[lezárva] NAS-t építenék, mi legyen a videó kártyával?

Fórumok

Sziasztok!

Elkezdtem összegyűjteni az infókat egy jövőbeni NAS építéséhez, és a videó kártya léte, nem léte kifogott rajtam.

Első körben kiválasztottam egy integrált VGA-s Ryzen 5 CPU-t, hozzá passzoló alaplappal, majd majdnem ugyanazt a procit megtaláltam sokkal olcsóbban (-18e ft) VGA nélkül. Nekem ugye nem kell VGA a NAS-hoz, de régi emlékeim szerint anélkül be sem fog bootolni.

Ez ma is így van? A telepítéshez tudok bele rakni egyet, de soha többé nem lesz rá szükségem.

Ha mindenképpen kell bele VGA, akkor nem éri meg dedikált kártyával foglalkozni, mert a legolcsóbb is pont ~18 e ft, ráadásul esélyes, hogy sokkal többet is fog zabálni.

Találtam egy 2W-ot zabáló kártyát, valami hasonló kellene nekem, hazai forrásból.

 

SZERK:

Egyértelmű választ nem kaptam a kérdésemre, kipróbálni meg nem tudom, ezért lemondtam a VGA nélküli üzemről, 10e Ft-on nem fog múlni a családom megélhetése :-)

Köszönöm mindenki segítő szándékát, sok olyan témát is boncolgattunk, ami segít a döntés meghozatalában.

Hozzászólások

Lehet, félreértelek, de a headless működés nem azt jelenti, hogy nincs szükség vga-ra. Nekem is headless megy otthon a kis gépem, de a videólejátszáshoz kell a vga, ha jól tudom.

A másik, hogy vajon mi lesz a NAS célja. Egy normálisabb apu/igpu vagy akár dedikált kártya nagyon is jól is jöhet transzkódoláshoz ha ilyen plex/media center izé a cél. Én biztos nem hagynám ki a képletből. Egyébként preseed/kickstart úton fel kellene mennie rá valami disztrónak távolról is, nem?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A NAS nálam mindent is jelent, legfőképpen fájlszerver. DLNA-ra pont nem használom, monitor nem lenne rákötve, ahogy írtam is, a telepítés idejére teszek bele kártyát.

Ha nem megoldható a VGA nélküli bootolás, akkor integrált VGA-s CPU-t fogok választani (arra tippelek, hogy az fogyaszt a legkevesebbet idle módban, és legalább a hűtése meg lesz oldva, illetve nem foglal PCI-e foglalatot).

Nekem a kodi kér videókártyát. De persze nem kell a kodit használni és akkor nem kell vga. Én a saját használatomból indultam ki. Illetve nálam gyakori a transzkódolás, amihez szintén nem árt. Mondjuk én proxmox alapon csináltam, pci passthru-val, szóval ez számodra nem releváns.

Én DLNA-szervernek MiniDLNA-t használok, ami nem transzkódol. Kb 2x futottam bele abba, hogy a TV-ben levő DLNA-n keresztül elérve, az adott filmnek nem volt hangja, és 1x, hogy a videocodec volt valami annyira egzotikus, hogy nem szerette. Akkor kézzel ffmpeg-gel átalakítottam (egyszer aften-nel) és meg volt oldva a probléma.

Egyikhez sem kell semmi egzotikus dologra gondolni:

Nincs hang: a tetű TV gyártók (Lg és samsung biztosan, sony és a többiek közül van amelyik nem csinált ilyen cigányságot) 2020-2021 környékén kivették a DTS hangkódek támogatást a tv-ikből. Így ha a lejátszandó videó hangja a DTS kodekcsalád BÁRMELYIK tagja, akkor ott némafilm élmény van. Pont. Hacsak Plex át nem transzkódolja DTS --> PCM formátumra, amit minden tv megeszik, mert a PCM viszont egy kötelező érvényű audio kodek.

