Csak nyomtatni szeretnék

 ( hnsz2002 | 2019. április 3., szerda - 10:10 )

Mi sem egyszerűbb dolog linuxon a nyomtatásnál?
Van egy nyomtató, ami mondjuk, hogy támogatott, és nem kókányolós, mint pl. a kis nyomorult hp 1020. Felteszed, nyomtatsz, minden OK. Elméletben.

Az egyik cégnek nemrég vittünk új gépeket. Az általuk használt szoftver teljesen webes, a levelezést böngészőből nyomják webmail-lel, a régi gépeiken a windows-on is libreoffice volt telepítve, ezen kívül semmi extra igény nincs. Persze ilyen standard dolgok, mint, pdf olvasó, meg képnézegető, de ezen kívül semmi. Így hát miért ne tennénk az új gépekre linuxot?

Kikerültek a gépek a helyszínre, minden OK, akkor már csak a nyomtató meg a scanner van hátra. A scanner ment pöccre, meglepő módon. HP 2015-ről van szó, támogatott, illetve beszél PCL-t és PS-t is, így hát nagy baj nem lehet. A nyomtatóval csak akkor egy olyan 3 órát meg egy fél csomag papírt basztunk el. Azóta még vagy 5-t, meg tegnap a saját nyomtatómmal megint vagy 3-at. Egyszerűen katasztrófa... Minden drivert kipróbáltunk, ami logikus és működhet, egyikkel sem volt az igazi. De ami a szép az egészben, hogy ami az egyik gépen megy, az a másikon nem, vagy ami az egyiken jó, az a másikon nem annyira. Sorolom mik voltak, lehet kihagyok valamit, és már nem emlékszek melyik melyik volt.

- nyomtat, csak el van csúszva jobbra az egész, a jobb széle nem látszik a nyomtatásnak
- a nyomtatni valóból az alján meg a tetején "levág" kb. 2-2 centit
- kinyomja az A4-et, de nem tölti ki fizikailag az egész papírt, olyan, mintha mondjuk 90%-ra össze lenne zsugorítva, és úgy nyomtatnád a lapra középre igazítva
- egyszerűen szemetet nyomtat
- egyszerűen eltűnik a cups-ból a nyomtatás, anélkül hogy a nyomtatón bármi is történne
- cups-ban megáll filter failed-del
- kinyomtatja szépen amit ráküldtél nyomtatás, majd kifosik egy következő lapot is a bal felső sarokban egy pár karakter szeméttel vagy egy PCL errorral
- jól nyomtat, csak kurva lassan. Erre emlékszek, hogy ez a "nyomtatóhoz való" PS driver volt. Ráküldesz egy nyomtatást (semmi nagy grafika vagy ilyesmi, egy sima szöveges doksi), villog, villog, processing, és 1-1,5 perc mire egyáltalán megmozdul a nyomtató. Szóval lassú mint a disznó.
- nyomtató telepítése után az első oldalt kinyomja gyorsan, hiba nélkül, majd utána hiba (talán filter failed volt ez is... de már nem emlékszek), és mást, következő oldalakat már soha többet
- cups-ból a tesztoldal kijön rendben, gyorsan, de ha mást nyomtatsz, pl. pdf-ből vagy LO Writerből, akkor már szemét

És ugyanolyan rendszeren, ugyanaz a driver, ugyanazzal a nyomtatóval két külön gépen totál mást is képes produkálni (random választhatsz egyet-egyet a fenti listából), az egyik mondjuk nyomtat "szépen", csak jobbra el van csúszva, a másik meg filter failed és ki se megy a nyomtatás, ha fejreállsz se.

