Ubuntu adventure

 ( Chain-Q | 2005. június 13., hétfő - 0:00 )

Melohelyen osszelapatoltam magamnak egy Linuxos szamitog... szoval Intel alapu szemetbanyat, mert ugye, nehez i386-ra programot irni PowerPC-n, crosscompilerrel bohockodjon a halal, meg amugysem akartam Linuxot nyomni a Pegasoson, amikor arra van MorphOS is. :)

Hosszas fureszeles utan egy felig mukodo Debian desktop "boldog" tulajdonosa lettem, de aztan a gepben figyelo 160GB-s Seagate Barracuda megadta magat (badsectorz -> szetesett az ext3 -> K.O.). Mivel nagyon nem volt kedvem elkezdeni ujra felfureszelni egy desktop Debiant, ezert ugydontottem valami konyhakeszebb megoldast probalok keresni. Mivel itt a HUP-on tobben dicsertek az Ubuntut, es mivel az elozetes bevizsgalas utan kelloen Debian-szerunek tunt, gondoltam mit veszthetek, kiprobalom. A hetvegen leballagott a Hoary Hedgehog ISO, igy ma reggel (tehat 12:30 perckor, mert a jo rendszergazda delre jar melozni:) be is toltam az install CD-t a gepbe, valaszoltam Debian Installer szokasos par alapkerdesre, es a rendszer szo nelkul felkuszott. Elmentem reggeli... ebedelni, es mire vsszajottem, gyakorlatilag egy kesz Ubuntu disztrib vart, amelyik a gepben levo Gravis Ultrasound MAX-on kivul mindent automatikusan felismert. A GUS eletrekeltese pedig kb. kimerult egy modprobe snd_gusmax parancsban. Es mukodik. Es jol nez ki. Es kelloen Debian. Es bazira nem gyors, de ez sokkal inkabb a 600-as Celeronnak, az Intel 440BX chipsetnek, meg kulonosen az ATi Rage Pro videokartyanak koszonheto, semmint annak, hogy ne lenne jo az Ubuntu.

Nekem eddig tetszik. Kenyelmes desktop, es mint Debian user, kapasbol otthon ereztem magam benne, az apro kulonbsegeket inkabb atgondolt, es logikus dontes kovetkezmenyenek, semmint szandekos "csinaljuk maskeppen mert elitekvagyunk es szopassuk a juzert"-nek erzem. Nem, tavolrol sem lesz elso szamu desktop rendszerem, az marad a MorphOS, de ha ezentul desktop Linuxot kell valahova prezentalnom, akkor a valasztas nem lesz kerdeses. Es mivel van PowerPC valtozata is, az sem ketseges, mit fogok ajanlani a Linuxszal ismerkedni kivano Pegasos juzereknek.