Nincs kép: elég egy 2021-es v. újabb LG-vel megetetni bármi xvid-el kódolt videót: a beépített lejátszó a bélyegképet még mutatja (nem tudom h. ez a dlna szervertől jön-e v. maga a tv generálja). Aztán mikor megnyitná, pár másodperc homokórázás után kiírja h. ismeretlen videóformátum és kilép.

Ne, kérlek, ne vezesd félre. Nem kell NAS-ra, szerverre, stb. videókártya. Mehet teljesen headless, SSH-konzollal. Tudtommal még az se feltétel, hogy legyen a gépben akármilyen videókártya, akár integrált is, de lehet ezt BIOS-a is válogatja, meg ennek ellenére a legtöbb szerveren azért van, de csak diagnosztikai célzattal.

Amivel te kevered, hogy ha videódekódolást is rá akarsz bízni, akkor abban segíthet egy dedikált videókártya, hogy nem a proci füstöl meg izzad, hanem a GPU hardveresen megcsinálja, de ez sem kötelező, simán megy enélkül is, maximum a prociterhelés lesz egy kicsit magasabb. De még ez se életszerű, mert ha szervernek használod, akkor csak fájlelérés kell, a kikódolást a kliens végzi, amin nézed a videót.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

csak fájlelérés kell, a kikódolást a kliens végzi, amin nézed a videót.

Elnök úr, ez így ebben a formában nem egészen igaz. Van olyan lokálstream szerver, ami röptében transzkódol formátumok között, ha a kliens az eredeti formátumot (akár az audió v. a videó sztream részét) nem tudja megemészteni eredeti formájában.

Igen, van ilyen is, és egyes esetekben megvan az előnye, ha pl. nagyon fos kliensekkel használok, pl. régi táblagép. De a fő csapásvonal nem ez szokott lenni, hanem az, hogy a kliens dekódol. A szerver csak nyersben nyomja a fájlt, fájldarabokat, streamet, átkódolás nélkül.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

de lehet ezt BIOS-a is válogatja

En leginkabb erre tippelek, hogy alaplap/BIOS/UEFI kerdes, hogy hajlando-e VGA nelkul bootolni. Hasonloan a standard PC alaplapok eseten mar a billentyuzet hianya is megakasztja.

Ezt a threadet talaltam, ami a legkozelebb all a kerdeshez, nehany konkret alaplap bootol nelkule (legfrissebb komment 2016): https://superuser.com/a/1103764

Ez nyilván az adott konkrét alaplapon / BIOS-on / (U)EFI-n múlik, de a múltban nekem volt egy olyan gépem, amiben a telepítés idejére beraktam egy VGA-kártyát, szépen mindent megcsináltam és bekonfiguráltam, aztán VGA ki, és úgy ment évekig, ha kellett soros konzolon el lehetett érni (meg persze SSH-n) - pont, ahogy fent írtam.

Nálam napokban merült föl a probléma ahol sol-t (serial over lan) kell használnom és valóban csak server grade masinákban van, jellemzően külön KVM modul adja ami IPMI kompatibilis. Ezt lehet elérni ipmitool-lal a kvm-nek dedikált IP-je van szükséges beállítani a baud rate-jét és úgy már megy a sol. Szintaxis ilyesmi 

ipmitool -H x.x.x.x -U root -a -I lanplus sol activate

Ahol az ipmitool a lokális gépen van kiadva, -H flag után a távoli KVM IP-je jön, -U a user, -a jelszóbekérés, -I <interfész>, majd sol active-tel a terminál átvált serial üzemmódba.

Konzumer gépeken ami szembejött velem az PiKVM (Raspberry Pi as KVM), de ennél ugye kell külön venni egy raspit, felkonfigolni, áramot adni neki stb. és nálam nem jött ki gazdaságosra a megoldás.

üzleti szériás gépeken szokott még lenni vpro vagy annak amd megfelelője, az újabbak már oprendszer nélkül is képesek akár képernyőt is megosztani, oprendszert távolról telepíteni, bios beállításokat váltani. Persze előtte fel kell konfigurálni a biosban talán.
https://www.reddit.com/r/Proxmox/comments/13i2y90/using_intel_serial_ov…
https://software.intel.com/sites/manageability/AMT_Implementation_and_R…

Esetleg egy armv64 alapú SBC-n nem gondolkodtál?