És ha azt gondolnátok, hogy egyedi problémáról van szó, nem. Tegnap a saját ML2571n-es nyomtatómmal játszottam... Telepítettem egy új gépet, amire fel akartam tenni úgy, mint a sajátomra, gondoltam megnézem a többi, illetve a "nyomtatóhoz való" drivert, és ugyanezeket a köröket lefutottam. A saját gépeimen mióta az eszem tudom HP Laserjet 5L (ez kb egy standard PCL5 driver, megvan linuxon és windowsos is, illetve a 6L a PCL6. Szóval amelyik nyomtató tud PCL-t, azzal biztos hogy tudunk nyomtatni akármilyen rendszerről), hiba nélkül. Igen, kb. 1 centit ezzel is el van csúszva jobbra, de egyébként szépen megy, stabil, nincs krix-krax vagy szemét, nem akad be nyomtatás, gyors.
Az újonnan telepített gépen is elkezdtem végigpróbálgatni a "generic" HP PCL és PS drivereket, valamint a nyomtatóhoz való (ML2570 és ML2571) PCL és PS drivereket, és kb. ugyanezt a listát tudom felsorolni. A PS megy, de kurvalassú. A többi vagy szemetet nyom, vagy nincs alja, vagy nincs teteje. Aztán végül valahogy az ML2570 Foomatic/hpijs-pcl5e driverrel (ezt sem elsőre) sikerült úgy működésre bírni, hogy minden rendben vele. Elcsúszva sincs. Viszont, ha ugyanezt az én gépemen kiválasztom, akkor filter failed.
Azt is megcsináltam, hogy leállítottam az egész cups-ot, az /etc/cups-ot áthoztam ahogy van. Nálam akkor sem megy ezzel. Valószínűleg ezért maradtam anno az 5L-nél. Az legalább determinisztikusan működik mindenhol. Kicsit jobbra csúszva, de gyorsan, stabilan.

Szóval valami cups guru megmagyarázhatná, hogy mi van, mert egyáltalán nem értem. A cups-ot végig mindenhol localhost:631-en állítgattam, kézzel illetve System centerből meg hasonló helyekről egyik esetben sem.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nálam Süsün a multifunkcis HP Deskjet mindenféle beállítás nélkül ment, az új Brother lézer is. Cégnél a Conica abszolút nem, az csak XP-vel volt hajlandó menni nagy szopások árán.

Epsonnal tapasztaltam ezt Linuxon:
"- nyomtat, csak el van csúszva jobbra az egész, a jobb széle nem látszik a nyomtatásnak
- a nyomtatni valóból az alján meg a tetején "levág" kb. 2-2 centit
- kinyomja az A4-et, de nem tölti ki fizikailag az egész papírt, olyan, mintha mondjuk 90%-ra össze lenne zsugorítva, és úgy nyomtatnád a lapra középre igazítva"

és a win 10-es masina csinálja ugyanezt a Canon-nal, ha adobe readerből nyomtat.

Jó, ez gondolom nem segített, de akár ránézhetsz a süsü default konfigjára, hátha van benne valami érdekes.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Milyen distribució?

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Fedora. De ugyanez volt centossal is, és anno opensuse-val is, akkor is kínlódtam vele napokat, aztán hagytam, és használtam mindig is az 5L drivert.
--
"Sose a gép a hülye."

Nekem Debian alatt segített, amikor a csomag ajánlásokat - és azok ajánlásai közül is párat - is feltelepítettem a cups -hoz, de főleg a gosthsript -hez. Ezek nem feltétlenül kellenek az alap működéshez de segíthetik a korrektebb végrehajtást.
Ez kb. 10 kisegítő csomag volt. Ezekre készítettem egy debian csomagot és függőségi közé raktam őket, majd localhost -on bevarrtam a sourceslist -be és a prioritását az egekbe emeltem az apt-pinning -ben, nehogy egy autoremeove leszedje.

Azonkívül a CUPS ismeri az lpr -t is. Lehet, hogy pl. az openprinting.org -on frissen generált ppd -vel az etc/printcap -ban nagyobb sikered lenne, esetleg a magicfiltert is kipróbálhatod, és még a ppd -ket is variálhatod - több is jó egy típushoz. Sose lehet tudni!
Végül is egy gyári driver -ekkel nem annyira egzaktul ellátott rendszerről beszélünk.

hplip fentvan?

