Interjú: 11,25 milliárd adóforintot MS és Novell szoftverekre- második rész

 ( trey | 2003. január 12., vasárnap - 13:10 )

A "11,25 milliárd adóforintot szán Microsoft és Novell szoftverekre az MKGI" című cikk nagy felzúdulást váltott ki az olvasókból. Voltak akik szidták, voltak akik nem, voltak akik petíciózni akartak, és voltak akik az LME-t támadták, hogy miért nem tesz semmit az ügy ellen. Többen úgy gondolták, hogy az LME-t ért vádak alaptalanok, és meg kellene hallgatni a másik felet is.Fogtam magam, és egy interjút kértem Sári Gábortól az LME jelenlegi elnökétől, amelyben feltettem neki minden olyan kérdést, ami szerintem érdekes lehet. Ő azt ígérte, hogy válaszol a kérdésekre. Az interjút nem sokára olvashatod itt. Remélem még ma ki tudom tenni, és remélem mindenki választ kap a kérdéseire. A kérdéseket nem csak én állítottam össze, több embert is megkérdeztem, hogy őket mi foglalkoztatja. Úgyhogy reméljük lassan mindenki elégedett lesz a válaszokkal. A "hogyan tovább?"-ot ráérünk utána is megvitatni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nagyon tetszik :))

tiszteletem a szerzőnek

a vege beillene egy BOFH storyba ;)

Az az igazsag, hogy nehez nem ketelkedni az LME-ben, mikor nem lat az ember semmi tortenest a Linux Konferenciatol eltekintve. A www.linux.hu siralmas...

Errol a hozzaszolasrol jutott eszembe, hogy olvastam a desktoplinuxon egy cikket - http://www.desktoplinux.com/articles/AT9485255756.html - amiben egy amerikai uzletember hasolnitja ossze a kulonbozo rendszereket. Nem reszletezem, de kiter ra, hogy az egyik munkahelyen allando problema volt a virusokkal, ezert aztan mindegyikre linuxot telepitett. Kesobb persze be is kellett allitani a rendszereket, mert kiderult, hogy a titkarnok szabadidejukben - volt eleg :) - eloszeretettel csetelnek es toltenek le zeneket. Miuatan ilyen alkalmazasok is felkerultek a gepekre, mar senkit se erdekelt, hogy milyen oprendszert hasznal...

Hello,

Ki vagy Te, hogy ennyire utálod az LME-t? Ez már nem az első hozzászólásod, és mindig névtelenül. Nincs jobb dolgod, mint mások sok éves munkáját fikázni? Én pontosan tudom, hogy milyen problémákkal küzd az LME, de az eredményeket is látom.
Csak egy példa: a konferencia pl. nullszaldós (valamennyi nyereség van rajta, de a költségeknél nagyságrenddel kisebb), tehát hiába került sokba, ki is termelte a pénzt.

OO.org magyarítása: a cég, aki megnyerte a pályázatot, nem adott le értékelhető anyagot, így a pénz sem lett nekik kifizetve. A pénz megvan (nem a tagok zsebébe ment sajnos --- pedig tudnám bővíteni a gépem), és a magyarítás támogatására lesz fordítva.

Linux füzetek: ez a része tényleg nem sikerült túl jól.

FSR: szintén.

Megjegyezném, hogy a 10 milla minden egyes tételére pályázat lett kiírva. És pl. FSR-re meg OO.org magyarításra sem jött túl sok pályázat...nem a "bőség zavara" akadályozta a választást.

Üdv,
kisg

Nem tud a Linux.hu a HUP-pal versenyezni, ezért inkább meg se próbálja. :-)

Komolyra fordítva a szót: már többször javasoltam, hogy a linux.hu alakuljon át linux.org illetve mlf.linux.rulez.org szerű oldallá. A hírek maximum címek szintjén RSS feedből jöjjenek.

Ezzel két gond van:
1. eddig nem talált túl lelkes fogadtatásra
2. kell valaki aki megcsinálja

Üdv,
kisg

En is erre gondoltam, nem kell meg egy hiroldal, igy is annyi van es egymas cikkeit kopizzak.

Valami kiindulopontta kene valnia a linux.hu -nak.

Jó ötlet... egy olyan átfogó link és leírásgyüjteménnyé, ahonnan bárki, a témában érdeklödő el tud indulni... :)

Kicsit fikázós a stílusod, de valahol megértem. Amíg az LME nem produkál látványos eredményeket, én is inkább az FSN leendő alapítványának utalnám az adómat (Bra, hallod ezt? :))), mert ott látom, hogy van haszna.

A konferencia persze jó dolog, de talán az is elvárható lenne, hogy egy-egy ilyen ügy kapcsán, mint ez a mostani állami pénzpazarlás, az LME kicsit összeszedettebben lépjen föl, tiltakozzon, értesítse az országban szerte a linuxosokat és kérje a segítségüket, stb.

