X fagyás SUSE-val

Fórumok

Már beszéltem több emberkével hogy SUSE 10.1 alatt kifagy az X hát gondoltam felrakom a 10.0 ami állítolag a legstabilabb nos a fagyás továbbra is fennt áll. 10.0 alatt a monitort kikapcsolja mikor grafikus felületet probál behozni és kis idő múlva teljesen lefagy. ( numlock és a capsLock gombokon szoktam ellenörízni egy ideig villognak aztán abbamarad és semit nem tudok csinálni) Terminálból probáltam elindítani a sax-ot de ugyanugy sikertelenül. A videokártyám egy Nvidia Inno3D 6600 Gt már a biosát is átírtam AGP-re de ez sem segített akinek van valami ötlete szívesen fogadom.

Hozzászólások

Üdv.

Ha szabadna javasolni, akkor legyél szives és írd meg, hogy:
-Be van kapcsolva a 3D vagy 2D-ben csinálja ezt?
-Az xorg kezeli a kártyát, vagy NVidia "driver"-t telepítettél?
-Milyen felbontásnál tapasztalod ezt?
Ugyanis pl. van aki 1200x1600-as felbontásban üzemeltetné a monitort, de nem sikerül neki. Amúgy pedig az 1024x768 vagy az 1152x864 is megfelelő lenne
-Más Linux-szal próbáltad?
Esetleg ha van kéznél egy Live CD az is megteszi egy próbának.

Az X szerver kezeli a billentyűzetet is ezért tűnik úgy mintha az egész rendszer lefagyott volna, pedig csak az X a "hibás".
Mondjuk ha hálózatban van egy gép, akkor a ping-gel meg lehet nézni, hogy tényleg az egész lefagyott-e (bár ez most csak részletkérdés)

Ha a fenti kérdésekre válaszolsz, akkor könyebb megkeresni a hibát.

Nos 10.1 ben nem volt bekapcsolva a 3d és driver sem volt fennt viszont 10.0 ban be van kapcsolva és online frissitésben felraktam a drivert hozzá. A 2. telepítésnél 1024x768 85Hz monitort választottam mert a gyártonál nem szerepelt a moncsim (SAMSUNG SyncMaster 795mb) Csak ezt a 2 linuxot probáltam. Sajnos csak ez az 1 gépem van pingelni nem tudok. 10.1 en elindult az x bejött az asztal és bumm lefagyott nem reagált semilyen billentyű-re. Terminálból ez történt:
Ctrl+Alt+F1
login: root
password: (root jelszó)
init 3
sax2
elindul a sax2
5-10 mp és lemerevedik a kép egér megáll és nem reagál semilyen bill-re csak resetelni tudok.

"Szerző: Devtor
Dátum: h, 2006-07-31 18:57

Nos 10.1 ben nem volt bekapcsolva a 3d és driver sem volt fennt viszont 10.0 ban be van kapcsolva és online frissitésben felraktam a drivert hozzá. A 2. telepítésnél 1024x768 85Hz monitort választottam mert a gyártonál nem szerepelt a moncsim (SAMSUNG SyncMaster 795mb) Csak ezt a 2 linuxot probáltam.

Üdv.
Szerintem ha nem feltétlenül ragaszkodsz a 3D-hez, akkor annak kikapcsolásával valószínüleg megszünhet a probléma.
Bár nem tudom, hogy a gyári driver mennyire hibátlan, de jobbára a 3D-vel szokott probléma lenni.

A monitor CD-jén szokott egy .inf fájl lenni és olvastam róla valahol, hogy ezt be lehet olvastani a Linux-szal is (valahogy) és ebben a "Modeline" sorhoz hasonló adatok vannak, bár ez is csak részletkédés.
Ha netán túlhajtaná a monitort, akkor az úgyis jelzi.

Szóval addig jutottam hogy elíndítom a süsüt -r -m 0=nv kiegészítéssel bejön az x de kb 10 mp után fagyi. Megprobálom azt hogy leszedem a legujjab drivert és kernelt kiteszem cd-re majd megprobálom telepíteni azokat hátha megjavul. Ha esetleg másnár is elöfordult ez a hiba és sikerült megoldania akkor kérem írjon de várok egyébb jótanácsokat és ötleteket is.

