[Flame] Aszályország

Elővigyázatasogból bekategorizáltam. :)

Mindazon által politika mentes súlyos probléma.

Hozzászólások

HVG, Szabad Európa

El sem indítom. Mi a lényeg? Másfél hete esik a kibaszott eső, nem tudok motorozni egy jóízűt.

trey @ gépház

Mire alapozzuk, hogy "kurva nagy probléma" van? Hogy a Velencei-tó mellett lakó bugrisok rínak a TV-ben, hogy most éppen nem tudnak pancsizni? Én ilyeneket látok. Miközben a Velencei-tó tucatszor kiszáradt már teljesen és periodikusan.

trey @ gépház

A te problémád, hogy ha azt hiszed, hogy volt valamire már példa, akkor azzal nem is lehet probléma. Elfelejted, hogy van még pár másik mutató, például gyakoriság és mérték.

De könnyű az egészet elütni azzal, hogy "bugrisok rínak" mert nem tudnak pancsizni...

Amikor meg a hirtelen időjárás változástól kipusztul a halak fele, az oké, ugye? 

Ráadásul nem csak a velencei tóról van szó, hanem a szántóföldek ugyanúgy száradnak ki egyre inkább, eközben pedig egyre több hír van világszerte mindenféle hirtelen időjárási jelenségről, hirtelen intenzív viharokról, vagy egyre melegebb nyarakról.

Egyébként nem tudom emlékszel-e gyerekként milyenek voltak a telek, meg most milyenek. Hol összehasonlítható? Tényleg nincs baj?

Tanulmányozhatod magad is. Ha nem megy kérdezd meg az AI-t: Aszálytérkép (vizugy.hu)

Ez meg itt a vármegyédben lévő állomás adatai: Aszálymonitoring (vizugy.hu)

Ha baloldalon csak a "Vízhiány, víztöbblet" grafikont kapcsolod be, akkor láthatod hogy április elején már a 35-80cm mélységben is vízhiány alakult ki... A felső réteg meg full aszályos.

Arra figyelj, hogy a vízügyet a monitorozó rendszerével együtt el ne vigye az árvíz :D

Remélem a vízügynél a grafikonok rajzolásán és lesésén kívül nem felejtették el, hogy kell a homokzsákokat megtölteni! Sok tudós bazmeg. A tudósokból kéne gátat építeni. Annyian vannak.

trey @ gépház

Loop:

Az, hogy a kibaszott leesett esőt kivezetjük a tájból és az országból, majd 1-2 hónap múlva meg hiányzik az a kibaszott kivezetett víz a talajból.

Újabb próba. Nem az esővel van a baj, hanem a fentivel.

Az eper meg azért rohad el, mert rossz a talaj az évtizedes rossz, nagyüzemi gazdálkodás miatt. Rossz a (nincs) szerkezete, így nem tudja tárolni, hanem megáll a felső rétegében.

A kutak a talaj felső rétegébe nem szólnak bele, mert azok rétegvizeket húznak 10+ méteres mélységből. Még a szabályozás sem tekinti a talajvíz kutakat rendes kútnak. A túlzott vízkivétel hosszútávon okozhat talajvízsüllyedést, de nem a felső rétegekben. A 1-2 méteres zónában lévő vízhiány a csapadék vagy öntözésnek a hiánya. Sajnos a rétegvízből való visszatáplálás nem megoldás, mert az nagyságrendileg akkora lenne, hogy ugyanerre a vízre épülő más vízfelhasználókat (ipar, lakosság) veszélyeztetné.

A kurva nagy problémát arra alapozzák, hogy a fentebb linkelt  térképen is látható, hogy a talaj által megkötött vízmennyiség lecsökkent.
Ahogy lejjebb is leírtam, az aszályosodás ellen, csakis megfelelő felszíni víztározó kapacitással lehetne védekezni, de ez pénzbe kerül.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Gyerekkoromban gyönyörű málna termett az ország nagy részén (bármi öntözés nélkül), ami mostanra gyakorlatilag ritkaságnak számít.  A boltban lengyel eredetű málna van, az országban pedig közben meghonosodott a füge.  Biztos nincsen éghajlat változás.