Rapberry Pi

Banana Pi

Rock Pi

stb.

Fájlszervernek tökéletes, de sok egyéb dologgal is prímán elboldogul. A GPU sem lenne kérdés, integrálva van.

Fogyasztásban viszont tuti sokkal kevesebb, mint a böszme Ryzen.

Ráadásul szerintem árban is olcsóbban ki lehet hozni.

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Miért, mit kell csinálnia nálad egy NAS-nak?

Nálam egy régi OrangePi van, eddig nem panaszkodott, hogy nem elég neki a RAM. De lehet, hogy te valami olyasmit is akarsz, amit én nem csinálok.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

lehet, hogy te valami olyasmit is akarsz, amit én nem csinálok

ez tuti :-)

már másnak írtam, megtévesztő volt a "NAS" megnevezés, bár annak is használom, ez inkább egy mindenes szerver, futtat pár VM-et, sok docker konténert, stb

Van 3 rpi-m is, imádom őket, nézegettem már az OPI-t is, de ezekre a feladatokra számomra alkalmatlanok.

Amúgy is elment a topik mindenféle irányba, az eredeti kérdésem az volt, hogy be fog-e bootolni VGA nélkül.

Biztos, hogy nem.

Ezek az SBC-k nem erre valók, amikor javasoltam, még nem tudtam, hogy valójában komolyabb szerver építése lenne a cél.

Amúgy a Orange Pi5 Plus PCIe3.0x4-es NVME-s sebességet tud, ami ugye max. 4GB/s, tehát a 7000-es SSD-t felesleges volt bele megvenni.

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Igen, az SSD tudja* :D

De persze nem minden esetben (erre a számra kb úgy kell nézni, mint a Wi-Fi-nél mikor ráírják, hogy 3600 Mbps) :D Viszont mivel csak NAS-ként van használva, ezért szerintem sosem lesz kihasználva a tizede sem, még akkor se ha mind2 2,5 Gbps linket bekötném (625MB/s).

> nem minden esetben 

Különösen abban az esetben nem, h PCIe 3.0 foglalatba teszed, ami az általad jelölt sebességnek a felét tudja speckó szerint, és amilyen foglalattal az Orange rendelkezik .Nem kéne a hülyeséget nyomni itt!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Alternativák lehetnek a mini itx integrált cpu-s alaplapok, ha nincs szükség a GPIO-kra: pl:

j4215
https://www.alza.hu/asrock-j4125-itx-d7772134.htm?kampan=adw1_komponenty_pla_all_komponenty_komponenty-all_c_9105839_ASj4125i&gclid=Cj0KCQiAhc-sBhCEARIsAOVwHuQiQIFM80qcHaJkbzzavomUPT3hqcMLBQaEY-UeQvIGUdmGxIaG15QaAsxxEALw_wcB

Vagy amit már irtam n100-305, ezekhez sajnos még alig van alaplap. (CPU benchmark n305: 10 000 / 10Watt )

Mi az építés célja? Mit szeretnél megvalósítani, amit egy gyári NAS nem tud, viszont VGA-ra nincs szükséged a saját építésben sem?

Azért kérdezem, mert én céges okból (ügyfelekhez mit vigyünk?) végigszámolgattam már sok gépet, de mindig az jött ki, hogy kb. 4-500e Ft-ig a gyári NAS-ok jobbak ár/érték arányban, fogyasztásban, nagyjáűból mindenben. E fölött éri meg építeni (viszont ott az épített hirtelen sokkal gazdaságosabb és jobb, szerintem éles az átmenet).

Az mondjuk ehhez hozzá tartozik, hogy én a gyári NAS-nál (számomra) jobban üzemeltethetőben gondolkoztam mindig (hogy legyen előnye az építésnek), így csak BMC-s, ECC támogatású alaplapot, NAS-nak való többdiszkes házat, stb. számoltam bele, nem desktop alkatrészekből sakkoztam kétlemezes akármit.

