Fivefingers, szerelem első lépésre

Eljött az a pillanat, hogy kipróbáljam a fivefingers cipőmet és lefussam vele az első kilométerem. Ha esetleg nem ismernéd, ez egy „mezítlábas cipő”, olyan mint egy kesztyű a lábra, nagyjából egy darab gumi a talpra és egy vékony anyag rajta, hogy ne essen le lábadról, úgy hogy minden lábujjnak külön helye van. Nincs benne semmiféle „csillapító” csilivili réteg, nincs sarkok emelés, arra van, hogy mezítláb fuss és érezz mindent, úgy, hogy közben a talpad ne vágja el semmi, ne sérüljön meg.

Nagyjából hat éve futok rendszeresen, a nagyobb távokat kedvelem és egy ideje tudatosan készülők a mezítlábas futásra. Teljesítménytúrázással kezdem, utána kezdtem a futni, hét közben általában 10 km körül, hétvégén 20-30 km között és évente párszor 40+ km-t.

Nagyon hamar feltűnt, már a túrázás alatt, hogy nagyobb távolságoknál, a térdem fájni kezd. Ez nálam 30 km felett jelentkezett. Ebbe nem nyugodtam bele és zaklatni kezdtem a társaimat, hogy kinek mi válik be ez ellen, ki mit tesz, hogy a térdfájás ne jelentkezzen. Az első lépés, hogy a bakancsot el kell felejteni, és futócipőben kell túrázni. Ez sokat javított a dolgon, a láb feltörése például szinte teljesen tűnik, de a térdem még mindig éreztem egy kicsit. Közben rákaptam a futásra, és ott javasolta valaki, hogy nézzek utána a mezítlábas futásnak, biztos segít a túrázásoknál és a futásnál is.

Szerencsére rengeteg anyag található a mezítlábas futásról, a végső lökést viszont a „Christopher Mcdougall - Futni születtünk” című könyve adta. Rá kellett döbbennem, nem hogy futni, még járni sem tudok rendesen! Azt hittem, hogy „menni” mindenki tud, futni megy úgy kell, hogy jó gyorsan megyünk. Hát nem, nagyon nem. Elkezdtem figyelni a tartásomra, hogy hogyan érintem a talajt, figyelni kezdem minden rezdülésre futás közben. Metronómmal futottam a ritmus miatt, sarokemelést számolgattam, naturál cipőt vettem és ennek elkezdett megjönni az eredménye. Évek óta nem sérültem le, és a térdfájás már ismereten fogalom nálam, jól elvoltam így.

Most érkezett el a pillanat, hogy kipróbáljak egy fivefingers „cipőt”, vagy mit, mert nem vagyok benne biztos, hogy ezeket egyáltalán cipőnek lehet nevezni.

Azzal kezdeném, hogy a felvétele egy kisebb mutatvánnyal ér fel, ehhez nagyon nincs hozzászokva az ember lába. Kézzel kellett igazgatnom a lábujjaim, végül nagy nehezen sikerült mindenkit a helyére igazítani. Az ember lábán ez az alkalmatosság elég furcsán néz ki és akkor még diplomatikus voltam. Néztem és az „ez meg mi a bánat” volt ami először eszembe jutott, de sebaj, mert nem nézegetni vettem. Pár lépés után, ez de furcsa érzés fogott el. Tényleg mindent érezni, minden lábujj képes külön mozogni bene. Ez nem cipő, az érzés mint ha mezítláb lennék.

Mindenki azt javasolja, hogy ezzel elsőre csak pár száz méter javasolt futni, annyira más és szokni kell, ismerkedni vele. Nekem is ez volt a tervem, bíztam benne, hogy már annyi ideje futok lapos cipőben és figyelek a technikámra, hogy nem lesz gond.

Egy rövid melegítés után nem bírtam tovább és elindultam. Azonnal a helyére került minden, annyira természetes volt az érzés, hogy az leírhatatlan. Az aszfalt, mint ha puha gumi lenne, a legjobb rekortán sem ilyen finom érzés. Száz méter után már szerelem volt és tudom, hogy amit eddig futásnak hittem az nem az, most mint ha felhőkön futnék. Írták ezt a többiek, azt gondoltam, hogy túloznak, de már tudom, hogy nem. Már tudom, hogy egy cipőtervező mérnöknek esélye sincs a természettel szemben, a lábunk nem véletlenül olyan, amilyen. Az elvarázsolt csillapítórétegek, a pronáló, szupináló speciális tervezés mind-mind parasztvakítás. A lábad tudja és teszi a dolgát ha hagyod. Olyan érzésem volt, mint ha eddig egy sícipőben futottam volna, a lábam hálát rebegett a szabadságért és olyan érzéssel hálálta meg ami eddig ismeretlen volt nekem. Mindent érezem, a boka keresztszalagok mozgását, a talpamon a talajfogás milliméter pontos helyét, a vádlim feszülését. Talán úgy tudnám szemléltei a különbséget, hogy köss a kezedre két vágódeszkát és azzal próbálj meg kitapintani valamit, na az a cipő.

