Linux legyen vagy Windows?

Pár héttel ezelőtt kedves ismerős családnak segítettem notebook-ot vásárolni. Mivel olyan emberekről van szó, akik nemnagyon voltak eddig közelebbi kapcsolatban számítógépekkel és operációs rendszerekkel, és mivel megbíztak hozzáértésemben, természetesen Linux-ot ajánlottam az új gépre.

Alapos keresés és utánajárás után, meg is vettem egy Acer Aspire 3003WLM tipust. Elsőre elindítva hagytam végigfutni a Windows preinstallt, majd az egészről készítettem egy lemezképet, gondolva az esetleges gyors visszaállításra, ha bármi történik is. Majd letöröltem az egész merevlemezt, és Kubuntu került rá. Egy héten át esténként lelkiismeretesen beállítottam minden hardvert, és szoftvert, hogy használat közben lehetőleg semmivel ne legyen majd gondjuk új gazdájuknak. Az egy hét alatt nagyon megszerettem a notebookot és a Kubuntut-is. Eddig még nem használtam igazából Ubuntut, de nagyon megtetszett, hogy kis hozzáértéssel valóban minden feladatra alkalmas rendszert lehet vele összeállítani úgy, hogy kezdő felhasználónak se legyen gondja vele. Értékeltem az ilyen apróságot például, hogy modprobe és egyáltalán parancssor nélkül lehet használni egy USB flash memóriát, vagy hogy, ha berakok egy DVD lemezt, automatikusan lejátssza. Tudom jól, nem ez a Linux értéke, de a kezdő ismerkedő számára ezek fontos dolgok.

Szóval elkészült a gép, és örömmel adtam át, hadd ismerkedjenek vele. Magam is meglepődtem, amikor bemutattam pár programot, milyen egyszerűen is működik az egész. Nem lehet elrontani, letörölni, felülírni fontos dolgokat. Lehet nyugodtan nyúzni a rendszert. Amolyan kakaóbiztos érzés :)

Egy hét használat után azonban ma jön a telefon. Azt mondják, beszéltek néhány informatikus ismerőssel, rendszergazdával, programozó matematikussal, rendszermérnökkel stb., akik azt sem tudták, mi ez a Linux dolog. Aki pedig már hallott róla egyáltalán, csak annyit mondott, hogy ez valami olyan, ami egyáltalán nincs elterjedve, és nem is használható semmire, programok is csak a Windowshoz vannak. A lényeg, hogy ismerőseim komolyan elbizonytalanodtak, és kezdik kétségbe vonni hozzáértésemet és szaktudásomat. Na, gondolhatjátok hogy éreztem magam hirtelen... Általában birkatürelmű ember vagyok, és nem öntöm ki dühömet, és most is ez történt. De hadd ne írjam ide, mit gondolok az ilyen, magát informatikusnak képzelő kollégákról...

Kedves ismerőst megnyugtattam, hogy bizony készítettem biztonsági mentést a jogtisztán telepített Windowsról, és bármikor vissza tudom állítani, ha úgy gondolják. De a dolog nem ért véget, jött a következő hidegzuhany. Arra gondoltak, hogy beíratkoznak egy amolyan "számítógépes tanfolyamra". De erről is azt mondták, nekik, hogy ott bizony a Windowst oktatják, és ha otthon Linux van, akkor hiába minden, nem fognak tudni gyakorolni. Na, itt majdnem letettem a telefont, már annyira felhúzott ez az egész - különösen, hogy még a vásárlás előtt beszéltem az alapfokú tanfolyamok "haszosságáról" -, de kötél idegeim mégis győzelmet vettek. Később utánanéztem, mit is oktatnak az ilyen tanfolyamokon. Mivel utoljára legalább 15 évvel ezelőtt volt szerencsém ilyenekkel találkozni, gondoltam, adok egy esélyt, hátha fejlődött az oktatás színvonala. De bizony be kellett látnom, hogy semmi nem változott, hacsak nem annyi, hogy a hogyan hozzunk létre alkönyvtárban alkönyvtárat témát nem DOS-ban tanítják, hanem WindowsXP-n. A Microsoft Word, Excel stb. teljesen ugyanaz mint egy-két évtizeddel ezelőtt.

