Miert hasznalok windows-t linux helyett - n+1. alkalom

Blog magamnak is.

Alapvetoen szoftverfejlesztessel foglalkozom, egy csomo mindent futtatok lxd kontenerekben (adatbazis, teszt kornyezet, stb) es a szoftvereim is mind linuxon futnak, igy nem lenne rossz,
ha a laptopomon is az futhatna.

Idorol-idore kiprobalok egy linux distribuciot a laptopomon, hatha eljott szamomra is a Linux Desktop eve. Eddig azonban a "linux desktop" alul maradt a windows-hoz kepest, ugyanis kiforratlansagaval es/vagy eroforras pazarlasaval csokkenti a hatekonysagomat.

Ez alkalommal Kubuntu 20.04 es Ubuntu 20.04-et teszteltem. A Kubuntu mar a live teszten elbukott a felemas hidpi tamogatassal, igy arrol nem tudok sokat irni

A Gnome verzio viszont eleg jol hasznalhatora sikerult. Nincs gond a 4K-s kijelzovel (magaban), mukodik a dokkolo, nem igenyelt tul sok vacakolast a rendszer belakasa. Masfel het alatt viszont elojottek dolgok, amik lassan arra osztonoznek,
hogy visszahuzzam a windows-os image-et a gepre. Pontokba szedve a problemaim:

  • A legnagyobb baj, hogy a Gnome megzabalja a gepet (konfig a post aljan). Mar erzetre is lassabbnak tunik a windowsnal, viszont egyeb modokon is megmutatkozik az eroforras zabalas:
    • A ventillator megallas nelkul megy a gepben (windows alatt nem)
    • Az akksi idom kb 60%-ra csokkent windows-hoz kepest, ugyanazt a munkat vegezve. Figyelembe veve, hogy egy terminal ablak mozgatasa jobbrol balra ~20% CPU-t igenyel (gnome-shell es xorg processek) ez nem is meglepo
  • 4K-s laptop kijelzo es nem 4K-s kulso monitor egyutt nem hasznalhato.
  • A hangot valahogy soha nem azon az eszkozon sikerul lejatszani, ahol varnam. Ilyenkor mehetek be a menube konyekig atallitani a kimenetet. Ezt meg tulelnem, de ha dokkolon van a gep, akkor nem lehet kivalasztani a gep belso hangszorojat.
  • A kulso monitort HDMI-n keresztul nem latja, mint audio lejatszo eszkoz. Dokkolo ide vagy oda.
  • A bongeszok (Chrome es Mozilla) mocskosul belassulnak egy ido utan. Ez valszeg nem a linux hibaja, ez a teny viszont nem vigasztal. Idegesito es lassit a munkaban.

 

Es a laptop:

Thinkpad T580 16GB Ram / Intel i7-8550U / GeForce MX150 / 512GB SSD

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 05. 20., sze – 21:47

Mi a Thinkpad T470,T480 -as szériát nyúzzuk, és ott van egy throttling hiba, ami miatt belassul a rendszer.

Nem szép de van rá megoldás: https://github.com/erpalma/throttled

Kérdés, hogy a T580-as is sújtja-e a hiba...Tested hardware-ek között listázza....lehet egy próbát megér

Hoppá, nekem L480-asam van, akkor ezért lehetnek ilyenek elég gyakran a dmesg-ben? Eddig nem foglalkoztatott mert nem vettem észre hogy jelentősen belassul.

[125375.702090] CPU1: Core temperature above threshold, cpu clock throttled (total events = 144)
[125375.702090] CPU5: Core temperature above threshold, cpu clock throttled (total events = 144)
[125375.702093] CPU5: Package temperature above threshold, cpu clock throttled (total events = 294)
[125375.702093] CPU1: Package temperature above threshold, cpu clock throttled (total events = 294)
[125375.702156] CPU2: Package temperature above threshold, cpu clock throttled (total events = 294)

[125375.703078] CPU6: Package temperature/speed normal
[125375.703079] CPU5: Core temperature/speed normal

"Everything fails, all the time."

Koszi a tippet meg a linket, kiprobaltam. 