Elkezdem az előre tervezett programom végrehajtani, gyorsítás, lassítás, sprint, emelkedő, leejtő minden ment mint a karikacsapás. Próbáltam szándékosan a rossz talajfogást is, de olyan ütéseket kaptam cserébe, hogy a koponyámon is éreztem a sarok becsapódását és pár lépés után olyan erős volt a fájdalom, hogy egyszerűen így nem lehet futni vele, rákényszerít a helyes technikára.

Annyira élvezem, hogy nem bírtam abbahagyni és jóval többet futottam a tervezettnél. Szerencsére, vagy talán a tudatos készülés miatt egy minimális vádli feszülésen kívül, amit egy kis sportkrém megoldott, nem történt semmi különös.

Egy biztos, ez a „cipő” hatalmas pozitív csalódás, döbbenetes a különbség minden más cipőhöz képest, többet hagyományosban nem fogok futni, az tuti.

Zárszónak egy figyelmeztetés, hogy ha ki szeretnéd próbálni, legyél nagyon óvatos. Én amikor elkezdtem még igazi cipőben átszokni a „mezítlábas” technikára, kétszer sérültem le, mindkétszer a vádlim adta meg magát. Ez tanulni kell és készülni rá én ezt a módszer ajánlom, és ezt használtam:

http://mafc-tajfutas.uw.hu/mezitlabas_futotechn_tanulasa-v1.0.pdf

Hozzászólások

Én Skinnerst használok "mezitlábhoz", fura, de jó :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ezt nem is ismertem :) Futni is szoktál benne, lehet?

Azt hiszem kipróbálom, tartaléknak jó lehet a zsebbe, ha defektet kap a másik :) 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Futni nem szoktam, de túrázni igen (5-10 km-ek, lazán, gyerekekkel, szóval nincs terhelve), jól bírja (elsőre azt hittem egy hónapon belül szétmegy, de azóta sem), és teljesen olyan, mintha mezítláb járnál, szóval ezt is erősen szokni kell. 

Szerintem amúgy kevesebbet bír, mint egy cipő, betonon-aszfalton nagyon keveset használom, ott állítólag elég gyorsan kopik (meg nem is szeretek mezítláb kemény felületen sétálni). 

Télen meg benti papucsnak :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nem néztek rád furcsán? :) 

A gyerkőcök egészen extrém terhelést bírnak, simán találkozom pici túlzással járni éppen tudó gyerekkel 50-es túrákon.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2021. 04. 24., szo – 11:50

Köszi, ez érdekes volt. (Nálam hétfőn pont egy futás edzés ciklus indul, 6 hét most). 

Küldenél linket, hogy pontosan melyik cipő jött be neked, mert sima keresésre többféle termék is feljött.

Csaba

Köszönöm. Ezt tuti kipróbálom! Mennyire zavarnak az apró kövek vagy szilánkok? A pálya, ahol futok, nincs túlzottan karbantartva. 

Elolvastam a belinkelt doksit is a helyes futási technikáról, azért ettől egy kicsit megijedtem. Erről van valami bevált oktatóvideó?

Csaba

A kis kövek nem zavarnak, de nagyon sokat futok terepen, megszoktam, hogy nem sima a talaj. Pár hónapig biztosan aszfalton fogok futni, és csak kóstolóba fogok terepre menni. Azt már most érzem, hogy a nagy lábujjam egészen más terhelést kap.

Megnéztem kismillió videót, de végül semmit sem mentettem el, mert nincs jó, én legalább is nem találtam. Török Imre írása magasan a legjobb anyag amit találni fogsz. Ha érdekel olvasd el egyszer-kétszer és kezd el próbálgatni magadon. A lényeg a türelem, na akarj egyből maratont futni mezítláb. Ha van futópad a közeledben azon elég jól lehet gyakorolni. Ezért ijesztő az írás, hogy ne sérülj le, én ezt a saját káromon tanultam meg.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

“első lépés, hogy a bakancsot el kell felejteni, és futócipőben kell túrázni”

Vagy csak kellene venni egy bakancsot ami nem tori a labad...

