Kulcs-Soft rally

Két ünnep között ránéztem a bet.hu -ra hátha van valami vásárolni való. (Nincs) Kíváncsi voltam milyen fundamentumok vannak a papírok mögött. Hamar rátaláltam a Kulcsra, amit hirtelen a piac nagyon "fel/túl" értékelt. Számomra egy ilyen cég értéke 5xEBITDA ami a Kulcs esetén cca 2,3mrd ehhez képest a piaci kapitalizáció jelenleg 43xEBITDA. Gondoltam utánaolvasok, mert lehet van valami amit nem vettem észre. Semmit sem találtam. Beregisztráltam a portfolio.hu fórumára, ahol gondoltam rákérdezek, hogy miért ennyi a fundához képest az árazás. Na kaptam rendesen, hogy én vagyok a lebeszélő speka (GECIT TROLL!!!), majd töröltek azzal az indokkal, hogy "klón" vagyok és törölték minden hozzászólásomat. Később visszaengedtek, majd újra letiltottak 10 napra. Amit azon az oldalon tapasztaltam az döbbenet. Hihetetlen, hogy mennyi hülye van aki a pénzét darálja le a tőzsdén. Emberek úgy vesznek részvényt, hogy fogalmuk sincs mit vettek, majd a részvényt átitatják hitükkel és ugyanazzal a vallásos hittel védik, mint evone itt az almát. Ha valaki mást mond mint ami a hitük, akkor azt meghurcolják. Kedvencem az amikor esik az rv és erre pár darab vásárlással "felkötik", hogy a képzelt vagyonkájukat megőrizzék. Ebben az a legdurvább, hogy az rv ~2700HUF míg a kötés minimum díja 200 HUF. Ahhoz, hogy minimumon tartsd a kötési díjakat 200.000 HUF alatt ne mozgass semmit szerintem.

Érvek és álmok azzal kapcsolatban, hogy a mostani ár 10-szeresét fogja érni a papír vagyis az 430xEBITDA !!!

- névváltozás meglebegtetése
- jön a NER kell a Kulcs a NAV-nak (!!!)
- lesz új befektető
- nagy csodák lesznek
- új termék (megjegyzés: nem új termék, új platform: web)
- etc...

https://forum.portfolio.hu/topics/kulcs-soft-nyrt/11758
https://www.portfolio.hu/arfolyam/KULCSSOFT/KULCSSOFT
https://bet.hu/oldalak/ceg_adatlap/$security/KULCSSOFT

Nem értem az embereket. Semmi józanság nincs pénzügyekben. Neked kedves olvasó egy jó tanács: Ha van pénzed és a tőzsdén nincs mit venni, akkor nem kell venni semmit. Ennyire egyszerű.

 

Cégértékeléshez:
https://hu.wikipedia.org/wiki/EBITDA
https://minner.hu/hazai-szorzoszamok-hogy-meg-tudd-hatarozni-mennyiert-tudod-eladni-a-ceged/

Sajnos az EBITDA hiányossága, hogy az amortizációt nem számolja, ami bizonyos iparágaknál hatalmas veszteséget is termelhet. A Kulcsnál ez nincs így, legalábbis a mérlegből az látszik.

Hozzászólások

Szándékos, hogy "EBIDTA"-nak írod?

Neked kedves olvasó egy jó tanács: Ha van pénzed és a tőzsdén nincs mit venni, akkor nem kell venni semmit. Ennyire egyszerű.

Ezzel nem értek egyet. Ha van pénzed és be akarod fektetni, akkor mindig lehet venni indexkövető ETF-et. Pl. MSCI ACWI index, megveszed a teljes részvénypiacot a világon. Mikor? Azonnal, ahogy van pénzed. Mivel időzíteni nem tudod a piacot.

Egyedi részvényt venni bukó. Indexkövető ETF az egyetlen értelmes választás annak, aki csak annyit foglalkozik vele, hogy van megtakarított pénze és be akarja fektetni. A brókerek, alapkezelők sem tudják felülteljesíteni a piacot, akkor Gipsz Jakab még kevésbé tudja. (meg ugye állampapírt is lehet venni, hogy csökkentsük a kockázatot)

Van ez a nézet, de van rá még több cáfolat.

Egy ellenérv: a világ részénykereskedéseinek elég kis százalékát adják az ETF-ek, azon belül a másodlagos piac sokkal nagyobb, ahol kisbefektetők egymás között adják-veszik őket, itt tehát az ETF-fel járó kereskedelem nem jár együtt a benne foglalt részvények kereskedelmével.

Hosszabban: https://www.youtube.com/watch?v=Wv0pJh8mFk0

Ez is: https://www.mrmoneymustache.com/2019/09/12/michael-burry-index-funds/

Az ETF csak egy stratégia, amivel több részvényt becsomagolnak, hogy könnyebben lehessen velük egyben diverzifikáltan befektetni. Az indexkövető ETF-ek pedig valamilyen előre meghatározott szabályrendszer szerint végzik a csomagolást, tehát ők nem okozzák, hanem inkább lekövetik az egyes részvények árváltozásait.

Azért tisztán EBITDA alapján dönteni, az kb. tippmix-szintű játék.

Mondjuk a rv piacon tudsz egymillióval is fogadni, nem kell járni a tippmix-szalonokba, jogos.

ráadásul BÉT. Mikropiac, belterjes, nudli forgalommal. Kerülendő.

A bét szerintem egy vicc. Szerintem nem nagyon találsz olyan céget, amit nem rángat meg bármikor egy kormánydöntés, vagy egy valakinek a feltünése a cégnél vagy épp a konkurenciánál. Hosszú távon meg forintban állsz, ami valszeg épp elszállni készül. 

részemről MÁP+ és tessék diverzifikálni usd/eur, esetleg REIT-et érdemes nézni.

Nem is az összeg a lényeg. Hanem hogy szerintük a piacon való részvétel tiltott módon befolyásolja azt. Közben ez a tőzsdék definíciója, ahol az árat maguk a befektetők mozgatják a vételi és eladási ajánlatokkal. Befolyásolás lenne kamuhírek terjesztése a tőzsdén kívül, vagy mittudomén. Evvel az erővel pl. a shortolás is törvénytelen lenne.

Ez alapján a MOL például alulárazott? EBITDA: 772.9 Mrd HUF, Piaci kapitalizáció 2 363 Mrd HUF (~3,05 EBITDA)

Vagy itt arról van szó, amit Carter említett, hogy ennél azért több dolgot is meg kell nézni?
 

Fun-fact: LogMeIn Market cap/EBITDA: 299,87x

Haha, gyönyörű. Egyébként ezért sem kereskedek BÉT-en, túl belterjes. Amúgy meg:

AZ MNB MINDHÁROM MAGÁNSZEMÉLY SZÁMÁRA MEGTILTOTTA A PIACI MANIPULÁCIÓ TILALMÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI RENDELKEZÉSEK ISMÉTELT MEGSÉRTÉSÉT

Tiltsák be az illegális tevékenységeket! :D

Esélyes, hogy ezek az arcok basztak ki engem anno a fórumról. Nem tetszett nekik a valóság. Kitiltottak és az összes bejegyzésem törölték, amiben leírtam miért nem ér ennyit és azt is, hogy ennél a papírnál a fundán kívül kár ábrándozni. Nincs a cégben semmilyen ígéret és olyan lehetőség sem, ami wow. A cég minden tevékenysége piackövető vagy 15-20 éve.