Kezdetleges széljegyzet funkció érkezett a SumatraPDF-be

https://www.sumatrapdfreader.org/docs/Editing-annotations

https://www.sumatrapdfreader.org/docs/Version-history#feb8cf60-3258-4d49-9fe4-a0ddd1f1c3a7

Ezzel a képességgel a projekt elérte azt a szintet, ahol már kötelező lenne egy billentyűkombináció-szerkesztő (az összes funkcióhoz). Mivel eszköztár is van, annak is szerkeszthetőnek kéne lenni (szintén minden funkciót elérhetővé téve). De a menüstruktúrát is illő volna átgondolni, meg azt, hogy a "vagy fülek vagy menüsor" kicsit ciki.

Hozzászólások

Ez szép és jó, de aggasztó is. Ezeknek a lightweight pdf nézőknek az lenne a lényege, hogy minél kisebb erőforrás-felhasználás mellett, minél gyorsabban és egyszerűbben megjelenítsék a pdf fájlokat. Na, már most, ha agyontömik funkciókkal, akkor elkezd bloatosodni, és semmi előnye nem lesz egy Adobe Readerrel szemben.

Emlékszem, hogy mikor a 2000-es évek közepén megjelent a Foxit Reader, milyen pehelysúlyú volt az akkor már megabloat Adobe Readerhez képest. Még ilyen Win98-at és NT4-et futtató Pentium1-es gépek is fellélegeztek tőle, használható volt rajtuk, míg egy Adobe Readert percekig töltöttek be, meg haldokoltak közben, de nem csoda, mert akkoriban egy 2-3 GHz-es P4 is sok másodpercig töltötte (ezt a 10-es/X-es verzióra javította az Adobe, mert valami bug volt). Aztán elkezdték a Foxitba szépen lapátolni a feature-öket, verzióról verzióra bloatabb lett, a végén utolérte az Adobe Readert, de még itt se álltak meg, elkezdtek az installerbe toolbar szemetet és egyebet integrálni, meg szalagmenüsíteni, így egy idő után még rosszabb is lett, mint az Adobe, nincs többé indok rá, hogy valaki is feltelepítse. A Foxit után hagyott űrt töltötte be mindig is a Sumatra, de ha ezt is elkezdik bloatosítani, akkor az egésznek nincs értelme az Adobe Reader és a böngészőkbe integrált pdf pluginok ellenében.

Linuxon is egyre soványabb pdf nézőkre álltam át az évek folyamán. Kezdtem Adobe Readerrel (ennek már 2014-ben is elavult verziói voltak csak Linuxra), aztán Okular (KDE), majd Evince (Gnome), végül a Zathuránál kötöttem ki, ami lényegében annyira minimalista, hogy felülete, ablakkezelő gombjai, toolbarja sincs, olyan, mint az mpv, imv. Teljesen billentyűzetes irányítású (bár egeret is kezel), nagyon jó, hogy vi billentyűket is támogat. Pont emiatt nagyon gyors, több ezer oldalas pdf-eket azonnal vág ki a képernyőre, betöltési idő és lag nélkül, akadásmentesen lapozhat és simán görgethet benne az ember, meg villám gyorsasággal ugrik adott oldalra egy gyengébb gépen is. Már pedig a legtöbb felhasználónak erre lenne szüksége, hogy gyorsan belenézzen egy pdf-be, beleolvasson, megkeressen benne valamit, kimásoljon. Szerkeszteni, kitölteni, jegyzetelni rá nagyon kevesen akarnak, ők használjanak valami bloat megoldást.

Kb. ugyanez zajlott le az uTorrenttel is. Eleinte egy apró alkalmazás volt, egész jó feautresettel, a 1-2-es verziók környékén. Aztán elkezdték bele lapátolni a szemetet, főleg azután, hogy a Bittorrent Inc. megvette, a korai 3-as verziókra már sokat silányodott, mostanra már használhatatlan lett, malware-rel, meg miner scriptekkel teletömve, mindenki teszi fel helyette a qBittorrentet vagy Transmissiont. Vagy pl. a VirtualBox is mennyivel pehelysúlyúbb volt, míg az eredeti német fejlesztők dolgoztak rajta az Innoteknél, majd ahogy átvette a Sun, majd az Oracle, úgy lett egyre bloatabb. Ez a baj általános szinten a nagy multikkal, hogy minden szoftvert szétbloatosítanak, elcsesznek, kinyírnak, még azt is, ami eredetileg jó volt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)