Haldoklik a billentyűzetem...

4 év alatt már a második Logitech K400+ hal meg a kezem alatt, gondoltam kipróbálnék valami újat, ami szebb és jobb.

Ami számomra elsődleges kritérium: legyen rajta beépített touchpad. Amíg másnak a tapipad a halála, és visítva dugja fel még a laptopra is az egeret, addig nálam ez a létszükséglet. Ez van.

Szóval nézelődtem touchpad-es billentyűzetek között, hát nagyon gyér a választék...

Örültem volna, ha nem mindegyik nyomorított kiosztású (a Logitech pont az - meg az összes többi is), van rajta Page Up/Down is (meglepő, de van, amelyiken nincs, még Fn kombinációval sem!), média billentyűkről már nem is álmodom, háttér világításról meg még úgy sem...

Persze, ha már Apple gépről nyomom, úgy illene, hogy Apple billentyűzetet veszek, meg esetleg trackpedet... Na, a kettő együtt potom 80-90 ezer Ft.

Kettő billentyűzet maradt nálam versenyben:

Az árkülönbség kicsi, de végül a Rapoo mellett döntöttem, meglátjuk a gyakorlatban, ha megérkezik.

Végezetül egy költői kérdés: miért nem lehet egy normális billentyűzetet tervezni?

Update: Megjött a Rapoo... Botrány. Kopogós műanyag a billentyű, a touchpad pedig csak akkor érzékel, ha rányomom az ujjam (a Logitech-é ettől fényévekkel jobb). 1-2 évet ez is kibír, gyűjtök Apple billentyűzet+trackpadre inkább...

Hozzászólások

Költői kérdés: mit keresne egy normális billentyűzeten a tapipad? :D

Számomra nem normális billentyűzet az, ami nem a hagyományos (101/102-104/105) gombos elrendezést követi, az viszont az ágyba távirányítónak nagy. Ami az ágyba megfelelő méretű, az meg nem „normális” billentyűzet. :)

Egyébként ha már tapipados billentyűzet, én a K400-at találtam a legemberibbnek, mert a fentebb linkelt ThinkPad billentyűzetet még nem láttam, de kifejezetten tetszik.

...épp' a K400-at akartam említeni.
Nekem szimpatikus, de én csak ritkán használom, amikor kell valami kéznél lévő vezeték nélküli billentyűzet/egér.

Bár a kezemhez képest azért viszonylag kicsi - normál notebook billentyűzetet és touch pad-et viszont hatékonyan használok is a mindennapokban, a ThinkPad billentyűzet inkább ehhez hasonlít.
Nem kizárt viszont, hogy gkaroly-nak a K400 a kisebb méret miatt előnyösebb.

Egyébként ilyen ThinkPad billentyűzetet láttam élőben, irigykedtem is kicsit - tetszett. :)

A laptopot is készíthetnék tapipad nélkül, a többség amúgy is rühelli. A gond az, hogy kicsit még ez a terület gyerekcipőben van. Amíg nem volt Smart TV a láthatáron, létezett talán 2-3 féle hasonló kivitelű bill, és cső. Pedig van benne csillió lehetőség, orrba-szájba lehetne variálni, de valahogy pont a bill. terület van mostohán kezelve.

Nem akarok flame-et, tudom, van a gamer réteg, akiknek készülnek villogós-kattogós cuccok, de erre csak egy szűk (?) rétegnek van szüksége. Nekem pl nincs. Egy sima laptop/alacsony profilú, nem rommá nyomorított kiosztású billentyűzettel bőven megelégednék, aminek az oldalán (és nem a szókoz alatt!) van egy megfelelő méretű, gesztus vezérelhető tapipad, és egy normális egy színű (pl. fehér) kapcsolható háttérvilágítás, és persze emberi elemtartamot bírjon átlag használat mellett.

Túl nagyigényű lennék?

Én hagyományos kiosztású és méretű fekete billentyűzetet szeretnék kapcsolható háttérvilágítással legalább 10, tetszőleges scancode-ra programozható makrógombbal, amiből legalább 5 a billentyűzet bal szélén van. Tippelj, hány ilyen van a piacon! :D

Ilyen volt az x64-kompatibilis driverek előtt a Logitech gamer sorozata, de ma már annak a makrógombjait sem lehet emberien konfigurálni. A Steelseries Apex 300-at találtam 3 éve, ennek a konfigjába kézzel beletúrva legalább meg lehet szabadulni az UI okozta hiányosságaitól, viszont én nagyon utálom az alacsony profilját, 3 éve nem tudtam igazán megszokni, a caps lockot le kellett tiltanom, mert néha most is arra csúszik az ujjam a shift helyett.

Gondolom ez nalad nem jatszik (nem hiszem, hogy sokat barkacsolnal), de tervezhetsz es keszithetsz magadnak is billentyuzetet, van, aki csinalt mar ilyet (hosszu tavu terveim kozt nekem is szerepel valami ilyesmi: https://www.youtube.com/watch?v=xovjSR5Zj7c). Tipikusan valami hardware-usb-vel rendelkezo Arduino vagy Teensy hajtja, van hozza nyilt forrasu firmware is, a tobbi meg elrendezes+furas-faragas kerdese.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem az volt a normális billentyűzet, aminek fém az alja, és egyesével beforrasztott, kattogós mikrokapcsolós gombjai vannak (és nem romlott el, csak nem PS/2 csatlakozója volt)?

Nekem MS all-in-one volt, évekig ment (most is működik) de már régóta nem ezt használom, csak médialejátszóra kötve. A billentyűzet rész svsz jó, de a tapipad sehol sincs az apple-éhez képest. Viszont az MS all-in-one-nal teljesen megyegyezőt lehet kapni ennek töredékéért is. Én laptop mellett használtam otthon/munkahelyen is, mert rendszeresen mellette teáztam, és olcsóbb ezt cserélni. De a mac trackpadje jobb, abból ebayen vettem egy első generációs használtat. Elemes,így az akkujával sincs baj, talán 40 euró volt. Billentyűzet van rengeteg apple szerű, 10eurókért, de nem próbáltam azokat. A gond za apple trackpaddel, hogy bluetoothos, az MS billentyűzet pedig dongle-és. A valszeg a wifi néha bezavar, így leesik, még külső bluetooth dongléval is néha (egyszerre a BT billentyűzettel, ezért gondolom, hogy a wifi) Én is a rapoon gondolkoztam anno, de nem tudtam kipróbálni előtte, viszont csak jókat olvastam róla.

Megy a bluetooth füles is. Nem volt gond, hogy egyszerre több eszköz is van rajta. Volt, hogy két bt füles is volt, mert ki akartuk próbálni ezzel a filmnézést (van valami audio midi setup nevű progrma mac ms alatt, amivelk több fülest egyszerre használni/beallátani, ha valakinek kellene az opció) de azok 2-3 méter távnál egy idő után már nem mennek jól. Ha egy fülessel használtam, akkor semmi gond a bt csatlakozásokkal. A(igaz, volt bajokgy bluetooth 3.0-ás fülesem, amit nagyon zavart, azt vissza is vittem a boltba. Az újabbal nem volt gond) úgy talán hetente voltak csak a trackpaddel, leszakadt és szinte képtelenség volt visszacsatlakoztatni. A bt dongle használt a valamennyit, mert az ki lehet húzni, visszadugni. Most, hogy a laptop nem kábellel van a routerre kötve, jobb a helyzet. De olyan ritka a probléma, hogy nem volt lehetőség sem debuggolni, szóval nem túl zavaró.