Free issue/project tracker

Fórumok

Milyen free issue trackerek léteznek manapság?

 

Kilőve:

RT, Mantis. Trac, Redmine, Bugzilla, Roundup

 

Vmi olyasmit keresek, mint a Jira, Openproject, Plane. Nem baj, ha kevesebbet tud.

Lehetőleg ne legyen Ruby, Perl, Python.

 

Use case:

Vagyunk paran, akik aktivan hasznalnank, de emellett van egy rakas user, akik csak elvetve (pl. ha jelent egy hibat). Az utobbiaknak nem szeretnek full licenszet fizetni, mert aranytalanul draga lenne. Ezert keresek ingyenest. Valojaban olyan megoldas is megfelelne, hogy nehany usernek full licensze es a guesteknek ondemand.

Ismerek is hasonlot, pl. a freshdesk, csak epp az a gond, az meg masra van kihegyezve es mondjuk (ha nem csak az emlekem), egy egyszeru kanban boardot sem tud megjeleniteni.

Hozzászólások

Ha arra jutsz, hogy írsz egyet, akkor én olyat szeretnék, hogy minden egy git-ben van, egy folder egy issue és fájlműveletekkel minden lépést meg lehet csinálni. A "rendszer" csak egy nézetet generál, illetve lekérdezéseket tesz lehetővé web-en + parancssorból. Ezt szeretném megrendelni! :-)

A problema az elgondolassal az, hogy az issue tracker az workflow es process management, mig a git valtozasokat tarol az elozo allapothoz kepest. Persze lehet a workflow lepeseinek reprezantaciojat (json document?) gitben tarolni, de elegge nyakatekert implementacio kellene hozza (mondjuk tag-elni az issue numberrel a changeket, vagy fasz se tudja)

Szoval az ilyen jellego tool-kra inkabb valo a sima rdbms vagy graph db, ahol konnyebb a kapcsolatokat kezelni (link to issue, history, move issue,  change issue type, etc)

Amugy nem veletlen hogy a gitlab, gihub issuek sem a gitben vannak tarolva hanem az rdbms-ben amiben referenciak vannak a change-ekre (tag, vagy commit message)

Szerkesztve: 2024. 04. 19., p – 08:36

Ha szoftver fejlesztéshez való bugtracker kellene, azt nem tudom melyik a legjobb, ilynet nem használunk.

Ellenben ha általános esetkezelés és -követés kell, valamennyi projekt kezelési képességgel, akkor az (egyébként ITIL kompatibilis) GLPI-t (PHP) javaslom ami asset tracking és issue tracking egyben. De elég sokat tud, így ez a javaslat lehet ágyúval verébre is.

Ami kilove, az miert van kilove?
Ami "olyesmi, mint" a felsoroltak, azok miben hasonlitsanak a felsoroltakra? Es azok miert nem jok?
Miert ne legyen Python, Ruby, akarmi?

Szerintem igy nehez lesz jo valaszt adni. Mantis-szal pl. mi a baj? Sokkal inkabb mondanam klasszikus issue trackernek, mint a Jirat.

> Ami kilove, az miert van kilove?

Fejlodni keptelen, ronda, ineffective es/vagy bugos szirszarok tobnnyire.

 

A remdine az egyetlen, ami meg vmennyire adja az elmenyt, de az is eleg nehezkes. Uzemeltetni es hasznalni is. Tegnap raneztem, egyebkent fejlodott vmennyit az elmult 10 evben, de pl. egy tisztesseges szovegszerkeszto most is hianyzik belole.

Az uzemeltetes oldalrol pedig csak annyi, h a ruby-hoz meg annyira sem ertek, mint mashoz, cserebe vhogy mindig sikerul bugosra csinalniuk az epp aktualis fejlesztoknek. Hogy mit ne mondjak, tegnap es tegnapelott a weboldaluk (ami ha jol sejtem, szinten ruby) is jol ment, hol resource hianyra panaszkodott (pedig nem hiszem, h a csillio user rohamozna).

 

> Szerintem igy nehez lesz jo valaszt adni.

Csak otleteket kerek, amit aztan meg tudok nezni, h el tudjam donteni, h miben kossek kompromisszumot.

 

szerk.:

Lehet, h forgejo lesz. El is felejtettem, h milyen franko tud ez lenni a github omlesztett szarjahoz kepest. Mondjuk az editor ebben is szar. Pedig remlik, h volt benne (meg anno a gitea-ben) normal editor.

Itt is van a bajom a redmine-nal.

Elinditottam a dockerrel tegnap este. Mukodott, most is fut.

