Partíció elérhetőség udev event

Fórumok

Sziasztok!

Külső HDD-re kell időnként backupot csinálni, ennek automatizálására úgy gondoltam hogy tök jó lesz az udev event, indít egy scriptet, csatol, backupol, leválaszt, és nem kell kézzel semmit sem csinálni.

Ehhez képest tök megbízhatatlan az egész.... Néha triggerelődik az esemény, néha meg nem. Egyáltalán nem determinisztikus. Több diszk van, kétféle méretben (4 és 8TB, 5-5db), Seagate USB külső HDD-k, mondanám hogy működés szempontjából teljesen mindegy, de nem.

A 4T-os többnyire mennek és indulnak automatán amikor csatlakoztatják a diszket. Talán 1 ami nem. A 8T-sokból viszont egy sem indul, vagy max 1. 10x leellenőriztem az UUID-t, hogy stimmel-e. Volt amelyiken már újrakreáltam a GPT-t, a partíciót, a luks-ot, mindent, semmi nem változott.

A működés az (lenne), hogy az udev triggerelt esemény elindít egy systemd unitot, paraméterben az uuid-vel, ami egy sima simple unit, elindít egy scriptet szintén a diszk uuid-jével, ami majd tudja hogy melyikre mit kell syncelni. De ez mindegy is, mert idáig nem jutunk el.

Szóval a lényeg:


cat 2712c798-7f3a-4884-b394-244aa6dacf37.rules
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="block", ATTR{partition}=="1", ENV{ID_FS_UUID}=="2712c798-7f3a-4884-b394-244aa6dacf37", RUN+="/usr/bin/systemctl start backupstart@$env{ID_FS_UUID}"

Csak az UUID más természetesen, illetve ezzel korrelálva a fájlnév, de ez működés szempontjából mindegy.

Próbáltam már csűrni-csavarni, igazából semmi változást nem értem el - pár diszk megy, pár meg nem. Talán annyi, hogy azok a diszkek, amik indulnak automatán, azok mindig, amik meg nem, azok sosem, de erre nem esküszöm meg, lehet csak a véletlen műve.

Ha belépek minden esetben látszik a diszk, a megfelelő uuid-jű partíció, akkor is ha az udev nem indította, kézzel elindítva systemctl start backupstart@akarmi lefut rendben, szóval a rossz a diszk, nem jó az usb port és hasonlók is kizárható.

 

Ötleteket várok: mit csináljak vele?

Hozzászólások

Hát ez nem sok.... :(

"Sose a gép a hülye."

egy egyszeru teszt ha a systemd-s izet lecsereled egy sima scritpre ami beleechozza, hogy "hallo itt vagyok $UUID" egy allomnyba es megnezed hogy az mukodik e. Ha mukodik, akkor a systemd-nel keresnem a bajt. ha nem, akkor kerdes, miert nem inditja el az udev a scriptedet es akkor ezt kell megjavitani. Bar nalam meg sosem fordult elo, hogy az udev ne tudott volna lefuttatni egy scripet (igaz nincs systemctl-es szarakodas sehol :D).

Amugy a csodas binaryfuckofflogging journalctl mit mond? Egyaltalan megfuttatja a systemctl unitot a systemd?

csinald maskent, mondjuk cronbol

ha latod az uuid-t indits egy backupot ami azzal kezdi hogy ha nincs csinal egy lockot es backupol ha van akkor nem csinal semmit

ha nem latod az uuid-t vedd le a lockot

neked aztan fura humorod van...

A legtöbb rendszer már automatikusan csatolja a bedugott eszközt - nem elképzelhető, hogy ezzel az automatikával "akad össze" a te megoldásod?

A "Néha triggerelődik az esemény, néha meg nem. Egyáltalán nem determinisztikus." és a "alán annyi, hogy azok a diszkek, amik indulnak automatán, azok mindig, amik meg nem, azok sosem," nekem kicsit ellentmondásosnak tűnik.

Javaslok némi debugolást is: ne rögtön a systemctl-t indítsd, hanem a saját scriptedet, ami a /tmp alá rögtön lelogolja, hogy elindult, milyen paramétereket kapott, majd elindítja a systemct programot, de annak a kimenetét is fájlba tolja, stb.

Szóval ha a systems ize nem küld mailt mert nem indul el, akkor tuti az udev a hibás.

