4G LTE / LTE-A modem Dell Latitude laptopba

Sziasztok!

Dell Latitude E5440-be keresnék olyan n.2 beépíthető 4G LTE WWAN modult, ami legalább 150 Mbit/s-et átvisz lefelé és tapasztalatok szerint stabilan működik Linux (Debian Buster, 4.19-es kernel) alatt. Nem árt az sem, ha van rá valamiféle open source támogatás, tehát remélhetőleg nem kell szerencsétlenkedni sem a firmware-rel, sem a kernel újraforgatásával, sem a ModemManagerrel.

Üzleti szériás gépekbe szoktak beletenni ilyen 4G modemeket. Egy páran biztos használnak.

Amit szeretnék elkerülni: Az E5440-be hivatalosan ajánlott Sierra Wireless "4g" nevű, igazából 3G HSPA modemjei, amik max. 42 Mbit-et tudnak.

Kinek van ebben tapasztalata?

Hozzászólások

Szerintem bármilyen linuxon támogatott, szabványos méretű, csatlakozójú 4g modemet beletehetsz.

Van ugyan white(black(?))listázás biosban, de elég megengedő. Mivel lapi, ezért hordozható. Lebeszéled az eladóval, hogy csak akkor veszed meg, ha műxik.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Igen, csak azt szeretném elkerülni, hogy mondjuk egy Sierra Wireless MC7455-nek mPCIe létére kicsit más a pinoutja, mint az E5440-be hivatalosan is brandelt MC8805-nek, és emiatt esetleg nem fog működni megfelelően. Olvastam ilyeneket más fórumokon, de hivatalos infó és specifikáció a kompatíbilitásról sajnos sehol nincs. Ugye itt a SIM kártya és minden más hozzávezetés is az mPCIe csatlakozón van átcsatornázva.

A lebeszélem az eladóval azért nem nagyon játszik, mert nem ebbe a gépbe brandelt modemeket itthon szinte egyáltalán nem lehet kapni, csak külföldön (eBay). Ebbe a gépbe brandelt meg csak 3G-s van, amivel 2-3 MB/s a max. ha épp jó a hálózat.