Na szóval ez sem jött ösze ugyanis elindítom a telepítöt és azt irja hogy kell neki valami nvidia kernel és fel akar mászni netre de nem sikerül neki (unable to host) valahogy el lehet indítani a netet x felületen kívül? (adsl) Elvileg konfigurálva van mert telepítésnél tudtam update-ni csak el kéne valahogy indítani (felcsatlakozni).

A telepítő megy grafikus felületen? Egy nem támogatott videokártyát úgy sikerült működésre bírnom, hogy összeszerkesztettem a telepített és a telepítéskor használt config fájlokat, mert a telepítés ment grafikusan. Fájlneveket nem tudok írni, mert az még XFree86 idején volt, de valami ilyesmi segíthet.

Semiylen változás nem tudtam előidézni sajnos :( Amit írtál én nem tudom kivitelezni anyira azért nem értek hozzá. Arra gondoltam megprobálok egy másik distrot ha irnátok ide párat amiben van magyar nyelv azt megköszönném esetleg hogy honnan tudnám letölteni.
--Még nem adtam fel a reményt hogy LINUX-om legyen--

Ilyesmit kéne:
CD be, telepítés. Ha megy grafikusan, OK.
Átmész egy terminálra, Ctrl-Alt-F2-vel vagy F5-tel pl. root terminált kapsz.
Most fel kell csatolni a linux gyökérkönyvtárát:
mkdir linux_root
mount /dev/hda2 linux_root
Természetesen /dev/hda2 helyére a megfelelő partíció. (Pl. a telepített rendszeren df / kiírja.)
Csinálunk egy biztonsági másolatot az eddigi config fájlról:
mv linux_root/etc/X11/xorg.conf linux_root/etc/X11/xorg.conf.backup
Most felmásoljuk a telepítéskor használt config fájlt:
cp /etc/X11/xorg.conf linux_root/etc/X11/xorg.conf
Újraindítjuk:
umount linux_root
reboot
Valószínűleg megy, ha a telepítéskor ment, lehet, hogy rossz minőségben, mert a telepítő mindig működő, de keveset tudó beállításokat használ. Következő lépésként megnyithatod a két config fájlt, megpróbálhatod megérteni a felépítésüket, és megnézni, hogy milyen speciális beállítások vannak a backup fájlban, és mik azok, amiket érdemes a működő fájlba is átvinni, és attól még működik a rendszer.

Nos szóval mikor a telepítés elindítom bejön az a szöveg hogy kde Gnome vagy egyébb ott kilépek terminálba és az álltalad szöveget pötyögjem be? Mert megprobáltam de a mountolásnál megakadtam mert végigprobáltam a hda 1-8 és a hdd 1-8 ig (elvileg hdd7) de nem akarja az igazságot. Még 1 érdekes dolog mikor bejön a telepítő ezt írja: You are about to 32-bit sofware on a 64-bit computer.Ez azért is érdekes mert tudtommal 32-es a gépem. (AMD Sempron 2800, abit nf-8v, 768mb ddr 400, Inno3d 6600 gt, pm: seagate ps: LG dvd-rom sm: LG dvd rw ss: samsung) már arra is gondoltam hogy nem az a baja hogy sec slawe vincsire telepítettem?

Sec. slave vincsi partíciója szerintem /dev/hdd? . Indítd a telepített rendszert szöveges módban! /etc/fstab tartalmazza a fájlrendszereket, minden sor egy fájlrendszer, az adatok szóközökkel vagy tabokkal elválasztva. Az a sor a gyökérfájlrendszer, amiben a második oszlopban / van, itt az első elem tartalmazza az eszköznevet. Elképzelhető, hogy a csatoláskor meg kell adni a fájlrendszer típust, ami a harmadik elem a sorban. Pl. ha a sor:
/dev/hda3 / reiserfs acl,user_xattr 1 1
akkor a parancs:
mount /dev/hda3 linux_root
Ha nem megy:
mount /dev/hda3 linux_root -t reiserfs

