Debian vs. SuSE vs. Red Hat vs. Mandrake

Címkék

Mielőtt belekezdek ebbe az írásba előre bocsátom, hogy én kizárólag Debian Linux -ot használok. Aki ismeri a Debian disztribúciót, az tudja, hogy egy stabil, megbízható, jól felépített linux terjesztés. A Debian fejlesztői mindíg szem előtt tartják a biztonság kérdését. A Debian célja egy mission-critical alkalmazások futtatására alkalmas operációs rendszer felépítése. Ez megköveteli a csomagok fokozottabb tesztelését, ami azt eredményezi, hogy azok lassabban kerülnek bele a terjesztésbe mint más disztribúciókba. Sokan vádolják a Debian -t, hogy elavult, régi csomagok alkotják a stabil terjesztést, és hogy a fejlesztők sokáig halogatják a stabil disztribúció kiadását. (A Debian általában évente jelentkezik új terjesztéssel, szemben más linux forgalmazó cégekkel, akik évente akár 3-4 terjesztést is forgalomba bocsátanak). A Debian jelenlegi a 2.2 -es potato verziója lassan egy éves. Az a kérdés, hogy jó-e ez így? Tényleg fontos az ilyen hosszú tesztidőszak? Mi a fontosabb? Az , hogy minél hamarabb élvezhessük az új csomagok előnyeit, vagy inkább törekedjünk a biztonságra? Vagy használjunk inkább fejleszti verziót (woody,sid)? Vagy hagyjuk a Debian -t, és használjunk SuSE -t, Red Hat -et, netán Mandrake -t? Kiváncsi lennék Te milyen disztribúciót használsz, miért azt használod, mik az előnyei, a hátrányai. Nem dist-war -t akarok indítani, csak érdekel, hogy ki mit gondol erről a kérdésről. Ha van kedved írd meg a véleményedet.

Hozzászólások

Kisgyerek koromban, mikor még tucatjaval olvastam a számítástechnikai magazinok érdekességekkel (nemutolsósorba szép színes képekkel) tarkított hasábjait, találtam egy cikket, hogy RedHat linux, meg annak telepítése - kezdő lépések.

A cikk olvasásán felindulva felraktam a RedHat linuxot, persze nagyon hamar lekerült a gépről, mert nemtudtam mitcsinálni vele. Nemsokkal rá megjelent a SuSE is mellékletként, na akkor elrohantam a boltba vettem könyveket, elolvastam őket, és elkezdtem tudni használni a dolgot. (Na jó mellémállt két rendszergazda az egyetemről is akik azért némiképpen toltak egy kicsit előre). És mikor már úgygondoltam, hogy ideje továbblépni az újságmelléklettől, akkor megvettem első linuxomat.

Azért tartsuk szemelőtt, hogy a RedHat, a SuSE, a Mandrake, stb. stb. mind, mind fizetős disztribúció, és az internetről soha nem kaphatjuk meg az egészet.

Igazából az bosszantott, hogy vettem egy dobozos 6.2-es SuSE-t utánna egy 6.3-asat is (mert piszkoshamar kiadták az újat), és szintén hamar kijöttek a többiek egyre növekedve a számok, és én dobozos SuSE tulajdonosként nem upgradelhettem ingyen a többire, hanem lekellett nyelnem a libc5-öt meg a többi szarságot ami bennevolt.

És akkor jött a debian. Ingyenes volt, rengeteg CD-n, szabad upgrade a fejlesztés újabb fokaira, és mérhetetlen precizitás, csomagkezelés, fantasztikus működés.

Igazából azt szeretném evvel mondani, hogy a RedHat, a SuSE, a Mandrake vagy akármi hiába fejleszt, fejleszt és fejleszt ha újra megkell vennünk tőlük a továbbfejlesztett verziót, és persze nem olcsóért.

Szóval a debian a legjobb és ha szeretnénk olyan csomagokat amiket még nem érünk el, akkor sincs baj, mert van dpkg --build meg forrás.

SilveRaid.

Valóban. Akit egyszer a Debian megfog az nem szabadul. Én is SuSE -val kezdtem, de mondogatták, hogy hagyjam mert nem jó. Olyanok mondták akik értettek hozzá, legalábbis akkor úgy tűnt. Szereztem egy Debian Slink cd -t, aki ismeri tudja miről beszélek =). Hát, mit mondjak ég és föld volt a különbség a Debian javára. Azóta is ezt használom, és nem hinném, hogy váltani fogok. A Debian stabil, okos csomagkezelője van (bár manapság kezdik ezt lenyúlni más linux cégek ), borzasztóan hamar reagálnak a biztonsági hibákra. És szerintem ez a legfontosabb egy disztribúciónál, nem pedig, hogy milyen Yast, draxconf, vagy kudzu van a csomagok között.

