(megoldva) Rámpa készítése fából házilag

Üdvözlet, ide hozom létre, nem találtam kezdő asztalos topikot. Tesóméknál a lakóparkban 2 cm magas küszöbű, 90 cm széles ajtó van. Rendszeresen megakad minden a küszöbben, főleg ha nagybevásárlásuk van és ilyen kis 4 kerekes kis kocsit tolnak, arról le is borul minden, ha nem emelik meg és beleakad a kerék. Segíteni akarok valahogy. Hogy tudnék mdf lapból, egyéb bútor lapból vagy farost lemezből rámpát levágni házilag? Bútorlapjaim vannak kéznél. Ha pár cm széles lenne, sima kézi vagy dekopír fűrésszel, vagy fleksszel, bármivel levágnám. De hogy vágjak egyenletesen le 90 cm szélesen, mivel?  Ha nem egyenesen vágom, billegni fog, az meg béna. A legjobb megoldásom, hogy dekopír fűrésszel 5 cmes csikokra vágom a 20 cmes lapot, és egyenként vágom bele a 20 cmbe a lejtőt, majd összeragasztom a sok szeletet. De ez tuti nem lesz azonos, nem vagyok asztalos. Ha lennene valami asztalos gépem, akkor egy 10 vagy 20 cmes mdf lap egyik oldalára vágom, ha kész, akkor a sértetlen, nem vágott része lesz a rámpa. Az lesz fent, amin gurul a kocsi, amit meg valahogy levágtam, azt felületkezelném vagy bekenném valami ragasztóval, hogy bírja a strapát, az lenne a földön, azaz a padlón. Aztán ez az egyszerűbb, mert ez egyenes bent. Ez lenne a benti rámpa. Kint az ajtó előtt meg még jobbról, a folyosó felől is lejthetne, de lehet ez túl nehéz megcsinálni. Másik ötlet: Ahogy mértem, az ajtó és a folyosó között van 8 cm. Kint az ajtó előtt lehetne ez a 8 cm hosszú, 2 cm magas, 90 cm széles rész, bent meg egy 10 20 cm hosszú nagyobb rámpa, ami ajtó kinyitás után kerül csak oda, amíg pakolnak. Vagy ha nem rakják oda, akkor csak behozni könnyű, ami a lényeg, az üres kocsit kigurítani könnyebb.

 

Annyi jó tippet kaptam, hogy vagy öt féle módon is elkészíthetem. Hasznos volt, átnézem a készleteim és elkészítem az egyiket. Ha nem válik be, a másikat.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 20., szo - 08:26

Felszeded a küszöböt és ha kell akkor az ajtóra teszel egy ajtóseprűt.

Vagy ha van szintkülönbség a két helység között, akkor leteszel egy burkalatváltót.

Küszöböt nem akarják bántani, a biztosítós szerint védi az ajtót is valamennyire.

 

Ez a burkolatváltó jó, én csak nagyon laposat láttam, fel sem merült, hogy van 2 centis is. Vagy lenne 2 x 1 cm magas.

Utána nézek!

Nálam kivitelezési hiba miatt a konyha 3,2 cm-el alacsonyabbra került mint a nappali és a közlekedő, akkoriban én is sokat forogtam ezen a témán a robotporszivó miatt.

Nekem a szintkiegyenlitő profil nem jöhetett szóba, mert azt max. 25 mm-ig gyártják, ennél nagyobbat már lépcsőprofilnak hivnak és szintkülönbséget nem hidal át csak eltakar összeérő felületeket. Neked viszont ez lenne a legegyszerűbb és legtartósabb, de szerintem Praktikerben vagy OBI-ban nem fogsz ilyet kapni (nézd meg azért), mert akkoriban 16 mm-es volt a legnagyobb. Pár perc google és itt találtam 20-as profilt, de a weblap elég shady :)

Vannak rámpák is készen, de ez mind ipari kinézetű, mert olyan helyekre szánták, ahol anyagmozgatás van, plusz állandóan el fog mozdulni/útban lesz. Lapszabászatban vágattam szép fából is, de mozgott ide-oda és hamar retkes is lett, meg sok kis apró hiba lett rajta. Az általad emlitett anyagból én nem csinálnám, mert nem lesz tartós.

Én végül találtam egy jó bukolót, aki méretre vágott eredeti csempét (maradt ki) elvékonyitott és szépen lejtősen lerakott. Nem mondom, hogy szép, de eltűnt a nagy különbség és felmegy rajta a Robot Sofie is.

3.2cm?

Uhh, ezt elkepzelni se tudom. Amikor a furdonek ontottem az aljzatbetonjat, es burkoltam, majd megutott a guta, hogy 1.5-2mm hibat vitt bele a vizszigeteles (az atlapolasokkal nem szamoltam a sarkokban).

Mondjuk nekem nincs kuszob sehol, a szinten minden szoba sikban van (1mm max hiba), a furdoben meg beepitett zuhanyzo kuszob nelkul, es aljzatkiegyenlitot se hasznaltam seholse.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

2017, építkezési boom, szakbarbárok, külön brigádok generálkivitelező hiányában, kapkodás, felügyeletem hiánya...

