cpupower frequency-set új AMD Ryzen procikon

Fórumok

Linuxon állítható manuálisan a processzor órajel az újabb AMD Ryzeneken is? Zen3/Zen4 generáció 

Windowson ez a lehetőség korlátozott, eco/normál/oc mód megadható az AMD tooljával, de konkrét órajel fixre beállítva Windowsból nem (bár uEFI-ből igen de az nem ugyanaz) 

Újabb Intelekkel is hasonló a helyzet, ThrottleStop már nem tud fix órajelet beállítani. 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 09. 11., h – 07:48

Elvileg tudja, ivan róla a részletes Arch Wiki cikk. A scaling governor résznél nézd a a táblázat userspace sorát. Ahogy ott is írja alatt, a cpupower utility is tud állítani ilyet. Ahhoz, hogy kipróbáld, nem is kell Linuxot telepíteni, elég egy modern .iso-ról live rendszert indítani, és ott su/root terminálban vagy sudo echo érték > /sys/akármi/whatever vagy tee módszerrel beveretni neki, megnézni utána a frekiket watch "cat /proc/cpuinfo | grep MHz" segítségével.

Bár fix órajelezni szerintem baromság. Nem hagyod a procit pihenni, akkor is égeti feleslegesen az áramot, ha nincs érdemi terhelés alatt. Én asztalin hagyom default governor, default scaling-en Arch alatt a shedutil, vagy laptopnál powersave. A 6.5-ös kerneltől kezdve az amd_pstate drivernek kéne ezt a részt hajtania, előtte az acpi_cpufreq volt használatos default.

Ettől függetlenül laptopon nem csak hogy a powersave scalinget használom, de az adott laptop driverével (jelenleg ASUS TUF A15 laptopban a Ryzen 6800H esetén az asus-wmi) a /sys/devices/platform/asus-nb-wmi/throttle_thermal_policy alatt a silent profilt használom, akkor csak 15W-on jár a proci, és hűvösebb, a venti általában olyankor áll, full terhelésen egy kicsit megy csak. Ritkán, ha nagyon kell a kakaó, akkor meg ugyanitt turbo profilt állítok be, és akkor 45W-ig engedi, akkor viszont teljes terhelésen eléggé süvít a venti, de elviselhető. Ez a profilállítás független, illetve kombinálható a performance scaling-gel, akkor meg aztán végleg csutkára van hajtva a proci, max. órajel közelében van, de ez tényleg csak energiát pazarolni jó, mivel a powersave, ondemand is max. közelében hajtja teljes terhelésen, de legalább hagyják pihenni, ha nem kell túráznia szerencsétlen procinak.

Írtam erre saját scripteket, amik a CPU frekiket, hőmérsékletet, stb. monitorozzák, illetve olyanokat, amik doas-sal bekonfigurálva átirkálják a /sys/fs vonatkozó részeit, ha másik profilt akarok, így tudom váltogatni sudo jelszó beírogatása nélkül ezeket, menet közben, újraindítgatás, kijelentkezés se kell hozzá, mert azonnal életbe lép.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)