Megprobaltam ranezni, egy ideig malmozott, aztan:

 

Internal error

An error occurred on the page you were trying to access.
If you continue to experience problems please contact your Redmine administrator for assistance.

If you are the Redmine administrator, check your log files for details about the error.

 

A logban:

 

I, [2024-04-19T08:02:09.323201 #1]  INFO -- : Started GET "/issues/2" for 192.168.200.95 at 2024-04-19 08:02:09 +0000
I, [2024-04-19T08:02:09.324239 #1]  INFO -- : Processing by IssuesController#show as HTML
I, [2024-04-19T08:02:09.324302 #1]  INFO -- :   Parameters: {"id"=>"2"}
I, [2024-04-19T08:02:40.365371 #1]  INFO -- : Completed 500 Internal Server Error in 134325ms (Allocations: 1923)
F, [2024-04-19T08:02:40.367796 #1] FATAL -- :   
ActiveRecord::ConnectionNotEstablished (Unknown server host 'db' (-3)):
 
app/models/user.rb:473:in `verify_session_token'
app/controllers/application_controller.rb:86:in `session_expired?'
app/controllers/application_controller.rb:76:in `session_expiration'
I, [2024-04-19T08:04:23.646138 #1]  INFO -- : Completed 500 Internal Server Error in 134322ms (Allocations: 1504)
F, [2024-04-19T08:04:23.647841 #1] FATAL -- :   
ActiveRecord::ConnectionNotEstablished (Unknown server host 'db' (-3)):
 
app/models/user.rb:473:in `verify_session_token'
app/controllers/application_controller.rb:86:in `session_expired?'
app/controllers/application_controller.rb:76:in `session_expiration'

 

Na, ezekhez nekem nincs sok kedvem. A db egyebkent egy compose file-bol letrejott host...

Értem a ruby iránti averziót (bár én inkább azt mondanám, hogy nem értek hozzá, és nem is akarok beletanulni, van sok érdekesebb hobbi), de ellenpélda a gitlab, ami bár ruby, üzemeltetési szempontból nagyon kényelmes kis app.

Csomagolják a docker imaget belőle, az utóbbi 6-7 évben a docker image verzió átírásán túl sok feladat nem volt vele. Néha 1-1 postgres update, de azt is kiszervezték egy parancsba a gitlabos srácoklányok, sokkal kezesebb így, mint a postgres megoldása. 

Ja, hat a gitlab olyan, h altalaban jol mukodik, csak akkor fajt, amikor nem.

Meg nagyon regen ~10 eve rohadt lassu volt. Aztan meg 1-2x volt, h az upgrade behalt (nem en csinaltam, nem emlekszem a reszletekre). De mondjuk az azert elofordul massal is. Csak hat mas ertelmesebb hibauzeneteket szokott kopkodni.

En is azzal a tudattal mondom, h amugy a fo problema az, h nem ertek hozza. De mivel ez adott, probalom magam tavol is tartani magam tole.

 

t

felig igen. de nekem neha jol jon hogy melyebben is lehet rendezni a projecteket, pl

- ansible
  - roles
     - ansible-foo-role
     - ansible-bar-role
  - playbooks
     - k8s-playbook
     - tools-playbook
- kubernetes
  - charts
    - foo
    - bar
  - argocd
    - homelab
    - homokozo
 

stb

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

ahogy a behuzasok vannak. ezek nagyresze ujrahasznosithato dolgok: ansible role, kubi chart, stbstb. de pl a playbookok is "ujrahasznosithatok", csak az inventoryt kell atirni es jo a prod/test felhuzasra. nem keverem az egyes dolgokat.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az a baj, hogy a Gogs-ból kiváltak azok, akik nem szerették a Gogs irányt, és lett a Gitea, a Gogs mára haldoklik. Aztán a Gitea-ból kiváltak azok, akik nem szerették a Gitea irányt és lett a Forgejo, egyelőre nem dőlt el a dolog, de eléggé különböző irányokban fejlődnek. A Gitea felett ugye átvette egy for profit cég az irányítást másfél éve, ami nem baj alapvetően, mert ezen a téren bevétel nélkül nem nagyon lehet megugrani az üvegplafont, csak egyelőre nincs érdemi bevétel, mert ahhoz nagyon-nagyon sokat kell dolgozni még. A Forgejo-t még viszi előre a community lendület, de előbb-utóbb ott is kérdés lesz, hogy mi a cél és a roadmap odáig.

