Egy furcsa Smart TV UX teszt hotelekben

Alapvetes:

Mostanaban sokat toltottunk rovid idot (1, 2 max 3 napot) egy hotelszobaban. Altalaban megyunk a kovetkezo helyre, masnap mar mashol alszunk, igy szoktuk. A hotel szobaban mindig talalunk egy szakmunkra ismeretlen kezelesu TV-t. TV musort se en, se a parom nem szokott nezni. Nincs semmilyen videostream elofizetesunk, neki van egy Spotify, nekem egy Tidal zenehez. Mindkettonknel ott az iPhone-ja (12 Mini es 13 Pro). TV-nk otthon sincs, a legnagyobb kijelzo itthon MacBook kijelzo, 15-os.

Reggel, amikor varok arra, hogy az asszony elkeszuljon es osszepakoljon a reggeli elott, vagy utan, de a checkout elott, talalnom kell egy szorakozast, mondhatni egy hobbit. Ugy dontottem megprobalok zenet hallgatni valami jobbrol, mint az iPhone hangszoroja. Adott egy TV - ami vagy smart vagy nem, van, hogy ki sem derul. Annyit lehet tudni, hogy a rolling bass jobban fog hangozni rajta, mint az iPhone-on.

Kerdes:

Nekem nincs. Csak ugy gondolom, van mit elmeselnem.

UX Kiserlet:

Adott egy idegen TV. Adok magamnak par percet es megprobalom az iPhone-rol rakuldeni a zenet, hogy azon szoljon, hogy legyen egy jobb hangszorom. Youtube-ot taviranyiton betunkent begepeles nem opcio, akkor mar inkabb nem hallgatom, vagy recsegtetem telefonrol - amugy is kozel hallgathatatlanul szar minoseg YouTube-rol a legtobb zene, amit hallgatnank.

Eredmeny:

Lusta ember vagyok amikor nyaralok, nem adtam tul sok idot probalkozni. A kitartast megtartom a munkaidomre. Ez pihenes. Ennek megfeleloen par perc alatt manual olvasas nelkul es Google-ozes nelkul a kovetkezot sikerult elerni:

10-bol 2 esetben sikerult felcsatlakozni AirPlay-en a TV-re, de:

1 esetben egy szam vegigment, a kovetkezo "loading..." (pedig offline-ra le volt toltve), es vegul egy perc utan elindult a telefon hangszorojan. Az a telefon tobbet nem latta az eszkozt. A masikon megjelent a listaban, de csatlakozni mar nem volt hajlando.

1 masik esetben felcsatlakozott, de par masodperc mulva ledobta az eszkozt es soha tobbet nem talaltuk meg az eszkozt a listan sem. Egyik telefonrol sem.

2 eszkozon megjelent az AirPlay eszkoz neve es a PIN - de nem talaltuk a csatlakoztathato eszkozok listajan. Probaltunk wifi networkoket valtani, ugy sem. Ebben az esetben egesz kitartoak voltunk.

Masik 6 esetben nem talaltuk nyomat, hogy tudna AirPlay-t vagy Chromecast jellegu dolgot a TV. Ebbol a 6-bol 3 reginek tunt, 2 olyan so-so (talan smart volt, talan nem), egy pedig hatarozottan Smart TV-nek tunt. Ez utobbi Smart TV minden aron jelszavazni, app store-ozni meg appot letoltetni akart, annyit mar nem volt kedvem vele baszakodni. A legszebb, hogy az app-hoz meg egy QR kod se volt App Store linkkel, csak egy App nev, hogy mit keressek az App Store / Play Store-ban - kinezem, hogy a TV software-enek release ota at is nevezhettek.

Ha a MacBookhoz vittem volna egy USB-C/Thunderboltbol HDMI-be kabelt:

10-bol 5x gond nelkul tudtam volna csatlakozni es azonnal hallgatni a zenet. De nem vittem. Ezt mindig elfelejtettem, annyira nem volt fontos.

Maradek 5-bol 4-ben lattam a HDMI portot, de gyakorlatilag hozzaferhetetlen vagy nehezen hozzaferheto helyen volt.

Egy esetben csak sejtettem, hogy valahol a fal fele nezo reszen amugy van egy HDMI port.

Gyartokra nem teljesen emlekszem, nem figyeltem, nem tartottam lenyegesnek. Tipust es evjaratot ha akartam volna se talaltam volna meg konnyeden legtobb esetben. De ugy remlik 3 LG es 2 Samsung biztosan volt.

Konkluzio:

Boven van hova fejlodnie a Smart TV-k UX-enek. Korabban ezt csak a betunkent begepelt YouTube videokbol sejtettem, de igy volt alkalmam nem erintettkent megtapasztalni, hogy mas teruleten is. Es valami nagyon el van cseszve a wireless media protocolok vilagaban.

A thread, ami eszembe jutott rola:

https://hup.hu/node/163705 - Csak nyomtatni szeretnék

Hozzászólások

Szerintem a hotelek tévéiben lehet, hogy custom firmware fut, és nem biztos, hogy a legfrissebb, bugfix változat... Emlékszem, hogy láttam már custom firmware-es tévét USA-ban. EU-s hotelekben csak monitornak használtam eddig őket.

Régi szép idők, amikor még egy ilyennel 5 másodperc alatt megoldható volt a telefon -> TV hangátvitel! :) 

A hotel tv az egy létező tv kategória. Többség nem sima okos tv-t használ.

Saját tapasztalatok Smart TV-vel (négy Samsung generáció + Philips, egyebek): Média file-ok kezelése, lejátszás, stream-elés, felvétel, alkalmazások kezelése, frissítése keserves. És lassú. Büntetésképp odaültetném 0-24-ben Youtube-ozni azt, aki azt a klienst összehozta. Rakás sz*r. HTML alapú, billentyűzetet/egeret nem kezel, gombokat egyesével kell nyomogatni. A PS4 karakterbevitele százszor jobb. Ezen a prémium előfizetés sem segít.

A videólejátszók buták, hangsáv váltás nem intuitív, formátumokat nem ismer. Az egész kezelés kb. két évtizeddel van elmaradva. Az OS és a szoftverek nem frissülnek, inkább eltűnnek. Web böngészőben sincs sok köszönet.

Mi vagyunk a hülyék, hogy ezeket a vackokat megvesszük.

Ha jól tudom némelyik (az összes?) gyártó tévéjét hotel üzemmódba lehet állítani, ami egy lebutított üzemmód bizonyos beállítási lehetőségek korlátozásával. Ugyanúgy vissza is lehet őket állítani, aki ismeri a módját. Ezt hallottam. Lehet, hogy firmware cserével, nem egyszerűen a gombok nyomkodásával, ezt nem tudom.