4K DisplayPort to HDMI konverter

Fórumok

Sziasztok,

Keresek olyan DisplayPort to HDMI konvertert, ami 4K-val is megbírkózik. Természetesen aki kérte, ő karácsonyra szeretné, ha meglenne, viszont amit magyar boltokban, webshopokban találtam, ott vagy minden információ el van tusolva a noname kütyükön, a többin is maximum 1080p-s jelzéseket találok.
Tudtok olyan konverterről, ami megbírkózik 4K@60-nal is?

Hozzászólások

alza.hu első találat

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2021. 12. 22., sze – 14:46

Ez ennél sokkal bonyolultabb. Van olyan adapter, ami a dp++ alternate módként csak szintillesztős és a gpu-tól is függ, hogy mire képes. Például régebbi intelg gpu-kal nem tud 4k60Hz-et, mert  gpu csak hdmi 1.4-et támogat. Vagy van olyan is, aminél butított színfelbontás van csak, mert 4:2:0 módút tud csak. A régebbiek meg csak fhd-t tudnak szintillesztős fajtában is, mert nem tudják a nagyobb sávszélességet átvinni.

Aktív dp - hdmi átalakítók is vannak, amikor igazi dp jelből teljesen átalakítja hdmi 2.0-ára a jelet. Csak sok termék adatlapjából nagyon nehéz ezt kibogozni. Ez a legkompatibilisebb és legjobb és drágább. Amelyik terméknél akár az eladó, akár a gyártó írja a pontos chipsetet, ott lehet biztosan tudni, hogy tényleg megy-e aktív 4k 60Hz. Én PS176 chipseteseket használtam, de régen vettem őket. 

Google most ilyet dob példéul
https://www.notebook.hu/delock-kabel-displayport-1-2-to-hdmi-4k-60hz-ak…

Ha valami újabb videokártyához kell, akkor érdemes a kártya leírását megnézni, hogy abból kiderül-e, hogy mit támogat a buta és olcsó átalakítókkal. Lehet az is megfelelő. Ha régebbi gép vagy inteles talán 10th genig, akkor meg aktív kellhet.

Még ennél is bonyolultabb... A GPU specifikációja nem elegendő, attól is függ, miként van kivezetve a portra. Ez így nagyon pongyola, tudom, nem értek hozzá, valami HBR nevű dolog van a háttérben (HBR2 nem jó, HBR3 jó), de a gépeknél ezt a paramétert nem láttam specifikálva. Újabb gépeken elvileg nem gond, de régebbieknél (értsd: akár 2 éves) bele lehet ilyenbe futni.

Ha valaki jobban ért hozzá, örömmel olvasok egy könnyen érthető összefoglalót.

https://www.dell.com/support/manuals/en-us/dell-wd19-130w-dock/wd19_use…

https://www.dell.com/community/Latitude/Can-t-get-5120x1440-resolution-… (jphughan hozzászólása, "Longer answer: The Dell Latitude 5510 uses Core 10th Gen CPUs based on the "Comet Lake" architecture, not Core 10th Gen "Ice Lake" CPUs. ...")

https://www.dell.com/community/Latitude/Latitude-5510-attaching-multipl…

A wikipedia elég jól összefoglalja 
https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort

A hbr sem atomtudomány, sávszélesség. És azt a dp verzió adja magától. Azt meg jobb nem belekeverni, hogy a dellnél a type-c aljzat miket tud és melyik dokkoló milyen módkat használ és hogyan osztozik a kép és adats a sávszélességen. A type-c még egy külön történet a rengeteg kavarásával. Itt most csak a displayport módokról volt szó, nem a type-c dp alternate módjairól. Anno vettem ps176 chipsetes type-c dp alternate módú hdmi 2.0 adaptert is, mert van amelyik intel gpu-s gépen csak type-c -ről érhető egy a dp és a sima hdmi portja csak 1.4es. A type-c kábelek közt is a legtöbb olcsó csak a type-c dp alternate mód hdmi aternate módjában a gpu-t használja közvetlenül és ott érvényes a buta intelek hdmi 1.4 limitje. Nem csodálom, hogy egy átlagembernek lövése sincs már ezekről, mert szakmai ismeretekkel is teljes szopás átlátni. A dell meg külön is szopatja a vásárlóit, mert képesek 11gen intel proci mellett is lebutítani a natív hdmi-t 1.4-esre, nehogy a vostro modellel 4k monitort lehessen használni 60Hz-en.

A butább átalakítók kapcsán a a DP++ fejezet érdekes. A legtöbb kapható átalakítónál semmi sincs feltüntve a technikai paramétereiből, így teljesen lutri, hogy mit tudnak. Ahol fel van tüntetve chpiset, ott az alapján egyértelműen megkereshető, hogy szintillesztő vagy tényleges aktív átalakító és hogy hdmi 2.0-t tud-e, ami a 4k 60Hz-hez kell. 

A port lebutítás Inspironnál jött elő. De ez nem lep meg, tekintve, hogy még mindig raknak bele 100 megás hálókártyát.

Latitude esetén ahogy kivettem HBR korlát van (támogatott DP verzió?), de az nem feltétlenül a Dell hibája.

Nem védeni akarom a Dellt, a többi (Lenovo, HP, Fujitsu, ...) jobban csinálja (a dokkolóit és port támogatást)?

Szóval értem én, hogy a téma felvető nem usb-c-ről kérdezett, de mivel nem specifikálta a gépét, ezért előfordulhat, hogy papíron tudja a gépe a 4k 60Hz-t, de gyakorlatilag nem (lásd Inspiron, bár a Delleken tipikusan nincs DP, legfeljebb HDMI).

Szerkesztve: 2021. 12. 22., sze – 21:04

Szia!

Club3D CAC-1085 ( DisplayPort 1.4 - HDMI 4K adapter )
https://www.club-3d.com/en/detail/2496/displayport_1.4_to_hdmi_4k120hz_…

A 4k-hoz amúgy kevés 60hz (ha irodai alkalmazások mennek Word, Excel, levelezés, ahhoz megfelelő ), de videónézéshez/játékhoz kevés ( azt fogod látni hogy csikózódik a kép, látszódik egy visszintes csík ahogy frissűl a kép ),
tehát inkább min. 144hz kell vagy olyan panel amibe van valami "hardveres segítség", ezek a monitorok kicsit drágábbak:
pl.: LG 27GN950-B

Nem igazán, pláne videólejátszáskor. Játéknál meg azért láthatsz ilyet, mert több, mint 60 fps-t tud a videokártyád 4k felbontáson. Erre találták ki ezer éve a vertical sync-et. Az más kérdés, ha több száz hertz-es frissítéssel akarsz játszani, akkor ahhoz tényleg olyan monitor kell, ami képes annyit megjeleníteni.