Tereptol fuggoen futocipoben nem feltetlenul jo turazni mert konnyeden lehet komolyabb bajod pl bokatores vagy lezuhansz valahonnet a fasza futocipodben. Mondjuk en az Alpokban turazok.

A túrázáson én a teljesítménytúrát értem, oda nekem nem jó a bakancs. Van Hanwag-om amit imádok és a legjobb bakancsomat csináltattam egy manufaktúrában közvetlenül a lábamra ami kényelemben veri az utcai cipőimet is. Ha nagy tempót mész nagy távolságra a bakancs akár milyen jó is, nem lesz kényelmes. A bokatöréssel engem is riogattak, de amióta megtanultam rendesen járni és futni, ettől nem félek, szerintem a bokasérülések leggyakoribb oka, a helytelen technika, meg a béna cipők párosa. Egy érdekesség, hogy Afganisztánban a Specnaz tornacipőt használt, a bakancs helyett, mert annyival kényelmesebb volt.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Magyarországi viszonyok közé a Hanwag bakancs erős túlzás szerintem (oké, van kivétel, mert anno sok éve egy Szurdok tt.-n nagyon hasznos volt a Hanwag itthon is...), bőven el lehet lenni évi ~1000km-es nagyságrendben sétálgatva jobbfajta túracipellőben is. Van tt.-s ismerős aki meg a terepfutó cipőre "esküszik" - én úgy voltam/vagyok vele, hogy döntően gyaloglok, itt-ott bele-bele futva, arra meg a túracipő is tökéletes.

Végigpróbáltam mindent és én is a (terep)futó cipőre esküszöm :) A Decathlon-ban van egészen olcsó amiért nem kár ha nem jön be. Viszont a bakancs után erősen figyelni kell az előtalpas talajfogásra, ami gyaloglásnál (is) az egészen sűrű, magasabb ritmusú lépéseket jelenti, úgy hogy a bokád sosem előzheti meg a térded ha egy függőleges vonalat képzelsz el. Így nem megy ki a bokád, ha gond van egyszerűen bebicsaklasz, félig letérdelsz, a bokatörés helyett.
Nekem nagyságrendi volt a különbség a bakancs után kényemben. A fivefingers erre tesz rá még egy lapáttal, de azzal még nekem korai a terep.

Hátrányuk a futócipőknek a tré minőség, de ez mostanában sajnos majdnem mindenre igaz. Volt olyan cipőm a 120! km-t bírt ki. Az átlag elmegy 500-at, az 1000 meg kiemelkedően jó.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

> Egy érdekesség, hogy Afganisztánban a Specnaz tornacipőt használt, a bakancs helyett, mert annyival kényelmesebb volt.

Síkon lehet jobb a tornacipő, de a hegyekben pláne súllyal a hátadon felejtős. Lefele zögykölődve, kimerülten, esetleg éjjel, estetleg csúszós vizes, havas ömlesztett kőgörgetegen - megnézném azt specnazost amelyik átvonszolja magát úgy 40 kilónyi felszereléssel tornacipőben :-D  Végül is egy bokaficam csak az életébe kerülhet!
Mondjuk az afgánok papucsban/szandálban elmászkálnak ilyen helyeken, de sztem arra kb születni kell, meg gyerek koruk óta hozzáedződtek. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Pedig úgy volt, sőt állítólag a mai napig használják, ha sokat kell gyalogolni. Voltam egy előadáson a hadtörténeti intézetben, ott beöltözött srácokon mutatták be az orosz felszerelést az Afgán háborúban. Ott csodálkozott mindenki, és kérdeztük, hogy a cipő az tényleg ilyen volt. A hadtörténész mondta, hogy még a jobb bakancsokban sem lehetett nagy távokat legyalogolni (ez a a mai napig így van) az orosz surranóban meg aztán különösen nem. A magyarban sem, én voltam katona, azt simán alá tudom támasztani :) A különleges egységeknek engedték a tornacipő használatát, később meg a sima csapatoknál is.

