Lenovo Synaptics I2C touchpad időszakosan haldoklik

Sziasztok!

Már sokadik Lenovo/Legion laptopnál tudom előidézni ezt a problémát, jelen esetben egy Legion 15ACH6H-val küzdök.  Ahogy látom, egyetlen feltétele van, hogy legyen a laptopban Nvidia videokártya is. Intel és AMD változatnál is ugyanezt a jelenséget látom. 

Tetszőleges idő elteltével vagy
- 1-2 másodperc erősen érezhető késéssel reagál
- A jobb oldala változatlanul működik, a bal pedig érzéketlenné válik. 
Utóbbi esetben:
- Ha jobb oldalról húzom a bal széléig, többnyire végig is ér, de néha út közben a felezőpontnál megáll.
- Csak a bal felén indított mozgást egyátalán nem érzékeli, de ezalatt ha két ujjal görgetnék a bal felén, azt egy ujjas kurzormozgatásként hajtja végre vagy sehogy.
- Ha észre is veszi az egy ujjas mozdítást, a "bugzás" alatt maximum egy kb 200-400ms időtartamra érzékel, utána azonnal ott ahol van, megáll. 

Ideiglenesen teljesen megoldja a problémát, ha Fn+F10-zel letiltom és újra engedélyezem az eszközt, vagy kitörlöm az eszközkezelőből az I2C kontrollert és újratelepítem, de valamikor csak teljesen magától megjavul. A hiba utána valamikor napokig nem tér vissza, de valamikor 10 másodperccel utána ismét elkezdődik. BIOS-ban nem csinálja, ott működik rendesen. Ubuntu alatt még nem teszteltem, viszont aki igen, neki "i2c_designware controller time out" üzenetek jönnek ilyenkor. 
Akku / gyári kocka táp / PD-s USB táp nem számít, ha rossz, akkor mindenhogyan rossz. 

Rengeteg fórumbejegyzést áttúrtam, arra jutottam ,hogy ez valószínűleg nem hardverhiba, viszont az i2c buszon történik valami, ami egy teljesen bebootolt oprendszernél csinál anomáliákat.  De ehhez a típushoz konkrétan se firmware, se semmi nincs, csak a gyári driverek, azzal pedig random ideig működik.

Valaki esetleg talált már erre végleges megoldást, vagy hogy mi okozza pontosan?

Hozzászólások

Az I2C buszt ki tudod tenni userspace-be (`modprobe i2c-dev`) es ugy latod azt hogy mi van ezeken es/vagy melyik buszon is lehet a sok kozul ez az eszkoz? Ha eleg bator vagy, lehet `i2c-detect` meg hasonlo nyalanksagokat futtatni hogy kideruljoni mi lehet ez az "i2c buszon történik valami" dolog. Probalhatsz olyat is hogy bizonyos szenzorokat (lasd: `sensors`, `lm-sensors`) kikapcsolsz, hatha csak annyi tortent hogy egy _masik_ szenzor drivere nem lock-olja az i2c buszt iras/olvasas kozben es az osszeveszik a ket tranzakcio. Legalabbis amikor anno i2c-buszos kernelmodulokat nezegettem, ott mindig kellett/illett erre figyelni.