A proci sebessege valoban gyanusan alacsony tartomanyban mozgott telepites elott. Telepites utan feljebb ment, de 3GHz fole igy sem ment. Ennek ellenere ugy elkezdett melegedni a gep normal hasznalat mellett is, amilyet elotte nem tapasztaltam. Igy viszont nem szivesen hasznalom ezt a workaround-ot. Windowsra a lenovo ~3 havonta ad ki uj "Lenovo Intelligent Thermal Solution Driver"-t, "Lenovo Power Management Driver"-t meg "Intel Management Engine 12.0 Software/Firmware"-t. Gondolom ezek valamit csinalnak is, nem csak a helyet foglaljak. Linux-ra ezek nincsenek, legalabbis a lenovo support oldalan a laptopomhoz csak a Windows [7,8.1,10] OS-ek tamogatottak.

Azért ehhez hasonló dolgok windows 10 alatt is előfordulnak. Nem fut semmi program a gépen, magára hagyom, egyszercsak arra leszek figyelmes, hogy nyélgázon megy az összes venti. Start menü megszűnik működni. Zárolás után nincs bejelentkező képernyő, csak egy töküres háttérkép. Elérhető wifi hálozatok nem jelennek meg a listában. Hálózatok kezelése hulladék. Nagyfelbontású kijelzőn ha nagyítást állítasz be, egy csomó alkalmazás homályos, igen tudom lehet kézzel állítgatni. Hirtelen ennyi jutott eszembe...

Az AutoCAD miatt nem tudok mást használni, ill. a céges programok is sajnos csak azon futnak. Én már rég lecseréltem volna linugzra.

Azért ehhez hasonló dolgok windows 10 alatt is előfordulnak.

Hát, igen. Az a szép az egészben, hogy értem én a "Linux desktop éve"-vicceket, meg én elsütöm időnként, de ha valamit megtanultam (tapasztalatból) munkahelyen, akkor az az, hogy a Windows desktop éve sem jött még el, vagy ha mégis, akkor már rég elment. És az érthető bosszankodás ellenére is felháborítónak tartom az olyan állításokat, mint hogy "a linux nem asztali felhasználásra készült"; az a baj, hogy a Windows (10) még annyira sem jó(!) asztali gépnek, mint a Red Hat, és ez nagy szó, mert munkahelyen utóbbival is szívtam, de közel sem annyit, mint Windows-zal. A játékok/programok támogatottsága pedig nem a Windows (vélt) jóságát bizonyítja, hanem azt, hogy... valamit csak Winre adnak ki. (Ezzel együtt persze ez még lehet döntő tényező.)

A Windows az IT-történelem szemeteskukájába való; minél előbb odatesszük, annál jobb lesz mindenkinek. (Erre még rms is azt mondaná, hogy "Az én fiam!". :D)

Persze, nem allitom, hogy a windows tokeletes. Pl 3 even belul nekem 2x kellett ujrahuznom, mert

- Egyszer a windows update terdelt le ugy magatol, hogy egyszeruen nem birtam megcsinalni. A frissitesek beakadtak Pending statusba, vagy valami ilyesmi.

- Aztan meg szerintem az altalad is emlitett start menu problema. Egy frissites hazavagta a keresesi funkciot a start menuben. Erdekes modon ujratelepites utan, ugyanez a frissites nem okozott gondot.

Viszont inkabb toltok 3 evente 2x ~3 orat a windows ujratelepitesevel (amibol csak kb 30 perc az en idom, a tobbi gepido), mint hogy folyamatosan egy lassabban mukodo OS-t hasznaljak, ami a windows-hoz kepest jelentosen tobb energiat konvertal hove, latszolag indokolatlanul.

Nem gyozom hangsulyozni, hogy ez a szubjektiv velemenyem, ami a fenti linux distro-ra es laptopra korlatozodik, mert ezzel van tapasztalatom. Nem ketlem, hogy masnak homlokegyenest ellenkezo tapasztalatai vannak.

Konfigot nem látom a poszt alján.
A grafikus eszköz drivere lehet esetleg még nem megfelelő (opensource vs. proprietary).
Hang váltásra esetleg jó lehet az indicator-sound-switcher.