Mások is írták, mi lenne ha nem systemd unit indulna hanem script? Ha az mindig elindul, akkor lehet tovább debuggolni, hogy egyes esetekben miért nem indul a systemd unit. 

De addig csak azt hajtogatjuk körbe és körbe, hogy mer az udev nem indiccsa és ez a baj. Ez messze van a hibakeresestől.

Az ötlet nem újkeletű, régebben is használtam ugyanígy, igaz más rendszerrel és pendrive-okkal, de az is systemd votl már. Mivel sokáig fut a a backupt script, volt hogy az udev timeoutolt és lelőtte az általa indított scriptet, ezért lett a systemd-vel indítva, plusz így a systemdben látszik a script kimene is.

Mivel ilyenre (systemd indít egy darab scriptet) több más működő dolog is van, illetve ha kézzel indítom is mindig elindul, így nem gondolnám hogy ezzel van a hiba.

Elég sokat debuggolok és elég jó vagyok a hibakeresésben úgy általában, van hogy 10 perc alatt megoldom azt, amit más 1 nap alatt se, ami szerintem annak köszönhető, hogy nem indulok el a szélrózsa minden irányába és nem vakvágányokon megyek mint mások és cseszem el az időt, hanem végiggondolom és logikusan végignézem, kizárok dolgokat, úgyhogy egyelőre ez irányba nem mennék. Ha nincs más ötlet és minden mást kilőttem és még mindig nem megy, akkor majd megyek erre.

"Sose a gép a hülye."

Ne haragudj de nem minositettelek, csak megallapitottam, hogy a retegeket tesztelve egyesevel ugy hogy minimal dolkokat hasznalunk az egyes retegekben neha azonnal kidobja a hibas layert.

Elhiszem, hogy te nem gondolod hogy ezzel van a hiba. Es a tesztek ezt (gondolom) be is bizonyitottak?

Semmi esetre sem akartalak leszolni. De engedd meg nekem hogy tovabbra is ugy gondljam, hogy az egyes retegeken egyesevel alulrol-felfele elindulva nem a szelrozsa minden iranya.

Pontosan ezt próbálom csinálni, amíg az udev nem lövi el az eventet, addig totálisan mindegy, hogy a script vagy a systemd mit és hogy csinál.

Autós példával élve (mert hát ez félig egy autós portál), ha nem indul az autód, hiába cserélsz fékolajat meg akasztasz be egy wunderbaum-ot, attól még nem fog beindulni. Én ezt látom.

"Sose a gép a hülye."

Én értem, hogy a script küld emailt, ha elindul, de tudjuk hogy nem indul el és ha jól értem, akkor az is megvan, hogy a systemd sem indul el.

De én nem azt kértem, hogy a nem induló scriptet debugold, én azt kértem, hogy azt a scriptet, amit az udev futtat és amiből a systemd-nek indulnia kéne, azt debugold. Tehát ahogy fentebb is írtam: az udev ne systemctl-lel szórakozzon, hanem mezei bash scriptet indítson, az naplózza le, hogy elindították, hogy milyen paramétereket kapott, majd indítsa el a systemctl parancsot, de annak a kimenetét is (a standarderrort is(!)) szintén naplózza le.

A lenti alapján (hogy most már működik): az átnevezés után újratöltetted a szabályokat (udevadm control --reload-rules vagy valami ilyesmi, vagy reboot :) )?

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

ha mar van systemd-d, akkor ez azzal csinalnam. systemctl -a, keresd meg a megfelelo foo.device-t, arra mar tudsz dependelni. akar egy .mount unittal, aztan egy .service unittal. probald lemasolni hogy csinalja a systemd-fsck@.service

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Jó ötlet. Egyelőre ez a 90-es prefix bekerült, hétfőn délelőtt kiderül, hogy segít-e, ha nem, akkor átpakolom az egészet systemd-re.

Update: Megnéztem, így hirtelen egyetlen kérdésem van, a pucér UUID-re hogy lehet hivatkozni a unitban? Ez alapján dönti el a script, hogy a diszk mihez tartozik és hogy mit kell rá syncelni... Ha másképp nem megy, parasztban a script elején le tudom szedni a "dev-disk-by-uuid-" prefixet... De szebb lenne ha oda se kerülne. :)

"Sose a gép a hülye."

systemdfsck-ban ez van:

Description=File System Check on %f
 

ez lesz: File System Check on /dev/disk/by-uuid/e45988da-54f3-424c-b26e-28e864d454

ebbol a script mar ki tudja banyaszni, sot figyelni is tud ha nem uuid-es dev-et kap valami magic folytan.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az én megoldásom incrond lenne erre, a /dev/disk/by-uuid/ könyvtárban a változásra (IN_CREATE) elindul script és megcsinálja amit kell. Letesztelem, 20-ból 20x működött.

