[MEGOLDVA] Dual 4k?

Fórumok

Üdv!

Amatőr kérdés következik

Van egy Ryzen 5 2400G processzor a beleépített Radeon RX Vega 11 videokártyával. Az alaplapon (Biostar X370GT7 5.x) van VGA, DVI, HDMI és DisplayPort kimenet. Az alaplap leírása ezt állítja:

-Support HDMI 4K@60Hz(HDMI 2.0) resolution

-1 x DisplayPort Connector, resolution up to 4096 x 2160 @60Hz
-1 x HDMI Connector, resolution up to 4096 x 2160 @60Hz

Pillanatnyilag két 4k ready TV van rákötve a HDMI ill a DisplayPort-ra, utóbbira DP->HDMI kábellel. Mihelyt rádugom a második TV-t, annak nem választhatok 3840x2160 felbontást, csak 1920x1080-ast. Így zavaró a szememnek, hogy az egyik TV-hez képest a másikon öles nagy betűket látok.Azt gyanítom, hogy a videokártya nem tud meghajtani nagyobb felbontást, bár ezidáig nem sikerült kiderítenem, mennyi a maximum felbontás, amit várni lehet tőle. TV-k leellenőrizve egyenként, mindkettő tudja a 3840x2160 felbontást, ha egyedül van csatlakoztatva a géphez.

A gépet munkára használom, nem játszom, TV-t sem nézek.

A kérdéseim:

-van valami esély, hogy dedikált videokártya nélkül működjön a két TV 4k felbontáson? Gondolok itt valamilyen más kombinációra adapterek, UEFI opció, aminek utánanézhetnék, Radeon szoftver-beállítás, HUB-ok, stb. Nem igazodom ki eléggé. Pl. a meglévő HDMI (male) -> HDMI (male), DisplayPort (male) -> HDMI (male) kábelek "verzióját" így képességét hogyan tudom ellenőrizni?

-ha az kérdésre a válasz nemleges, mi az a minimum videokártya, amivel biztosan menni fog, és mire kell figyelni a megvételnél? Milyen portok preferáltabbak (pl. két HDMI, stb.)?
 

Más észrevételek is érdekelnek.

Köszönöm!

-------------------------------------------

Megoldás:

A helyes irányt azbest fórumtárs infója és linkjei adták, a passzív DisplayPort -> HDMI átalakítót aktívra kellett cserélni.

https://kabelvilag.hu/Delock-DisplayPort-apa-1-2-HDMI-anya-adapter-4K

https://www.alza.hu/axagon-rvd-hi2-displayport-hdmi-2-0-d5507805.htm

 

Köszönet!

Hozzászólások

en meg a 4k@60Hz beallitast is alig talaltam meg a TV-n :) (kiterjesztett bemeneti jel)

de elvileg ha 4k@60Hz-et tud akkor lennie kell elegendo savszelessegnek a 2x4k@30Hz-hez is. a biosban beallitott video memoria eleg a 2x4k-hoz?

Xorg logban nem ir valami amikor radugod a masodik kijelzot?

neked aztan fura humorod van...

A 4k@30 Hz mennyire használható?

Magam még nem próbáltam, de ismerős nem volt hasra esve tőle, még az egeret is úgy érezte, vonszolja csak...
Nem tudom, ez Linux alatt jobb-e vagy valós (látható) korlát - szerinte munkára sem igazán használható így, legalábbis azon a rendszeren, amin ő próbálta.

en mig meg nem talaltam a TV-n a 4k@60Hz kapcsolot 30Hz-en hasznaltam (kb 1 evig), es nem latok kulonbseget az egerben, csak azert van 60Hz-re kapcsolva hogy a videok hatha jobbak lesznek de igazan azokon sem latom a valtozast. 3200G-n. inkabb probald ki sajat megadnak hogy nalad latsz-e valamit.

neked aztan fura humorod van...

Köszi, akkor talán nem akkora gond.