Böngészőkre, ha a throttling javítása nem segít, akkor esetleg a szokásos windows megoldás enyhíthet a problémám, bezárod, majd újraindítod ;-)
Esetleg a prioritási szint megemelését is ki lehet próbálni.
A Facebook az biztosan nem a barátjuk. Esetleg azt nem használni ;-)

>Konfigot nem látom a poszt alján.

Bocsi, felreertheto voltam. A laptop HW konfigjara gondoltam.

>A grafikus eszköz drivere lehet esetleg még nem megfelelő (opensource vs. proprietary).

Igen, ugy a 2. nap kornyeken ugrott be nekem is. Azt hiszem Nouveau volt az alapertelmezett, de ezzel nem tudtam valtani az Nvidia es az Intel vezerlo kozott. Ekkor valtottam a "proprietary - tested"-re.
Ezutan valamit javultak a bongeszok is a sebesseget illetoen, de egy ido utan ugyanugy lerohadtak.

> Böngészőkre, ha a throttling javítása nem segít, akkor esetleg a szokásos windows megoldás enyhíthet a problémám, bezárod, majd újraindítod ;-)

Nem volt mas valasztasom...

Próbálj ki XFCE-s, Cinnamon-os vagy MATE-es distrot. Nekem a Gnome és a KDE már rég nem jön be. Vagy még keskenyebb desktop környezet: LXDE. XFCE-hez Xubuntu-t nézz meg, MATE-hez és Cinnamon-hoz Mint-et javaslok kóstolni.

Throttling esetén valami pörgeti. Be van akadva valami processz? Javaslom a thermald használatát.

Az ilyen HDMI-s, meg hang beállítás cuccoknak mindig van megoldása, csak sokszor turkálni kell. A HDMI-s hang függ a videókártya driver-től és így a kerneltől is. Nekem korábban Radeon-os kártyával működött, de mivel nem használom, ezért nem tudom, hogy most is így van-e.

Ha ellenedre van, hogy időt tölts a rendszer hangolásával, a Windows meg mindenféle beállítás nélkül, automatikusan teszi a dolgát nálad, akkor a jelenlegi felállásban neked ez nem a desktop Linux éve.

Én pont fordítva vagyok: azért használok Windows-t, mert vannak munkahelyi célprogramok, amik csak azon futnak és inkább tartok két külön gépet, de nem futtatok állandóan emulált windowst egy linux-ban. Fejlesztéshez kifejezetten a Linux-ot szeretem. Sok időt töltöttem a dolgok beállításával, de a Windows-ra is időt kell áldoznom és ott sem plug-and-play minden.

Üdv: Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem gondolom, hogy a Xubuntu jobb lenne az XFCE-s Mint-nél, csak azért írtam ezeket a példákat, mert a felsoroltakat már láttam üzemelni, míg pont XFCE-s Mint-et nem. Természetesen az is egy alternatíva.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Koszi, legkozelebb ranezek az LXDE-re. XFCE-t meg a 18.04 megjelenesekor neztem, de az sem tartott sokaig a gepemen, vagy a 4K support megfelelo hianya miatt, vagy mert azt is lassunak ereztem. (Nem tudom mar, regen volt)
Amugy semmi fancy-re nem vagyom. Kiszamithato, stabil mukodesre es nem sokkal roszzabb teljesitmenyre, mint amit windows alatt kapok. (Akku ido, sebesseg)

>Throttling esetén valami pörgeti. Be van akadva valami processz? Javaslom a thermald használatát.

Nem, nem volt beakadva semmi. Szerintem az a helyzet, hogy a gepben alul van meretezve a hutes es mindenfele szoftveres varazslattal hozzak ki belole a maximumot, de a driverek csak windows-ra elerhetok. A proci egy i7-8550U, a max turbo freki 4GHz, de a base clock csak 1.8GHz. Hogy mikor, milyen frekin mennyi ideig porog a proci, abba gondolom van beleszolasa a kulonbozo lenovo-s drivereknek, amik linuxra nem elerhetok.