Szerkesztve: 2021. 04. 09., p – 08:38

amelyik nem indul el, arre udevadm test /sys/block/sdx1 es udevadm info -a /dev/sdx1 matchel a ruleoddal?

Rádugtak most egy 8T-sat, természetesen Murphy már felkelt, úgyhogy működik (magától elindult a mentés is).

# udevadm test /sys/block/sdc/sdc1
calling: test
version 239 (239-41.el8_3.1)
This program is for debugging only, it does not run any program
specified by a RUN key. It may show incorrect results, because
some values may be different, or not available at a simulation run.

Load module index
Network interface NamePolicy= disabled on kernel command line, ignoring.
Parsed configuration file /usr/lib/systemd/network/99-default.link
Created link configuration context.
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/01-md-raid-creating.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/10-dm.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/11-dm-lvm.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/11-dm-parts.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/13-dm-disk.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/40-elevator.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/40-redhat.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/40-usb-blacklist.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/50-udev-default.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-alias-kmsg.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-block.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-cdrom_id.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-drm.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-evdev.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-fido-id.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-input-id.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-net.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-alsa.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-input.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage-tape.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-v4l.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-raw.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-sensor.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-serial.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/61-scsi-sg3_id.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/63-fc-wwpn-id.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/63-md-raid-arrays.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/63-scsi-sg3_symlink.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/64-btrfs.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/64-md-raid-assembly.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/65-md-incremental.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/66-kpartx.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/68-del-part-nodes.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/69-dm-lvm-metad.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/69-md-clustered-confirm-device.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/70-joystick.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/70-mouse.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/70-power-switch.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/70-touchpad.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/70-uaccess.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/71-biosdevname.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/71-prefixdevname.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/71-seat.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/73-idrac.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/73-seat-late.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/75-net-description.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/75-probe_mtd.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/78-sound-card.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/80-drivers.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/80-net-setup-link.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/84-nm-drivers.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/85-nm-unmanaged.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-191ea51b-6255-479d-9ec8-55adb3f63622.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-23342ad3-9a5a-4e6b-a3f4-828e98e33200.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-2712c798-7f3a-4884-b394-244aa6dacf37.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-707512ce-792c-416a-b599-2264e0f0dd05.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-868e987b-3690-45e6-80f6-6d707b982aa8.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-9a49a445-a8a8-44f5-bd03-349ebb1e513b.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-a05e3965-a2f0-428a-9cbe-14618e4c4b53.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-bea613de-6ee6-4def-b2cd-61db20f1d19d.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-e3005f30-6d88-43d9-85c2-162d0355a1f8.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-e36e6226-8f02-4534-83d3-045d5a48f70a.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/90-iprutils.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/90-nm-thunderbolt.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/90-vconsole.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/95-dm-notify.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/98-kexec.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/99-systemd.rules