Mint mondtam én SuSE -val kezdtem. Utánna tértem át a Debian -ra. Nem hinném, hogy valaha is mást fogok használni. A SuSE a kezdőknek jó, mert szájbarágós, mindent bekonfigurál, segít a rendszert használhatóvá tenni. De amint a géped kezded megismerni, úgy jössz rá, hogy a Debian a legjobb választás. Mindent kézzel beállítani, érezni, hogy te irányítod a rendszered, és nem fordítva. A Debian egy bizonyos értelemben vett szabadságot biztosít, míg a többi rendszerben egy előre megszabott utat kell végigjárnod. Ha a szabadságot, függetlenséget akarod, akkor a Debian -t választod, ha beállsz a sorba, akkor jönnek az uniformizált rendszerek.

trey

Igazából az ismerőseim körében egyre többen használunk linuxot, igyekszem terjeszteni amennyire csak lehet, persze azért még ellenállnak. Namost van aki már közülük egy csómót kipróbált, elsősorban olyanokat, amikhez már grafikus telepítő van. Az ő tapasztalatai szerint sokkal könnyebb belőni desktopnak egy 7.2-es suse-t, vagy egy Mandrake-t. (Ami igaz az igaz, elinditsa a sound card wizard-ot, és 2 percen belül szól a hangja, videókártyaproblémái se igen vannak, simán nyomja a wizard aztis). Meg ilyesmi.

> Tehát az apt-t is és a javításokat is használni lehet akármilyen terjesztésen, és az, hogy ezt ki fejlesztette ki, az tökmindegy, a lényeg a linux

Hozzátenném, hogy ez így nem teljesen igaz. Merthogy minden disztribúció szépen patch-elgeti a saját forrásait, és azt adja oda neked. Szóval ha a disztribúció által adott forrást patch-eled meg a kiadott patch-el, akkor jó eséllyel el fogsz egy darabig szórakozni.

Mindenesetre egyetértek azzal, hogy nem indokolt a debian imádat. Nem teljesen korrekt, hogy ha valami friss szoftvert akarsz használni - tegyük fel, elkészült egy feature, amire eddig vártál - akkor upgrade-elhetsz sid-re. Én személy szerint sid-et használok, de leginkább megszokásból. Meg nemigen tudok lemondani az apt-get -ről... :)

Azt én se vitatom, hogy a Debian a legstabilabb distribució, de ha valakinek nincsen ideje bajlódni a beállítgatásával, vagy éppen kicsit barátságosabb társat keres én a Mandrake linuxot ajánlanám. Desktop gépre gyorsan szépen magyarul feltelepítette magát, és már használható is.
Számomra bizonyos szempontból elony, hogy RedHat alapu. Tobb nagy ceg ruhazott, be mar ebbe a distribbe.
Valahol ez jelentkezni fog.
PLD. nemrég kerult a kezembe egy adatbazis kezelo, ami Windows alatt illetve a linux RedHat alatt fut.
Ezzel nem azt mondom, hogy Debian alatt nem lehet elinditani, csak valószinüleg sok utánjárásba átállítgatásokba telik. Ami megintcsak nem elhanyagolgató nincs gyári support.
A SUSE bár nagyon nyomják, nagyon kirivó. Tulságosan elüt a többi linuxtól. De lehet olyan, akinek beválik.

Üdv nektek. Öntsünk tiszta wassert a pohárba. Nem hiszem, hogy bárki is vitatná, hogy a Debian a legstabilabb distribució. Vallom ha nincs elég pénzem úgy legyen időm bajlódni a beállítgatásával. Ami a SUSE-t illeti az office-t ha meg is veszem mégis csak töredéke a költség mint odaát a Bill-éknél. A megbízhatóságról akkor még nem is szóltam.
Joe.

Hi

Szal saját dist.-en már én is gondolkoztam, nem lett belőle semmi mint sokminden másból sem, de nem ez a lényeg, hanem ha én elkezdek felrakni egy debian-t és felrakom mer tudom hogy mit csinálok akkor az müködik, míg mikor hosszú idő után újra kipróbáltam egy mandrake-t mer gondoltam hogy az majd jó lesz nekem 4.x -es XFree86 -tal, akkor estem pofára amikor, az egy semmi extrát nem tartalmazó gépre felvarázsolta magát, és nemhogy hangot nem csinált de még el sem indult, na én akkor mondtam azt, hogy bár nem debiannal kezdtem, de én többet mást nem használok.