Ha a feltöltött medencéd alján kihúzod a dugót, akkor az éghajlat változás miatt nem lesz a medencédben víz?

Ha jól értem a szituációt, azt a dugót már régebben, a folyószabályozások idején kihúzták és kellett a felmelegedés *is*, hogy ez komoly problémát jelentsen.

Ha a füge elterjedése hazánkban az éghajlat változás miatt van, akkor a török megszálláskor kezdődött az éghajlat változás?

Nem tudom, a Kisalföld szélén lévő szülőfalumban nem emlékszem rá, most pedig már elég gyakori, pedig szerintem nem a kettő között volt a török megszállás. :D  De próbáltam a személyes benyomásaimtól független forrásokat is találni.
https://www.agroinform.hu/gazdasag/eltunik-a-lucfenyo-megterem-a-fuge-h…
https://magyarnemzet.hu/eletstilus/2022/06/cseresznye-helyett-hamarosan…

Ha jól értem a szituációt, azt a dugót már régebben, a folyószabályozások idején kihúzták és kellett a felmelegedés *is*, hogy ez komoly problémát jelentsen.

Jól érted a probléma kezdetét. A dugót sajnos azóta sem dugták vissza. Továbbra is a belvizeket és az "árvizeket" gyorsan kivezetjük az országból. A felmelegedés is lehet gond, de sokkal nagyobb az, hogy a talajunk a "modern" mezőgazdálkodás miatt nem tudja megtartani a vizet, illetve most már lassan nincs is mit megtartani.

Ha a füge elterjedése hazánkban az éghajlat változás miatt van, akkor a török megszálláskor kezdődött az éghajlat változás?

Emlékszem még újságcikkekre (papír alapú), hogy Baján beérett a füge, hogy ez milyen kuriózum. Most meg már ott tartunk, hogy nagyüzemileg lehet termeszteni, az Agrárminiszter is erről beszél. De a legfurcsább, hogy nem csak Baján, hanem a budaörsi kertemben is kilónyit szedek le. 

Vagy a törökök is termesztettek már Magyarországon fügét?

Vagy a törökök is termesztettek már Magyarországon fügét?

Bizony, már a törökök is termesztettek nálunk fügét. Egyedül arra kellett figyelni, hogy milyen fajtát ültetsz és -15 °C alatt védeni kell télen, főleg amíg fiatal. Ez utóbbi a könnyebbség az utóbbi időben. Ritkábban vannak -15°C alatti telek mostanában.

Egyelőre még csak olyan cikkeket találtam, hogy lehet, hogy termesztettek fügét, de nincs rá hiteles forrás. Meg azt, hogy most már Németországban is lehetséges a termesztése. Illetve, hogy pár évvel ezelőttig csak őszi füge volt Magyarországon, most már megjelent a nyári is. Mindez köszönhetően a klímaváltozás okozta korai kitavaszodásnak, és a melegebb nyaraknak. Szóval, határozottan az éghajlatváltozásnak köszönhető a füge elterjedése, és a málna visszaszorulása (hiszen utóbbi esetében már a háztáji termelés is visszaszorult. Anyáméknál évtizedes bokrok száradtak ki tavaly).

a málna nem csak az időjárás, hanem a viszonylag magas kézimunka igénye (nem az otthoni kertben, hanem "iparilag") miatt is visszaszorult itthon. A rendszerváltás előtt ha jól emlékszem ilyen 5-6 ezer hektáron ment a málnázás, mostmeg egy nagyságrenddel kisebb területen.

Lesz meg ebbol norveg dinnye. Meg magyar faggyumirigy nelkuli barany. Meg olasz tevehus.

A vita targya csak az "emberokozta" merteke. Meg nem minden tornado a klimavaltozas miatt van. Maga a klima valtozik, es a magyar mezogazdasagnak legalabb az ontozestechnikat ennek megfeleloen kellett volna fejlesztenie.

