Műanyag gombok ragasztása/szilózása/egyéb lehetséges javítása (3D nyomtatás)

Fórumok

Itt egy kép (kattintásra megnő: 2280x1280, 1.8 MB)), amin látszik, hogy mit szeretnék javítani/javíttatni:

Amint a képen látszik, a függőleges műanyag lapkán ültek ezek a gombok és a fül amivel csatlakoztak, az törött le két gombnál (bal alsó sarki rekesz jobb oldali és jobb felső sarki rekesz jobb oldali). Hogyan lehet ezeket javítani? Van valaki aki ilyesmivel foglalkozik? Akinek valami ötlete van, megköszönöm, ha megosztja.

Hozzászólások

3D nyomtatás.

Fapados megoldás: egy vékony fém/műanyag lapot (a vastagságát a középen kiálló pöcök határozza meg) megfelelő alakúra vágsz, és ráragasztod a gomb hátuljára. A hiányzó részeket fémből/műanyagból kimunkálod, és a lapra ragasztod. Persze ehhez is jó a 3D nyomtatás, nem kötelező teljes gombokat nyomtatni.

:)

A fapados megoldás nekem is eszembe jutott (a pöcök helyét tűvel ki lehet szúrni, hogy átmehessen a lapon), de last resortként tartogatom, mert ha én elkezdek ezen a hat balkezemmel kontárkodni, akkor utána az olyan marad, amilyen lett.

A 3D nyomtatáshoz nem kellene valamilyen modell is, amit kinyomtatnak?

Tolómérővel leveszed a méreteket, megrajzolod a modellt, és kinyomtattatod. Én elsősorban hátlapot/pótlást gyártatnék, amire felragasztom a gombmaradékokat. Az ép gombokra is ragasztanék ebből a hátlapból. Ha nem kerül sokba, így lényegesen egyszerűbb mint reszelővel/géppel otthon megmunkálni. Persze lézeres/vízsugaras géppel is kivágathatod. Vagy CNC-vel. Ha létezik kellően vékony NYÁK, legyártathatod valahol, ahol vállalnak formára vágást. Biztos van még vagy ezer módja a pontos vágatásnak.

Ha nem számít az eredetiség, elviheted a gombokat valahová, ahol be tudják szkennelni, és színben hasonló műanyagból kinyomtatni.

A kézügyességet igénylő munkát csak akkor úszod meg, ha egész gombokat gyártatsz.

:)

Tolómérőm még lenne, de ha én rajzolom meg, az tuti nem lesz jó, semmi tapasztalatom nincs az ilyesmiben, pláne 3D-ben. Ha hátlappal oldom meg (az előző posztodban a "fapad" módszer), akkor oda tkp. elég 4 db vékony műanyag lapka, azt még magam is le tudom vágni, meg kilyukasztani, hogy a pöcök átmenjen rajta.

A szkennelős felállással viszont működhet a dolog. Persze kérdés mennyibe kerül, de ez már egy út, amin el tudok indulni; ahogy nézem 2-3 cég foglalkozik ilyesmivel itt BP környékén. Köszi a tippeket.

google: 4x4 billentyűzet mátrix

Mindjárt vegyél kettőt!

Ezt azért gondold végig! Az elöregedett, szétrohadt műanyag javitgatása helyett bármi értelmesebbnek tűnik. ;)

"Az a numpad" meg rengeteg féle lehet és filléres dolog. A numpad billenyű mátrix pedig mechanika és nem elektronika.

(Segítek: A fotón lászik, hogy a mechanika szart be.)

Itt ez nem értelem kérdése, a cél, hogy a gombok ismét működjenek, az eredeti állapot visszaállítása a lényeg, hogy kívül is ugyanaz maradjon.

Itt a 4x4 mátrix billentyűzet, itt meg a numpad, mihez kezdjek én ezekkel itt? Légy szíves pontosítsd, hogy miről beszélsz, mert a google://4x4 billentyűzet mátrix nekem csak ezeket dobja fel ezerféle shopban.

