Triviális Birkafürdetés

 ( Chain-Q | 2005. február 25., péntek - 1:00 )

Triviális Birkafürdetés, avagy kalangyaim egy SMC Bari-kád (ha-ha) routerrel

Megint kielem a modern szamitastechnikaval tortent legutobbi talakozasom okan felgyulemlett frusztraciomat, ertelmetlen mondathalmazok senki altal nem olvasott weboldalra torteno gepelesevel. Azaz blogolok. Menekuljetek.

Szoval, nemreg veteleztem egy SMC Barricade 7004VBR Cable/DSL routert az egyik ismerosomnek. Regebben mar volt hozza szerencsem, es eleg jol szuperalt egy masik ismerosom ADSL kapcsolataval. Viszont, most kabeltv-s netre kellett beuzemelni, ami jelentos nehezsegekbe utkozott. Ugyanis, hibajelensegkent fellepett, hogyha a router nem PPPoE-vel, hanem siman DHCP-vel kapcsolodik a szolgaltatohoz, akkor nem adaptalja az esetlegesen szukseges kisebb MTU-t, ami kliensoldalon eleg csunya dolgokhoz vezethet. Kozte nem letoltheto oldalak/fileok, iszony csiga sebesseg, hibas fileok, stb. "Termeszetesen" a routeren nem allithato ez a beallitas, igy ismet egy Kindoz Ikszpe Hom Edizsun SöPö2 meghackolasa maradt a problema egyetlen megoldasa. Nos, ezt 4-5 ora probalkozas utan feladtam. Bar a gep elmeletileg a jo MTU beallitast hasznalta, tovabbra sem mukodott a kapcsolat rendesen, mig a melledugott Amigan ugyanazzal az MTU beallitassal rohogve ment a net. Itt dontottem ugy, hogy sajt.

Bar lehet, hogy csak megint valami trivialis dolgot nem tudok. Hunger "kollega", ugyanis a multkori blog utan jol leb#?szott IRC-n, hogy en mindig csak fikazok, es trivialis dolgokat kerdezek, es jobban tennem ha beulnek egy M$ eloadasra... Nos, hogy az ilyen dolgokat mennyire tartom trivialisnak, azt inkabb hagyjuk, mint ahogy azt is, mennyire tartok egy M$ eloadast. (Fura modon a nap soran felmerult problemakat ket percen beluli idotartam alatt birtam volna megoldani Linux, OS/2, Mac OS (X) vagy AmigaOS rendszeren, pedig sose jartam egyetlen Linux, OS/2, Mac OS (X), vagy AmigaOS eloadason sem.) Btw, mielott valaki megint belemkot, igen probaltam az EnablePMTUDiscovery nevu "trukkot" is, szinten nem megy...

Egyebkent, kerdem en, az trivialis, hogy 2005-ben, egy 1.2ghz-s gepen registry-t kell hackolni egy MTU beallitashoz, harom reboottal tarkitva, mikozben a 18 eves, -elmeletileg- elavult, halott, 50Mhz-s jatekgep Amigan ugyanazt megtenni ket mozdulat egy csicsas GUI-n, termeszetesen reboot nelkul?

Egyebkent az este folyaman volt meg 2-3 ilyen "trivialis" kerdesem a Windozzal kapcsolatban, aminek a vege altalaban az volt, hogy:

1., "Hat nemtom, XP Home-hoz nemertek hasznalj 2003/Pro-t/akarmit..." (Igen, okos beszolas, valoszinuleg rohanok masik windozt venni, mikor ezt adtak a gephez, ami raadasul nem is az enyem.)

2., "Ez-es ez a megoldas... Ja Home-ben nem megy? Akkor nemtom."

3., "Hat, nemtom hol van ez a beallitas, de nemhiszem hogy sok embernek kene, ha nincs kint a GUI-n, csak a registryben."

4., "Figyelj, hogykepzeled, hogy itt fikazod a Windowst, mikozben trivialis dolgokat kerdezel?!" (Aztan persze elmaradt annak kifejtese, hogy a kerdeseim miert is trivialisak.)

Egyebkent, gondolom az is trivialis, hogy mekkora elmeny registry-t hackolni, meg a szukseges beallitasokat guglizni, aztan 10 percenkent rebutolgatni, mikozben esetleg ott all a tisztelt ugyfel toporzekolva a hatad mogott...

A fentieket osszefoglalva tehat trivialis, hogy Windows suxx, Pece suxx, Amiga rulez.