Az eröltetett téeszesítés során lecsapolt mocsarak, vízjárta területejet, most is nagyerejű traktorokkal művelik beton keménységűre szikesedik, öntik rá a műtrágyát, szórják rá el a támogatásokat. Pedig már az is szerencsés lenne ha ezejet a területeket kisajátítaná az állam, és vissza kerülnének a természet kezelésébe. Ezek a mocsaras, természetes bufferek meg tudnák tartani a vizet. Most meg építik az agyament víztározókat, EU-s pénzből, ahova szivattyúzzák a vizet. Ki érti ezt a logikát? Nyilván az ellopható pénz így a haverokhoz vándorol, míg monumentális táblákon égetik a pénzt el a termelők. Ma már olyan területeket felszántanak a profit reményében, amit még a TSZek is legelőnek vagy kaszálónak használtak.

Azokhoz is nem kéne víz? 

Inkább kaktusz, lesz magyar Tequila.

Amúgy Gulyáspocok is megasszondta, hogy baj van a vezetékes vízhálózattal így 13 év után. Még 13 év és hátha eszükbe jut, hogy csatornázni is kéne. Tudom, bezzeggyúúúúúúrcsány, de ezeknél a labda jó régóta.

Annyit pontosítok, hogy itt azért elkezdtek jó nagy műanyag csöveket fektetni a Keleti főcsatorna felöl, kérdés, hogy a mezőgazdaságnak vagy az kkkugyárnak szánják-e a vizet :)

Egyik gond nem mond ellent a másik gondnak.

Ha nincs elég víz a talajba, akkor ne használjunk víz igényes kultúrákat.

Ha van, akkor miért kellene öntözni?

Az öntözéssel a meglévő víz jó részét (30%) eleve elpárologtatjuk, így tovább növeljük a víz hiányát.

Tudom nagyon nehéz a magad fajta sötétzöldnek felfogni, hogy öntözés és öntözés között nem kevés különbség tud lenni. Például nem állja meg a helyét a 30%od a csepegtetős öntözési eljárás esetén. Igen vannak víz pazarló technológiák is (pl.: lineáros öntözés), bár megjegyzem ezeket is lehet takarékosan, de hasznosan üzemeltetni. A víz "okosan" elpárologtatott része mérsékli a légaszályt és nem csak a kultúrnövények számára. Ha nincs elég víz a talajban, akkor azt pótolni kell a lehetőségek adta ésszerű határokig. Tavaly sok helyen bőven sikerült meghaladni az ésszerűség határait.

Oh bazze, ilyenekkel vesztegeted az időmet. Gazdálkodó, 10+ hektárral, vízvisszatartás  híve, és arra nem veszi a fáradtságot, hogy a kútját mélyítse vagy víztárolót húzzon fel a területére?
A másik dolog, hogy mindenki megmondja a tutit de tudjátok mit nem látok senkinél sem? Kibaszott lapátot. A tavalyi aszálynál, itt lett volna a lehetőség, hogy az összes csatornát, víztározót, tavat 1.5-2 méterrel kimélyítsék. Nem, mindenki csak ült a picsáján és várta a nagy EU-s pízt.
A Velencei-tó környékén egy év alatt jutottak oda a helyi civilek(!), hogy talán ki kéne szedni az árkokból a koszt lapáttal. 3 hónap alatt kitakarítottak egy két befolyót (Bágyom ér, Gárdonyi-patak) a déli oldalon, plusz elkezdték a tóparti vízgyűjtő árkokat kiásni, (Az utóbbinál találtak egy olyan balekságot, hogy a Cserje utcai árokrendszerben 100-120 köbméter esővíz pang, mert a Béke utcai kikötőnél a partfal rekonstrukciónál nem kötötték be az árokrendszert a tóba, mert az évtizedek során eltömődött az áteresz, és a kivitelező meg nem érezte feladatának, hogy kitakarítsa és helyreállítsa a csövet... ) Mostanra érdekes módon látszik, hogy folyik is a víz az árkokban, tehát van vízpótlás a tó felé....
Szóval, lehet dramatizálni, de Magyarországon csak tulajdonosai vannak a területeknek és nem gazdái, mert az pénzbe kerül...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A magyar mentalitás része sajnos, hogy az emberek vagy nem tudnak, vagy nem mernek építeni. Az évszázadok alatt az égett bele a többségbe, hogyha szerez valamit akkor azt használja, de ne tegyen bele semmit, mert bármikor elveszhet vagy elvehetik tőle. Ezért nem fektetnek sokszor a 10-20-30 év alatt megtérülő dolgokba, vagy ha fektetnek is a legrövidebb alatt akarják a befektetések sokszorosát kivenni belőle.
A másik oldala, dolognak, hogy sokszor az erőforrások hiányoznak a komoly dolgokhoz, és itt nem csak a pénzbeliekről van szó, de a társadalmiakról is. Van a magyar mentalitásnak egy olyan része, hogy nem képes nem megfogalmazni kritikát. Tehát, ha valaki elkezd csinálni valamit és az ugyan sem anyagi sem másfajta kockázatot nem jelen a másik embernek, ez utóbbinak mégis bele kell szólnia, ne adj isten akadályokat kell gördítenie az útjába. (Ebben a kategóriában a kedvencem, mikor a helyi földúton az egyik falubeli feltöltötte a kátyúkat sóderrel, erre jött a másik és kiszedte a sóder, "mert az önkormányzat soha nem fogja megcsinálni az utat, ha nincs kátyú ")