>Az ilyen HDMI-s, meg hang beállítás cuccoknak mindig van megoldása

A megoldas az lett, hogy 2 nappal kesobb magatol megjelent a monitor is mint lejatszo eszkoz. Pedig semmit nem tettem az ugy erdekeben.

>Ha ellenedre van, hogy időt tölts a rendszer hangolásával, a Windows meg mindenféle beállítás nélkül, automatikusan teszi a dolgát nálad, akkor a jelenlegi felállásban neked ez nem a desktop Linux éve.

Ellenemre eppen nem lenne, csak az a baj, hogy ezert nekem nem fizetnek es apakent van jobb dolgom is. A problemam amugy nem az egyszeri beallitgatassal van, hanem a hosszutavu karbantartassal. Mivel azok az en extra valtoztatasaim, lehet, hogy a kovetkezo LTS-sel nem lesznek kompatibilisek es kezdhetem ujra.
Windows-on semmi ilyesmivel nem kell torodnom. A Windows torodik a sajat frissiteseivel, a Lenovo Vantage meg hozza nem csak a drivereket, de a bios-okat, firmware-eket is. Jelenleg a Windows szamomra, ezen a laptopon, hatekonyabb munkavegzest tesz lehetove, kevesebb torodest igenyelve, mint az altalam eddig probalt linuxok. Nyilvan ez az en szubjektiv velemenyem,

A proci egy i7-8550U, a max turbo freki 4GHz, de a base clock csak 1.8GHz.

A proci biztos nem szűk keresztmetszet. ;-)

Hogy mikor, milyen frekin mennyi ideig porog a proci, abba gondolom van beleszolasa a kulonbozo lenovo-s drivereknek, amik linuxra nem elerhetok.

Terminálban add ki a következő parancsot és látod magonként a frekit:

watch -n1 "cat /proc/cpuinfo | grep 'MHz'"

Linux alatt is szépen szabályozza a frekit. Ehhez nem kell külön driver, firmware vagy ilyesmi.

>Koszi, legkozelebb ranezek az LXDE-re. XFCE-t meg a 18.04 megjelenesekor neztem, de az sem tartott sokaig a gepemen, vagy a 4K support megfelelo hianya miatt, vagy mert azt is lassunak ereztem. (Nem tudom mar, regen volt)
Amugy semmi fancy-re nem vagyom. Kiszamithato, stabil mukodesre es nem sokkal roszzabb teljesitmenyre, mint amit windows alatt kapok. (Akku ido, sebesseg)

Az XFCE-ben volt az utóbbi időben HiDPI-s fejlesztés, ami a 4K élményt hivatott javítani. Ez viszont azon nem segít, ha az egyik monitor 4K, a másik meg fullHD. Nekem nincs 4K-s monitorom, úgyhogy ilyen heterogén környezetben még nem próbáltam egyik desktopot sem. LXDE nem hiszem, hogy ebben a tekintetben fejlettebb lenne, az XFCE-hez képest lightweight. De nem biztos, hogy igazam van, mert nem teszteltem. Az eltérő felbontású monitorok esetén Xorg szinten is lehet bottleneck, hogy mit lehet kihozni belőle. Az Archwiki-t konfigurációs feladatoknál rendszeresen használom.

>Nem, nem volt beakadva semmi. Szerintem az a helyzet, hogy a gepben alul van meretezve a hutes es mindenfele szoftveres varazslattal hozzak ki belole a maximumot, de a driverek csak windows-ra elerhetok. A proci egy i7-8550U, a max turbo freki 4GHz, de a base clock csak 1.8GHz. Hogy mikor, milyen frekin mennyi ideig porog a proci, abba gondolom van beleszolasa a kulonbozo lenovo-s drivereknek, amik linuxra nem elerhetok.

