Wifi AP és számítógép között hálózati sebesség tesztelése

Fórumok

Csak érdekességképpen, de érdekelne, hogy ti mivel méritek a saját hálózatotokon a Wifi sebességet? Nyilván akinek OpenWRT-t futtató AP-ja van, az tud rá hálózati sebességteszter alkalmazást telepíteni. A Ruckusoknak van gyárilag Speedflex funkciója, amihez legalább iOS-hez és Androidhoz van kliense. Ráadásul aki kicsit szemfülesebb (mint pl. én ;-) ), az teljesen legálisan, publikus helyen megtalálja a UNIXokra fejlesztett CLI-t, és használhatja ezt egy gyors fordítás után (már ha olyan az OS - mondjuk FreeBSD).

No de mit csinál az egyszeri ember? Van hasonlója más gyártóknak is? Vagy épp flood-ping? Vagy mi?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 02. 20., k – 17:03

Rákötsz valami Nast a routerre kábelen aztán megzúgatod. Szappantartó router cpu-ján sebességmérő cuccot amúgy sem érdemes futtatni, mert nem biztos, hogy a wifi sávszél lesz a szűk keresztmetszet.

Ha lusta vagy erre, akkor meg megnézed a link negotiated speedet, elosztod 2-vel és az lesz nagyjából.

No de mit csinál az egyszeri ember? > en azt latom, hogy az r=1 user felcsatlakozik a wifire es nem foglalkozik ilyenekkel, amig eleg neki amit nyujt :)

amugyis mindegy, mert a valosagban nem az a lenyeg, hogy az AP-kliens kozott mi a stajsz, hanem az, hogy a kliens amit eler (nas, weblap, whatever) es kozte mennyi az annyi (es itt is legtobbszor a latency szokott az erdekesebb metric lenni, mintsem a throughput, aka: "pattan-e a Zinternet").

Ráadásul a wifi osztott közeg, ráadásul nem időosztású, így a kliensek száma és távolsága, valamint az azonos vagy átfedő frekvencián lévő más AP-k és azok klienseinek száma/helye erősen befolyásolja az eredményt.

Egy klienssel, teljesen szabad frekvencián meg lehet mérni a gyakorlati maximumot, és azon fognak osztozni a kliensek (na persze ha van egy 4x4 MU-MIMO AP meg 2x2 MIMO kliensek, akkor ez nem teljesen igaz, ott lehet több klienssel is kliensenként azonos a sebesség egy darabig).

Egy ehhez hasonló kérdés kapcsán merült ez fel bennem:

https://askubuntu.com/questions/1099671/what-is-options-iwlwifi-11n-dis…

Azaz, hogy honnan a nyavalyából jön az, hogy az adott gépen Windowszal bitang jó a hálózat, Linuxszal meg nem annyira.

Tehát ez az érzés hogy jön? (Arra gondoltam, hogy valamit mér, de mi a francot / mi a franccal, aminek még értelme is van.)

Hát, bármilyen hálózati berendezés áteresztőképességét semmiképp sem a berendezésről indítva vagy azon végződtetve vizsgálom, mert az eszköz CPU limitje hamarabb befigyel (általában), mint az áteresztőképességének limitje.

Én egy vezetéken hálózatra kötött PC-n futtatok iperf szervert, a wifi-s készüléken meg ehhez klienset és már tudom is mérni a sávszélességet fél- vagy teljes duplex módon, különböző csomagméretekkel.

Igenám, de az AP az egy L2 eszköz, magyarán bridge. Tehát egy wifi kliens és ugyanazon a LAN szegmensen levő vezetékes szerver között van csak értelme iperf-fel (iperf3) mérni. Vagy mondjuk OpenWRT-re felrakott iperf és wifi kliens között, ha mindkettő bírja.

Van értelme különböző IP szegmensek között route-olt forgalom mérésének is ugyan így, csak olyankor belemérjük a router teljesítményét is.

Ez akkor érdekes, ha az L2 és az L3 átviteli teljesímény közel van egymáshoz, mert olyankor akár a router is lehet a szűk keresztmetszet. Amennyiben a router jóval magasabb teljesítményű, mint a mérendő L2-es link, akkor semmi gond nem lesz a mért értékekkel. Ezt meg le lehet ellenőrizni két, vezetéken, különböző subnet-ekbe bekötött végpont között, és máris tudjuk, a router mire képes.

Első körben az szokott lenni a helyzet, hogy a felhasználó azt mondja, hogy szar a Wi-Fi, pl. azért, mert nagyon lassan tud letölteni valamit a netről. Ilyenkor pl. teljesen jó, ha egy publikus iperf3 szervert használsz a tesztelésre (iperf.fr-en van ilyen szerverekről lista). Ha azzal a mérés rendben van, akkor nem a Wi-Fi jelenti a problémát. Ha a mérés igazolja, hogy baj van, akkor el lehet végezni a mérést belső hálózaton indított iperf3 szerver segítségével, és meg lehet találni a probléma forrását a hálózat felépítésének függvényében.

Amire válaszoltál, abban a konkrét hozzászólásban is benne volt, sőt már a kezdő kérdésbe is leírtam az OpenWRT-t. Úgyhpgy újdonságot nem mondtál, pedig a kérdés arról szólt, hogy nem-Ruckus és nem-(láthatóan) OpenWRT eszközöknél (*) mi a francot lehet csinálni.

(*) Aruba, ASUS (bár mintha nekik OpenWRT-alapú lenne),  TP-Link, nyilván nem ismerem és akarom felsorolni az összes gyártót.

Itt egy doksi, hogy a Cisco-nál mit ajánlanak (klasszikus AP-knál):
https://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/wireless-mobility/wireless-l…

Cisco Merakira itt egy másik:
https://documentation.meraki.com/MR/Wi-Fi_Basics_and_Best_Practices/Che…

Szoktunk felmérni Wifi hálózatokat és a mérő programban az aktív mérést választva két lehetőséged van:

ping vagy throughput (iperf3)

Mindkét esetben meg kell adnod egy IP címet, ami a túloldali kapcsolat lesz.
Throughput-nál pedig az iperf3-as lehetőségekből választhatsz.

A fenti két lehetőség független az AP gyártójától, így mindenhol használható.

...úgyis jönnek...