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Oh bazze, ilyenekkel vesztegeted az időmet.

Valóban időpocsékolás, ha felületesen belenézel. A lényeget kb. semmiből sem értetted meg.

Azzal, hogy mélyíti a kútját, attól nem lesz a földjén több víz. Nem tud több állatot legeltetni.

Az elképzeléseddel valóban egy-egy kis tavat meg lehet úgy menteni, hogy a környék vízét odagyűjtjük, még jobban kiszárítva az ottani területeket.

Ezek tüneti kezelések, amivel csak súlyosbítjuk a problémákat.

Én nem értek hozzá. Nekem csak egy zsebkendőnyi kertem van az udvar végében. Az ereszem alatt mégis 3 1000l-es tartály van az esővíz megfogására.
Nagyapám értett hozzá. Volt is neki egy család ellátására elég kertje. A háza alatt 27 köbméternyi esővíz megfogására elegendő ciszterna volt.

Ha mélyíti a kútját, a kút víztározó képessége és a vízhozama nő. Magyarán tud itatni szárazabb időszakokban és kevésbé lesz kitéve az vízszint ingadozásnak.
A víztározók, tavak nem hermetikusan zártak a vízszintjükkel a talajvízszintet emelik, a környező területeken. Hasonlóképp a vízfelületek párolgása, jelentősen emeli a lokális záporok kialakulását és nagymértékben befolyásolja a lokális klímát. A tó hőpufferként működik, éjszaka jelentős mennyiségű vízpárát tud kidobni, ami rögtőn ki is csapódik a talaj közelében.

Amit meg kell érteni, a leeső csapadék pillanatnyilag jelentős mértékben elvész, mert a csatorna és egyéb hálózatokon keresztül a Dunában és  a Tiszában köt ki. A talajnak, típusától függően van egy vízfelvevő képessége. A probléma, hogy ez nem lineáris a talaj nedvességtartalmával. A száraz talaj kevesebb vizet tud egységnyi idő alatt felvenni, mint egy nedves, így a ráhulló csapadék pillanatok alatt elfolyik a felszínén. Ezen jó vízfelvevőképességhez szükséges vízmennyiséget meg lehet tartani természetes komposztréteg kialakításával. (Ami nagyüzemi termelésnél nem járható.) Vagy a földterületek felszabdalásával és elárasztott csatornarendszerekkel való magas talajvízszint fenntartásával. Ez utóbbi eljárás előnye, hogy a már kiszáradt talaj esetében is használható, mert a talajra érkező vízfelesleg a föld körüli víztározó részben áll meg.