Bocsánat, nem tudtam, hogy múzeumi restaurálásról van szó. ;)

Sokkal könnyebb dolgunk lenne, ha elárulnád mi van a túloldalon. Persze bármi is legyen, egy fóliát egyszerűbb (nem 3D) nyomtatni.

Amiről beszélek: Van egy mechanikusan sérült 4x4 billentyüzet. Ezt lehetne pótolni egy 4x4 mechanikus billentyűzettel. Ha ez egy vékony fóliás szerkezet, akkor biztosan befér. Ha meg másképp van bekötve, az sem olyan ördöngős dolog. Szerintem a forrasztópáka egyszerűbb, mint a 3D nyomtató. Ha nem jó a fólia, akkor bizonyára van más is, de minimum 50 féle különböző modellt lehet kapni.

Igen, tulajdonképpen arról.

Őróla van szó.

Nem tudom elképzelni, hogy hogyan lehet itt ezt pótolni egy 4x4-es mechanikus billentyűzettel, hogy a külső ne változzon meg. Az elektronika, amit ezek a gombok nyomkodnak egy nagyon hasonló mátrix, mint amire rákerestettél, de nem az a sérült; annak kutya baja.

Azt hittem, hogy elég egyértelmű volt, hogy a gombokat akarom javítani, ha egyszer azt írtam, hogy a gombokat akarom javítani.

Csak kettő van letörve, a többinek csak a rögzítés egyik fele törött el, azt még lehet orvosolni egy csepp pillanatragasztóval, vagy forrasztópákával, vagy valamivel...

Itt a legjobb megoldas - ha nem kell, hogy pont ugy nezzen ki, mint az eredeti - az, ha Cherry MX-re (vagy klonokra) csereled azt a par gombot. Meg kell nezni, hogy elfer-e a hazban (tippre igen), meg a rogzitest meg kell oldani. Viszont sokkal jobb lesz a vegeredmenye. Amikor en vettem (ali/ebay a baratod), akkor olyan 50ft/gomb korul volt, szerintem 16 gombnal kibirhato ar. Keket valasztva a hangja is "retro" lesz.

Korrekt javitashoz szerintem tulsagosan szet van menve, de egyebkent van egy modszerem az ilyen szettoro muanyag bizbaszok osszerakasahoz, amit valahol neten olvastam (lehet, hogy pont a hupon). A torott muanyag egyik felet befogom satuba, vagy maskepp rogzitem. Aztan egy levagott ellenallas/LED labat egy fogoval hozzanyomok, mikozben a toveben pakaval melegitem. A hotol a muanyag meglagyul a fem kornyeken, belesupped, es a pakat elveve rogton meg is fogja. Utana fogom a torott muanyag masik oldalat, es - hasonloan a pakaval segitve - belenyomom az alkatreszlab kiallo veget. A vegen kell egy kicsit trukkozni, hogy ne huljon ki amig ossze nem er a ket fel, annak ellenere, hogy a pakaval mar nem melegitheto (a vegen nem fer oda), szoval az utolso par mm-t gyorsan kell nyomni, es elotte kicsit tulmelegiteni. Ha nagyobb a terheles, olvadt muanyagos ragasztoval vagy pillanatragasztoval tovabb lehet erositeni a kotest. Esetleg tobb alkatreszlabat is bele lehet nyomni, bar azt nehezebb melegiteni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Megnéztem a Cherry MX-et, de itt megint cserés a dolog, márpedig itt pont az a lényeg, hogy úgy nézzen ki, mint az eredeti.

Hát ez működhet, amit mondasz, csak ez megint kockázatos, mert ha elcseszem, akkor búcsút inthetek a javításnak. Mindenesetre köszi az ellenálláslábas tippet, meg a leírást.

Kivulrol megnezve a kutyut, ide valoban ronda lenne a Cherry.