Maradjunk annyiban, hogy tuningolt ketutemu Trabantok, darabonkent tobb millio forintert.

Az LME tagok a belső (privát) listán olvashatták, hogy pl. ebben az ügyben is az elnökség abszolút összeszedetten és józanul viselkedik, és csak támogatni tudom őket. Szerintem egy igen jó elnöksége volt ebben az évben az LME-nek. (Tudni kell rólam, hogy én a másik elnökség-csapat színeiben indultam a tavalyi KKGY-n.)

Az, hogy a közvélemény ezt nem feltétlenül látja, az visszatérő probléma.

De most konkrétan ebben az ügyben: mit várt itt bárki is az elnökségtől? Kötözzék oda megukat a minisztériumok bejáratához? Éhségsztrájkoljanak? Szólítsák fel a kormányt, hogy mondjanak le? Ugyan már. Az LME elsősorban szakmai szervezet. Azt kell elérni, hogy a _jövőben_ a hasonló döntéseknél az LME szakmai szempontból a kormány (illetve bárki más) felkérésére véleményezhessen, és a véleménye figyelembe legyen véve a döntési folyamatban. (Nem várok csodát, tudom, hogy megfelelő helyre megfelelő juttatás sok mindent megold, de a tisztesség látszatát a legtöbb hatalom fent akarja tartani.)

Ez nem egyszerű, több okból sem. És a politika meggyőzése a kisebbik gond. A nagyobbik probléma, hogy az LME-nek nincsenek megfelelő erőforrásai: pl. szakértői, akiket be lehetne vonni.

Az elnökség tehát nem vállalhat be ilyet, hiszen ők sem értenek hozzá (az elnökségnek nem Linux gurunak kell lenni, hanem jó ügyvivőnek). Viszont az elnökségen kívül az őrkutyával és a tagok feleségével-gyerekével együtt is max 20-25 aktív ember van. Ők szintén nem szakértők, hanem lelkes linuxosok. Nem fognak tudni összerakni sokszáz oldalas dokumentumokat határidőre.

Ha ilyen szakmai szintre akarjuk emelni az LME-t, az sok pénzbe kerül. Minden szakértőt meg kell fizetni. A piaci árral összemérhető színvonalon. (nem mondom, hogy piaci áron, mert azért közhasznú tevékenység...stb.)

Ha ennyire profi szervezet lesz az LME, akkor az elnök és a titkár sem dolgozhat társadalmi munkában. (Esetleg a többi tisztségviselőnek is kell tiszteletdíj, de leginkább ez a két ember viszi a vállán az egyesületet)

Ez egyáltalán nem egy új ötlet, már évekkel ezelőtt felvetődött a kérdés. Egyelőre a tagság az inkább kötetlen, a lehető legbarátibb hangulatú egyesületet szorgalmazza. (Persze egy "profi" egyesület is lehet barátságos, nem kell rögtön az Artisjusra gondolni.)

Tehát a pénzkérdés: hasraütve évi 5 milla működési költség alatt nehezen úszható meg a dolog, ezt kell kitermelni elsősorban céges tagdíjakból. Ezért valami minimális szolgáltatást persze már tud nyújtani, pl. a már sokat rágott, és többször elővett OEM Linux programot. (bevizsgálná a cégeket, tanfolyamokat tartana, az OEM Linux hálózat megjelenne a weben, így a user is tudja, hogy hol vegyen gépet...lásd LME lista arhívumát olyan 1 éves időközönként előjön...)

Ha ez megvan, akkor lehet odamenni állambácsihoz, hogy itt vagyunk mi, az LME, van x db szakértőnk, és az ő tiszteletdíjukért cserébe szívesen megvizsgáljuk a tendereket, hogy nincs-e olcsóbb megoldás...stb.

Én nem vagyok egy tapasztalt üzletember, de szerintem ez csak így működik. És ha ide eljut az LME, akkor majd számon lehet kérni, hogy miért nem szólt bele a 11 milliárdos közbeszerzésbe. Addig nem.

Ahhoz, hogy pl. egy hétvégén lemagyarítsuk az OO.org-ot, erre nincs szükség. Kell 10 db fanatikusan lelkes ember, akik közül többen lehetőleg profi lektorok/fordítók. Kell 150 amatőr, akik azért nem tökhülyék (nem mind az...).
Így lehet olcsón nagy dolgokat elérni. Nem tudom, hogy azóta sikerült-e befejezni a lektorálást, de ez már nem az összefogáson, és a csapatszellemen múlik, hanem a néhány lektor lelkesedésén.

De ezeken a mi nagy dolgainkon azok, akik a milliárdokat osztják, csak derülnek...(szerintem)

Na, ennyi mostanra.