Talán ott rontottam el, hogy NAS-nak írtam, helyesebb lenne a szerver megnevezés.

A jelenlegi gépemben 16 GB RAM van, több nem fér bele, elmúlt 10 éves, lassan el kell kezdenem keresni az utódját, hogy ne akkor kelljen kapkodnom. És mivel rég nem építettem gépet, most újra kell mindent tanulnom.

Ha a zaj (nem kell néma) és a fogyasztás (nem 30-40W-ban gondolkodsz) és a méret (nem mini ITX-es ház a cél) nem annyira kritikus, akkor én inkább egy használt valódi szervert javaslok, mint az építést, ha általános szerver gép kell, nem célberendezés (NAS-only).

Pl. most készítettem elő egy Dell T630-at, amiben két 10 magos Xeon van, 64 GB memóriával, került bele 2x 1TB SSD és 2x 8 TB HDD. Ez Proxmox-ot futtatva alapjáraton 85W-ot fogyaszt mindössze... Nyilván 1 CPU-val még kevesebb is lehet. Egy otthoni szerver terhelése nem szokott óriási lenni, én 100W alatt számítanék üzem közben egy ilyen Dell 13. generációs szerverrel otthonra (ha nincs benne extrém sok RAM).

Nekem itthon egy Dell T320 van a spájzban elhelyezve (panel lakás; nem hallani sehol), ez 4x SSD-vel és 8x HDD-vel, átlagosan 15-25 közötti VM-et futtatva 130W körül fogyaszt. (Munkára is használom teszelésre, nem csak itthoni szerver).

A választék aránylag nagy, garancia mindre van, kiépítés eléggé szabadon választható. Távmenedzsment alap, nincs is bennük külön VGA, ha csak nem kell valami feladathoz. Árban meg lehet, hogy olcsóbb lesz, mint egy épített gép...

HP-t ugyan nem szeretem, de ott az ML 1xx sorozat méretben még kisebb ennél (cserébe a táp nem redundáns és fos a support).

Havi 10 ezer nagyságrendileg. Mindenki eldönti, kell-e ennyiért ilyesmi otthonra.

Ha épít egy nagyon energiatakarékos gépet, és mondjuk csak 60W-ot fogyasztat vele, akkor lesz havi 4000 Ft spórolás, cserébe nem szerver szintű a hardver.

Ha meg nem mindig megy, akkor az nem szerver...

Otthon kb. 38Ft/kWh-t fizetsz, a 130W az 94kWh kb., és az kb 3600Ft. Ha a 38Ft-os határ fölé mész, akkor a duplája, de nem 10e még úgysem. Még van pár százalék UPS veszteség, ha ilyen luxusterméked van.

Egy jó SSD-s konfiggal 25-40W köré le lehet nyomni egy NAS célú gépet, de én inkább vennék céldobozt.

Írták korábban, hogy régebbi i3 vagy i5, gondolom brand asztali PC használtan, azok szintén tudják a fentit, de elég sokban 80-85+ és hasonló tápok vannak, ott azért elmegy sok (ez a hatásfok 50%-os terhelésnél érvényes, alacsony vagy magas terhelésnél jelentősen csökken), és kérdés, hogy több ssd-t vagy diszket, hogyan kelt benne normálisan életre.

Tudnék ingyen HP DL360 gen6 szervert szerezni, de az már túl nagy, hangos, és sokat enne. Most is egy HP asztali gép  a szerverem, ez hangtalan, elfér az asztal alatt, keveset eszik. Az utódja hasonló legyen. mATX, ATX deszkában gondolkodom, olyan házban, amiben elfér 4-6 HDD. Korábban HP Microserverem volt, azt is szerettem, de pár éve beszart az alaplapja.

