UHU-Linux 1.0rc2 (Hidraulika) újdonságok

 ( trey | 2003. január 27., hétfő - 13:56 )

"Az UHU-Linux Csapat örömmel jelenti be az UHU-Linux 1.0rc2 disztribúció elkészültét! Ez a leírás az rc1 óta történt főbb változásokat igyekszik összefoglalni.


uhubuild

Az rc1 megjelenése óta eltelt idő első részét nem közvetlen értelemben töltöttük a disztribúció javításával. Infrastruktúrát építettünk, melyben egyrészt hatékonyabban tudunk dolgozni és hibákat javítani, másrészt egységességet, megbízhatóbb minőséget tudunk biztosítani a disztribúcióra és annak csomagjaira nézve.

Az infrastruktúra építésének legnagyobb részét az uhubuild csomagkészítő rendszer megtervezése és megvalósítása, valamint a régi csomagok új rendszerre történő átültetése tette ki.

Az uhubuild rendszer végzi a csomagok fordítását.
A fordítás menete szinte semmilyen hasonlóságot nem mutat a Debian csomagkészítési mechanizmusával. Nem használunk rules fájlt, a control fájlt is szkriptek készítik el.

A végeredmény csomagok továbbra is deb csomagok, így aki csak használni kívánja a rendszert és nem érdeklik a kulisszatitkok, nem fog gyökeres változást látni. Figyelmesebb emberek észrevehetnek egy-két kiegészítést az eredeti dpkg-hoz képest, mint például a Homepage mező a control fájlban, csomagfordítási információ, stat fájl a telepített fájlok tulajdonságairól stb., de a lényeg változatlan."uhu-pkg

Valamelyest a csomagkezelő rendszerhez kapcsolódik az uhu-pkg bevezetése.

Körülnéztünk a disztribúciók között, és a csomagok telepítése után elvégzendő teendőkre (felhasználó létrehozására, ldconfig futtatására, info.dir készítésére stb.) alapvetően kétféle megközelítést találtunk.

Az egyik az, hogy minden csomag kézzel-lábbal elvégzi, amit szeretne, ezáltal néhány csomagnak hatalmas, átláthatatlan postinst szkriptje van, amelyben nehéz hibát javítani, illetve sok csomagban is megtalálható ugyanaz a kód, amely szintén a karbantartást teszi nehézkessé.

A másik megközelítés a globális bekonfiguráló szkript. Ilyenkor azonban óriási hátrány, hogy ha ezt elfelejti valaki kézzel lefuttatni, akkor esetleg nem lesz használható a csomag.

Célunk egy olyan megoldás kitalálása volt, ahol egyrészt a parancssori dpkg (apt, dselect stb.) használata is bőven elegendő, nem kell plusz parancsot lefuttatni, másrészt viszont a csomag legfeljebb annyit tud magáról, hogy mit kell vele csinálni (de talán még ennyit sem), semmiképpen sem azt, hogy hogyan. Például ha az opensshd hoz magával egy sshd felhasználót, akkor az opensshd csomag csak annyit tudjon, hogy létre kell hozni ezt a felhasználót. A létrehozás mikéntjét viszont másvalaki tudja.

Ez a másvalaki az uhu-pkg nevuű szkript, amely minden csomag postinst, prerm és postrm szkriptjéből meghívódik, és elindítja a megfelelő parancsot.

Az /sbin/uhu-pkg fő vezérlő szkript azt a nagyon kevés dolgot végzi, amely abszolút kötelező lehet a csomag működése érdekében (felhasználó létrehozása, könyvtárak jogainak beállítása (hopp, ez egy újabb dpkg-kiegészítés :-))) és esetleges egyéni szkript futtatása). A következő lépésben a /usr/lib/uhu-pkg alatti szkripteket indítja az /sbin/uhu-pkg. Az itteni szkriptek végzik azokat a feladatokat, melyek más csomag szempontjából lehetnek fontosak. Például a texinfo csomag ide helyezi le azt a szkriptet, mely az info.dir fájlt el fogja készíteni. A glibc ide teszi az ldconfig-ot futtató szkriptet. Az xfree86 ide helyezi az ablakkezelők listáját készítő szkriptet. És így tovább.

Mindemellett egy trükk segítségével lehetőség van arra is, hogy ezen szkriptek futtatását több közös csomag telepítése esetén letiltsuk és a végén csak egyszer futtassuk le őket.

[...]

További infók az UHU Linux weblapján itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

erdekesnek igerkezik ez az uj csomagkezelo rendszer... mar csorog is lefele az iso, hogy vessek a rendszerre egy pillantast ;)

Jah, de ezt már irc -en megbeszéltük. Én is csorgatom lefele, mert mindenképpen ki szeretném próbálni (először vmware -n), és pár programot áttenni rá forrásból.
Na meg, elég jól terjed itt a Linux... és az Uhu csak jót fog tenni ennek a folyamatnak... :)

a csomagEPITOre gondoltam ;)))

(szvsz a csomagkezelesbe a csomagepites is beletartozik... na meg a dpkg sem a 'gyari' valtozat...)