Azt meg leirhatnad - mert a kepen nem nagyon latszik, hogy a muanyag mit csinal, amikor benyomod a gombjat. Marmint elhajlik (akkor fontos, hogy mennyire rugalmas, azt is el kell talalni), vagy valami megvezetessel (egy rugoval szemben pl.) benyomodik, vagy mi tortenik. 3D nyomtatashoz pont eleg hulye formaja van. Ha a kepen lathato resszel lefele nyomtatod, a pocok miatt a sik resze a levegobe kerul, szoval egy rakas support fog kelleni, azt utolag le kell szedni rola, szoval eleg szivas. Raadasul ket kulonbozo fajta gomb torott, szoval duplan dolgozhatsz a modellezessel meg a nyomtatassal.

Meg egy otlet: nemtom mennyire elterjedt a kornyekeden, de par helyen nyilt hackerspace, ahol par megszallott ficko alkot valamit egy jol felszerelt muhelyben. Esetleg valami ilyesmibe elviheted, hatha van valakinek otlete a javitasra (esetleg hajlando lemodellezni).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Lejjebb belinkeltem pár képet, köztük ott van a rács kiszerelve. Tkp ez rajta fekszik a nyáklapon (össze is van vele csavarozva) és a rács falaiból "nőnek ki" a fülek, amiknek a végén vannak a gombok; kb. 1-2 mm-re "lebegnek" az elektronika mikrokapcsolói felett és ha megnyomod őket, akkor a fülek hajolnak el.

Rákerestem, egy Bp-i címet kidobott, oda végülis elvihetem, bár szerintem előbb kontaktolok velük, hogy mi a véleményük. Köszi a tippet.

Szerkesztve: 2020. 08. 31., h – 21:26

Kerek fotot a gombokrol kivulrol es kerek arrol az elektronikarol is, amin valamit megnyom. Ha lehet kerek fotot az egyik gomb kiszerelt allapotaban is. Annyira nem tunik lehetetlennek.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Itt vannak a gombok kiszerelve, felülről; csak az egyiket nem lehet kiszerelni, mert ezek így egybe vannak öntve.
Itt van maga az elektronika.
Akartam lőni felülről a cuccról egy képet, de mikor máskor tohadna be a kakaó az akksikba, mint most. A buckonak adott linken megtekinthető felülről; ha kell közeli, akkor feltöltés után lövök.

Megelőlegeztem az igent. Én így gányolnék, alkalomadtán így gányolok.
Mindent ráírtam a képre, linkje lent. Van ahol a notebook bekapcsoló gombját tartja egy éve ez a pusztító megoldásom.

Mindennek feltétele, hogy a gomb amit benyom a nyákon, annak számottevő ellenereje legyen.
Ez azért kell, mert akármilyen kemény a fólia, sosem lesz olyan kemény mint az eredeti anyag, így a "nyomott állapotból alaphelyzetbe" elérése a műanyag gombnak nem lesz olyan határozott, mint volt gyárilag. Jah a ragasztó száradását tényleg ne sürgesd, és a zsírtalanításon múlik a műsor java része - mint ragasztás esetén szinte minden.

https://imgur.com/a/YULd3ZS

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Köszi a tippet. Megáztatni egy kis alkoholban nem kunszt, öcsém autófóliázással foglalkozik, szóval itt még öntapadós fólia is akadhat akár (majd megkérdem), a nyákon a mikrokapcsoló meg stabilan ellen fog tartani. Viszont azt így hirtelen nem tudom, hogy a másik letörött gombnál hova rakom a fóliát, mert ott teljesen letört a lemezről, csak két csonk van. Magára a lemezre esetleg?

Ne áztasd, ill. jobb minőségű (nem szöszös) fültisztítóval kell majd egy kis mechanikai segítség. Amúgy ilyen öreg rideg műanyagot áztatni nem is mernék elsőre, ezért is írtam a patikaszeszt, hiszen azzal majdnem biztosan nem fogod feloldani :) az acetont meg ilyesmit értelemszerűen kerüld el. Szóval tocsogós gyógyszertári-alkoholos fültisztító és sikamika. A zsírtalan felület felér a ragasztás felével.