rules contain 49152 bytes tokens (4096 * 12 bytes), 20029 bytes strings
2882 strings (38798 bytes), 2011 de-duplicated (19641 bytes), 872 trie nodes used
GROUP 6 /usr/lib/udev/rules.d/50-udev-default.rules:59
LINK 'disk/by-id/usb-Seagate_Expansion_Desk_NAAAQY6A-0:0-part1' /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules:53
LINK 'disk/by-path/pci-0000:00:14.0-usb-0:3:1.0-scsi-0:0:0:0-part1' /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules:76
IMPORT builtin 'blkid' /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules:90
probe /dev/sdc1 raid offset=0
LINK 'disk/by-uuid/9a49a445-a8a8-44f5-bd03-349ebb1e513b' /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules:93
LINK 'disk/by-id/wwn-0x5000000000000001-part1' /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules:98
LINK 'disk/by-partuuid/f163c1f6-a6d2-884f-9f12-f4a86eb3c2f5' /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules:101
LINK 'disk/by-id/scsi-SSeagate_Expansion_Desk_NAAAQY6A-part1' /usr/lib/udev/rules.d/63-scsi-sg3_symlink.rules:13
LINK 'disk/by-id/scsi-35000000000000001-part1' /usr/lib/udev/rules.d/63-scsi-sg3_symlink.rules:20
RUN '/usr/bin/systemctl start backupstart@$env{ID_FS_UUID}' /etc/udev/rules.d/90-9a49a445-a8a8-44f5-bd03-349ebb1e513b.rules:1
handling device node '/dev/sdc1', devnum=b8:33, mode=0660, uid=0, gid=6
preserve permissions /dev/sdc1, 060660, uid=0, gid=6
preserve already existing symlink '/dev/block/8:33' to '../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-id\x2fscsi-35000000000000001-part1'
creating link '/dev/disk/by-id/scsi-35000000000000001-part1' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-id/scsi-35000000000000001-part1' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-id\x2fscsi-SSeagate_Expansion_Desk_NAAAQY6A-part1'
creating link '/dev/disk/by-id/scsi-SSeagate_Expansion_Desk_NAAAQY6A-part1' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-id/scsi-SSeagate_Expansion_Desk_NAAAQY6A-part1' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-id\x2fusb-Seagate_Expansion_Desk_NAAAQY6A-0:0-part1'
creating link '/dev/disk/by-id/usb-Seagate_Expansion_Desk_NAAAQY6A-0:0-part1' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-id/usb-Seagate_Expansion_Desk_NAAAQY6A-0:0-part1' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-id\x2fwwn-0x5000000000000001-part1'
creating link '/dev/disk/by-id/wwn-0x5000000000000001-part1' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-id/wwn-0x5000000000000001-part1' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-partuuid\x2ff163c1f6-a6d2-884f-9f12-f4a86eb3c2f5'
creating link '/dev/disk/by-partuuid/f163c1f6-a6d2-884f-9f12-f4a86eb3c2f5' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-partuuid/f163c1f6-a6d2-884f-9f12-f4a86eb3c2f5' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-path\x2fpci-0000:00:14.0-usb-0:3:1.0-scsi-0:0:0:0-part1'
creating link '/dev/disk/by-path/pci-0000:00:14.0-usb-0:3:1.0-scsi-0:0:0:0-part1' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-path/pci-0000:00:14.0-usb-0:3:1.0-scsi-0:0:0:0-part1' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-uuid\x2f9a49a445-a8a8-44f5-bd03-349ebb1e513b'
creating link '/dev/disk/by-uuid/9a49a445-a8a8-44f5-bd03-349ebb1e513b' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-uuid/9a49a445-a8a8-44f5-bd03-349ebb1e513b' to '../../sdc1'
.ID_FS_TYPE_NEW=crypto_LUKS
ACTION=add
DEVLINKS=/dev/disk/by-partuuid/f163c1f6-a6d2-884f-9f12-f4a86eb3c2f5 /dev/disk/by-path/pci-0000:00:14.0-usb-0:3:1.0-scsi-0:0:0:0-part1 /dev/disk/by-id/usb-Seagate_Expansion_Desk_NAAAQY6A-0:0-part1 /dev/disk/by-id/wwn-0x5000000000000001-part1 /dev/disk/by-uuid/9a49a445-a8a8-44f5-bd03-349ebb1e513b /dev/disk/by-id/scsi-SSeagate_Expansion_Desk_NAAAQY6A-part1 /dev/disk/by-id/scsi-35000000000000001-part1
DEVNAME=/dev/sdc1
DEVPATH=/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb3/3-3/3-3:1.0/host6/target6:0:0/6:0:0:0/block/sdc/sdc1
DEVTYPE=partition
ID_BUS=usb
ID_FS_TYPE=crypto_LUKS
ID_FS_USAGE=crypto
ID_FS_UUID=9a49a445-a8a8-44f5-bd03-349ebb1e513b
ID_FS_UUID_ENC=9a49a445-a8a8-44f5-bd03-349ebb1e513b
ID_FS_VERSION=2
ID_INSTANCE=0:0
ID_MODEL=Expansion_Desk
ID_MODEL_ENC=Expansion\x20Desk\x20\x20
ID_MODEL_ID=3322
ID_PART_ENTRY_DISK=8:32
ID_PART_ENTRY_NUMBER=1
ID_PART_ENTRY_OFFSET=2048
ID_PART_ENTRY_SCHEME=gpt
ID_PART_ENTRY_SIZE=15628051086
ID_PART_ENTRY_TYPE=0fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4
ID_PART_ENTRY_UUID=f163c1f6-a6d2-884f-9f12-f4a86eb3c2f5
ID_PART_TABLE_TYPE=gpt
ID_PART_TABLE_UUID=46debd86-329b-5146-9855-089e740e2bfc
ID_PATH=pci-0000:00:14.0-usb-0:3:1.0-scsi-0:0:0:0
ID_PATH_TAG=pci-0000_00_14_0-usb-0_3_1_0-scsi-0_0_0_0
ID_REVISION=9401
ID_SCSI=1
ID_SCSI_INQUIRY=1
ID_SERIAL=Seagate_Expansion_Desk_NAAAQY6A-0:0
ID_SERIAL_SHORT=NAAAQY6A
ID_TYPE=disk
ID_USB_DRIVER=uas
ID_USB_INTERFACES=:080650:080662:
ID_USB_INTERFACE_NUM=00
ID_VENDOR=Seagate
ID_VENDOR_ENC=Seagate\x20
ID_VENDOR_ID=0bc2
ID_WWN=0x5000000000000001
ID_WWN_WITH_EXTENSION=0x5000000000000001
MAJOR=8
MINOR=33
PARTN=1
SCSI_IDENT_LUN_NAA_REG=5000000000000001
SCSI_IDENT_SERIAL=NAAAQY6A
SCSI_MODEL=Expansion_Desk
SCSI_MODEL_ENC=Expansion\x20Desk\x20\x20
SCSI_REVISION=9401
SCSI_TPGS=0
SCSI_TYPE=disk
SCSI_VENDOR=Seagate
SCSI_VENDOR_ENC=Seagate\x20
SUBSYSTEM=block
TAGS=:systemd:
USEC_INITIALIZED=569758163196
run: '/usr/bin/systemctl start backupstart@9a49a445-a8a8-44f5-bd03-349ebb1e513b'
Unload module index
Unloaded link configuration context.

