Bjarne fonetikája

 ( Pingvin | 2006. július 13., csütörtök - 16:47 )

Sziasztok! Nem igazán illik sem a Flame-be, sem az Offtopicba, ezért (érthető okokból) ide írom...

Aki tudja, légyszíves írja már le fonetikusan, hogy hogyan kell kiejteni "Bjarne Stroustrup" nevét? Igen, illene tudnom, de "régen volt"...... Köszi!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

http://www.research.att.com/~bs/bs_faq.html#pronounce

"How do you pronounce "Bjarne Stroustrup?"
It can be difficult for non-Scandinavians. The best suggestion I have heard yet was "start by saying it a few times in Norwegian, then stuff a potato down your throat and do it again :-)" Here is a wav file.
For people who can't receive sound, here is a suggestion: Both of my names are pronounced with two syllables: Bjar-ne Strou-strup. Neither the B nor the J in my first name are stressed and the NE is rather weak so maybe Be-ar-neh or By-ar-ne would give an idea. The first U in my second name really should have been a V making the first syllable end far down the throat: Strov-strup. The second U is a bit like the OO in OOP, but still short; maybe Strov-stroop will give an idea.

Yes, this probably is the most frequently asked question :-)

P.S. My first name is Bjarne - not Bjorn (not a name), Bjørn (a related but different name), nor Barney (an unrelated name). My second name is Stroustrup - not Stroustroup, Stroustrop, Strustrup, Strustrop, Strustroup, Straustrup, nor Straustroup (documents using each of these misspellings can be found using google)."

KisKresz

Meghallgattam a wav-ot. Ilyen hang nincs is. Ez valami audiotrükk lehet.

Skandinavok. Egy sem normalis. Amugy ez lightos. Van egy olyan MorphOS fejleszto, hogy Sigbjørn Skjæret. Na annak mond ki a nevet. En meg elolvasni se birom, sokadszorra se. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Wow... Köszi. :)

Ez olyan, mintha közben lenyelné a nyelvét. Hihetetlen, hogy ember ki tud adni ilyen hangot...

(Semmi, csak morgós voltam. Jobb törölve...)

Jelen pelda talan valoban nem a legszerencsesebb, en sem nyitottam volna ezert uj szalat. Viszont en hiszek az intelligens emberben (lehet rohogni), akinek egyik ismerve az erdeklodes, a bizonyos szintu tolerancia es a masok kulturajanak bizonyos szintu tisztelete. (Ehhez azonban nelkulozhetetlen az anyanyelv ismerete...)

En szeretem helyesen kiejteni az idegen szavakat. Peldaul Romaniaban (Bukarestben) is vettem a faradsagot, hogy megtanuljak 3 alapmondatot romanul.

A karavan halad, a kutya ugat. A HUP valtozik.

...a temat pedig az Offtopic-ban kellett volna nyitni.

Hát ez az én formám... na mindegy. Bocsesz. Ha tényleg zavar titeket, akkor inkább töröljétek az egészet úgy, ahogy van. Sajnos úgy tűnik, hogy van egy természetes tendenciám arra, hogy akaratlanul is kiakasszam az embereket... :(

Ma is megtanultam valami nagyon fontosat: a hülye kérdéseimet tartsam meg magamnak. (Azért köszi a válaszokat!)