filename encode megállapítása WInXP-n?

Sziasztok!

Tudja valaki, hogyan lehet megállapítani, hogy egy winXP-n található fájl neve milyen karakterkódolású (pl: UTF8 vagy iso8859-2)?

nagyon szívesen veszek bármilyen tippet, mert már szívok vele egy ideje. (olyasmi jó lenne, mint a convmv linux alatt)

Hozzászólások

Egyrészt figyelmedbe ajánlom ezt a topicot illetve kérhetsz segítséget Egmont-tól, bár ő jelenleg a kapcsolat oldalon nem engedélyezi az email-ek fogadását.

Mindezeken túl a kérdésed kicsit pongyolának tűnik. A karakterkódolás hasonló a képek formátumához (jpg, png, gif, stb). Ez azt jelenti, hogy minden szöveg (beleértve a fájlneveket) tekinthető sima bájtokból álló bitfolyamnak. Amikor karakterkódolásról beszélünk, akkor ezen bájtok tartalmának értelmezéséről beszélünk, azaz arról, hogy kettesével értelmezzük/jelenítünk meg bizonyos bájtpárokat vagy sem.
Ennek megfelelően "megállapítani" nem lehet a karakterkódolást.

Meg kell tudni, hogy a kérdéses információt az "író" milyen kódolással "állította elő" bájtsorozat formájában, és ugyanezt az algoritmust (kódolást) használva kell "visszaolvasni", megjeleníteni a kérdéses szöveget.

Érdemes játszani egy kicsit a Kate-tel (magyarosan katéval). Rugalmasan lehet állítani menüből, hogy a megnyitott fájlt milyen karakterkódolással "mutassa". Érdemes elmenteni egy szöveget iso-8859-2-ben, és megnézni utf8-ban, és fordítva.