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

A saját nyomtatót megnéztem. Az "új" gépen alapból fent volt a hplip. Nálam nem volt (vagy leszedtem, fogalmam sincs). Feltettem, így már nálam is megy az ml2570 szépen azzal a driverrel, amivel az új. Egy rejtély kipipálva. :)
--
"Sose a gép a hülye."

Igen fent.
--
"Sose a gép a hülye."

Idézet:
filter failed

nem USB-s véletlenül az a masina? és egy-egy usb kihúz-bedug művelet mágikusan "megoldja"?

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

A HP2015 USB-s, a samsung hálózati. De tök mindegy. Nem oldja meg kihúz-bedug.
Egyébként a 2015-tel volt olyan is, hogy egyik gépbe usb-n bedugva és megosztva, másik gépen felvéve hálózatiként. A másik gépről nyomtatott adott driverrel, amelyiken a nyomtató van meg filter failed.
--
"Sose a gép a hülye."

ez a nagyon lassú processzing bizonyos applikációkból nekem is előjött DeskJettel.
úgy workaroundoltam, hogy először pdf-be nyomtatom - az megvan seperc -, azután a pdf-t külöm a nyomtatóra - az is seperc; szemben a közvetlen nyomtatóra nyomtatásnál...
lehet be kéne állítani egy "fizió-virtuális" pdf nyomtatót, ami a pdf-be nyomtatás után rögtön rá is küldi a fizikai nyomtatóra...

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Hát ez kókány a négyzeten, azt te is érzed.
--
"Sose a gép a hülye."

az hogy a virtual pdf printerre rákötök egy fizikai printert vagy az hogy a "print to pdf" funkció gyorsabb az applikációkban mint a "print to printer"?

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

a /etc/cups csak egy része a dolognak, a tényleges leírók /driverek nem ott laknak.

pl:
https://packages.ubuntu.com/bionic/amd64/hplip/filelist

/usr/lib/cups/driver/hplip
/usr/lib/cups/filter/hpps

Én anno Konica Minolta BizHub nyomtatóval harcoltam, le kellett vadásznom a honlapon eldugott driver package-et, és kézzel bemásolni a többi mellé, hogy működjön.

ui: egy rasberry központi cups szerver nem lenne jó megoldás? :)

Megnézem majd, de plusz csomagot egyik helyen se telepítettem. Azok vannak, amit hoz a rendszer magával desktop installnál.
Mit akarsz a raspberryvel? A samsung rendes hálózati, a hp meg ugyanúgy megosztott az egyik gépről, ahogy a pi-vel lenne. Mi a különbség? Attól még ugyanúgy kell driver mindegyikre.
--
"Sose a gép a hülye."

valóban, például a

/var/cache/cups/

vagy a

/usr/lib/cups/driver

is tartalmazhat meglepő dolgokat ;-)

Cachet töröltem teljesen mindkét oldalon előtte.
--
"Sose a gép a hülye."

/usr/lib/cups/driver

Annyira nem, ami ott van, mind valamilyen csomagból került oda.
--
"Sose a gép a hülye."

Nálunk a samsung 2070 és 2570 is megy szépen a hp oldaláról letöltött linux driverrel.

https://ftp.hp.com/pub/softlib/software13/printers/SS/SL-M4580FX/uld_V1.00.39_01.17.tar.gz

Kipróbálom majd, köszi, bár sok reményt nem fűzök hozzá.
--
"Sose a gép a hülye."

