APC SmartUPS 1500 SUA1500

Fórumok

Sziasztok,

megdöglött az akksi a fenti UPS -ben, ezzel nincs is gond, kicseréltem, de valahogy resetelni kellene az agyat, mert folyamatosan villog a toltottsegjelzo es runtime -nak 0 percet ir, pedig ha lehuzom a 230 -rol, akkor vagy fel orat elviszi a gepet...probaltam a APC szoftverevel, probaltam com porton csatlakozni hozza kulonbozo leirasok alapjan, de soros porton kiirja, hogy connected lekapcsolja az UPS -t ahogy bedugom a COM kabelt es nem tudok semmit irni a konzolba, pedig a megadott baud 2400 -en stb -n probalkozom, ilyenkor mi a teendo? :(

Probaltam meg apcfix.exe -t is, de mivel az is soroson probal csatlakozni, az sem tud... :( eddig az akksicsereig teljesen jol mukodott.

 

koszi!

Hozzászólások

Hello!

Szerezz hozza valo soros kabelt, nem tudom milyen kiosztasa van csak amennyire remlik hasonlo apc-nel ha normal soros/null modem kabelt dugtal ra akkor csinalta azt hogy lekapcsolt az ups vagy atment bypass-ba. De a gyarival meg ment rendben, valami mas kiosztasu kabel kell neki, gondolom neten fenn van labkiosztas valahol.

amennyire remlik hasonlo apc-nel ha normal soros/null modem kabelt dugtal ra akkor csinalta azt hogy lekapcsolt az ups vagy atment bypass-b

Ilyenek miatt remélhetőleg a pokolban forog a kitalálója a neki szánt exkluzív bugyorban minimum ítéletnapig... Faszér' kell egyedi konzolkábel a kibaszott ups-hez?

Ha láttál már néhány soros porttal ellátott eszközt (mindenféle switchek, routerek, UPS-ek, ipari vezérlések, telefonközpontok, stb.) akkor nagyjából számíthatsz arra, hogy jellemzően minden gyártónak egyedi lábkiosztású soros portjai vannak. Ha hozzám beesik valami ismeretlen eszköz, akkor elsőként az "xy serial pinout" szavakra szoktam ráguglizni, és már veszem is elő a forrasztópákát.

Az APC-nél ráadásul típuscsaládonként is eltérő kábel szokott kelleni, plusz, vannak azok a "dumb" szünetmentesek, amin szintén DB9 csatlakozó van, de az nem is soros port, hanem egy egyszerű relézett kimenet.

Szerkesztve: 2020. 05. 05., k - 20:40

A SUA1500 használható szabványos USB kábellel (A-B végű)

Soros kábelből a "szabványos" egyenes vagy kereszt bekötésű "null modem" kábel nem jó hozzá, csak a kifejezetten ehhez az UPS-hez való.

Oprendszert nem írtál, Linuxon az apcupsd csomagban lévő apctest programmal lehet akkut kalibrálni, tesztelni, stb.

Ha nem tudsz hozzá való kábelt szerezni, akkor úgy lehet szoftver nélkül kalibrálni, hogy teljesen feltöltöd, rákötsz egy 100W-os fogyasztót (bár már nem kapni, de egy sima 100W-os égő tökéletes a célra) és hagyod nullára lemerülni. Ezzel bekalibrálja magát.

Nem fog mélykisülni. Pont ugyanúgy le fogja kapcsolni adott feszültségnél, ahogy lekapcsolja normál működés közben, kalibrált akkuval, amikor kifogy az akkuból a szufla egy hosszú áramszünetnél. A különbség csak az, hogy megtanulja a feszültségesés görbéjét, ezért meg tudja saccolni a hátralévő időt.

De nyilván, ha van kábel, akkor nem kell ez a macera, de semmi baja nem lesz tőle az akkunak.

Nem fog mélykisülni. Pont ugyanúgy le fogja kapcsolni adott feszültségnél, ahogy lekapcsolja normál működés közben, kalibrált akkuval

Az egy EEPROM-ban konfigurálható érték, hogy hány százalékos töltöttségnél kapcsolja le, ez lehet 5-7% körüli érték is. A kalibrálás viszont leáll 25%-nál.

Ugyanúgy és ugyanazon a feszültségen kapcsolja le az akkut, akár kalibrált akár nem. És nem, nem hal bele ebbe az akku, sem akkor amikor kalibrálás nélkül hagyod lemerülni, sem akkor, ha kifogy belőle a szufla egy hosszú áramszünetnél. A kettő pont ugyanannyira fáj az akkunak, kb. semennyire, szó nincs az emlitett mélykisülésről.

Kérdezd meg az SOSUPS-t, akik ezzel foglalkoznak, hogy ugyanaz-e a 25%-ig meritő szoftveres kalibrálás, mint az amit emlitettem (nem, az utóbbi pontosabb és van amikor nem elég a szoftveres kalibrálás).

És persze azt is kérdezd meg, hogy van-e nekik olyan 10 cm-es kábelük, amiben egy 100W-os izzó van, és ha véletlenül van ilyenük, akkor vajon mire használják :)

És persze azt is kérdezd meg, hogy van-e nekik olyan 10 cm-es kábelük, amiben egy 100W-os izzó van, és ha véletlenül van ilyenük, akkor vajon mire használják :)

Mondjuk ez még nem bizonyít semmit a fentebbi elmélet helyességéval kapcsolatban. Egely-nek is vannak csodaszerkezetei, mégis tudjuk róla h. konkrétan az 1 sarlatán.

Ez a 100W-os izzóval kalibrálás még az APC oldalán is fent volt, ez a hivatalos ajánlás is (jó, nem csak izzóval, hanem akármilyen stabil, kb. 30%-os terheléssel).

De még most is fent van:

https://www.apc.com/us/en/faqs/FA284198/

köszönöm mindenkinek, én tényleg nem értem, hogyy miért jók ezek az egyedi kábelek, csak szivatják velük az embert...na mindegy rendeltem egy ilyet, addig meg had villogjon... :D

FBK

Hadd válaszoljak a problémára is a saját tapasztalatommal: nekem egy 750-es SmartUPS-ben kellett aksit cserélnem. Csere után nem volt hiszti, elkezdte tölteni, mintha simán csak lemerült volna az előző (csere előtt egyébként hibásnak jelzett) aksi.

Kalibrálás: azt megoldja az elég gyakori áramszünet sajnos, nem vészeli át aksiidővel.

Érdemes beszerezni hozzá egy SNMP-kártyát, akkor nem kell átalakító-kábelekkel szórakozni - web felületen lehet kattintgatni ugyan azt.
Extraként az SNMP-kártya tud riasztást küldeni E-mailben - nem kell mellé semmilyen extra szoftvereket tákolni :)

APC SUI/SUA sorozatnal az akku toltoaramot (0-as regiszter) is vissza kell allitani az alapertekre (0xA0-A8 korul, tipus fuggo), ehhez PROG modba kell kapcsolni az ups-t. ezt csak soros kabellel lehet, usb-n nem (raadasul ha radugtal usb-t akkor a soros port elmulik, akkor teljes power off kell), es csak a szerviz tudja a magikus kombinaciot hozza, nincs sehol publikusan dokumentalva. ha ez elmarad akkor kb fel ev alatt tonkremegy az uj akkud is, mert toltes helyett kisutni fogja...  ezek az ups-ek folyamatosan adaptaljak a toltesi parametereket ahogy romlik az akku, ezert kell akku csreenel visszallitani a parametert.