Nem jó az öntapadós fólia. Mindenképpen neked kell ragasztani. Amúgy én azért szoktam átlátszót, mert látom mi folyik alatta (szó szerint). A legkeményebb fóliát kellene felhajtanod papírboltból, aminek a vastagsága azért mégsem millis - azért írtam a közelítő méretet a képre, a 0.3 ugyan már határeset, de amúgy az anyag is nagyon válogatja. A múltkor valami gagyi SSD-ket vettünk, az átlátszó keményfólia dobozát el is tettem, az ennél valamiért nagyon erősnek tűnik és nem vastag.

Igen, ott a lemezre tenném úgy, hogy
-a törött csonknál hajtanék egy 90 fokot és ott a lefelé síkra ragasztanám a derékszögben lelógó részét. 90 fokot úgy tudsz hajtani, hogy beteszed egy vastag könyvbe és a kilógó részt lehajlítod valamivel.
-esetleg fel tudod használni a törött csonkok mellett balra a meglévő műanyag gerinc vízszintes síkját is ragasztáshoz, de az nem lenne olyan egyszerű.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Isten ments, hogy acetonba tunkoljam, fel is oldotta volna... Az izopropilt viszont ez - tudtommal - jól bírja. De mindegy, ha fültisztítóval kell felkenni, hát azzal kell felkenni.

Majd megkérdem öcsémet, hogy miféle ilyen kemény-vastag fóliát tud.

Akkor jól gondoltam, köszi. (90 fokot asztallapon is tudok hajlítani.)

Az újabb információk alapján kicsit másképp csinálnám. 90 fokban meghajlított műanyag lapot ragasztanék a gomb mögé (a hajtás felül lenne, és a lap hajtás utáni részét a keret vízszintes bordájához ragasztanám), és ráragasztanám a gomb maradékát. A nyomó pöcöknél kifúrnám a lapot. Talán a gomb üreges részét is feltölteném ragasztóval. A megfelelő műanyag lap megtalálásához és hajlításához valószínűleg kísérletezés szükséges.

Műanyag lap helyett szövet-szerű anyag is szóba jöhet, ami a ragasztóval átitatódik és együtt erős és rugalmas anyagot hoznak létre. Nem tudom, milyen szövet és ragasztó alkalmas erre.

Ha belefér a keretbe, és az eredetiségnél fontosabb a funkció, én megpróbálnám 3D nyomtatóval reprodukáltatni az egész egységet. Ha a nyomtatás nem sima felületet ad, finom csiszolóval lehet rajta segíteni. A gombokon ugyanaz az ábra ismétlődik, szóval egyetlen sablon, festék és türelem kell csak a felfestésükhöz.

:)

"Műanyag lap helyett szövet-szerű anyag is szóba jöhet, ami a ragasztóval átitatódik és együtt erős és rugalmas anyagot hoznak létre."

Gyk a legtöbb szintetikus szövet megfelelhet, de az elméleti megfelelőségén túl problémás lesz:

-a rugalmas 2K epoxik veszett drágák. Okés, ide kell összesen vagy 10-15 csepp belőle, de ettől még meg kell venni két "rakétát". Ha tényleg kell a rugalmasság és nem csak két hétre, a 2x12.5 ml lesz vagy 10e Ft, FIXME. Ráadásul amikor nekem kellett a rugalmasság, vagy két hetet vártam a megfelelő Loctite termékre.
-ha felviszed a szövetre, majd hagyod hogy beázzon a szálak közé.. a fazékidő után hogy emeled fel a szövetet? Úgy értem ezt valami sík felületen érdemes megalkotni, de ha aláteszel valamit, akkor az a végére nagyon gány lesz már. Én legalábbis erre számítanék.
-A szövetre épített ragacs mindig vastagabb, mint valami célszerűen előállított szintetikus matéria.
-De ha minden előáll, ezt a kész lapot is fel kell rögzíteni valahogyan a keretre. Dimenziókban nem lesz megfelelő, mármint háztartási körülmények között.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Milyen ragasztóval töltsem fel a gomb belsejét, ami nem fogja szétmarni a gombot? Ha nem oldja az anyagát, akkor hiába van ott, ha meg igen, akkor ennyi simán átrágja magát a gombon is, vagy nem?