Bocs, tudom, uncsi már, de ide is elfér, 2019 a Linux Desktop éve! Még egyszerű feladatokra is! :(

Elmondanám, hogy Windowson a nagyszerű Adobe Readerrel egyáltalán nem triviális egy nyomtatás. Valamikor kb. a 8-as verzióig az volt. Ma meg úgy nyomtatunk, hogy a Nyomtatás -> Speciális oldalon beállítjuk, hogy "Nyomtatás képként", és akkor nem lóg ki a margóra a szöveg, meg nem tördeli szanaszét a vegyesen álló és fekvő tájolású oldalakat. Állíthatod a margókat, lapformátumot, minden logikusnak tűnő dolgot, de hiába. Szoptunk egy darabig, míg rájöttünk, mert a support kb. annyit ér, mint halottnak a szívmasszázs.

Hint, driverbe kapcsoljátok ki 1. betűtípus használatot 2. rakjátok át bitmap-ra . Hint vége. Nem mondtam hogy a Windows tökéletes, de ott azért egy sima nyomtatás nem okoz gondot...

A driver egy szerveren van, a felhasználó nem tudja állítani. Rendszergazda meg nem nyúl hozzá, mert két országgal odébb van, és hiába kéred, leszarja. Mellesleg nem is minden driverben lehet ilyet állítani. További bónusz: csak a pdf nyomtatásnál volt probléma, de mint írtam, megoldottuk.

Hát akkor az fail, én szerencsére csak "lokális" driverekkel találkoztam, ahol ki kellett kapcsolni azt az opciót hogy használja a nyomtató betűkészletet.. Mert amúgy random elakadt XY nyomtatásnál a nyomtató.

Ezt a nyomtatós szervízes emberke mondta.. mer hát nem tud mit kezdeni azzal a sorral és akkor kiakad errorra.. Dejó nyomtató... Konica* btw ...

Hát anyám meg salakmotoros, mind1, kikapcsolva megy rendesen :)

most amugy az ne a windows hibaja legyen, hogy a kollegatok nem vegzi a dolgat

Persze, nem a Windows hibája, hanem az Adobe hibája :-) Huszonéven keresztül a pdf volt az ultimate dokumentum formátum, ami minden platformon, minden nyomtatón ugyanúgy nézett ki... Most meg az Adobe Reader DC már minden szart tud, digitális aláírást, hátonpörgést, kávéfőzést - épp csak a dokumentum megjelenítés és nyomtatás okoz neki gondot...

maradjunk annyiban, hogy mind2 fél hibája, vagy 3.. Windows, Driver, kedves rendszergazdátok aki leszarja az egészet. De főleg ő neki a hibája.
Ha nem képes a nyomtatóbeállításokba belőni egy "ne használja a betűkészletet + bitmap" opciót .... És igen Adobe DC* lehet másképp küldi ki a "jeleket" a 200 éves nyomtatókra (tapasztalat) és azok bizony fennakadnak hogy ez wtf. Van ilyen.

De ez mégsem vethető össze azzal hogy hogyan hegesszük meg a cups.conf-ot hogy 1 darab nyomtatóra 3 gépről ugyan azon oldal jöjjön ki ugyan azon beállításokkal és ne más ...

Amúgy a nyomtató gyártók is dugják fel maguknak a régi SWiket... meg úgy az egész iparágat.... Főleg azok akik a nyomtató firmware-t / os-t gyártották le ..

Fyi, Kyocera nyomtatóval szoptunk (KM-5035), amikor minden windows alá frissítésként jött új pcl csomag. Ettől pedig az volt a tünet, hogy bizonyos programokból nem ment a nyomtatás, másokból meg karakter zagyvaságokat kezdett kitolni amíg el nem fogyott a papír.

A megoldás az volt, hogy át kellett állítani a driverben pcl-ről a saját nyelvükre, kpdl-re. Az nem derült ki, hogy a pcl volt-e régebben is alapértelmezett, vagy csak a frissítés kavart be, ezzel a beállítással megint működött minden. Szóval van, amikor a win a hibás: inkompatibilis pcl csomagra cserélték a régit, amivel a nyomtatók kompatibilisek voltak.