Még a maketteken is megjelenik:

https://jorromodels.com/product/russian-soviet-sniper-of-special-troops…

Ennél sokkal meglepőbb a római légiók saruja, simán nyomtak benne 1500 m-es "túrát" nem pici felszereléssel. A mai ember nagyon puha :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Caligae

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

en imadtam a surranot. Anno apamat kertem, hogy szerezzen, a kozepiskolas eveimet, valamint az egyetemi eveim egy reszet atveszelte. Jol birta, oktoberi esozestol aprilisi esozeig abban jartam. 8-9 ev volt, ha jol emlekszem. Megjegyzes: karban volt tartva.
A hadtorteneti eloadok kiseggeltek valamint, szoktam rajtuk rohogni, zsebtorteneszek :D

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Én is szerettem, elhoztam a seregből amikor leszereltem, még is megvan valahol :) de próbálj meg lenyomni benne egy 50-es túrát :D A talpa meg műkorcsorjázóknak készült, annyira jó terepen :) 

Számvéber Norbertet a hadtörténeti intézet vezetőjét, ugyan is ő volt az elkövető, azért én nem nevezném zsebtörténésznek. Ha kicsit túrod a netet, rengeteg afgán háborús archív fotón látod az oroszok felszerelését.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

> többet hagyományosban nem fogok futni, az tuti.

Most oké, de télen? Amúgy biztos frankó lehet! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Télen is futócipőben teljesítmény-túrázok, meg persze futok. Ha elég nagy a tempód és pulzusod akkor nem fázol. Nagyon fura amikor egy futócipőben, aminek gyakorlatilag nincs felső része, az egy hálós anyag, belelépsz a hóba, azonnal átázik, hideg mint a fene, de kb 1 perc alatt bemelegszik a lábad. Olyan érzés mint a neoprén búvárruha használata. Gond akkor van ha megállsz, mondjuk egy sérülés miatt, mert akkor meghalsz :) Viccet félretéve, ezért van nálam száraz zokni és zárt cipő télen a hátizsákomban. Ez egy elég speciális használt és nem keverendő össze a kirándulással, mert ott én is bakancsot használok.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Aszfalton meg megertem, de amugy miert jo, ha futas kozben minden egyes kavicsot erzel? Terepen kellemetlen lehet.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Terepen még nem használtam, azt most próbálgatom. Tényleg érzel mindent, meg a talpi bőnyét is szeretném elkerülni, de annyival nagyobb élmény így futni nekem, hogy majd megszokom :) Találkoztam már az erdőben olyan kollégával aki használta, meg olyannal is aki tarahumara huarachében nyomta. Na az kemény.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Gyuri, én ezt nem olvasom el, de gratulálok és biztosan király a lépőd! :)

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Valóban nem cipő, hanem lábtyű.

Elolvastam és megérte elolvasni. Köszönöm a bejegyzésedet, nagyon érdekes volt. Régen (kb. 20 évvel ezelőtt) én futottam 10-15 km-eket, jobbára klasszikus tornacipőben (mit számít az, fiatalok vagyunk, szarul bele, bármi elég) aszfalton és ez nem tett jót a térdemnek. A futás elhagyása pedig az erőnlétemnek. Azóta inkább kerékpározok, de ez a leírás felkeltette az érdeklődésemet.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Köszi. Sajnos az iskolában a rengeteg hasznos dolog mellet nincs idő olyan lényegtelen dolgok megtanítására, hogy hogyan is kell futni. Nem tanítják, hogy ne verd szét a térded, milyen technikával előzheted meg a sérüléseket, de még járni sem tanítanak meg rendesen. Mai napig hallom, hogy az aszfalton futás kicsinálja az ízületeket. Persze, ha rosszul csinálod, ha jól akkor meg nem. Csak éppen senki sem tanítja meg, hogy kell.

A linkelt doksi nagyon jól használható, érdemes egy próbát tenni vele, hátha kedvet kapsz a futáshoz :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Jaja, én is ezt mondom, hogy meg kéne már tanulni rendesen futni (hatékonyan, biztonságosan, stb.) :)

Néztem én is ezeket a "kesztyű cipőket", de félek, hogy a derekam nem bírná csillapítás nélkül. Most egy Brooks Ghost 10-em van, életem legjobb sportcipője, de kezd már felfesleni és kellene valami helyette. :(

Én pont a fájdalom miatt kötöttem ki a "mezítlábas" futásnál, mert sokkal kisebb terhelést kapnak az ízületek. Ez előre furcsán hangzik, meg ráadásul a mezítlábas futást lehet cipőben is művelni, angolul már változik az elnevezése is (barefoot running, free  running, natural running, pose  running).