Értem! Csak bedobtam mint javaslatot, mert sokan nem gondolkodnak ilyesmiben elsőre (van, aki nem is hallott róla, hogy milyen olcsón lehet garis használt szervert venni), és a végén egy ugyan annyit fogyasztó, kevésbé szerver, ellenben drágább gépnél kötnek ki. Vagy egy nagyon rossz teljesítményű, cserébe aránylag de keveset fogyasztó, ellenben drága megoldásnál (lásd RPi 5 és kiegészítők árai...).

Ha a felsorolt hátrányok számítanak és jelentősek számodra, akkor nyilván nem a valódi szerver az utad. Nekem is voltak régen egymást váltó használt PC-ből "épített" szervereim, aztán megúntam a hiányosságaikat, vettem egy ML110 G8-at  újonnan, és mikor megtapasztaltam, hogy milyen jó, hogy igazi szerver, de milyen szar az ML110 mint szerver, akkor váltottam "magasabb" kategóriára, és megoldottam, hogy ne legyen zavaró. Persze a fogyasztás adott, azon csak generáció váltással tudok majd segíteni.

Nem attól függ, hogy ML vagy DL, mert az csak a formátum (torony vagy rack)

Egy ML350 pont ugyanannyira szerver, mint egy DL380.
Az ilyen ML10 és társai nyilván bazárárú. (Ettől függetlenül, 24 órás üzemre van tervezve, ellentétben egy desktop PC-vel)
Tessék legalább a 300-as sorozatot vásárolni...

Entry levelnek hívják. Hallottam egy jót más vonalon: "designed to a price point" vagy "to budget". :)

A 300-as széria már enterprise szerver szint, és egyébként le lehet hozni 50-60W-ra alapjáraton, hogy ha okosan van a konfig összeállítva. Single CPU, SSD, platina hatásfokú táp, és csupa ilyesmik.

Nekem annó S3 Trio/Virge kártyák voltak összeszedve, hogyha valami desktop alapú szervert kellett összeollózni. De a PCI slot kivezetésével ez is kikerült. Az új lapok gond nélkül mennek VGA nélkül, csak a telepítésig kapnak valami bontott kártyát.

Ahogy fentebb írták, az a kérdés mire akarod a gépet pontosan.

update: ez a kinézett deszka

1 db 32 GB-os modullal indulnék (ez duplája a jelenleginek), és ha a szükség úgy hozza, fel lehet tornászni 128 GB-ig.

A jelenlegi 4 db HDD lesz benne, és két m.2sata SSD.

Igen, a G-k nem támogatják, csak a nagyon drága G pro-k.

De mivel az egész arról szól, hogy nem kell videókari, akkor minek a G-s proci? Vegyél iGPU nélkülit, azok tudják az ECC-t. Azt hiszem az 5500 egy ritka kivétel, ami nem.

Az X nélküli 5600 kicsit drágább, de erősebb is a 4600G-nél.

Persze így összességében már néhány 10e-el feljebb vagyunk. El kell dönteni mi a fontosabb, de NAS-nál én ezt most beletolnám, aztán picit nyugodtabban aludnék utána.

Akár már megnézhetne egy használt profi szervert is.

https://www.interbolt.eu/hasznalt-torony-szerver

Mégiscsak jobb egy xeonos gép szervernek, mint egy desktop amd procis. (Már ha tényleg komolyabb szervernek lesz.)

Persze nem ismerjük a büdzsét, és ez így egy picit drágább lenne.

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Szerkesztve: 2024. 01. 01., h – 16:30

Ahogy írtuk fentebb, nem kell Videó Károly. Persze vehetsz bele, vannak azért 18k-nál olcsóbbak is, akármilyen régi, használt, e-waste 710GT, Quado, Radeon, Radeon Pro, vagy hasonló, valami filléres kártya, csak PCIe-s legyen, és legyen aktívan karban tartott driver legyen hozzá (ez csak arra kell, hogy energiatakarékossága beállítható legyen, meg max. ha később desktopnak használod). Ezeknek általában integrált GPU-val kb. egyező teljesítménye van, és filléresek, alig pár ezer forint. Végül is egy ilyet beletehetsz, de nem azért, mert szükséged lenne rá, hanem ha később valami másra is be akarod fogni a gépet, és akarsz esetleg kijelzőt kötni rá, akkor integrált GPU hiányában is tudd használni másnak, mint NAS-nak.