Jaja, most egy frissítés a sulim ezeréves laptopjainál letiltotta a Win10 wifi drivereket, kattintgatással nem is tudta az rgazdi helyre tenni őket. Ez nem jelenti azt, hogy a Linuxnak ne volna ciki egy nyomtatás-probléma, de sajnos nem érzem, hogy rosszabb az átlagnál.

duplaválasz, szóval a fenti problémák adottak, előfordulhatnak. De itt miről is beszélünk? mmint a topicindító. Nyomtatásról .....

Köszönöm :)

Elnézést, nem hoztam fel windowsos példákat, sőt nem állítottam hogy 2019 a Windows éve.. :) Valóban vannak gondok Windowsos gépek esetén, saját magam is tapasztalom ezeket és megpróbálom valahogy orvosolni.

De kérem, itt egy sima nyomtatásról van szó. Majd valaki visszakeresi mikori is "a számítógéppel nyomtatott első dokumentum." :(

amire reagálsz, az meg egy sima wifi, ami korábban működött :)

Engem a windowsban a 'plug and play' ami iszonyatosan idegesít, mert már win95 óta 'plug and play', mégis a mai napig úgy kell telepíteni, hogy felteszed a windowst installer diszkről, mert ugye a hálózati eszközök felét nem ismeri, majd eltöltesz pár órát megfelelő driverek letöltésével, és telepítésével, ami után a windows update közli, hogy talált frissebb drivert, mint amit te 2 perccel korábban letöltöttél (persze előtte vendor és subsystem id alapján nem ismeri fel)...

Ezt még mindig tudja a win? Anno amikor régi gépekre próbáltam rárakni win95-öt, akkor futottam ilyen driver-végtelen ciklusba bele amit te is leírtál.

Láttam ilyet Win10-en, de mondok jobbat, már az ubuntu is tudja pl. proprietary nvidia driverrel (talán trusty környékén futottam bele, hogy software center nvidia driver install, pls reboot, found new driver, install pls reboot) :)

"Engem a windowsban a 'plug and play' ami iszonyatosan idegesít, mert már win95 óta 'plug and play', mégis a mai napig úgy kell telepíteni"

plug and play: bedugod és órákig "játszol" vele mire működni fog.

Lehet, hogy utána kellene nézni, mi is az a plug and play?

:)

Dugd be, és játssz órákat mire működni fog. :D
--
"Sose a gép a hülye."

plug and pray :)

1000 éves HP2605nd van otthon, amire hálózaton nyomatok (JetDirect). Mind a win10 mind a win7 nyomtatasi sora rendszeresen eldugul, amin csak a reboot segít, de az sem mindig. Böngészőben szépen bejön a nyomiga állapot oldala, tehát kapcsolat van, viszont a nyomtatás elhasal.
Ugyanekkor, ugyanerre a nyomtatóra ugyanezen a gépen, virtualboxban futó Linux Mintből megy a nyomtatás. Igaz k..... lassú. De legalább nyomtat, csak türelmesnek kell lenni.

Ezen túlmenően a windowsos gépek azt is "tudják", hogy a kis felbontású képeket össze-vissza elszínezve nyomtatják. Már a nyomtatási kép is szar. Értem én, hogy ha nagyítani kell, "kockás" lesz a kép, és gondolom ezt próbálja a windoze javítani valami hibás algoritmussal, de az eredmény szemét kategória, és sehol sem sikerült kikapcsolnom ezen csodás fícsőrt. Persze, ha magam nagyítok pl. gimmpel, akkor megkerülhető a probléma, de ehhez sem a feleségem, sem a gyerekeim nem értenek, és ok az elsődleges nyomtató használók. Érdekes, XP -ben sosem láttam ezt a hibát, ott max vacak lett a kép minőség, a túlzott nagyítás miatt, de nem kente szét az egészet.

Szóval nyomtatni 2019 -ben semmivel sem zökkenőmentes.