Kb 40nm-et kellett volna felverni hogy szintben legyen minden és akkor már sz0pt#nk eleget. Minden háznak van hibája, nálam a konyhában 3 centis csempepallók vannak, de a kis Xiaomi tanksapkával előre kotor fel rajta :)

Keress egy olyan lapszabász céget, aki hozott anyagot is vág.
Elmondod az elképzelést és megcsinálják. Általában az átfutási idők szoktak nagyok lenni (1-2 hét).

Kevesebb a szopás és garantált minőség. Erre való gépekkel dolgoznak.

...úgyis jönnek...

Lehet én értem félre, és nem ilyen egyszerű, de miért nem fogsz a levágandó lapra egy másik, egyenesen levágott lapot és húzod az mentén végig a dekopírt? 

Ha fából akarod, tartósra, esztétikusra, jó alapanyagot célszerű választani (pl. küszöböt), és asztalossal kialakíttatni a megfelelő formát. Ha felszedhetőt akarsz, valamilyen csúszásgátló is szükséges lehet az aljára, vagyis annyival vékonyabb faanyagból kell elkészíteni a rámpát.

Paraszt megoldás: lépcsőzetesen összeragasztasz néhány kis anyagvastagságú (2-3 mm) gumi/műanyag/alumínium/fa/akármi csíkot. Ezt kétoldalas ragasztóval egy lábtörlő aljára rögzíted a küszöbhöz közeli részen. Emelkedést ad a szőnyeg küszöb felőli végének. A nem végleges rögzítés miatt bármikor átapplikálható egy új lábtörlőre.

Ha csúnya is jó, fogsz egy fémlemezt vagy egy vékony rétegelt lemezt és egy lécet szerelsz a végére a hosszabbik oldalával párhuzamosan. A léc adja a magasságot, a lemez szélessége pedig a lejtést.

:)

Szerkesztve: 2021. 02. 20., szo - 08:24

Küszöbrámpa? Nem fa, nem szép, de ha csak alkalmanként kell akkor gyors és egyszerű.

Lasaan esett le hogy ez egy bejarati ajto (a biztositos embernél). Ott valoban nem szoktuk felszedni a küszöböt, mert befujna a szél.

Ha ez nem rendszeres tevekenyseg (havi 1 bevasarlas), akkor meg kell emelni a kiskocsit. Vagy segít ha a a labtorlo kb. 2cm vastag, az mar egy lepcso a kuszob előtt.

Otthon nekiallhatsz ilyer csinalni, de nem lesz idojarasallo, inkabb kesz megoldst keresnek. Pl. Labtorlo 

Van olyan dekopírfűrész ami tud szögben vágni, így egy pallót le tudsz sarkazni vele és ékké alakítani.

Vagy ha valamivel durván megfaragod, akkor szalagcsiszolóval szépen letisztázhatod.

Amúgy sztem nem lapszabászat kell, hanem valami fűrészáruda...sőt, talán az obi/praktikernél is megpróbálhatod, mert ott a pallót is megveheted és az egyéb lapok miatt biztosan van olyan gépük aminek a fűrészlapját dönteni lehet. A felárat bőven megspórolod időben.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

egy kezi korfuresz azert elkel a gerbe vagashoz, hogyha nem akarod, hogy okorhugyozasnak nezzen ki.

 

Szerk: Vagy veszel 5kHUF-ert egy Kataba vagy Ryoba japan fureszt a bauhausban, es kb. 20 perc alatt levagsz egy 90cm-es szakaszt. Lehet 10 perc alatt is megvan. Azzal lehet szepen egyenesen vagni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nyilván az is kérdés, hogy mennyire hegyesszöget szeretnél...de pl 45fok esetén és 2cm magasságnál ~2,8cm az átfogó...azt azért még viszi a dekopír. Két oldalról vastag anyagot nem fogsz tudni pontosan vágni, mert a penge hajlik sajnos.

De továbbra is azt mondom, hogy ahol a palló anyagot megveszed 20mp alatt szögbe vágják, ha van hozzá állítható gépük.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Szerkesztve: 2021. 02. 20., szo - 13:00

Fogsz egy retegelt lemezt, kiekeled, ugy hogy jo legyen a rampa. Felulrol atkuldesz az ekeken csavarokat.

Kifujod az egeszet alulrol purhabbal. Oldalt levagod a purhabot szikevel. Es az egeszet leburkolod jarolappal.

Fontos, hogy ne a purhabon jarj, mert az szetporlad, az ekek legyenek olyan surun, es olyan szelesek (kb. 5 cm szeles), hogy az tuti megtartson.

 

Egyebkent meg a kuszob azert van, hogy atlepjuk.

 

Szerk: Most nezem, hogy 2cm az egesz. Veszel 3,4,5mm-es retegelt lemezt (amit kapsz) es osszeragasztod oket, hogy kiadja a rampa formajat. Nem kell hozza csak ragaszto, meg egy kezi furesz.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....