Mikor a ransomware visszanyal

A ransomware talán az egyik legaljasabbja a netes pénzszerzési módszereknek. Mert míg a nagy, emberek millióinak az adataival kereskedő cégek zsarolása felfogható egyfajta Robin Hood tevékenységnek, a mikrovállalkozások és kisvállalatok sarcolása már inkább gennyes aljasság. A kórházak, kritikus közintézmények zsarolása meg egyenértékű a terrorizmussal.
 

Múlt hét csütörtökön, egy több állammal közös összefogás keretében az FBI által lekapcsolt REvil ramsonware hálózat, forgalomból történő kivonása nem maradt visszhang nélkül a dark webes körökben. Ahogy várható volt, a hasonló körökben mozgó bűnözők hozták a formájukat és heves picsogásba kezdtek az ügy kapcsán. A reakciók többsége kritizálta az FBI-t és a szövetségi törvényhozást, egyesek már egyenesen boszorkányüldözésről, hátrányos megkülönbözetésről beszéltek.
A hangulatot talán legjobban összefoglaló reakció az elsődlegesen egészségbiztosítókat és környezetvédelmi ügynökségeket zsarolgató Conti teamhez kapcsolt, nyílt állásfoglalás foglalja össze. Itt már egyenesen más országokban elkövetett kommandósakciókkal hasonlítja össze a REvil szerverei elleni támadást. Ebben csak az ironikus, hogy a Conti mögött álló támadók célpontjai közt ír, skót és új-zélandi szervezetek is megtalálhatóak.
A Groove ransomware csoport nyilatkozatában, a hasonszőrű csoportok összehangolt, amerikai célpontok akciójára buzdít, felhívva a figyelmet, hogy ne támadjanak kínai intézmenyeket és cégeket, mert amennyiben Oroszország keményebben fellépne ellenük, akkor ez esetben Kína tárt karokkal fogadná őket.
Az egészben talán csak az a legérdekesebb, hogy bűnözői csoportok nyilatkozgatnak úgy, mintha a tevékenységük teljesen legális és elfogadható lenne és az állam lenne a rosszfiú a történetben. Egy teljesen kfacsarodott, realitásérzékét veszített megközelítés, ami erősen összecseng a régi amerikai maffiacsaládok vezetőinek a modern, újgenerációs bűnözőkről szóló megállapításaival.
Források:
https://www.reuters.com/technology/exclusive-governments-turn-tables-ra…
https://www.nbcnews.com/tech/security/ransomware-hackers-nervous-allege…
https://sizeof.cat/post/conti-team-statement-on-revil/
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/groove-ransomware-calls-…
https://www.businessinsider.com/millennial-mobsters-mafia-downfall-colo…
https://www.wsj.com/articles/lousy-management-knucklehead-hires-plague-…

Hozzászólások

Ez mindig igy volt. A bortonben is mindenki artatlan.

"Te miert vagy itt?"
"Fasz volt az ugyvedem.
"

Szerkesztve: 2021. 10. 26., k – 18:43

Ne tévesszük szem elől azt a tényt, hogy egyeseknek, keleten vagy nyugaton, délen vagy északon, jobb és bal oldalon is mindig vannak "nyomós érdekeik" a szervezett bűnözés támogatására. Pl. a kábítószer termesztés-terítés ösztönzésére is. A megélhetést szem előtt tartók, hol innen kapnak ösztönző, "hasznossági megméretést", hol pedig onnan. És hát, így nagyon nehéz nekik ebben az értékválságban a "megfelelően" helyes oldalt megtalálni.