becsapós email

Nem vagyok biztos , hogy ide kell küldenem, akinek nem tetszik majd javasol új helyet.

A történet a következő:

A napokban vásároltam a neten, amit (nem hiszem, hogy gondot jelentene, hogy kiírom) az express one szállított ki. 

A kommunikáció az egyik saját webes email címemre jött. Az email címben nincs a nevemre utalás.

Erre ma jött egy email a cég (ahol dolgozom) központi titkársági emailcímére, küldőként az express one, az emailben a megszólítás a nevem, hogy a nevemre feladtak egy csomagot, és várhatóan ekkor és ekkor szállítják ki és a linkre kattintva megnézhetem a részleteket.

Nálunk mindeni külső kommunikáció ezen a titkársági címen keresztül történik, és a titkárság szórja szét a bejövőket, többnyire a megszólítás alapján. Mivel a cégnek sokszor szoktam a neten rendelni alkatrészeket, ahol kapcsolattartóként az ilyen emailek nekem vannak címezve. Szóval nem gyanakodott senki.

Nekem volt gyanús, hogy úgy emlékeztem, hogy a várható rendeléseket nem az Express One szállítja ki.

Elkezdtem nyomozni.

Megnéztem a saját email címemre jövő régebbi értesítő levelet, köszönő viszonyban nem volt cégesre érkezettel. Szép az egészben az, hogy mivel forwaldolt levél volt a fejlécet már nem tudtam kibontani, csak azt láttam, hogy Express One, de a pontos feladó címet nem láttam. Ezek után felmentem a titkárságra és megnéztem az eredeti fejlécet. Így volt egyértelmű a helyzet. Így aztán töröltem.

A kérdés, hogy tudták, hogy az Expres One szállított nekem, szóval ismerős a név. Hogy kapcsolták össze saját emailcímemre jövő mailben lévő megszólítást a céges emailcímben lévő megszólítással.

Scannelik az összes levelet?

Nem lett volna egyszerűbb a saját emailcímemre küldeni?

Hozzászólások

A maszek leveleidben nem volt a headerben alias név, vagy a levél végén aláírásként a neved? Azaz ha az email címed kiskacsa@gmail.com, akkor a levelet is Kiskacsa néven írod alá? Vagy odaírod a tényleges nevedet?

Ha utóbbi, akkor már egy egyszerűbb CRM rendszerben is pillanatok alatt össze lehet kapcsolni a mail címeket a kontaktokkal, csak egyszer kell a mail feladójához a tényleges nevedet berögzíteni.

Így volt egyértelmű a helyzet

Sokat segítene, ha ezt az egyértelmű helyzetet velünk is megosztanád, mert hogy végül ki írt neked, és mit, az nekem ebből nem derült ki

Nem értem a sztorit, de nem lehet, hogy egyszerűen megkapták az adatokat (pl. nevedet/megszólításodat) az online bolttól, ahol vásároltál?

Egyszerűbb megoldásnak tűnik, mint azzal tölteni el időt és pénzt, hogy leveleket szkenneljenek és megpróbáljanak összepárosítani dolgokat úgy, hogy ebből a végén nincs semmi hasznuk.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Rendben, tömörebben:

Van két emailcím amiben levelezni szoktam, aláírásban teljes névvel. Egyik email se tartalmazza a nevem. Ez egyik egy webes és saját pl. xzf547atgmail (hasonló de nem gmail). Legyen ez "A" . A másik egy magyar cég saját domainnel rendelkező címe, legyen ez "B".

Egy hete kaptam "A"ra egy értesítőlevelet XZ futár cégtől, hogy  "Kedves Bdede!"

felvettek számomra egy csomagot amit másnap hoznak ki. Ez meg is történt.

Most kaptam "B" -re egy egyértelműen fake levelet, XZ alias-ú , de valójában teljesen más emailcímről, valami csúnya címre irányuló linkkel, hogy 

"Kedves Bdede!"

felvettek számomra egy csomagot amit augusztus 4-én  hoznak ki is itt megnézheted hol jár.

És kérdés, az hogy kapcsolták össze a két emailcímet az én teljes nevemmel?

Igen lehetőség, hogy megkapták az egyik boltól, és a másikat meg megkapták egy másik boltból ahol a cégnek szoktam vásárolni. A kettőt meg összekapcsolták. De azért ez durva. És elég bűncselekmény szagú. Mármint, hogy a webshopok árulják az adataidat. De lehet, hogy csak naiv vagyok.

A harmadik lehetőség, hogy se a webshopnak, se a magán emailednek nincs köze ehhez, csak véletlen, hogy épp annak a nevében küldött a hacker fake levelet, aki a magán emailcímedre nemrég igazi levelet küldött.

Valahonnan megtalálták a céges címedet a neveddel. Akár egy emailt küldtél, benne az aláírásoddal, ami valahogy hozzájuk került, akár valahová regisztráltál a céges email címmel és megadtad a neved, és innen kikerültek az adataid, és most a spammerek betettek a címlistájukba.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem vagyok biztos , hogy ide kell küldenem, akinek nem tetszik majd javasol új helyet.

Ha nem tetszik, hogy neked küld egy magyar cég levelet, és nem hagynak békén, akkor van erre szakosodott hatóság, ahová bejelents.