"Sose a gép a hülye."

Lement a mentés. Szóltam hogy tegyenek rá másikat. Természetesen most megy ez is.

# udevadm test /sys/block/sdc/sdc1
calling: test
version 239 (239-41.el8_3.1)
This program is for debugging only, it does not run any program
specified by a RUN key. It may show incorrect results, because
some values may be different, or not available at a simulation run.

Load module index
Network interface NamePolicy= disabled on kernel command line, ignoring.
Parsed configuration file /usr/lib/systemd/network/99-default.link
Created link configuration context.
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/01-md-raid-creating.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/10-dm.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/11-dm-lvm.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/11-dm-parts.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/13-dm-disk.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/40-elevator.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/40-redhat.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/40-usb-blacklist.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/50-udev-default.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-alias-kmsg.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-block.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-cdrom_id.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-drm.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-evdev.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-fido-id.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-input-id.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-net.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-alsa.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-input.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage-tape.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-v4l.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-raw.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-sensor.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/60-serial.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/61-scsi-sg3_id.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/63-fc-wwpn-id.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/63-md-raid-arrays.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/63-scsi-sg3_symlink.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/64-btrfs.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/64-md-raid-assembly.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/65-md-incremental.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/66-kpartx.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/68-del-part-nodes.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/69-dm-lvm-metad.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/69-md-clustered-confirm-device.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/70-joystick.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/70-mouse.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/70-power-switch.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/70-touchpad.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/70-uaccess.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/71-biosdevname.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/71-prefixdevname.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/71-seat.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/73-idrac.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/73-seat-late.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/75-net-description.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/75-probe_mtd.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/78-sound-card.