Esetleg a szövetet ráfektetni a műanyag lapra és úgy ragasztani?

A 3D nyomtató sincs elvetve, csak eddig még nem volt időm kontaktolni cégekkel ezügyben. Ha ilyen kb. 5000-ig belefér a szkennelés/nyomtatás, akkor simán azt fogjuk választani. Köszi a tippet a festéshez, öcsémnek van vágógépe, úgyhogy akár maszkot is tudunk csinálni hozzá.

Miért válna le?

A keres-kínálban egy célirányos topik nem árthat. Vagy egészítsd ki ezen topik címét 3D nyomtatással.

Még egy ötlet: a fotókból(/videóból?) 3D modellt készítő szoftverekre is ránézhetsz. Időigényes kísérlet lehet, de nem kockáztatod a gombok további/végleges sérülését.

:)

Mert nincs valódi kötés az anyaghoz. Ami csak ilyen "ragadós" ragasztó, az egy idő után mind elenged, nekem legalábbis egy sem húzta sokáig.

Ez jó ötlet, köszi. Kiegészítettem a topiccímet.

Ez is jó ötlet, thx. Majd körbenézek mifélék vannak.

Műanyag ez is, hogy autóról van, vagy máshonnan, az nem számít. Szerintem ABS anyagú ez a gomb.

Én már jópár műanyag bizbazt (igaz kocsiról) csináltattam velük. De egyébként mosógéppel is foglalkoznak.

Ha hőre lágyuló anyagból van, akkor forrasztópákával, meg hasonló műanyagból összedolgozhatod. Persze ez jó büdös munka, meg olyan pákahegy kell, amit nem sajnálsz.

Miután kiderült, hogy restaurálásról van szó, így már mwgjött a kedvem, hogy leírjam a két következő két módszert, mint javaslatot. A és B

A.) Kiveszed a két törött gombot.
A alsó/belső sima oldalát ráteszed egy erősebb ragasztószalagra, ügyelve, hogy a teljesen elvált részek a pontosan a helyükre kerüljenek.
Ha szükséges a ragasztószalagra helyezés előtt a felületet finom polír vagy csiszolópapírral tovább simítod.
Ragasztószalaggal lefelé sima felületre teszed és az így kapott képletet vázként használva felülről két komponenses műgyanta ragasztóval kitöltöd.
záradás teljes kötés és keményedés után tűreszelővel és nagyon vékony fém fúróval alakítod.
 

B.) Kiveszed a két törött gombot.
A virágkötők által használt kemény szivacs-szerű habbot használsz rögzítőelemnek, ebbe beleszúrod a felső részét, úgy hogy az alja azaz a sima része legyen felül. Lehetséges, hogy néhol a habba egy hegyes csavarhúzóval, vagy tűvel elő kell készíteni némi fészket.
A felső sima oldal felől szabályozható hőmérsékletű forrasztópákával az eredeti gombok anyagához hasonló műanyagból vágott csíkokat forrasztóónnak használva, kitöltöd a hiányzó részeket, csak most az eredeti anyagot is meg kell kicsit olvasztanbod. Ha tudsz forrólevegős forrasztóállomást szerezni, talán egyszerűbb a helyzet. 

Ezek csak ötletek, válasz belátásod szerint.
Igen mindkettőhöz kell kézügyesség ami a bevallásod szerint neked nincs, de talán az ismerősi, rokoni körben akad.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Lehet tudni miből van?  

Sok esetben elég lehet, hogy keresel pont olyan műanyagot, azt lereszeled és bekevered műanyagtól függően pillanatragasztóval, vagy epokit jelllegű kétkomponensűvel, és utána kiöntöd, és reszelsz. Sokat. Sokféle reszelővel, és azután sokféle csiszoló-, és polírpapírral.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Pillanatragasztó és szódabikarbóna, ha kiszáradt úgy formázod ahogy szeretnéd.