Panasonic BQ-CC51 akku töltő

Hello,

Vettem egy eneloop akku pakkot és egy hozzá való gyári töltőt, a címben említettet. 

Leírása: A ZÖLD (!) led ha világít tölt, ha nem tölt akkor nem világít semmi, 

idézem: "Timer Cut: Recharges for a preset time, even if battery is full."

tehát ebből kiindulva 1900-2000mAh 10h töltést ír a gyártó, a töltő pedig bekapcsolástól számítva 13 óra múlva kapcsol ki, addig pedig túrja szépen neki az amperokat. (?)

Vadásztam már csomó ideje töltőt is meg akkut is, (az akku tuti eneloop mellett döntöttem) de most picit elbizonytalanodtam a Panasonic csodatöltőjében. 

Van bárkinek tapasztalata vele? Hagyhatom éjszakára is akár töltőn, nem gyullad fel? Bármilyen megbízható AA töltőt ismertek esetleg ami nem csillagászati összeg?

Hozzászólások

Cégnél van ilyen, még nem égett le a cégépület.

NiMh ilyen szempontból amúgy stabil dolog.

Nem forrósodik túl, ha túltöltöd? Nimh-ban nincs töltésvezérlő elektronika mint a Li-ion akkuban.

Ugyanitt másik kérdés: autóakkut hogyhogy nem lehet túltölteni/tönkretenni? Pedig tudtommal a generátor a motor járása alatt megállás nélkül tölti a teljes idő alatt.

Li-ion akksiban sincs mindig: pl sima 18650-es cellákat veszel, abban _általában_ nincs. Viszont a töltő fel van rá készítve, hogy egy bizonyos feszültség szint felett átkapcsol csepptöltésre, ezért nem tudja túltölteni.

Másik kérdés: egyrészt az ólomakksik sokkal jobban tolerálják a túltöltést, másrészt a generátor sem tölt megállás nélkül, hanem a hozzá kapcsolt feszültségszabályozó határozza meg, hogy mekkora teljesítménnyel üzemel.

Szerkesztve: 2022. 07. 29., p – 23:45

Nekem is van ilyen eneloop akkum 2db, hagytam már töltőn (4you) sokáig, és a töltő leállt a feltöltés után, legalábbis hideg volt a két akku, mikor kivettem. Igaz, csak az egeremben használom. :) Szerintem korrekt cucc.

 

Up.: Most néztem a töltő alján, hogy ez 12 órát ír 1200-1300-as akkura, 28 órát meg 2300-2500-asra. Köztes nincs ráírva csak mégkisebbek. Az akkumon meg min.1900 van.

Szerkesztve: 2022. 07. 30., szo – 06:49

"addig pedig túrja szépen neki az amperokat" van valami erre utaló jel? Mert ugye általában a vége felé már csak óvatosan csepegteti neki.

Nekem hasonló van: https://www.amazon.co.uk/dp/B004J6DLD4?linkCode=g12&tag=ezvid-21

Kép alapján érdemes keresni, mert számtalan nevet írnak rá, az enyém pl. Voltcraft nevű, de tény, hogy nem szedtem szét őket, hogy belül egyeznek-e.

Részemről előnyben részesítem az egyedi cellatöltést, mert csak.

Illetve... volt, hogy ez az okos töltő nem volt hajlandó tölteni az eneloopot, de a "saját" töltője, hasonló, mint ami neked is van, vígan vitte. Gondolom valami hasonló volt mögötte, nem méricskéltem mit tud az akku:
https://www.youtube.com/watch?v=sujrpwjta4k

Ez egy fokkal korrektebb videó: https://youtu.be/X47mbK5gtHs

ugye az van, hogy fotósként üzemelek és nekem kell az erős és tartós akku a vakuhoz. 

viszont, ami érdekesség, kisülés közben nincs hő, töltés közben pedig azért melegszik az elem és ezért félek picit itt hagyni ha nem vagyok itthon. 

Ansmann Energy 8 plus töltőm van, jó pár éve vettem (most megnéztem, elég horror ára van már, annak idején jóval olcsóbb volt, de azóta erősödött a forint). Elég sok eneloop akkut használok, ez általában megbízhatóan tölti, és figyeli is a töltöttséget. Minden további nélkül rajtahagyom éjszakára is, ha kell, sose volt belőle még baj.