Samba + ékezetek

Fórumok

Sziasztok!

Egy SuSE 8.2 fájlszerver anyagai - teljes raid tömbbel együtt - át lettek pakolva Debian Etch alá. A tömbön reiserfs fájlrendszer van. A probléma ott van, hogy a sambát sehogyan sem tudom úgy beállítani, hogy az ékezetek rendesen megjelenjenek.
SuSE alatt a windows-os kliensek rendesen látták az ékezeteket, de linux alól ott is csak kérdőjelek látszottak. Most viszont Debian alól és a kliensek alól is csak különféle jelek látszanak az ékezetek helyén.
A client code page, character set és társait már végigzongoráztam, de semmi eredmény, bár néha megváltoznak a karakterek, de nem jó irányba.
Nem tudja valaki, milyen speciális beállítás lehetett a SuSE-ban, ami ezt befolyásolhatta? Vagy bármilyen egyéb megoldást?

Üdv: Tamás

Hozzászólások

mit jelent az hogy át lettek pakolva?

átraktad a vinyókat?
vagy átmásoltad a fileokat?

Helló!

Ha ezeket a sorokat beteszed az SMB.CONF-ba, akkor mennie kell:

dos charset=CP852
unix charset=ISO8859-2
display charset=ISO8859-2

Megnézed hogy milyen ékezetes betűk gyanánt milyen byte-ok állnak a fájlnevekben és összeveted a létező karaktertáblákkal. Vagy:
ls | iconv -f tipp
ahol tipp helyére egy tippelt karakterkészlet nevét írod be, ha jó a tipp akkor jól látod az ékezeteket a parancs eredményeképp.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy régi rendszered is félre volt konfigurálva. Amit írtál, hogy Windows alól jól látszottak a fájlnevek, csak Linux alól nem, rég rossz. Normális bekonfigurálás esetén Windows és Linux alól egyaránt jól látszanak.

A fájlnév byte-jait hogyan tudom megnézni?

A megadott parancsot kipróbáltam szinte mindegyik (japán, kínai nem) karakterkódolással, amit az iconv ismer, de majd mindegyiknél az "érvénytelen bemeneti sorozat az x pozíción" hibaüzenet jön.

Tudom, ez nekem is fura volt, de én csak örököltem az adott szervert annak minden bajával együtt...

Mindenkinek köszönöm a hozzászólást!

A "convmv -f cp85x -t utf-8 -r --notest /valami" parancs megoldotta, így visszakaptam az összes ékezetet.
A gond az volt, hogy cp850 és cp852 kódolású fájlok felváltva voltak a könyvtárakban, de sikerült szétválogatni őket...

Hello

En is hasonloval kuzdok mint a topic indito. Regi serverbol hdd ki, ujba be. Ha felmountolom a particiot amin a regi sambas megosztas volt mar ott rosszak a karakterek. Vegig probalgattam az ls | iconv -f tipp trukkot de egyikre se lett jo. Kimentve fileba a fileneveket szinten nem derul ki semmi. Olyan mintha az ekezetek helyere rossz karakter kerult volna. Hogy kene mountolni hogy jo legyen? Sima ext3. Tehat hiaba allitgatom a sambat mar eleve mountolva rossz :(