Azért kérdem, mert mostanság szeretnék összerakni magamnak egy másik gépet (mármint notit), ami azt jelenti, hogy az alkatrészek megvannak, csak még időm nem volt rá.
Többek között rendeltem hozzá egy 4k kijelzőt (plusz kábelt) is, és tervezem, hogy előbb-utóbb 4k külső monitor is lesz majd időnként rajta... viszont azt olvastam, hogy így a második megjelenítőt 4k felbontásban csak 30Hz-en hajtja, habár állítólag a diszkrét videó képes lenne 60 Hz-en hajtani... ez majd később fog a gyakorlatban kiderülni, de a lényeg, hogy munkára használható legyen így.

Szerkesztve: 2020. 12. 25., p – 01:13

Biztos a második rádugása a gond? Nem a displayport átalakító használatakor van csak fullhd?

Esélyes, hogy nem gpu nem bírja, hanem a dispayport-hdmi átalakítód nem jó. A régi dp1.1-es átalakítók fullhd-t tudnak csak (Dual-Mode 1.0), nem bírják el a nagy órajelet. 
Wikin szépen leírják a többféle változatot
https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort#DisplayPort_dual-mode_(DP++)

Neked olyan átalakító kell, ami passzív esetén Dual mode 1.1-e (displayport 1.2). De még az is lehet valamilyen szinten butítottat ad ki (4:2:2 csökkentett színkódolást) vagy 30Hz-et, ha nem bírja a sávszélességet az átalakító. 

Aktív átalakítóból viszont a PS176 chipsetesekkel van tapasztalatom, azok képesek hdmi2.0-át, 4k60Hz-et is adni dp 1.2 forrásból. Kínából egészen olcsó dongle-k vannak, de itthon is dob a kereső olyan termékoldalt, ami ilyen chipsetes. Csak persze drágák az itthoniak. Ilyen átalakító képes dp1.1-ből 40k30Hz-et, dp1.2 és felfelé pedig 4k60Hz-et kiadni teljes színnel, ráadásul a filmes képfrissítési frekvenciákat is támogatja. Például: https://kabelvilag.hu/Delock-DisplayPort-apa-1-2-HDMI-anya-adapter-4K

Hihetetlen mennyire nagy kavar van a sokféle átalakítóval és móddal már a dp kapcsán is. De a type-c újdonságok is rátesznek egy lapáttal. Ott meg az intel integrálttal szoktak rácsodálkozni, hogy ott meg a gpu csak hdmi1.4-et támogat és úgy nincs 60Hz 4k-ban hdmi és passzív dp-hdmi átalakítóval. De szerencsére type-c dp alternate módú ps176 aktív kábelek is vannak olyan notikhoz, az csinál hdmi2.0-át (kínából már 10 dolcsi körül) :)

Btw, neked már mindegy, de az utókornak itt egy másik gyártó cucca valamivel olcsóbban ~6eft AXAGON RVD-HI2 , most linkelték másik forumban, és az is ps176 chipsetes a gyártója szerint.

Köszönöm az infót az aktív DP -> HDMI átalakítóról, és a linket is, sikerült találnom itthon Erdélyben is, tényleg a passzív átalakító volt a ludas a csökkentett felbontásért.

Mivel elég sokat kellett várnom, hogy megjöjjön az átalakító, az ünnepek alatt volt időm körülnézni a használt videokártyák piacán és végül vettem egy használt GeForce GTX 1060-as kártyát is, az év első egész hetén nem voltam itthon, úgyhogy egyszerre kaptam kézhez az átalakítót és a videokártyát is.

A meglepetés az, hogy a Ryzen 5 2400G-be épített videokártya tudja a 7680x4320-as felbontást, tehát meghajtja a két TV-t full felbontáson. Azonban nem sajnálom a videokártya megvételét. Kísérletezem vele, és ha nem fogom kihasználni rendesen, még mindig eladhatom. Szóval köszönöm a segítséget, frissítem a nyitó posztot, hátha másnak is hasznos lesz később.

No God, no peace. Know God, know peace!