Nos a siker megint elmarad :( nem megy még mindíg a mountolás mindegyik verzióra ezt irja: No such file on directory .viszont az kiderült hogy a / csatolási pont az a dev/hdd7 acl user_xattr 1 1-en van. beírtam simán mount ezt irta ki remélem segít valamit mert én nagyon nem vágom:
rootfs on / type rootfs (rw)
tmpfs on / type tmpfs (rw)
proc on /proc type proc (rw,nodiratime)
sysfs on /sys type sysfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw)
usbfs on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
/dev/loop0 on /mounts/instsys type cramfs (ro)

"A telepítő megy grafikus felületen? Egy nem támogatott videokártyát úgy sikerült működésre bírnom, hogy összeszerkesztettem a telepített és a telepítéskor használt config fájlokat, mert a telepítés ment grafikusan. Fájlneveket nem tudok írni, mert az még XFree86 idején volt, de valami ilyesmi segíthet."

Igen.Pontosan.
Egyszer egy kolléga lecserélte a VGA kártyáját (még a 8.2-es SuSE idejében) és azon csodálkozott, hogy a Voodoo Banshe-re bekonfigurált XFree86 nem indult el az az új NVidia kártyával.
Akkor én is hasonlóan jártam el mint Te és VESA módban egész elviselhetően ment az X, bár kissé villogott az akkor még 14"-os monitoron is. Ez csak az NVidia driver letöltéséig kellett igaz.

Mindenesetre az alacsony képfrissítési frekvencia miatt nem ajánlatos hosszú távon használni ezt, bár a TFT monitorokkal biztosan másképp fest a dolog manapság.
Ezt még nem próbáltam.

"Szerző: snq-
Dátum: sze, 2006-08-02 22:29

óriási"

Hölgyeim és Uraim!
Lám, lám itt mindenki a tudása legjavát adja bele, ezért nem maradhat el a hozzászólók közül "nemecsekerno" sem, akinek igen mélyreszántó szakmai hozzászólását olvashattuk itt.

Csak így tovább! Fog ez menni!
Csak gyakorolni kell!

Ez tenyleg bobeszedu volt.

Devtor, hagyd a 64 bites SuSE-t, tedd nyugodtan fel a 32 biteset.

Telepiteskor az nvidia driver letoltese/telepitese utan, a legvegen illetve a monitor/video beallitasnal lehet allitani a frequenciat es a felbontast. Itt nincs veletlenul egy "teszt" gomb? Ha van, probald ki. Ha nem, a frequenciabol vegyel le, mert lehet, hogy nem birja a monitor azt a 85 herzet (nem ismerem a monitorodat).

Ha ez nem segit, nezd meg, jegyezd fel (akar mar telepiteskor), hogy melyik particion van a rendszer (/). Ez elmeletileg a hdd7, ahogy mondtad.

Ezt kovetoen kovesd gd utasitasait (telepito dvd-rol bootolas, telepitett rendszer root filerendszerenek csatolasi pontjanak letrehozasa, ebbe a /dev/hdd7 mountolasa, majd a konfig fileok masolasa a fentiek szerint). Ekkor biztosan elindul az X.

Elmeletileg van egyszerubb megoldas, SuSE eseten, ha jol dereng, van a /etc/X11 konyvtarban egy xorg.conf.install vagy valami ilyesmi file, ami egy biztonsagi mentes a telepiteskori x szerver konfig filejarol.

Miutan csinaltal biztonsagi mentest az ugyanitt levo xorg.conf filerol, ezzel az xorg.conf.install-lal ird felul a jelenlegi xorg.conf-ot (cp /etc/X11/xorg.conf.install /etc/X11/xorg.conf), igy meguszod a telepito dvd-t, mountolast

udv

Az openSUSE bug listben ezt találtam. A hiba még nyitott, és jó lenne többet megtudni róla. Érdemes az nvidia fórumán szétnézni, mert sok esetben oda írnak be működő workaroundokat.