Simán throttling-ra tudok kényszeríteni egy HP Elitebook 8560w-t, vagy egy HP ZBook 17 G2-t, ha több szálon fordítok. A Dell m4600 esetén nehezebben ment. Kíváncsi lennék egy újabb generációs Dell Precision mobile workstation-re, de az még várat magára. Számomra a throttling ellenszerét az jelentette, hogy feltettem a thermald-t és a processzort ondemand governor-ral használom. Ez kevésbé pörgeti, mint a performance, de dinamikusabban reagál, mint a conservative. A videókártya is képes laptopok esetén folyamatosan pörgetni a ventillátort. Tapasztalataim szerint a radeon-ok jönnek fel olyan alapbeállításokkal, hogy pörgetik a ventillátort, ha nem nyúlok hozzá a beállításokhoz. Bár ez már akkor is jelentkezik, ha csak simán a BIOS-ban matat az ember és nem boot-ol semmilyen OS-t. Ezt onnan veszem, hogy egy tartós BIOS-os kitérőt követően bebootolva a hőmérsékletekből látszik, hogy a radeon hűlőfélben van és aztán megfelelő beállításokkal el is hallgathat a ventillátor. Az nvidia default valamiért nem ilyen, viszont a radeon/amdgpu veri a nouveau-t.

>Ellenemre eppen nem lenne, csak az a baj, hogy ezert nekem nem fizetnek es apakent van jobb dolgom is. A problemam amugy nem az egyszeri beallitgatassal van, hanem a hosszutavu karbantartassal. Mivel azok az en extra valtoztatasaim, lehet, hogy a kovetkezo LTS-sel nem lesznek kompatibilisek es kezdhetem ujra.

Rolling distrot használok és rendszeres időbefektetést igényel, hogy a heti frissítések során haladjak a korral és igazítsam a konfigurációt. Cserében nincsenek hirtelen nagymérvű upgrade-ek. De kétségtelenül az időm egy részét elveszi. Ugyanakkor már nagykorú nálam a distro, mert 18 éve használom, és nem szívesen váltanék.

>Windows-on semmi ilyesmivel nem kell torodnom. A Windows torodik a sajat frissiteseivel, a Lenovo Vantage meg hozza nem csak a drivereket, de a bios-okat, firmware-eket is. Jelenleg a Windows szamomra, ezen a laptopon, hatekonyabb munkavegzest tesz lehetove, kevesebb torodest igenyelve, mint az altalam eddig probalt linuxok. Nyilvan ez az en szubjektiv velemenyem

Mondhatjuk azt, hogy felnőttél és a számítógép esetén már az a legfontosabb számodra, hogy mennyire hatékonyan tudod használni. ;-)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Teljesen felesleg mást használni, főleg azon törekvésem mellett, amerre a microsoft mostanában megy.

 

Van minden platformra támogatott VPN kliensünk

Van bash környezetünk (wsl, akármi)

Van most már jó terminálunk.

Hamarosan jönnek a GUI-s linuxos programok

 

Tulajdonképpen a microsoft úgy szívja a felhasználókat a linux felhasználók elől, ahogy csak tudja.

Szerkesztve: 2020. 05. 22., p – 10:09

<troll>Különben is, hol találsz manapság Linuxot? Minden mainstream disztribúció áttért Pötterixre (polcorrect kifejezéssel systemD OS-re).</troll>

MacOS-sel is ugyanez van. A MacOS nemcsak zabálja a gépet de van amikor használható GUI sincs, mert nincs működő hardveres 3D grafika. Na ilyenkor halál a MacOS desktop. Csomó alkalmazás eleve el sem indul, ami meg elindul abban sincs köszönet. 

A terminál még egész jól használható, de 2020-ban azért ez nem túl acélos. 

4K- kijelző MacOS-sel is felejtős. 
Hang akkor van ha szerencséd van. Bár akkor általában azzal több gond nincs. Ha viszont nem támogatja a hangkártyádat akkor úgy jártál és néma lesz a MacOS-ed. 

HDMI problémánál MacOS-nél nemhogy csak hang nem lesz de kép sem. 

A böngészés szintén dög lassú ha nincs szerencséd és nincs hardveres 3D. 

Szerkesztve: 2020. 05. 25., h – 23:54

ablak mozgatasa jobbrol balra ~20% CPU-t igenyel (gnome-shell es xorg processek) ez nem is meglepo

Vajon hol van ilyenkor Raynes, aki szerint az ablakhúzogatás közbeni CPU bloat észrevétele és a normális felhasználás kizárják egymást?