IPS monitor szellemkép/beégés? [Image Retention]

Van egy ilyen jószág a családban december óta. (LG 24MP59G IPS)
Most arra lettünk figyelmesek, hogy néha egy a képernyőn egy ideig megjelent fix kép kvázi beég, és ha más viszonylag homogén kép kerül a képernyőre, akkor a korábbi képernyő egy szellemképként kísért. Ki-bekapcsolás után is ott marad, de egy idő után a kép "cserélődik". Egy játék server login screen volt amit először láttunk, aztán egy filmnek a credits részének az eleje, ami állt egy ideig a monitoron. Persze első gondolatként bejelentjük garanciára, de érdekelne, hogy látott-e már valaki ilyet, és mi a szösz ez egyébként? Minek hívják és mi okozza? Garanciális probléma-e? Köszi! Plazmáknál hallottam a beégésről, de még sosem láttam ilyet. Mivel LCD így én inkább valami elektronikai bibire tippelnék, azért is, mert változik rendszeresen, hogy mi van "beégve", de nem sikerült még valamihez kötni, hogy mikor "cserél" szellemképet. Van esély rá, hogy a start menü és a tálca, meg a desktop háttérkép be fog égni végleg, vagy ennél a technológiánál marad ez, hogy néha egy időre beég valami, aztán meg valami más ég be, mint valami puffer ami néha nem akar teljesen törlődni...
Nem vagyok egy nagy monitorguru, minden fejtágítást szívesen veszek. Ha jól látom angolul "Image Retention" a buzzword.

Hozzászólások

Nem nagyon értek a TFT-k lelkivilágához, de az biztos, hogy én mindenféle paneles (TN, IPS, PVA) monitoron rendszeresen szoktam látni beégést. Pl. a portaszolgálatunknál, ahol mozaik-elrendezésben nézik a biztonsági kamerák képeit a nap 24 órájában, sok monitor megfordult már az évek során, de mindegyiken beégett a mozaikképek kerete pár nap után. A beégési hajlam talán eltérő lehet a panel-típusoknál, és valószínűleg az sem mindegy, hogy legalább néha változnak-e az érintett pixelek, vagy sem. (Igen, többször láttam már beégett "Start" menüt is.)

Vannak ezek a TFT-kondícionáló (azaz: mindenféle színeket villogtató) programok, azok néha egészen jól képesek semlegesíteni egyes szellemképeket, bár a portások monitorán már valószínűleg csak az e-hulladék daráló segítene.

Akkor ezek szerint csak mázlista voltam, hogy még nem láttam eddig ilyet? Őszintén eddig csak second hand monitorokat használtam, most decemberben vettem... kb 2005 óta először ismét új monitort, és még egyszer sem volt ilyenhez szerencsém. hmmm Van itthon vagy 7 db ezeréves lcd, egyikkel sem volt ilyen problémánk eddig normál windows felhasználás mellett. Munkahelyen közbeszerzésben is elég dzsunka noname lcd-ket vettünk, de azokkal sem volt ilyen probléma.