A lényege nagyon röviden az, hogy a láb becsapódási energiáját így a achilles-ín és részben a vádli nyeli el, tárolja! és adja vissza futás közben. Vannak mérések ami szerint akár 30! százalékkal kevesebb energiába kerül így futni. Becsapódáskor nincs csontos alátámasztás (ellenben a sarokra érkezéssel), az energia nem kerül az ízületekre, sokkal kíméletesebb így futni és akár milyen hihetetlen, szó szerint mezítláb egészségesebb aszfalton, mint bármilyen csoda cipőben. Ha nézel maraton futás, az élsportolók sokan tényleg mezítláb futnak, de a többiek is natural cipőt használnak. Sprintelni elve nem lehet sarokra érkezéssel, tényleg érdekes, hogy ki a fene találhatta ki.

A történet a szokásos, az ember okosabb akart lenni mint a természet, de nem sikerült neki :) Vannak akik nem átallanak pénzügyi érdeket látni a béna cipők gyártásában, és a rossz futótechnika elterjesztésében, mert ha rájönnének az emberek, hogy cipő nélkül mennyivel jobb, oda lenne a haszon :)  Ennek azért ellentmond a fivefingers brutális ára, remélem a kínaiak mielőbb elkezdik lemásolni, bár lehet, hogy addigra úgy megerősödik a talpam, hogy tényleg mezítláb fogok futni :) 

Itt egy Móriczka videó, hogy nagyjából mi a különbség:

https://youtu.be/KfS-0AjdZUo?t=89

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Köszi, érdekes és hasznos így összeszedve.. :)

Lehet talppárnán futni cipőben is?

nincs aláírásom

Igen, ha nincs sarokemelése. Vannak erre készült cipők, amiket, minta a fából vaskarika, mezítlábas cipőknek is szokták hívni :)

https://www.runnersworld.com/gear/a22144396/best-minimalist-running-sho…

Ha van sarokemelés akkor is lehet törekedni rá, az átszokás alatt lehet úgy futni, de mivel nagyon közel kerül a sarok a talajhoz amikor talppárna érkezel, az minimális sarokemelés is bezavar egy kicsit. A túl vastag és puha talp sem jó, mert az meg túl sok energiát nyel el, és itt az a lényeg, hogy az ackilles-ín és vádli kapja a terhelést, amit aztán felhasználsz a sarokemelésre, mint egy rugót.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A futás nem egyenlő a gyors gyaloglással - ezt kell baromira alaposan megtanulni, illetve ezt kéne testnevelés órán megtanítani, és a futás, mint mozgásforma esetén természetessé tenni.
Hogy kell-e csillapítós cipő vagy sem, az szerintem a "futómű" aktuális állapotától, terhelhetőségétől is függ - az, hogy kisebb terhelést kapnak az inak/izületek, az a sérülésveszélyt csökkenti - igaz, az erősödés jelentős lassulásáért cserébe.
Terepen azért más picit a helyzet, mert nem tudod garantáálni, hogy döntően lábpárnára érkezz, úgyhogy ott a kettő között (barefoot meg full "holdjáró" talp) van valahol az igazság. Nem véletlen, hogy külön "kaszt" a terepfutócipőké" :-)

A sportok elég jelentős részének a futás az alapja, mégsem tanítják rendesen, sőt amikor én jártam suliba semminyire sem tanították és ez elég elszomorító. Most nem tudomi a helyzet, de tartok tőle, hogy nem sokkal jobb.

Én döntően terepen futok, száraz időben a "sima" futócipő is megeszi, de esőben már más a helyzet. Ha nedves a talaj, akkor a terepfutó cipő bordázata élete vagy lábat menthet :) Holdjárót meg sosem használtam :)  A mezítlábas futás, nem csak a talppárnára érkezést jelent, ennél összetettebb, magasabb  lépésrekvencia, sokkal kisebb függőleges oszcilláció, stb. Terepen (is) a legnagyobb különbség, az hogy folyamatosan behajlított a lábad és nincs "előtted" a csípőd alatt van. Így egy megcsúszásnál, becsuklasz, vagy térdre esel, de az tudod tompítani a kezeddel. Ez már párszor kipróbáltam :) Volt egy nagyon csúnya esésem, mohás kövön megcsúszott a lábam, a mellet levő kő, amire rácsúsztam, az meg elmozdult. Összecsuklottam és beborultam az út melletti bozótba :) Egy pici lábfej fájdalomnál több nem történt, viszont abban biztos vagyok, ha ezt nem ezzel a technikával adom elő, eltört volna a bokám.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Érdekes én is :) pl erre:

https://ultrarunning.com/featured/first-look-hoka-one-one-tennine-shoes/

Előbb vennék fel egy cirkuszi bohóc cipőt mint ezt :) Mondjuk a fivefinger-ben meg úgy néz ki az ember mint egy majom :D

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Aszfalton is ?