Köszönöm a segítséget és a türelmet végre valahára el tudtam indítani és nem fagy :) A megoldás az volt hogy átírtam a xorg.conf-ot az xorg.conf.install-al. A következő lépés mi legyen? Netet már elő tudtam idézni csak az a baj ha megnyitok egy oldallt akkor rohadtul szaggat a görgetésnél és egy-egy "ablak" kinyitásánál is akadozik. Gondolom fel kéne tenni az nvidia drivert csakhát merjem ne merjem? Jah majdnem elfelejtettem suse 10.1-est raktam fel a 32 bit-est.

Az igazság az hogy nem sikerült online updetelnem mert valamiért nem tud csatlakozni. Most is Linuxról írok de nem megy neki még mindíg.
# generic XFree86 4.x configuration file

Section "Files"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/truetype/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/URW/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/uni/"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules"
RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
InputDevices "/dev/ttyS0"
InputDevices "/dev/ttyS1"
InputDevices "/dev/ttyS2"
InputDevices "/dev/ttyS3"
InputDevices "/dev/ttyS4"
InputDevices "/dev/ttyS5"
InputDevices "/dev/ttyS6"
InputDevices "/dev/ttyS7"
InputDevices "/dev/ttyS8"
InputDevices "/dev/psaux"
InputDevices "/dev/logibm"
InputDevices "/dev/sunmouse"
InputDevices "/dev/atibm"
InputDevices "/dev/amigamouse"
InputDevices "/dev/atarimouse"
InputDevices "/dev/inportbm"
InputDevices "/dev/gpmdata"
InputDevices "/dev/usbmouse"
InputDevices "/dev/adbmouse"
InputDevices "/dev/input/mice"
InputDevices "/dev/input/event0"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AllowMouseOpenFail"
Option "BlankTime" "0"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "glx"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "kbd"
Identifier "Keyboard[0]"
Option "Protocol" "Standard"
Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbKeycodes" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "mouse"
Identifier "Mouse[1]"
Option "Protocol" "explorerps/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
EndSection

Section "Monitor"
HorizSync 25-40
Identifier "Monitor[0]"
ModelName "Initial"
VendorName "Initial"
VertRefresh 47-75
UseModes "Modes[0]"
EndSection

Section "Modes"
Identifier "Modes[0]"
Modeline "800x600" 29.38 800 816 896 992 600 601 604 617 # 1. Try
Modeline "640x480" 31.5 640 656 720 840 480 481 484 500 # 6. Try
Modeline "640x480" 31.5 640 680 720 864 480 488 491 521 # 5. Try
Modeline "640x480" 28 640 664 760 800 480 491 493 525 # 4. Try
Modeline "640x480" 28.32 640 664 760 800 480 491 493 525 # 3. Try
Modeline "640x480" 25.18 640 664 760 800 480 491 493 525 # 2. Try
Modeline "640x480" 25.175 640 664 760 800 480 491 493 525 # 1. Try
EndSection

Section "Monitor"
HorizSync 28-33
Identifier "Monitor[vmware]"
ModelName "Initial"
VendorName "Initial"
VertRefresh 43-72
UseModes "Modes[vmware]"
EndSection

Section "Modes"
Identifier "Modes[vmware]"
Modeline "800x600" 29.38 800 816 896 992 600 601 604 617
EndSection

Section "Monitor"
HorizSync 31-48
Identifier "Monitor[vesa]"
ModelName "VESA"
VendorName "VESA"
VertRefresh 50-60
EndSection

# Screen Section for module X support
# -------------------------------------
Section "Screen"
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "800x600"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "800x600"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 32
Modes "800x600"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "800x600"
EndSubSection
Device "Device[0]"
Identifier "Screen[0]"
Monitor "Monitor[0]"
EndSection

# Screen Section for fbdev support
# ----------------------------------
Section "Screen"
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "default"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "default"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "default"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "default"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 32
Modes "default"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "default"
EndSubSection
Device "Device[fbdev]"
Identifier "Screen[fbdev]"
Monitor "Monitor[0]"
EndSection