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/80-drivers.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/80-net-setup-link.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/84-nm-drivers.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/85-nm-unmanaged.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-191ea51b-6255-479d-9ec8-55adb3f63622.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-23342ad3-9a5a-4e6b-a3f4-828e98e33200.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-2712c798-7f3a-4884-b394-244aa6dacf37.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-707512ce-792c-416a-b599-2264e0f0dd05.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-868e987b-3690-45e6-80f6-6d707b982aa8.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-9a49a445-a8a8-44f5-bd03-349ebb1e513b.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-a05e3965-a2f0-428a-9cbe-14618e4c4b53.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-bea613de-6ee6-4def-b2cd-61db20f1d19d.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-e3005f30-6d88-43d9-85c2-162d0355a1f8.rules
Reading rules file: /etc/udev/rules.d/90-e36e6226-8f02-4534-83d3-045d5a48f70a.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/90-iprutils.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/90-nm-thunderbolt.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/90-vconsole.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/95-dm-notify.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/98-kexec.rules
Reading rules file: /usr/lib/udev/rules.d/99-systemd.rules
rules contain 49152 bytes tokens (4096 * 12 bytes), 20029 bytes strings
2882 strings (38798 bytes), 2011 de-duplicated (19641 bytes), 872 trie nodes used
GROUP 6 /usr/lib/udev/rules.d/50-udev-default.rules:59
LINK 'disk/by-id/usb-Seagate_Expansion_Desk_NAABDXG0-0:0-part1' /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules:53
LINK 'disk/by-path/pci-0000:00:14.0-usb-0:3:1.0-scsi-0:0:0:0-part1' /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules:76
IMPORT builtin 'blkid' /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules:90
probe /dev/sdc1 raid offset=0
LINK 'disk/by-uuid/191ea51b-6255-479d-9ec8-55adb3f63622' /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules:93
LINK 'disk/by-id/wwn-0x3e41414244584730-part1' /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules:98
LINK 'disk/by-partuuid/7f92b5c3-20d0-6f4f-8b6f-a339798c23f9' /usr/lib/udev/rules.d/60-persistent-storage.rules:101
LINK 'disk/by-id/scsi-SSeagate_Expansion_Desk_NAABDXG0-part1' /usr/lib/udev/rules.d/63-scsi-sg3_symlink.rules:13
LINK 'disk/by-id/scsi-1NAABDXG0-part1' /usr/lib/udev/rules.d/63-scsi-sg3_symlink.rules:32
LINK 'disk/by-id/scsi-33e41414244584730-part1' /usr/lib/udev/rules.d/63-scsi-sg3_symlink.rules:35
RUN '/usr/bin/systemctl start backupstart@$env{ID_FS_UUID}' /etc/udev/rules.d/90-191ea51b-6255-479d-9ec8-55adb3f63622.rules:1
handling device node '/dev/sdc1', devnum=b8:33, mode=0660, uid=0, gid=6
preserve permissions /dev/sdc1, 060660, uid=0, gid=6
preserve already existing symlink '/dev/block/8:33' to '../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-id\x2fscsi-1NAABDXG0-part1'
creating link '/dev/disk/by-id/scsi-1NAABDXG0-part1' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-id/scsi-1NAABDXG0-part1' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-id\x2fscsi-33e41414244584730-part1'
creating link '/dev/disk/by-id/scsi-33e41414244584730-part1' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-id/scsi-33e41414244584730-part1' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-id\x2fscsi-SSeagate_Expansion_Desk_NAABDXG0-part1'