Üdv,
kisg

PS: Szerintetek a magyarországon Linuxszal foglalkozó (tehát tényleg szoftverszolgáltatásokat nyújtó, és nem hardvert áruló) cégek össztőkéje hogy viszonyul a 8 milliárd forinthoz?

Ebben az évben = 2002

Az oldal nem logolja az IP-ket. Kizarolag annak az ipcimet jegyzi fel, aki a gyoker hozzaszolast inditja. Igy meg en sem tudom megnezni, max. az Apache logbol, viszont annyira meg nem erdekel... sot egyaltalan.

>Nem tud a Linux.hu a HUP-pal versenyezni, ezért inkább meg se próbálja. :-)

Miert mi az ami itt megvan es ott nincs meg? Gep van, internet sav van, php van, pgsql van.

Egyetlen dolog hianyzik mar csak onnan. 1 azaz egy darab ember. Annyival lehet ilyet produkalni. Nem kell tobb, de az az egy ember erezze a dolgot a szivugyenek, es ne legyen neki fontosabb az, hogy mondjuk jo film van a moziban, vagy este el kene menni a haverokkal (bar ez is belefer mellete). Imho onnan csak a lekesedes hianyzik. Mint annyi minden mashonnan itt kozep-europaban...

Ebben teljesen igazad van, pontosan tudom.

Volt is lelkesedés. Elég sok időt fektettünk bele. Részemről most nyár környékén sokaltam be teljesen, és azóta nem is olvastam LME listákat. (Ma kukkantottam bele egy kicsit :-) )

Üdv,
kisg

btw: egy ideig Te csinaltad a www.linux.hu-t. miert hagytad abba?

Röviden: elfáradtam és elegem lett egy kicsit.

Üdv,
kisg

Ui: A baj csak az, hogy nem volt, aki átvenné a helyem.

Teljesen igazat adok neked. Asszem sokan felháborodtak, de ilyen mélységben nagyon kevesen ismerték fel a dolgot. Sajnos. Vagy talán csak te egyedül... :)

Hmmmm, ez az összesküvéselméletek gyöngye! :)))))))

Előre telepített laptopok - esetleg gyári Windowszal! -, ki tudja, hogy mi van rajta, ki tudja, hogy interneten "Windows update" címen mikor és mivel kommunikál! :/

Azt hiszem holnap megyek a német nagykövetségre és állampolgárságért folyamodom. :)))))))

Jó, akkor egy kérdés csak részemről: hol hallhattunk-láthattunk arról bármit is, hogy az LME esetleg a szélesebb közönséghez fordul és vmi Linuxszal kapcsolatos dologban a segítségünket kéri? Komolyan kérdem, mert én nem láttam. Ha esetleg a www.linux.hu-n volt ilyen, akkor sorry, azt nem olvasom és egy site amúgy is kevés bármi ilyen kihirdetéséhez.

Mellesleg ezt írod: Azt kell elérni, hogy a _jövőben_ a hasonló döntéseknél az LME szakmai szempontból a kormány (illetve bárki más) felkérésére véleményezhessen, és a véleménye figyelembe legyen véve a döntési folyamatban.

Most gondold ezt a múltba, merthogy az LME már működik egy ideje ugye. Eddig ez miért nem történt meg? Komolyan kérdem ezt is, nem piszkálódni akarok.

És még valami: ha nincs pénz, még komolyabban kéne ápolni a "közönségkapcsolatokat". Könnyen elképzelhető, hogy van megfelelő ember, akinek van megfelelő ismeretsége és emiatt a jövőben esetleg az LME-t komolyan veszik, kikérik a véleményét, stb. Mielőtt még bárki is félreértené: az ismeretséget mindenféle pejoratív felhang nélkül értem, nem korrupcióra gondolok. Pusztán arra, hogy pl. egy elég nagy forgalmú/példányszámú újság, ott egy ismerős újságíró, aki ír a vitaindító témáról - máris kínosabb az érintetteknek magyarázkodni ország-világ előtt, hogy miért nem próbáltak olcsóbb és jobb megoldást keresni.

Gyorsan meg is változtatom az adataimat, mert ezért holnap kapok egy "véletlenszerű" BSA auditot (bár nem találnának mit). :))))))))))

Hello,

Engem nagyon érdekelne egy kimutatás, ami megmondaná, hogy mennyibe kerül fenntartani mondjuk egy 20 gépes Win alapú desktop munkaállomásokat tartalmazó hálózatot 1.2-es userekkel.