Windows, office, hp driver windows alá.
A kollega kinyomtatna egy excelt, erre laponként kb. 2 cellát nyomtatva kifogyaszt minden papírt. Hívom a nyomtatós céget, hogy wtf?, erre közlik, hogy minden windows X + office Y + hp driver Z kombinációnak van valami ismert problémája, olyan kombinációt kell keresni ami az adott embernél a legkevesebb problémát okozza.

Kösz bzmg...

2019-ben is itt tartunk. Édes Istenem...

de gondolom az ismert problémalistát verziókkal nem tették elérhetővé egy helyen összegyűjtve, nehogy véletlenül kevesebb próbálkozásból meglegyen.

Hát nem tudom, lehet hogy valahol publikálva van az errata, én nem kerestem, megmondom őszintén. De se a HP driver letöltésekor, se az installáláskor nem hívta fel a figyelmemet semmi arra, hogy képes ilyet produkálni.

Ebbe csak az a szép, hogy pont a hp-nak van olyan updaterje, ami ha talál új verziót, kérdés nélkül letölti és lefrissíti magát. Anno vagy 12 éve még XP-nél volt, hogy emiatt egyik napról a másikra nem ment a nyomtató.
--
"Sose a gép a hülye."

Ez mit akar jelenteni? Tizenkét éve így volt és most is így van, vagy tizenkét éve volt ilyen az updater, most meg ki tudja, de tizenkét éve így volt, ezért le kellett írni? Illetve tizenkét éve biztosan nem az történt, hogy a felhasználó/rendszergazda balfaszul konfigurálta az updatert? Valamint hogyan romolhat el a nyomtatás attól, hogy a driver updater kérdés nélkül frissíti magát? A driver maga az updater? Miről van szó egyáltalán?

:)

Igen. Mindamellett, hogy windows-on is mindig szopás a nyomtatás. De ennyire azért nem.
--
"Sose a gép a hülye."

"kézzel illetve System centerből meg hasonló helyekről egyik esetben sem."
Miért nem?

Mert ki akarom zárni a frontendek bugjait.
--
"Sose a gép a hülye."

Hplip-pel nálam gond nélkül mennek a HP nyomtatók, még az usb-s multifunkciósok is. Arra kell figyelni, hogy a nyomtató csatlakoztatáskor felajánl a cups egy drivert, és valamit le is tölt, de azt le kell gyorsan gyilkolni, és a hplip-pel kell felismertetni a nyomtatót. Sokszor látszólag ugyanazt a drivert húzza le a hplip is, de valami mégsem ugyanaz, mert a hplip-essel megy minden rendesen, a cups által telepítettel meg nem. Linux Mint 19-essel sajnos nem minden HP nyomtatót kezel a hplip, de anno ezt úgy oldottam meg, hogy 18-at tettem fel, majd amikor a hplip már kezelte a nyomtatót, upgrade-eltem 19-re. Lehet, hogy más disztróknál nincs ez a szopás, de nálunk a felhasználók teljesen rákattantak a Mint Cinnamonra :-)

A pdf-eket mivel nyitod meg? Nálam a Foxit Reader egész szépen muzsikál, nincs vele gondom. LibreOffice nyomtatási gondokat úgy oldom meg, hogy pdf-be mentek, és azt nyomtatom, ha kell.

Ez se segít rajtad, de talán a jövőre nézve. Kyocera nyomtatók mindenféle mágia nélkül mennek.

A nem teljesen kitöltött lapokról az ugrott be, hogy nem-e véletlenül valahol (nyomtató/cups/libreoffice) A4 helyett Letter a beállított papírméret ( Pl. Ubuntu printing letter instead of A4 [solved] ).

Úgy látom jól tettem, hogy nem váltottam át másik Linux-ra a nyomtatóval való szívás miatt, pedig nem sok hiányzott hozzá.
HP Deskjet 1000-est használnék Manjaro alatt. Ment is szépen hónapokig (sőt még a "felhőbe" is felraktam és tudtam mobiltelefonról is nyomtatni vele), a legutolsó frissítés óta filter failed üzenettel megáll minden.
Kedvem nem volt még vele szórakozni, hátha a következő frissítésnél megjavul.