Telefonbeszélgetésünk egyelőre félbemaradt annyival, hogy hétvégén leülünk, és átgondoljuk mégegyszer az egészet. De bizony addigra valami épkézláb ötlettel kellene előállnom. A készség megvan bennem, hogy bebizonyítom számukra, hogy a Linux használható lehetőség, és megállja a helyét abban is, hogy az elsajátított ismereteket munkavállalásban is fel tudják használni. Akár órákat adok számukra, és valami tematika alapján kiképzem őket olyan számítógéphasználókká, akik nem ijednek meg, ha mondjuk egy ikon eltűnik az asztalról. A másik lehetőségem, hogy megy vissza a Windows, telepítek néhány szabad szoftvert, de vírusírtás, windowsupdate, újratelepítés és egyáltalán bármi support szóba sem jöhet részemről. Oldják csak meg a nagytudású informatikus ismerősök!

Bizonyára nem vagyok egyedül a történtekkel. Ezért is írtam meg, remélve hátha van építő ötletetetek.

Hozzászólások

A helyedben lecsípnék az XP-nek egy 10-20 gigás részt és odaraknám. Természetesen semmilyen nem jogtiszta dolgot nem raknék fel. Sőt még talán semmilyen free dolgot sem.
Lehet kezdeni tanulni, netezni etc.

Meg fogják látni, hogy ami pöccre működik linux alatt az win alatt is ugyanúgy fog működni, ha "szétwarezolják" az agyukat, vagy fizetnek mint a katonatiszt.

Sorold, hogy mi mennyibe kerül, mihez mit kell letölteni, hogy működjön, ha DVD-t akarnak nézni akkor milyen programokat kell megvenni. A legjobb védekezés a támadás. Ne hagyd, hogy vesszen a linux, hagyj nekik választási lehetőséget, de ne adj egy teljesen összewarezolt rendszert a kezükbe. Az OpenOffice.org win alatt is ugyanaz :-)

--
Slackware current mert az nekem jó...

Ha kettő lesz fenn, meg kell oldani, hogy megoszthasson letöltött recepeket és miegymást. NTFS és a többi szvás. :)

Windózt tanul, ott megtalál mindent. Linux, szép, jó, de minden "szakértő" ismerőse - rajtad kívül - nem ismeri, nem ért hozzá, gyakorlatilag te lennél a szűk keresztmetszet. Windózra mindig megvan a válasz, hisz annyian keresik a miért nem megy dolgokat. Linuxon is vannak ugyan doksik, de ott - és kövezzetek meg - bármely disztróról is van szó, sose akarnak 1bites usernek nézni.

Mindenhol megvan a lehetőség arra, hogy belemássz, ha akarsz. Ettől bonyibb, rémisztőbb. legalábbis annak, aki csak ablakokat lát, setup.exe-t klikk klakk, illetve control panelt néhanap. Szóval a szabadság és a bezártság között az utóbbi esetén kevesebb zongora eshet a fejedre. És kevesebb sikerélmény is lehet _csak_ a tied.

Szóval az oktatás akár ECDL akár más, sajna felér egy agymosással, elveszik a kiváncsiságot a vállalkozókedvet és a kreativitást. A talán egy kicsit a linuxban (is) alap. Bocs az offért.

Az orvos sem gyogyit, ha nem akarod hogy gyogyitson, de ha melette dontesz, vallalnod kell a felelosseget: bizol benne. Nem egyszeru. Magam reszerol nem teritenek meg senkit, plane ha utana meg mindig nem bizik bennem, es ha ez kiderul, akkor neki annyi.

Azert volt egy par dolog, ami kihivast jelentett szamomra Ubuntu alatt is, de igazabol majd mindent megoldottam kuzdelemmel.

Ha csak word, excel, ie kell, ezt mind adja a linux. Akkor jonnek a problemak, mikor ismerossel szeretne webkamerazni (yahoo, ms messenger, uj skype...) mikor ntfs-re formazott usb ramot akar irni, mikor vb-vel teletomott powerpoint prezentaciot akar olvasni, nezni. Mikor jatszani akar egy-egy csak win-re kiadott jatekkal. Na, az gaz. Szerencse, hogy ez utobbiak kikerulehtok az eletembol.

Amit figyelembe kellene venned, hogy ők _kifizették_ a Windows XP SP2-t. Igaz, nem egy telepíthető változatot, hanem egy preinstall bigyulát, s a hozzá adott cd-n is vélhetően csak egy ghost.exe és az image fájl található.
Emellett fontos lenne még az is, hogy lehet, te nem tartod fontosnak az ilyenfajta alapfokú tanfolyamokat, de ők igen. Nem ellent akarnak neked mondani, egyszerűen nem értenek hozzá és mégis szeretnék használni. Akkor miért pont Windows kell nekik? Gondolom ismered a mondást, miszerint "egymillió légy nem tévedhet" :-)

Helyedben visszaraknám a Windows-t a vinyóra. Megkérdezném, a vinyó végén lehet-e egy akármilyen linuxos rendszer, amelyet ki tudnak próbálni, meg tudják nézni, a könyvtár létrehozása, a netezés, levelezés ugyanúgy néz ki. Ha igent mondanak rá, akkor tedd fel a vinyó _végére_ és a Windows indítsa a linuxos rendszert, ne fordítva!

