Népi kezdeményezés

 ( szucs_t | 2003. február 6., csütörtök - 10:07 )

Számítástechnikusok és számítógép-felhasználók!

Népi kezdeményezés indult a számítógép-használók érdekeinek védelmében.A számítógép-használók szükségét érzik három terület megreformálását. A három terület, amely -- szinte -- minden számítógép-használót érint, a következő:

1. A Linux állami elisemerése (ezzel közpénzek spórolása),
2. az Internet átalánydíj bevezetése,
3. a Btk. módosítása annak érdekében, hogy kis értékű ügyekben csak szabálysértést lehessen kiszabni az illegális szoftverek használóira.

Ez a három kérdés olyan sok embert érint a számítástechniához valahogy kötődő emberek közül, hogy a kérdésekkel foglalkoznia kell a parlamentnek. Aláírásgyűjtéssel ez a cél elérhető.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy linket tehetnel a kezdemenyezesre, hokl lehet rola olvasni, akit erdekel hol jelentkezzen, stb.

Nekem az a kifejezes hogy "nepi kezdemenyezes" enyhen politikaszagunak tunik . A politikusok kapjak be.

Laci

Pillanatnyilag még nincs a népi kezdeményezésnek honlapja, egyelőre még csak szerveződik, de nemsokára lesz. Ott majd le lehet tölteni az ívet, amit alá lehet írni, s postán feladni vagy személyesen elküldeni a majd megadott címekre.

"Politikaszagú" a dolog, ez nem vitás. Mert minden társadalmi ügy, mint ahogy ez is, politikai ügy is. Hiszen, ha azt akarjuk, hogy a Parlamentben megvitassák az ügyet, a majdani aláírásokat be kell nyújtani.

Igen! Legyen 2003 a Linux éve (is)!

Nagyszerű látni, hogy olyan emberek, akik tökéletesen tisztában vannak a szabad szoftverek "argójával" ilyen jellegű dolgokban milyen aktívak.

Csak félve kérdezem meg: nem lehet, hogy mielőtt a kormány/stb. elé viszi bárki is az ügyet és maga mögé állít több ezer embert át kéne némileg gondolni, hogy mit is jelent a Linux és pontosan milyen szavakat is döngölnek bele a köztudatba?

Felvilágosításképpen bárkinek nagyon szívesen írok fel CD-re *Linuxot* és megnézem, hogy miként telepíti fel azt egy számítógépre *szabad szoftverek* segítsége nélkül.
A dolog ott fog kezdődni, hogy a Linuxot .tar.bz2 "kiterjesztéssel" lehet majd megtalálni a CD-n, tehát először is kell egy olyan kereskedelmi programot találni, amelyik érti a bz2-t. (winrar esetleg?)
Aztán meg lehet próbálkozni Windows, vagy mondjuk hogy ne nehezítsük meg annyira a dolgot, Solaris alatt lefordítani a *Linuxot* vagy az Intel C fordítójával, vagy a Sun ONE Studioval.

Mondjam tovább, vagy innen már érthető?

Szabad szoftverek, nem Linux. Utóbbival önmagában kitörölheted a feneked.

> 3. a Btk. módosítása annak érdekében, hogy kis értékű ügyekben csak szabálysértést lehessen kiszabni az illegális szoftverek használóira.

Ez az osszeg megis mennyi lenne?
Ugyanis alapvetoen ott a gond, hogy ha egy user feltesz illegalisan egy Window$t Office-szal, akkor ez mar kb. 150e Ft-ot tesz ki. Gondolom ez a torvenymodositas az "egysegsugaru" usereket vedene meg, de akkor legalabb fel millionak kellene lennie a hatarnak, amibe meg nem hinnem, hogy akarki is beleegyezik (politikusi szinten)...

Pont nemrégiben, talán itt a HUP-on olvastam, hogy az USÁ-ban van ilyen értékhatár, emlékeim szerint olyan 2000-2500 dollár környékén mozog.

A Btk. módosítás nem engedélyezné az illegális szoftverhasználatot, tehát nem kell attól félni, hogy egyenlőségjelet tesznek majd a Linux, az internet és a lopás között. Nem. Ez a három kérdéskör különálló, de összefonódnak, hiszen egyértelmű, tényleges számítástechnikai reform kell. És ebbe bizony beletartozik az is, hogy tegyenek különbséget számítástechnikai bűncselekmény és szabálysértés között. Az összeget én nem tudom, erről nálam kompetensebb emberek már döntenek. De természetesen mindenki véleményére kíváncsiak.