Mac os en a fent felsorolt hibák nagy részét láttam hp nyomtatóval, és egy megoldás van ami működött, mindig “print using system dialog” tehát ha ráböktem a printre chromeban akkor ne hagyd hogy a chrome kezelje, adobe readerben szinten, es utana magikusan mukodik, ötletem sincs miért de egyszeruen mukodik ugyh mindenki ugy hasznalja

Én is pont ugyanígy szoptam a régi f4100-es hp usb-s nyomtatómmal. Scannel, fénymásol és nyomtat. Elvileg. Gyakorlatilag linux alatt egyik sem megy neki.
Fénymásolásnál csak villog a hibajelző, nyomtatásnál hangulatfüggő, scannalés esetén pedig nem hajlandó semmi sem tudomásul venni, hogy képes scannelésre is. Ez utóbbi jönne jól, mert szeretem a hivatalos papírokat amik random érkeznek digitalizálni, de rá vagyok kényszerítve, hogy a win10 "Szkennelés" nevű alkalmazását használjam.

Visszatérve.
Az ilyen nyomtatásos mizériáról nekem mindig az az érzésem, hogy ez a zöldek összeesküvése, hogy védjük a fákat és kevesebb papírt használjunk. Más okot nem találok rá.

"Az ilyen nyomtatásos mizériáról nekem mindig az az érzésem, hogy ez a zöldek összeesküvése, hogy védjük a fákat és kevesebb papírt használjunk. Más okot nem találok rá."

Ja, amikor "na, nyomtassuk ki még egyszer, hátha jobb lesz. Na még egyszer, na még egyszer..."

Nekem olyan van, minden része csont nélkül működik vagy 4 éve..

a Stallman nevu ficko is igykezdte...

--
HUP te Zsiga !

Legalább 10 éve csak HP nyomtatókat használok fedora alól irodában és otthon is (tintás, lézer, multifunkciós, új, régi használtan vett, sok különböző típus volt). Azért HP, mert eddig mindegyik gond nélkül működött. Mondjuk az elején volt csak egy-két USB-s, azóta mindegyik wifis vagy vezetékes hálózati nyomtató.

hplip (esetleg hplip-gui) csomagot telepítem a gépekre és hp-setup-pal állítom be a nyomtatókat. Általában parancssorból, de csak azért, mert nem szeretem a hplip-gui qt függőségeit. Egyébként a gui-val grafikus felületről is működik a beállítás. Max. 3 perc és minden kínlódás nélkül magy a nyomtatás és szkennelés is.
------
Λ4И∤)4

Darabban mennyit jelent a "nyomtatókat"? Mert szerintem csak mákod volt. Akik amiket itt írtak általános problémák, azok nem 2-3 nyomtatón alapulnak... Hanem ügyfeleknél lévő több tíz, vagy akár 100 nyomtatók.
--
"Sose a gép a hülye."

Deskjet 2200 (USB)
Laserjet 10xx (USB, volt egy aminél anno variálni kellett a telepítésnél, fel kellett rakni a gépre a firmware-t, aztán egy másik típus aminél már nem kellett)
Officejet 4500, 6500
Officejet Pro 8500, 6960
Deskjet Ink Advantage 3525
Laserjet 1320, 2200, 2420
volt régen egy USB-s A3 tintás aminek nem ugrik be a típusa
meg rövid ideig egy laserjet pro multifunkciós, talán m1217

Ezek nálam. Ügyfeleknél, ismerősöknél (általában ubuntu alól) más típusok is. Ahol volt linux, oda hp-t ajánlottam. Azokról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyire használták ki őket, de nem nagyon jött vissza panasz. Nálam általában alaposan le vannak tesztelve.

Mondjuk a firmware hegesztős 10xx után meg voltak válogatva a típusok, de szerintem az utóbbi években már mindegyik szóba jövő típusnak full linux támogatása volt.

------
Λ4И∤)4