creating link '/dev/disk/by-id/scsi-SSeagate_Expansion_Desk_NAABDXG0-part1' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-id/scsi-SSeagate_Expansion_Desk_NAABDXG0-part1' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-id\x2fusb-Seagate_Expansion_Desk_NAABDXG0-0:0-part1'
creating link '/dev/disk/by-id/usb-Seagate_Expansion_Desk_NAABDXG0-0:0-part1' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-id/usb-Seagate_Expansion_Desk_NAABDXG0-0:0-part1' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-id\x2fwwn-0x3e41414244584730-part1'
creating link '/dev/disk/by-id/wwn-0x3e41414244584730-part1' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-id/wwn-0x3e41414244584730-part1' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-partuuid\x2f7f92b5c3-20d0-6f4f-8b6f-a339798c23f9'
creating link '/dev/disk/by-partuuid/7f92b5c3-20d0-6f4f-8b6f-a339798c23f9' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-partuuid/7f92b5c3-20d0-6f4f-8b6f-a339798c23f9' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-path\x2fpci-0000:00:14.0-usb-0:3:1.0-scsi-0:0:0:0-part1'
creating link '/dev/disk/by-path/pci-0000:00:14.0-usb-0:3:1.0-scsi-0:0:0:0-part1' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-path/pci-0000:00:14.0-usb-0:3:1.0-scsi-0:0:0:0-part1' to '../../sdc1'
found 'b8:33' claiming '/run/udev/links/\x2fdisk\x2fby-uuid\x2f191ea51b-6255-479d-9ec8-55adb3f63622'
creating link '/dev/disk/by-uuid/191ea51b-6255-479d-9ec8-55adb3f63622' to '/dev/sdc1'
preserve already existing symlink '/dev/disk/by-uuid/191ea51b-6255-479d-9ec8-55adb3f63622' to '../../sdc1'
.ID_FS_TYPE_NEW=crypto_LUKS
ACTION=add
DEVLINKS=/dev/disk/by-path/pci-0000:00:14.0-usb-0:3:1.0-scsi-0:0:0:0-part1 /dev/disk/by-id/scsi-SSeagate_Expansion_Desk_NAABDXG0-part1 /dev/disk/by-id/scsi-1NAABDXG0-part1 /dev/disk/by-id/scsi-33e41414244584730-part1 /dev/disk/by-partuuid/7f92b5c3-20d0-6f4f-8b6f-a339798c23f9 /dev/disk/by-id/wwn-0x3e41414244584730-part1 /dev/disk/by-id/usb-Seagate_Expansion_Desk_NAABDXG0-0:0-part1 /dev/disk/by-uuid/191ea51b-6255-479d-9ec8-55adb3f63622
DEVNAME=/dev/sdc1
DEVPATH=/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb3/3-3/3-3:1.0/host6/target6:0:0/6:0:0:0/block/sdc/sdc1
DEVTYPE=partition
ID_BUS=usb
ID_FS_TYPE=crypto_LUKS
ID_FS_USAGE=crypto
ID_FS_UUID=191ea51b-6255-479d-9ec8-55adb3f63622
ID_FS_UUID_ENC=191ea51b-6255-479d-9ec8-55adb3f63622
ID_FS_VERSION=2
ID_INSTANCE=0:0
ID_MODEL=Expansion_Desk
ID_MODEL_ENC=Expansion\x20Desk\x20\x20
ID_MODEL_ID=331a
ID_PART_ENTRY_DISK=8:32
ID_PART_ENTRY_NUMBER=1
ID_PART_ENTRY_OFFSET=2048
ID_PART_ENTRY_SCHEME=gpt
ID_PART_ENTRY_SIZE=15628051086
ID_PART_ENTRY_TYPE=0fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4
ID_PART_ENTRY_UUID=7f92b5c3-20d0-6f4f-8b6f-a339798c23f9
ID_PART_TABLE_TYPE=gpt
ID_PART_TABLE_UUID=e8bfe54a-9af1-f449-b6f1-f2767cc50a12
ID_PATH=pci-0000:00:14.0-usb-0:3:1.0-scsi-0:0:0:0
ID_PATH_TAG=pci-0000_00_14_0-usb-0_3_1_0-scsi-0_0_0_0
ID_REVISION=0915
ID_SCSI=1
ID_SCSI_INQUIRY=1
ID_SERIAL=Seagate_Expansion_Desk_NAABDXG0-0:0
ID_SERIAL_SHORT=NAABDXG0
ID_TYPE=disk
ID_USB_DRIVER=uas
ID_USB_INTERFACES=:080650:080662:
ID_USB_INTERFACE_NUM=00
ID_VENDOR=Seagate
ID_VENDOR_ENC=Seagate\x20
ID_VENDOR_ID=0bc2
ID_WWN=0x3e41414244584730
ID_WWN_WITH_EXTENSION=0x3e41414244584730
MAJOR=8
MINOR=33
PARTN=1
SCSI_IDENT_LUN_NAA_LOCAL=3e41414244584730
SCSI_IDENT_LUN_T10=NAABDXG0
SCSI_IDENT_SERIAL=NAABDXG0
SCSI_MODEL=Expansion_Desk
SCSI_MODEL_ENC=Expansion\x20Desk\x20\x20
SCSI_REVISION=0915
SCSI_TPGS=0
SCSI_TYPE=disk
SCSI_VENDOR=Seagate
SCSI_VENDOR_ENC=Seagate\x20
SUBSYSTEM=block
TAGS=:systemd:
USEC_INITIALIZED=575920800323
run: '/usr/bin/systemctl start backupstart@191ea51b-6255-479d-9ec8-55adb3f63622'
Unload module index
Unloaded link configuration context.

"Sose a gép a hülye."