Online piactereken, helyi bontókban, e-waste újrahasznosítós vagy refurb helyeken is nézzed. Persze, újonnan, vadi új garanciával, boltban lehúznak vele, rád sóznak ilyen 10100, 10300GT szintjét, vagy 710-730-as NV-t, de akkor meg lehúzó áron, mert azt kell megfizetni, hogy zsír új, fóliázott, bontatlan doboz, friss garancia, stb..

Ez a Sunix is jó lehet, amit linkeltél, képet ez is ad, és ennek mivel primitív kártya, driver hiányában az energiatakarékosságával se lesz baj.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Saját épitésű NAS-hoz integrált cpu-s  alaplap, intel n100 -  n305, 6-15 watt, 6 sata+2 nvme, 2.5 G ethernet, ax wifi

N100/i3-N305 6 Bays NAS Motherboard 4x 2.5GNetwork Card 6x SATA3.0 2x M.2 NVMe DDR5 17x17 Mini ITX Motherboard With PCIE DIY NAS

https://www.aliexpress.com/item/1005006307000864.html?spm=a2g0o.productlist.main.3.66bf15f6ilLgc1

CPUbencmark: (10 000)
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Core+i3-N305&id=5213

A lényegi kérdés, hogy akarod-e a plex vagy emby HW transcode-ot használni, mert akkor ott érdemes odafigyelni rá, hogy melyiket szeretnéd, de HW transcode-ot esetén csak aza lényeg, hogy a lehető legujabb vga legyen, támogatott és passzív. Ha pedig ki van kapcsolva rajta a monitor kimenet akkor feltehetően fogyasztani se fogyaszt lényegesen. 

Szerkesztve: 2024. 01. 04., cs – 23:30

Nem biztos, hogy ez még mindig érvényben van a mai HDD-k esetén is, de emlékeim szerint egy átlagos vinyóban hdparm-al át kellett kapcsolni egy flag-et, vagy be kellett kapcsolni egy timeout értéket, mert desktop vinyók esetén ha probléma van, akkor az az optimális, ha a vinyó addig erőlködik, amíg be tudja olvasni a problémás szektort, de ez szoftveres raid esetén nem jó, ott kell egy timeout, és a raid lerendezi a problémát, átrakja egy másik szektorba a másik vinyóról az adatokat. Nem minden vinyó esetén lehet ezt átkapcsolni, de gondolom ez a különbség a NAS vinyók, és a dekstop vinyók között. Nagyon sokat szívtam vele, hogy a raid  ledobálta a vinyókat, és több 2.5-es vinyót tönkre is vágtam.Valaki vágja esetleg, hogy mi lehet ez, amire emlékszem? A 2.5-es vinyóval erölködés egyébként egy hiba volt részemről.

Én egy alaplapra integrált procis mini itx-es géppel, egy kicsi mini-itx-es házzal, panel táppal, két 2.5-es vinyóval, és egy centos-el, szoftveres raid-el próbáltam NAS-t csinálni. Végül (amikor már minden úgy működött fél év küzdelem után, ahogy kellett volna, de jött egy egyéb szívás egy frissítéssel) egy impulzus vásárlással vettem egy Synology NAS-t, ez kb 2016-ban volt, azóta megy.

De nagyon sokat tanultam az esetből.

Szerk: Még egy tapasztalat (bocsi, ha ez mindenkinek triviális, és béna megjegyzés, de én beleszaladtam a pofonba): A NAS-t nem kell túlméretezni, nyilván át kell gondolni, hogy mi kell majd, de sokkal fájdalmasabb egy 50-100e Ft-os vinyót cserélni, ha meghal a raid-ben, mint egy 20e Ft-ost. :D Úgy, hogy a büdös életbe nem fogom felhasználni a szabad helyet, amit biztosít, mert mondjuk 10 év múlva érem el az 1Tb adatmennyiséget.