WD red vagy Seagate Constellation, HP SAS képes workstaionbe NAS használatra

Sziasztok!

Mit vennétek inkább a gépbe:

https://www.interbolt.eu/spd/010546/Seagate-Constellation-ES-3-ST4000NM…

vagy

https://www.alza.hu/wd-red-4tb-bazar-d7622852.htm ,

esetleg valami teljesen mást?

Fogyasztás, zaj, ár stb szempontok alapján...

2*4TB lenne ZFS alatt raidben. A kontroller IT módban van direkben látja a vinyókat.

Üdv és köszi a véleményeket

V

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 01. 24., k – 16:56

Nalam 2db Seagate Constellation volt, szerintem pont az a modell, nem eskuszom meg ra, de majdnem biztos. Enterprise 7200-as fordulatszammal, 4TB. [szerk.] Most latom, hogy SAS, az en verziom SATA volt, a lenyegen nem valtoztat.

Kulso USB-s dokkoloban voltak egymas mellett, kilogva, gondoltam ez igy jo lesz otthonra. Hat nem volt jo...egy hetig nem voltam otthon, kozben tul jo ido volt es nem volt semmi hutese a diszkeknek. Az egyik tulmelegedett es a filerendszer elszallt. Nem ajanlom a 7200-as fordulatu lemezeket NAS celra. Amugy arra a lemezre ami tulmelegedett valoszinuleg allando jellegu iras volt, de nem nagy intenzitasu (nem sok/nagy file, de emiatt a nap 24 orajaban eleg sokat ment egyfolytaban). A masik lemeznek mellett nem lett baja, viszont a smart jelezte, hogy ott is volt melegedes.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"Külső USB dokkolóban": mondhatjuk, hogy diszksűtő. Ha nincs rendes szellőzése hűtése, akkor 24/7-ben ezek megsütik a diszket, pláne ami műanyag.

Ha NAS-ba kerül, pl. egy Synology-ba, akkor ott már van hűtés, ha gépbe kerül, akkor abba mindenképp illik tenni valami levegőmozgatót. Ezzel együtt NAS-ba inkább vennék Seagae Ironwolf -ot vagy WD Red-et, és ha nem kell különösebb sebesség, akkor elég az 5400-as változat.

"Külső USB dokkolóban": mondhatjuk, hogy diszksűtő. Ha nincs rendes szellőzése hűtése, akkor 24/7-ben ezek megsütik a diszket, pláne ami műanyag.

Konkretan ez: https://www.startech.com/en-us/hdd/sdock2u313

A baj az volt inkabb, hogy az egesz cucc be volt pakolva a villanyora szekrenybe, eleg nagy ter, de akkor is zart. Ha az asztalon tartom akkor valoszinuleg eleg lett volna a holeadas. Ha valami zart muanyag doboz lett volna akkor en is jobban aggodtam volna, de 3.5-es lemezekhez szerintem nem is letezik nem fembol keszult zart haz.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Azzal mi a helyzet, ha a SAS diszkek nem szabványos 512 v. 4096bájtos szektormérettel lettek megformázva? (pl. 520 bájtos eset) Ha a SAS kontroller IT módban (azaz RAID-mentes buta HBA módba flashelt firmware-rel), úgy hallottam ez egy valós és gyakori probléma.

Az ilyen diszkek általában Netapp storage-ből valók. Át lehet formázni mindet 512 byte-osra és remekül működik bármilyen PC-ben. Sajna eléggé időigényes folyamat, azzal számolni kell. Cserébe filléres áron mennek (külföldön, mert itthon már átformázva, rendes használtpiaci áron kerülnek forgalomba).

Használt merevlemezt miért vennél, ha az adatokra is szükséged van, és nem az a lényeg h egy dzsunka PC jó esetben hasonlóra kicserélje "gari" időn belül?

Minden télen veszel új téli gumit a kocsidra, mert a garázsban lévő már használt, nem tesszük vissza a kocsira a használt gumit? Szerintem sem nem környezettudatos, sem nem objektív az a hozzáállás, hogy "csak az újat mindig mindenből". Nem feltétlen/kizárólag fillérb@szás nem újat venni...

Normális redundancia és mentés mellett (ami kellene a zsír újonnan vett meghajtók mellé is) nem igazán van kockázat adatvesztés terén, ráadásul miért kellene a szemétre menniuk, ha még van bennük 10-20 ezer óra üzemidő? Persze ha kifogja az ember és gyakran kell cserélni mert megáll, akkor az kevésbé kényelmes mint az új vásárlása (ott azért kisebb az esély valamivel a gyakori tönkremenetelre).

Nekem vannak 3 TB-os Constellation ES.2 NL-SAS meghajtóim, amik használtan kerültek hozzám, mennek 5 éve és eddig nem kellett belőlük cserélni. Kb. 4 db-ot kapta egy új árából anno.

Szerkesztve: 2023. 01. 24., k – 19:21

Szerintem vegyél 3 db refurbished (vagy minek mondják ezeket manapság) Seagate NLSAS meghajtót, és legyen egy hot spare a tükör mellé. Úgy még mindig  csak máfél új árát költötted el és drasztikusan lecsökkentetted az adatveszét esélyét.

A Seagate Constellation sorozat nagyon jól sikerült szerintem. ES.2 és ES.3 is van több helyen üzemben, újonnan és használtan véve, és nincs velük sok probléma. A legrégebbi, kb. 10 éves ES.2 2TB-ból már cseréltünk tán egyet vagy kettőt egyik ügyfélnél.

WD RED 4 TB mintha SMR lenne. Emiatt mindenképp elkerülném.

vannak konkrét (rossz) tapasztalataid, vagy mi volt vele a gond? Csak mert prohardveren kb de facto standard ajánlás minden problémára a wd purple. Nem SMR-es, tehát ez már plussz pont, ha nem NVR-be rakod akkor a firmware nem fogja a hibákat átugrani, hanem ugyanúgy próbálja kijavítani mint egy normál desktop drive. Ezen kívűl nagyon halk, és a sebessége is hozza a standard desktop driveok szintjét. Van benne jó sok cache is, ez kapacitástól függően nő v. csökken. Egyedül a fordulatszámát titkolja a wd, és nincs róla semmilyen részletes technikai dokumentáció, vagy az is titkosítva lett a publikum felé. Bennfentes wd partnertől meg még nem szivárgott ki ilyen titkosított doksi. Ez utóbbi dolog ami viszont nagyon undorítö és geci hozzáállás a wd-től.