A probléma, hogy a 1800-as évek óta a belvízre, mocsaras területekre, káros dologként tekintettek. Viszont az ezek lecsapolásával, beszántásával, pont a vízmegtartó képesség veszett el. A mocsaras, lápos terület sokkal jobb vízmegtartó mint egy tó, mert ugyan kevesebb víz van benne azonos területen, de jóval kisebb a párolgás általi vízvesztesége.

A másik probléma, hogy a vízrendezéssel az árvizek eltűntek, a folyókanyarulatok átvágásával a víz haladási sebessége nőtt. Az árterek elvesztésével, megint csak a vízellátásba lett belenyúlva. A megoldás az lenne, hogy a nagy folyóinkra merőlegesen olyan csatornahálózat lenne kialakítva, ami képes lenne a tavaszi áradások víztöbbletét befogadni, elosztani és eltárolni.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mindazon által politika mentes súlyos probléma.

Az alábbi idézetekből pontosan látszik, hogy mennyire politika mentes ez a súlyos probléma:

„Házad udvarából ne ereszd ki az eső vagy hó levét, míg nem használtad; úgy határodból,
vármegyédből, országodból használatlanul a vizet ki ne bocsássad,
mert az ingyen az Isten becses ajándéka”
Beszédes József, a mezőgazdasági vízépítés és vízszabályozás kiemelkedő tudású művelője (1787-1852)

Kvassay Jenő: Vizeinkről. Budapest, 1875

„Mi haszna van, hogy azon roppant víztömegnek, melyek a védgátak közé szorított Tisza medrében gyakran a roppant költséggel létesített védgátak veszélyeztetése mellett tavaszonként az országból mintegy száműzetnek? Bizonyára semmi. Igyekszünk a víztől megszabadulni minden áron, a nyári hónapokban azután epedve óhajtjuk: bár a száműzött víztömegnek egy részét visszavarázsolhatnók. [….] Az előre látó vízépítész fő feladata tehát nem az, hogy a kiszámíthatatlan tőkét képviselő vizet, azért, mert kárt tehet minden áron, s minél gyorsabban elvezesse, hanem az, hogy elejét véve a víz kártékony hatásának, azt mint jövedelmező tőkét az ország határain belül minél tovább benn tartsa, s csak akkor bocsássa ki, ha már tovább nem használhatja és el kell eresztenie, azért is, hogy a várandó új víznek helye legyen.”

„…jobb lett volna inkább soha nem szabályozni a Tiszát, hanem hagyni rakoncátlankodni kénye szerint, hadd maradtunk volna inkább gazdag baromtenyésztő gazdák, míg most egyoldalú gabonatermesztőkké lettünk, kiket a szárazság minduntalan az ínség szélére sodor.”

(Az árvizek kivezetésével és hasznosításával) „a folyók milliókat érő iszapja nem távozhatna az ország kebeléből, hanem a legolcsóbb és leghathatósabb trágyául szolgálna a talajkimerülés ijesztő mérvei ellenében.”

„...lehetetlen át nem látnunk, hogy utódaink útja és a mi eddigi utunk egymással homlokegyenest ellenkeznek: míg mi folyóink szabályozásával azok vizét gyorsan levezetni törekedünk, addig unokáink gátakkal fogják azokat torlasztani és az országban visszatartani. Lehetőleg sokat és nagy területet öntözni – ama mód, mellyel mezőgazdaságunkat, népünknek és létünknek eme alapfeltételét, állandó virágzás és jólét fokára emelhetjük.”

Egyszeri adatból hogyan interpolálsz?
Több aszályos nap volt az elmúlt 10 évben, mint amikor egy nap alatt 2 havi csapadék esett le.
A jól tervezett csatorna és víz visszatartó rendszer a villámárvizek ellen is véd.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Na, elég a vízből/esőből, vagy kell még?

trey @ gépház

Nope. 10x ennyi kellene, mondjuk elosztva esō formàjàban az ōszi vetés utàn,  a téli szünet elején hó formájában, és àprilis végén megint esōként. Jah, és minden keddi napon eshetne 10 mm.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Összességében masszívan vízhiány van ma is.