X11/Xorg villamkerdesek - mi tortenik ha kihuzom az utolso display-t?

Fórumok

Nem tudom kiprobalni, mert Linuxos eszkozbol csak laptop van itthon, de egy homebuild tervezesemhez fontos tudni a kovetkezoket:

Mi tortenik az X11/Xorg szerverrel, ha lehuzom az utolso monitort? Nulla monitor lesz, vagy "megtart" egy virtualisat? Netan van ennek allitasara egy konnyen vagy egy nehezen kezelheto config/parancs?

Teamvieweren ra tudok csatlakozni olyan X-et futtato OS-re, amirol mar lehuztam a monitort? Vagy csak ssh -X/ssh -Y mukodik nulla rakotott display-jel? Vagy azok sem?

Ha nem menne a teamviewer nulla rakotott display-jel, mennyire nehez "virtualis display-t" csinalni, amit lat nulla fizikai eszkozzel?

Ha visszadugom a monitort: konnyen eszhez ter a rendszer, vagy meg ott is szamitsak furcsasagokra?

Hozzászólások

Hahaha, édes régi emlékek, mikor hétfőn a hétvégi bizti őr könyörgő tekintettel mondta, hogy az oktatóteremben levő unixos masina kb másfél percenként sípol és csináljak már valamit.

A takinéni kitörte az USB-s egér csatlakozójából a műanyag pöcköt, e miatt az X nem látott egeret, ezért elhasalt az X indulása, viszont az init újraindította az egészet. De valóban, az nem kijelző, hanem beviteli eszköz volt (meg nem is Linux),

Azt, hogy nem történik semmi, azért nem mondanám.

Legfeljebb az utolsó monitor kihúzásakor nem törli/módosítja az X a konfigot.

Pl. nekem a laptopra külső monitor rádugása/lehúzása okoz változást. (pl. feljön az ablak, hogy milyen pozícióban / hogyan kezdje el használni az új kijelzőt), illetve lehúzáskor az eddig két képernyőre szétosztott ablakok a maradék egy képernyőre kerülnek és az X által kezelt terület is megváltozik úgy, hogy az egér pointert nem lehet már kitolni az egyetlen megmaradt képernyő területéről oda, ahol korábban volt egy másik képernyőnyi terület.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

OK, lehet, hogy szőrszálat hasogatok.

Ha azt mondod, hogy az utolsó monitor lehúzása nem okoz látható változást, azzal nincs semmi bajom (nem tudom, hogy így van-e, de pont ezért eszembe se jut megkérdőjelezni).

Ebből:

A monitor lehúzása, majd visszadugása ugyanazt eredményezi, mint a ki és bekapcsolása: semmit

nekem csak az "utolsó" szó  hiányzik. Azt tudom, hogy az utolsó elötti monitor lehúzása okoz változást. Az, hogy "a monitor" nekem túl általános.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hát ez tényleg szőrszálhasogatás, mert ha carlcolt kérdése az volt, hogy

mi tortenik ha kihuzom az utolso display-t?

ill.

Mi tortenik az X11/Xorg szerverrel, ha lehuzom az utolso monitort?

akkor értelemszerű, hogy ha valaki erre úgy válaszol, hogy "a monitor", akkor az a bizonyos monitor, az az a bizonyos utolsó monitor, amiről szó volt, amiről a kérdés szólt.

Hát erre sajnos nem tudok válaszolni. De van hatvannyolc darab teszkógazdaságos ezresem, hogy több monitornál is reprodukálni lehet, hogy ha le is húzod valamelyiket, ugyanazt fogja visszarakni oda, ha visszadugod, ha belövöd, hogy melyik képernyőt hova tegye ki, per EDID, vagy a nyavalya tudja, hogy mi van HDMI meg DisplayPort alatt... Sose volt többmonitoros rendszerem, utánakeresni meg most Lusta Dick vagyok. :P

Sokat segítene, ha kvm/qemu virtuális gép lenne. Azokat távolról virt-managerrel is, de pl apache guacamole-al is simán lehet kezelgetni.