Lapszemle: 2 éves a Linuxvilág - novemberi szám

 ( trey | 2002. november 11., hétfő - 22:35 )

Bevallom, hogy a Linuxvilág magazint nem olvastam eddig rendszeresen. A mai napig összesen kétszer láttam "élőben" ezt a kiadványt futólag. Mivel tudtam, hogy a Linuxvilág a LinuxJournal cikkeit (is) feldolgozza, reméltem - ismerve a LinuxJournal cikkenek szinvonalát -, hogy nem fogok csalódni a kiadványban.

Amióta úgymond "széles sávú" internet kapcsolattal rendelkezem, nem nagyon vásárolok nyomtatott sajtót. A magyarországi Linux kiadványok nem tekintenek vissza nagy múltra, nekem a Chip magazin volt az első olyan újság, amelyben rendszeresen közöltek Linux témájú cikkeket, és amelyet szívesen lapoztam. Aztán, a Chip-ből eltűntek a jó Linux cikkek (vajon miért?), és számomra értéktelenné vált az újság. Később nem is jelent meg olyan kiadvány, amely pótolhatta volna a Chip által végzett jótékony munkát (cikkek, cd melléklet, stb.). És most a kezembe került 2 Linuxvilág szám. Az előzőekben felvázoltak után érthetően nagy várakozással lapoztam bele az októberi, és novemberi számba.Lássuk mit is találhat benne, egy hozzám hasonló Linux/Unix felhasználó internetfüggő (kocka? vagy háromszög?).

Első benyomások:
Az újságot kinyitva, és felületesen belelapozva az első ami lejött nekem, az az, hogy feltűnően kevés reklámot tartalmaz. Nálam ez borzasztóan nagy pozitívum. Általában nem azért adok egy magazinért két ropit, mert a magyarországi hw és sw cégek fizetett hirdetéseit akarom több tíz oldalon olvasni (gondolom Ti sem). A magazin mindegyik számához tartozik CD melléklet, ami nagyon hasznos tud lenni azoknak, akik kis sávú, vagy 0 sávú internet kapcsolattal rendelkeznek (igen, vannak még ilyenek, és sajnos ők vannak többen). Az újságba belelapozva az tűnt fel, hogy nem egyhangú, a rövid internetes sw, és hw headlineok mellett a komolyabb mondanivalóval rendelkező programozási cikkek, kernel hacker által írt "mélyvíz" egyaránt megtalálható. Nekem megtetszett az újság, ezért úgy döntöttem, hogy havi rendszerességgel beszámolok az újság tartalmáról egy tömör, kivonatos formában. Talán ezzel is segítve a döntést a "megvegyem/ne vegyem" kérdésben. A "hardcore" Linuxvilág olvasókat ez nyilván nem befolyásolja, de lehet, hogy a többi vásárlónak ez segítség lehet.

linuxvilag

A novemberi szám már megjelent, nézzük mit tartalmaz:

CD-melléklet:

- frissítések: debian "woody" 3.0, mandrake 8.0, mandrake 9.0, red hat 7.3, red hat 8.0 disztribúciókhoz
- iroda: OpenOffice.org "res" fileok a magyarításhoz
- kernel: Linux 2.5.41-es fejlesztői kernel a kísérletezőknek, tesztereknek, bugreportolóknak

Ezen felül a korongon megtalálhatóak az újság cikkeiben megjelent képek, forráskódok is.

Számomra érdekesebb cikkek:

Egy kis technikai segítség az USB-meghajtók kezeléséhez - arról kaphatunk információt, hogy helyezzük üzembe usb kulcs (key-chain), vagy digitális fényképező cuccunkat linux alatt, hogyan varázsoljuk le a képeket az USB kamerárólAz osztott Linuxos biztonsági modell - LSM (Linux Security Module), DSM és társaiA PHP programozás és a biztonság - a cikk arról szól, hogy hogyan kódoljunk PHP-ben úgy, hogy szem előtt tartjuk a biztonságot, mint legfontosabb szempontot. A cikk ismerteti a gyakori támadási módot is, a cross site scripting (oldalközi szkriptelhetőség) típusú támadástAlkalmazásbiztoonság a PAM modul segítségével - A PAM (Pluggable Authentication Module) alapjai; PAM alkalmazások fejlesztése és PAM-beállítások létrehozásaRejtett szaglászás-, betörésérzékelés és naplózás - Egy nagyon jó cikk arról, hogy hogyan építsünk NIDS-et (Network Intrusion Detection System - hálózati betörés detektáló rendszert). Ez a cikk egy IP cím nélküli hálózati kártyán telepített SNORT-ot mutat be, mint NIDS.Tűzfalak - a cím magáért beszél. ipchains és iptables tippek, tanácsok kimondottan otthoni felhasználóknak, akik modemen és adsl-en tengetik életüketA tty réteg - Egy kis kernelprogramozás. Greg Kroah-Hartman (a linux kernel USB és Hot Plug PCI kódjának fejlesztője) cikksorozatának második része a tty rétegrőlA Beowulf fejlődése - A Beowulf klaszterek fejlődéséről olvashatsz egy összefoglalást. A Beowulf Donald Becker (számos linuxos hálózati driver írója) ötlete. Az ötlet alapja az, hogy több relatíve olcsó számítógép-alkatrészből épített párhuzamos rendszer bizonyos esetekben sokkal jobban teljesít, mint egy nagy erőmű ("big iron").Ezeken a cikkeken kívül még számos más érdekességet találhatsz a Linuxvilág novemberi számában.Ja még valami. A Linuxvilág munkatárai segítséget kértek ahhoz, hogy megtudják az olvasók mit látnának szívesen a CD mellékleten. A felhívásra igazából kevés levél érkezett. Úgyhogy, ha Linuxvilág olvasó vagy, és szeretnél a CD mellékleten látni valamit, akkor azt írd meg a cd@kiskapu.hu email címre. Esetleg írd le itt a hozzászólásokban.A Linuxvilág otthona:

http://www.linuxvilag.hu/