Kedves Aladar!

A Linux csak egy alternatíva. Ezt mindenki tudja. Ahogyan a nyílt fórráskóüdú szoftverek is. Nem kötelező a használata, de az alapvető jogunk, hogy a kormány, a mindenkori kormány foglalkozzon ezek jelenlétével.

Az átalánydíj bevezetése nem csak telefonos hálózatra kell, hogy érvényes legyen. De az első lépés ez. Az embernek legyen alanyi joga arra, hogy használni tudja legalább minimális sebességgel az Internetet. Sokan vannak, akik csak telefonon keresztül tudnának az Internethez kapcsolódni, de nem tehetik meg, mert drága. A lényeg itt is az, hogy az államnak ki kell vennie a részét ez ügyben is.

A fizetős szoftvert meg kell vásárolni. Ez tény. Aki nem ezt teszi, az gyakorlatilag lop, és az elítélendő. De a büntetés mértéke azért már nem mindegy. Igaz? Hát, ezzel is foglalkoznia kell a parlamentnek.

1: nem a linuxot, hanem a nyílt forráskódot kell elismertetni.

Jó néhány ilyen kezdeményezés elbukott már, l. pl. azt a levelet, aminek egy jó részét én írtam, és ami elbukott a linuxforumos töketlenkedés között és megcsonkítva a minkáspárt adta be a parlamentbe!

Ezzel kapcsolatban van egy free_software_hu jahus levlista.

A linux.hu-s levél az LME levele, amely szintén a közbeszerzéssel kapcsolatban született, csak egy kicsit lassan készült el.

Internet átalánydíj fontos, de én inkább forgalom után fizetnék, amúgy egyetértek, de még egyszer mondom nem konkrétan a linuxot, hanem a nyílt forráskódot kell elismertetni, ez áll összhangban a jogállamisággal

Nem azzal van a baj, hogy a cégek feljelentik a szoftverüket illegálisan használó személyeket, hanem az, hogy a büntető törvénykönyv nem tesz különbséget a cselekvések megítélése között. Van olyan, hogy szabálysértés. A rendszerfeltörésben is. Hát vezessék be ezt az illegális szoftverhasználatnál is.

A MATÁV monopóliuma tényleg nem jó. Hát éppen ezért kell felemelni szavunkat. Az átalánydíj egy tényleges átalánydíj lenne, cégektől függetlenül. Előbb-utóbb mindenféle kapcsolatra. Ez a célunk.

Sas! Igazad van, a nyílt forráskódú szoftverekre kell felhívni a figyelmet. Egyébként senki nem állította, hogy nincs a mindenkori kormányzatban olyan ember, aki nem ismerné a Linuxot, és a nyílt forráskodú programokat, de a Közbeszerzésekben jelen sincsenek. És ez baj. És az is, hogy munkaállomásoknál szóba se kerülnek. Hiába a szerver, az csak egy. Az jó, de kevés.

......neeem netware user license-t kinőttük, ip stack meg úgyis kell, úgyhogy SaMBa rulz

> A MATÁV monopóliuma tényleg nem jó. Hát éppen ezért kell felemelni szavunkat. Az átalánydíj egy tényleges átalánydíj lenne, cégektől függetlenül. Előbb-utóbb mindenféle kapcsolatra. Ez a célunk.

Es ez ellen az allam mit tud cselekedni? A Matav tudtommal mar nem allami ceg.
Kapitalizmusban elunk, ez van, ezt kell szeretni alapon.

Osszehasonlitva open-source filozofiaval:
-ha nem tetszik nem kotelezo hasznalni, vagy irj egy jobbat
-ha tul draganak tartod, akkor ne fizess elo, keress mas alternativakat, vagy alapits egy uj ceget, amely bevezeti minden haztartasba vezetekes telefont, es akkor akar fele annyi penzert adhatnad internetet is, ahogy jonak latod

Ez igy kisse morbid, de vhol igaz.
Az allam meg csak azt tud ez ellen tenni, hogy amit Matav "akcio"-kent meghirdet, azt az allam kipotolja, de ez nem megoldas hosszu tavon, mert mashonnan veszik el az adofizeto emberek penzet (korhazak, iskolak)...

Link nemsokára lesz. Majd le lehet tölteni az ívet, amit aláírhatunk. A kezdeményezés csak nemrég indult.