Amit ilyen esetben mindenkinek figyelembe kell(ene) venni ahelyett, hogy ész nélkül telepít akármilyen linuxos disztribet:
- ha a felhasználó még nem használt számítógépet, ott kell(ene) állni mellette napi 6-8 órában (s nem esténként átmenni, vagy hétvégenként, vagy esetleg hívjon, ha kell valami), mivel gőze nincs arról, mit, hol hogyan és mivel kéne csinálnia;
- bár lehet, hogy a könyvtárak létrehozása (közel) ugyanúgy működik minden grafikus felülettel ellátott rendszeren, de ez sokszor nem elég a gép használatához;
- a barátok, ismerősök, szomszédok, kollégák egy új "számítógépes haver" esetében igyekeznek ellátni az adott személyt/családot programokkal, játékokkal (ennek legális voltát most feledjük egy pillanatra), s valóban, érzésem szerint pl. az egér gyors és pontos kezelését nem sok játék tanítja meg annyira, mint pl. a Zuma :-D;
- a barátok, ismerősök, szomszédok, kollégák általában nem tudják pontosan elmagyarázni a lépéseket, sokkal inkább ikonok kinézetét írják le, s ha valaki totál kezdőként nem találja az adott képet, elhiszem, hogy megijed, totál elkeseredik a számítógép használhatatlansága miatt, s megértem, hogy azt fogja majd később okolni, aki miatt ezeket kénytelen áltélni.
Amíg valakinek gőze sincs arról, hogy mit, mivel, hol, és hogyan kell csinálnia a saját gépén, addig általában azok segítik, akik alig tudnak többet, mint ő.

Tulajdonképpen ilyenkor csak azt kellene végiggondolnia minden túlzottan lelkes embernek, hogy
- ő is az Apache webszervert használja, mert a többiek is ezt teszik (pedig vélhetően már hallott a Roxen nevű webszerverről);
- ő is a BIND névszervert használja, mert a többiek is ezt teszik (pedig vélhetően már hallott a djbdns-ről);
- ő is a MySQL adatbázisszervert használja, mert a többiek is ezt teszik (pedig vélhetően már hallott pl. a PostgeSQL-ről);
- ő is az MTRG grafikus monitorozó felületet használja, mert a többiek is ezt teszik (pedig vélhetően már hallott pl. az RRDTOOL-ról);
- ő is a konzolos iptables-beállítást részesíti előnyben, mert a többiek is ezt teszik (pedig vélhetően már hallott pl. az fwbuilder-ről);

Röviden: mindenki azt használja, ami neki tetszik, s amellyel kapcsolatban akár azonnal tud segítséget kérni, méghozzá olyan szintű magyarázattal, ami neki megfelel. Ha te is ezt teszed, miért várod el másoktól, hogy ne így tegyenek? ;-)

Rakj le az asztalukra egy BSA bilincses papirt. Rakjad vissza a windows-t egy szerényebb particióra. Azt közöld velűk elég nagy az esélye annak ,hogy az Angol épűletgépész szakszervezet és a klimaípari centrum feljeleni a MS-ot amiért negativan hírnevet rombolóan használják az egyik ősi technikai kifejezésűket. Azt ajáld be nekik a HUP-ot. Mond meg nekik aki tényleg rendszergazda az idejár továbbképzésre. A többi helyre a Buggazdák járnak. Azt ha internetre kötik a Windowsukat úgyis összedől a virusoktól. Te meg legfeljebb nem rakod újra mondván már az elején megmondtad egy nagy széklet.

Telepítsd vissza nekik alaphelyzetbe a Windowst, add oda a klónozólemezt, amire kimentetted, és kalap-kabát. Menjenek el a tanfolyamra, fogadják meg az informatikai "szakértők" tanácsait és legyenek vele boldogok.

Neked rengeteg szabadidőd lesz és nem kell szívnod a gépükkel.

Nem érdemes erőltetni, ha nem akarják. Menj át, állítsd vissza az eredeti állapotot WinXP-vel, és a továbbiakban biztos szívesen segítenek az informatikus ismerősök...