Van ugye:
-hardverköltség (Linuxnál is van)
-licenszdíj (Linuxnál olcsóbb, mondjuk max 50 ezer gépenként -- pl. MagyarOffice...stb. Azért kell MagyarOffice, hogy legyen egy cég, amit rugdosni lehet, hogy ha hibát találsz.)
-rendszergazda / helpdesk költség (Linuxnál drágább, mert kevesebb hozzáértő rendszergazda)

Ezt mondjuk kiszámolhatná valaki 3-5 évre (diszkontálva), akinek van hozzáférése nagyságrendi adatokhoz és mindjárt jobban látszik, hogy mennyivel lenne olcsóbb a Linux alapú rendszer.

Valaki megcsinálja, és beküldi?

Üdv,
kisg

PS: Tudom, hogy ez nem teljes analízis, a funkciókat is össze kéne hasonlítani, de már így is elég sok minden látszik belőle.

Szerinted mennyibe kerülne auditálni az összes olyan Linuxos szoftvert, amivel kiváltható lenne a Windows a képviselők laptopjain?

Mert az, hogy még nem találtak az OO.orgban spyware-t, nem jelenti, hogy nincs benne. Amilyen gány annak a forrása, szerintem a fejlesztők is alig igazodnak el rajta...:-(

Üdv,
kisg

Voltak kérések (linux.hu-n biztos, de szerintem nagyon sok helyen spammeltem). Sőt olyan ötleteim is voltak, hogy a többi linuxos oldallal összefogva (linuxforum, linuxmania, hup...) kéne egy király linuxos kezdőoldalt összedobni. Tehát az LME rendelkezésre bocsátja a domain, szervert...stb., és gyakorlatilag bármi lehet a siteon, ami "jó" a linuxnak. Még olyanon is gondolkodtam, hogy a bannerbevételek x %-a mehetne a fenntartóknak. Tudom, hogy pl. trey, bra, meg én se a pénz miatt csinálja (csináltam), de talán van olyan, akit ez motivál.

A poén, hogy sokan (4-5) jelentkeztek is, aztán amikor mondtam nekik, hogy "itt a kód, ezt meg ezt lehet csinálni, küldj ssh public keyt, hogy kaphass accountot" elég nagy százalékuk megkukult és eltűnt mint kő a vízben...

Mellesleg ezt írod: Azt kell elérni, hogy a _jövőben_ a hasonló döntéseknél az LME szakmai szempontból a kormány (illetve bárki más) felkérésére véleményezhessen, és a véleménye figyelembe legyen véve a döntési folyamatban.

Most gondold ezt a múltba, merthogy az LME már működik egy ideje ugye. Eddig ez miért nem történt meg? Komolyan kérdem ezt is, nem piszkálódni akarok.

Két okból:
1. nem ezt kívánta a tagság (ugye ennek megvitatása a küldöttközgyűlésre és az LME listákra tartozik)
2. nem volt az LME megfelelő anyagi helyzetben, hogy bármi hasonlóba belevágjon.
Sőt: mivel az állami szerződések mind utófinanszírozásosak voltak, ezért múlt évben likviditási problémákkal is szembe kellett néznie az elnökségnek, amiket (véleményem szerint) nagyon jól megoldottak, és a listás levelekből úgy látszik, hogy most az egyesület anyagi helyzete megszilárdult.

Persze ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni a pénzeszsákon, csak azt, hogy a szerződéseit az LME gond nélkül teljesíteni tudja.

Üdv,
kisg

Továbbmegyek: Szerinted ha az összes magyar linuxos cég összefog, mennyi idő alatt tudnák megcsinálni?

Tfh, hogy nem full source audit, csak a kritikus pontokat (i386 arch a kernelben, ... alap rendszerprogik, és productivity alkalmazások). Ekkor mennyi idő lenne (pénz nem számít alapon)

Üdv, kisg

Hát én Novell alatt üzemeltetek local hálót.Licencelés mondjuk Academia Select, mert közintézményröl van szó.Gépbeszerzés pályázatokból föleg.Amortizácio hardver szempontjából szerintem egyforma.Gépfagyások száma persze jóval több.Zömmel IBM netvistákat használok usergépeknek, Novell klienssel.Maga a Novell is stabil.Viszont a proxy Debian Linux, plusz egy két gépen Win mellett van linux is.Persze Novell hálóban nem igaán jól mücik, mert használok mellette egy szerveroldali DOs alapú integrált programot.

Konklúzió:
Tiszta linuxos hálózat fentartása olcsóbb, stabilabb.Novell háló is stabilab egy Win-es hálózathoz képest, a kliensprogramok pedig általában ingyen letölthetok a novell.com-ról.

ZDNET: Linux TCO edge: Lower labor costs

Egy jó cikk számokkal, arról hogy mennyivel olcsóbb egy linuxos rendszer egy windowsosnál, és hogy miért...

Egy idézet: "What I've found is that a Linux administrator who knows what he's doing should be able to administer two to three times the amount of boxes a Windows administrator should be able to administer"

És ugye hogy mennyire igaz ?

Zod.