A Gitlab meg megy a maga útján, tolják bele a feature-t és van rendes support, ha kell, amint elkezded használni a Gitea-t Gitlab után, jönnek az apró izék, hogy bár high level az adott feature "ki van pipálva", de még se ugyanaz és jelentős szopásidőket visz el az, hogy nem tudja ténylegesen a Gitea azt, amit a Gitlab tud. Jó a Gitea, de egy lapon egyelőre nem emlegetném a Gitlab dolgaival, mert (még) nem egy ligában játszanak.

Amellett, hogy egyetértek azzal amit írsz, saját cégben mi Gitea-t használunk (valószínű Forgejo felé megyünk majd), mert a mi igényeinknek jobban megfelel mint a Gitlab (amit ügyfeleknél használunk persze, ha kell), és kb. egy szappantartón elfut.

A Forgejo-nak már most is van valamennyi fundingja (pl. NLNet), tetszik, hogy ráfeküdtek a tesztekre.

Unknown server host 'db'

Ez inkább valami dockeres gebasznak tűnik mint Redmine specifikus problémának. Évekig használtam redmine-t, viszonylag stabil volt, nem esett kelt állandóan.

Használtunk egy agile plugint, annak egy riportoló része belassította asszem 20e issue körül de miután kigyomláltam belőle jó lett újra.

Annak tűnik, igen. Csak hát máskor mással ilyet még nem láttam. aaztan persze ki tudja.

Én os üzemeltettem kb. 10 éve évekig, általában oké volt. Neha azért nem ment az a varazslatos db migrate és akkor adta a varázslatos üzeneteket, én meg izzadtam.

A cvs/git integráció kifejezetten szánalmas volt.

Hivatkozok rád, esetleg neked is érdekes lehet: https://hup.hu/node/184944

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szerkesztve: 2024. 04. 19., p – 11:52

Egyszerű, kicsit butácska, de könnyen be lehet configolni: OSTicket

Évek óta használjuk. Célnak megfelel. Belső feladat kiosztás, külső ügyfelektől jövő e-mail ticketben landol, ami automatikusan 1 emberre/csoportra kerül, de tovább is passzolható.

https://taiga.io/#Features

Pros:
- self hosted (docker, kubernetes)
- Unlimited number of users/projects

Cons:
- Ruby
 

Szerintem mindent tud, amire igenyed van. Regebben dockerrel hasznaltam, most meg kubernetes alatt megy (talaltam hozza helm chartot). 

Vagyunk paran, akik aktivan hasznalnank, de emellett van egy rakas user, akik csak elvetve (pl. ha jelent egy hibat). Az utobbiaknak nem szeretnek full licenszet fizetni, mert aranytalanul draga lenne. Ezert keresek ingyenest.

 Nem inkább valami service desk jellegű cucc kellene neked, azokban a "customerek" jellemzően nem fizetősek, csak a rendes userek.

Egyébként meg üzemeltetésnél nem véres mindegy úgy nagyjából, hogy miben van írva? Fel kell tenni, meg kell írni a konfigját, aztán használni kell.

(mondjuk, ha szerinted a redmine az egyetlen emészthető, ami még fejlődik is, hátizé, más a megélésünk :) )

Hát, biztos van az úgy, hogy kódban túrva kell debugolni egy rendszert, de azért alapvetően nagyon nem az a mindennapos eset imho, hogy ez legyen a fő szűrési feltétel. Eleve szakmány számban szoktunk üzemeltetni olyat is, aminek úgyse férünk hozzá a kódjához, aztán mégse dől össze a világ.

Arról nem is beszélve, hogy konkrét hiba oka után olvasni azért lehet olyan nyelveken is, amit az ember nem beszél, nekem legalábbis szokott sikerülni.

Lehet hulyeseget irok de Trello? Ha mar kanbanboard. 

Szerkesztve: 2024. 04. 20., szo – 10:57

Ezert keresek ingyenest. Valojaban olyan megoldas is megfelelne, hogy nehany usernek full licensze es a guesteknek ondemand.

Azure DevOps? Stakeholdernek nem kell licenc.

szerk: cloud, persze. Onprem zsebbe nyulos.

Igen, innen kell elindulni, hogy mi a felhasználás célja és módja. Én például ezer éve használtam először ilyesmi rendszer, ami trac volt, és nagyjából elégedett voltam vele amit tudott. A mai napig se lettek nagyobbak az igényeim, úgyhogy nekem bármi jó lenne. De ha az ember nem egyedül dolgozik, akkor a csapat kedvére kell tenni, illetve alkalmazkodni hozzá.

Én nem az üzemeltetésből indulnék ki, hanem a felhasználókból.