Én is csak az előzményeket tudom visszhangozni. Menj át és állítsd vissza. Tudom, hogy a jó szándék hajt, de sárgaházba fogsz kerülni, meglásd, ha a Linux-ot kell majd egyengetned nekik. Mert nyilván csak tőled tanulhatnak a környezetükből. Tényleg csak úgy lehet terjeszteni a Linux használatát, ha ott vagy folyton és folyamatosan rendelkezésre állsz. Az meg idegtépő és gyakran lehetetlen(de például kedvesnek, feleségnek, anyunak, apunak, öcsinek, huginak természetesen még így is könnyű).
Továbbá ne hagyd, hogy ez a részedről visszavonulásnak és tévedésnek tűnjön(A kubuntu install és nem vindóz). Mondd el, hogy te tapasztalatból javasoltad és támogattad a Linuxot, hogy te is szívtál Windows-zal és eleged lett ezekből. Mert volt alternatíva. Persze nem gond, ha úgy gondolják, a Windows-zal jobban járnak, de tudasd velük, hogy sajnos ez esetben elég kevés mindenben tudsz segíteni nekik, mert te nem használod és nem is szeretnéd, mert eleget szívtál vele. Természetesen ha a későbbiekben valami gond van a Windows-os rendszerrel és felhívnak, akkor [persze csak ha kapásból tudod a választ] segítesz, de ne várják el azt a szintű hozzáértést, mint amit a Linux-szal nyujtanál.
A lényeg, hogy ne érzékeltesd velük, hogy te elvből Linux, hanem azt, hogy te már tapasztalatból mondod, hogy csak Windows-t ne és tényleg agyilag belefáradtál a Windows ügyes-bajos dolgaiba. És értsék meg, hogy annyi türelmed meg időd a jövőben neked sincs, hogy vírusírts meg ilyenek.

Én is valami hasonlót akartam írni, mint Polesz.
Akkor el tudja dönteni, hogy melyiket szereti inkább.
Persze kérdés, hogy ha már a Windows-on fog gyakorolni, akkor
el fogja -e indítani a Linux-ot egyáltalán?
Nekem is van hasonló történetem, de nálam a Linux nyert. :)
Szerintem modd el nekik korrekten a Windows, és a Linux közötti különbségeket, előnyeiket, hátrányaikat, és majd az alapján
eldöntik melyik rendszert hagyják meg a gépen.
De sajnos azt kell mondjam, hogy ismerős a szitu.

Csinálj helyet a WinXPnek is. Tedd föl csak úgy magában a linux mellé és annyi.

Ha hívnak, hogy hol a szövegszerkesztő, mond hogy a linuxban. Ha szétesett a Win, még mindíg tudnak majd linuxot bootolni.

Szerintem tedd vissza nekik a windowst. Nezzunk szembe a tenyekkel, ez nem az elso ilyen eset volt, es nem is az utolso. Legkozelebb az lesz a baj, hogy nem megy rajta a doom3, pedig jozsieknal de. Csak magadat szivatod vele, a vegen pedig ugyis vissza fogjak veled rakatni. A linux meg nem az atlag usernek valo bar amiota hasznalom (kb 98-99 ota) eleg sokat fejlodott ilyen teren.

Konzekvencia: ne segits masoknak, ha kerdeznek valamit akkor a valasz: rtfm :)

Engem kurvara idegesitenek az ilyenek. Valami ilyesmit szotam mondani az ilyenkor:

Ha dolgozni akarsz: Linux (*Unix)
Ha jatszani akarsz: PlayStation
Ha Szopni akarsz: Windows

De ez utobbiban en nem vagyok partner.

Csatlakozom azokhoz, akik szerint tedd csak fel a Windows-t úgy, ahogy kapták. Szerintem végtelenül keserű tapasztalatokat fogsz szerezni, ha a Linuxot erőlteted. Ha az eddigiekből nem tűnt volna fel, alighanem a kedves ismerős abba a kategóriába tartozik, akinek nem való a Linux. A legjobb esetben bízhatsz a természetes evolúcióban. Ők még nem látták, mi a Windows hátránya.

Az sem titok, hogy ha a gépen Linuxot is hagysz, nem fognak hozzányúlni, ezt már előre sejtheted.

Nálunk pl feleségem azért használ Linuxot, mert tudja, hogy mik az elveim, el is magyaráztam neki a dolgot, és mellesleg teljesen jól elvan a rendszerben, megszokta (talán meg is kedvelte) a programokat. De apámékat nem érdekli, hiába van a gépükön, túlságosan is Windows-on nőttek fel.

Csak csendben kérdem: a Windows-t nem lenne kedved normálisan beállítani? Az is egy érdekes feladat, és nem is nehéz...

Az a lényeg, hogy semmit sem szabad erőltetni.