM kódot használja majd a jövőben, beleértve a 2.5 sorozatot is, míg Cox egyelőre marad a régi kódnál.

Alan és Linus nem nagyon tárgyalnak, bár szerintük nem keletkezett közöttük szakadék, csak más a véleményük.

Közben Andrea Arcangeli elismeri, hogy az általa írt VM kód nem teljesen hibátlan, előfordulnak vele kisebb-nagyobb gondok.

Hmm. Kérdés, hogy mi a jó? Maradni a megszokott, jól bevált úton, vagy előre mutató projectbe kezdeni. Linus a haladás pártján áll, vele tart Arcangeli. Cox a stabilitást választja, és a megfontolt lassabb fejlesztést. Vajon melyik út vezet előbbre? Valóben nem okozza ez a Linux közösség megosztását, vagy hanyatlását?

A kérdésekre nem tudom a választ, és ebben az időben szerintem senki nem tudhatja. Ha van véleményed írd, meg!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát igen, erről beszéltem. Itt az áll, hogy Alan mégis átvált az Andrea Arcangeli féle VM -re. Úgy tűnik a fejlesztők kissé nincsenek összhangban egymással, és nem tudom, hogy ez mennyire árthat a Linux fejlesztésének. nem lenne jó ha ez a project is a FreeBSD sorsára jutna.