Bizti jo lesz az a terdnek ? Gondolom megnezetted, hogy milyen statikai problema van, ha csak az egyik oldal.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Ha kipróbálod érezni fogod a különbséget, a mezítlábas futásnál jobban semmiféle cipő nem kíméli jobban az ízületeket. Ez elsőre tényleg hitetlennek tűnik, de már számos mérés és vizsgálat van erről, de saját magadnál nincs jobb teszt. Az aszfalt olyan mint ha gumin futnál, semmilyen ütést nem fogsz érezni. Talán úgy lehet szemléltetni, hogy képzeld el ahogy leugrasz egy székről behajlított lábbal, után a meg kimerevített egyenes lábbal sarokra. A térdet a sarokra becsapódó ütés terheli, mezítláb ilyen nincs, a sarok vagy nem is érinti a talajt, vagy leérhet a földre, nincs rajta terhelés. Ezen kívül biztonságosabb a talajfogás, mert a talppárnánál a lábujjak képesek oldalirányú kompenzálásra, elmozdulásra, a boka meg egyszerűen kifordul. De az mind blabla, próbáld ki :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ha tokeletes a futotechnikad akkor igen, ami nem. Amugy aszfalton fusson aki akar, en egeszen biztos nem teszem tobbet. Aszfalton futasnal semmi nem nyirja jobban a terdet, meg akkor sem, ha jo cipod van. Nem erre "evolvalodtal", sokkal inkabb a homok es laza talaj mivel ugye vegulis mind afrikabol jottment negerek vagyunk, kis kanyarral. :D

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Hát a tanulást nem lehet megúszni, pláne sok év rossz beidegződés után, de az biztosan állítom, hogy semmilyen talaj nem okoz gondot a jó technikával. Van ismerősom aki márt többször lenyomta az ultrabalatont szó szerint mezítláb. Nem keveset fut mezítláb aszfalton és kutya baja. Ajánlom "Christopher Mcdougall - Futni születtünk" könyvét, egy része arról szól, hogyan vadászhatott az ember régen, és lelövöm a poént, futással :) Mindenen képesek vagyunk futni, az ember az állatok között fizikailag igen nyomorult teremtmény, egy dolgot kivéve, a csupasz bőr miatti hűtőrendszerünket. Gyakorlatilag akármeddig képes futni egy ember, mert nem hevül túl, ezt egy állat sem tudja utánunk csinálni. Volt egy verseny, egy utlrafutó és ló között, a terv ha jól emlékszem 1000 km volt, de ló feladta, pontosabban a gazdája, leállította, mert nem akarta kinyírni a lovat.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

kinek mi válik be ez ellen, ki mit tesz, hogy a térdfájás ne jelentkezzen

nézzek utána a mezítlábas futásnak, biztos segít

Ortopéd vagy sportorvoshoz is érdemes lehet ellátogatni, "legfeljebb" kiderül, hogy nincs gond.

A lábad tudja és teszi a dolgát ha hagyod.

Azért ez szerintem az általad parasztvakításnak nevezett dologhoz hasonlatos, csak a másik oldalról. Már egy közönséges lúdtalp is "csodákra képes" (főleg hosszú távon), ha a kényelmetlenségről meg az ízületek tönkretételéről van szó, és ott bizony a lábad "nem fogja tudni/tenni a dolgát". Mondjuk a leírásodból úgy sejtem, hogy neked ilyen gondjaid nincsenek; maradjon is így. =)

Már egy közönséges lúdtalp is "csodákra képes" (főleg hosszú távon)

Sajnos volt, szerencsére szülők figyeltek rá és korrigálva lett. Ilyenekről kellene edukálni a szülőket, nem arról, hogy majd x évvel később adjanak szoknyát a pénisszel rendelkező gyerkőcökre, hogy kipróbáljak az milyen..

Hát tényleg nincs lúdtalpam, így arról nem is tudok nyilatkozni, de körbekérdezek a futótársak között, hogy van-e valakinek esetleg tapasztalata.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.