# Screen Section for vesa support
# ----------------------------------
Section "Screen"
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "default"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "default"
EndSubSection
Device "Device[vesa]"
Identifier "Screen[vesa]"
Monitor "Monitor[vesa]"
EndSection

# Screen Section for vmware support
# ----------------------------------
Section "Screen"
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "800x600"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "800x600"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "800x600"
EndSubSection
Device "Device[vmware]"
Identifier "Screen[vmware]"
Monitor "Monitor[vmware]"
EndSection

# Device Sections...
# -------------------
Section "Device"
#BusID "1:0:0"
Driver "ChangeMe"
Identifier "Device[0]"
# device_options
Option "sw_cursor" "on"
EndSection

Section "Device"
Driver "fbdev"
Identifier "Device[fbdev]"
# fbdev_options
Option "ShadowFB" "off"
EndSection

Section "Device"
Driver "vesa"
#Option "DefaultRefresh"
Option "ModeSetClearScreen" "no"
Identifier "Device[vesa]"
EndSection

Section "Device"
Driver "vmware"
Identifier "Device[vmware]"
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Layout[all]"
InputDevice "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer"
Option "Xinerama" "off"
Screen "Screen[fbdev]"
EndSection

Hajjaj! Ez elég gázos konfig. Ennél a sax2 ugyan jobbat tud(na) generálni, ha nem fagyna meg, de mivel magfagy így valószínűleg a kártyádat valami oknál fogva csak VESA módban tudja meghajtani ami minden csak nem jó.

No, egy kis google segített. A jelek szerint az Inno3D kártyák BIOS-ában van a hiba amivel a Linuxos meghajtók nem tudnak mit kezdeni, az XP viszont benyeli a dolgot. Ha tudsz akkor cserélj kártyát!

A frissítési probléma megoldása ha jól látom így késő este itt leledzik.

A videokártya csere részemről kizárt ugyanis a gariját buktam mikor felraktam rá egy zalman ventit mert a gyári meghalt. Meghát a linux-os környezeten kívül (win) tökéletesen működik. Azért írtam az inno3d-nek 1 levelet melyben ecsetelem a problémámat.Mindenesetre most várok hátha a közeljövöben történik valami az ügyel kapcsolatban bár szerintem kizárt :( Köszönöm neketek a segítséget remélem ha 1x megoldodik ez a probléma ugyanígy számíthatok a segítségetekre. Addig meg bámulom az "ablakokat" és bújom a netet megoldásért hátha valahol megtalálom.

Válaszolt az Inno3D a levelemre csak az a kár hogy az angol tudásom elég gyér :( Ha valaki tudna segíteni megköszönném. A levél tartalma:

First, make sure you have reviewed the read me instructions for the driver.
Example for IA32 below:

ftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/1.0-6111/README.txt

A good place to start for Linux related driver questions is NVNEWS Linux discussion forum.

http://www.nvnews.net/vbulletin/forumdisplay.php?s=&forumid=14

To download NVIDIA Linux drivers see the link below:

http://www.nvidia.com/object/linux.html

Since we do not guarantee 100% compatibility with the linux platform, we can only provide limited support to the end users.

Any inquiry, please feel free to contact us.

Best regards,
Ken
Technical Support Specialist

Ahogy elnézem a linkeket meg az emilt ügyesen megtapsikolták a buksidat, és finoman elküldtek a Linuxoddal együtt. Az első link ugye egy elég régi gyári Nvidia driver telepítési útmutatója. Nem ér semmit, hiszen abból az újabbnak is fel kéne menni gond nélkül. A második egy fórum ami akkor ér valamit ha regisztrálod magad (enélkül még keresni sem tudsz..grr, ez mintha régebben nem így lett volna). A harmadik meg az nvidia oldalán lévő linuxos driver letöltési linkje. És a végén megjegyzik hogy a Linux felé "limitált supportot" tudnak biztosítani. Az nVnewsra minden esetre érdemes lehet beregelni, és szétnézni rajta.