"Közel százmilliárdos kártérítés jár a Molnak a horvát kormánytól"

Fórumok

A Mol és a horvát állam megpróbálta fele-fele arányban birtokolni az INA horvát olajcéget, ebből a helyzetből aztán rengeteg polgári, választottbírósági és büntetőügy kerekedett. A Mol most örülhet, Washingtonban ugyanis ő nyert a Világbank mellett működő bíróság eljárásában. Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy korrupció történt volna az INA ügyében, ezért 230–235 millió dollár közötti összeget kell fizetnie a magyar olajcégnek.

[...]

A horvát fél ezen felbuzdulva bíróságokon is megtámadta a Molt, majd személyesen Hernádi Zsolt Mol-vezért, azzal a váddal, hogy Hernádi megkente az akkori horvát kormányfőt, Ivo Sanadert az áldatlan helyzet feloldására.

Hernádi ezt kategorikusan tagadta, ám a horvát állam innentől feljogosítva érezte magát, hogy ne tartsa be a szerződések rá vonatkozó részét, elsősorban a 2009-es gázmegállapodást.

[...]

Közben Hernádi Zsolt ellen Horvátország elfogatóparancsokat bocsátott ki, az ügyét azonban eleinte külön kezelték Sanader ügyétől.

[...]

A washingtoni befektetésvédelmi eljárás az ICSID, vagyis a Világbank égisze alatt működő nemzetközi befektetésvédelmi bíróság előtt zajlott. Az aláíró nemzeteknek itt az volt a vállalásuk, hogy minden ország megígérte: a saját vállalkozásaival azonos jogokat biztosít a nemzetközi befektetőknek.

Horvátország az eljárásban nem tudta bizonyítani, hogy korrupció történt volna, és ezért a washingtoni bíróság is foglalkozott azzal, hogy az ítélet egy megbízhatatlan tanúra, Robert Ježić vallomására alapozott.

[...]

Horvátországnak 230–235 millió dollár közötti (közel 100 milliárd forintos) összeget kell fizetnie a Molnak. A horvát sajtó összekötötte az ítéletet azzal is, hogy váratlanul lemondott Zdravko Marić horvát pénzügyminiszter.

Link: https://telex.hu/gazdasag/2022/07/06/kozel-szazmilliardos-karterites-ja…

Hozzászólások

Amikor a horvátok nyitott szájjal befutottak a faszerdőbe ... És beakadt.

Itt is hernádizott egy-két idióta emlékszem.

Hernádi helyében a gatyát is leperelném a horvát államról becsületsértés miatt. TASZ ilyet nem vállal? :D :D :D

trey @ gépház

Horvátoknál jogállam van? Valaki kérem balról segítsen eligazodni! :)

A horvátok azonban a horvát jogrend alapján jogerős és végrehajtandó szabadságvesztést ítéltek meg, így Hernádi Zsolt Magyarországra szorult.

A horvát legfelsőbb bíróság később ezt helybenhagyta.

A bírósági percunamit és a jogi logikákat aligha könnyű követniük a nem érintett olvasóknak. Mindenesetre azzal, hogy Washingtonban is a Mol Nyrt. számára kedvező ítélet született, biztos, hogy eléggé furcsán ellentmondanak egymásnak, összeakadtak a Hernádit elmarasztaló horvátországi ítéletek és a nemzetközi ítéletek.

Már megindult az adok-kapok a horvát belpolitikában:

Peđa Grbin, az ellenzéki SDP elnöke maga is a pénzügyminiszter felelősségét emelte ki, és sajnálkozott a horvát veszteségeken.

Radimir Čačić, a Néppárti Reformerek elnöke is a kormányzó HDZ bűneit hangsúlyozta, hogy

megint egy felelőtlen állami lépés üt lyukat a horvát költségvetésen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a pénzt alkalmatlanság miatt pazarolta el Horvátország, és ezért még senkit nem vontak felelősségre. Sandra Benčić, a Mozemo párttól azt mondta, nem lett volna szabad elveszíteniük ezt a vitát.

„Mit tehet Horvátország? A HDZ-től meg lehet szabadulni, de az ügy így is sok milliárdunkba fog kerülni.”

trey @ gépház

Amúgy ez vajon változtat valamit a Hernádival kapcsolatos dolgokon? Látszólag összefüggésben van. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Két fél által egyetértésben választott bíróság kimondta, hogy a horvátok nem tudták bizonyítani az állításukat, miszerint korrupció történt. Nincs olyan nemzetközi jog, ami szerint ezt ne kéne elfogadniuk.

Ha arra célzol, hogy a horvát kormány figyelmen kívül hagyná egy független bíróság ítéletét ... Biztos jó ajánlólevél lenne Brüsszelben.

trey @ gépház

Igazabol Hernadi buntetougyere gondoltam. Mondjuk eszerint Sanader sem bunos.

Biztos jó ajánlólevél lenne Brüsszelben.

Igen, arrafele a jogallamisagi kriteriumok nem jogallamisagi kriteriumok, magyarul siman meg is dicserik oket.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ilyen:

Hernadi eseteben kiemelnem:

Az itélethírdetést követően a független jogi megfigyelők a horvát bíróságot horvát "nemzeti érdekalapú" elfogultsággal és a tisztességes eljárás nemzetközileg elismert normáinak megsértésével vádolták,”beleértve ebbe az Emberi Jogok Európai Egyezményének (EJEE) 6. cikkelye (1) bekezdésének megsértését is."

FYI Horvatorszag jogallam, Magyarorszag nem. Ellenunk van eljaras ugyanis.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)