eMAG-ról vásárolt Win10 legális?

Sziasztok!

Internetről vettem már kódot 4$ körül, próbából, működött. Egyértelműen szürke zónás történet, egy próbát megért, de ezt sem sajátnak sem ügyfélnél nem használnám.

Haverom mutatja 2 500 Ft az eMAG-on a Win10. Adtam neki egy privát kártyát, vegyünk egyet.

SZÁMLA/ FACTURA
Sorozatszám (Seria si nr.) : GMHU 1402
Dátum (nap/hónap/év) (Data (zi/luna/an)) : 20/11/2019
ÁFA (Cota TVA) : 19%

GM-ROYAL-CONCEPT SRL
Cégjegyzékszám (Reg. com.) : J13/1886/2018
Adószám (CIF) :RO39580558
Cím (Adresa) : Str. Ion Luca Caragiale, Nr.59, Bl.D1, Sc.B, Et.1,
Ap.28, Constanta, Megye (Judet) Constanta
IBAN (IBAN) : RO17INGB0000999908878142
Bank (Banca) : ING BANK NV; SWIFT: INGBROBU
Törzstőke (Capital social) : 400

Microsoft Windows 10 Professional, 64-bit, Magyar
nyelvű, OEM kiadás, gyors aktiválás, új, elektronikus
licenc
N99V8-JCM9F-GPW9W-8K8GM-******

Fizetendő összesen (Total
plata)
2550.00 HUF
(36.56 Lei)

 

Szerintetek ez mennyire legális? Ha nem akkor azért elég bátrak. Ha igen és ezt hivatalosan meg lehet erőssíteni, hogy így számlával ez rendben van... akkor megduplázom az ügyfélköröm. Magánszemélyeknek pont ezért nem dolgozom mert 40e nem fog Windows-t venni, a venni kellene dolgot sem érti meg. Feketén meg nem telepítek. Mindenről számlát adok, kicsi vagyok, de ebből élek nem keresem a bajt.

ÁFA 19%-al van ahogy látom, szerintem 27% ( magyar ÁFA ) kellett volna számlázni ha jól tudom. Magánszemélyként vásároltuk.

Kaptunk egy félig magyar, félig angol útmutatót az MS letöltési oldalával és "hogyan aktiváld a Win-t" útmutatót.

Hozzászólások

Jaaj, én is vettem ugyanitt (pár hónapja..) nemrég kellett tesómnak egy licensz vmi laptopra átküldtem a szériaszámot... nem sokkal később felhívott hogy nem volt jó aztmondta a windows hogy ezt a sorozatszámot már felhasználták :-S :-S még azóta nem is mentem utána az ügynek..

Szóval óvatosan csak ezzel...

Amúgy azthiszem EU-ban lehet használt szoftvert tovább árúsítani, ez is vmi ilyesmi lehet.

kedz

Szoktam venni a sov24-ről. Magyar számla jön. Rögtön az ügyfél nevére veszem, vele fizettetem kártyával. Erről szerintem sok szál volt már itt. Viszont ez már nevetségesen olcsó, visít róla, hogy valami nem kerek. Találtam az egyik termék alatt egy érdekes hozzászólást. OEM gyártóktól kikerült kódok lehetnek.

Szerkesztve: 2019. 11. 20., sze – 14:07

Én ügyfélnek még nem mertem ilyet telepíteni. Refurbished PC-kre bruttó 10e alatt van Windows 10 Home Premium matricával. Azonban valóban sokan csinálják ezt és ront az üzletnek még ilyen kisebb összegek esetén is. Nevetséges hogy szürke zónába kell menni, mert mindenki ezt csinálja..

Otthonra teljesen mindegy.. kérdés, hogy akarsz-e fizetni a kamu licencért vagy inkább hwid gen-t használsz. Laptoppal meg úgyis szinte mindig veszed.

A Refub megint külön történet. Rendszeresen veszek használt gépeket, viszonteladóként nagykerből. Céges ügyfélnek egyértelműen csak és kizárólag Refub matricával. Ügyfeleimnél nincs matrica nélküli gép. Vagy megérti vagy nem lesz az ügyfelem. Ha magánszemély ismerős kér meg, hogy kellene neki gép akkor első amit kikötök, hogy csak matricával adok neki el gépet. Nem félek éhen hal az MS, de ennyit adjon érte. Meg nekem ne nyavajogjon utána mit ír ki a Windows mert feltett egy törtet. 

Régen leszoktam a törögetésekről. A vállalkozásom székhelye otthon van. Mindenen matrica van, még a TV mellé rakott gépen is. Vagy Linux. Szerintem még a Linuxos gépeimen is van matrica mert volt és minek szedjem le. A többi szoftverből meg kerestem alternatívát vagy megvettem.

Refub ott a matrica, számla, én is számlázom, tiszta ügy. Újonnal Win előtelepített gép, laptop tiszta ügy. Neten 4$ Win10 PayPal fizetve tuti sáros. Itt viszont van egy szerintem sáros kód legálisnak tűnő számlával.

Már miért ne használnád sajátnak? Nekem is van ilyen, 4 GBP-be kerülő Win10 Prof, eBay-ről, teljesen jól működik. Nálad annyival még jobb is a helyzet, hogy rendes boltban vetted, áfás számlával. A te oldaladról nézve semmiképp nem illegális. Elég sok cég árul ilyesmit, én még nem tudok róla, hogy betiltották volna ezeket bárhol is.

Cégnél nem kockáztatnék vele persze (lehet ott is elmegy), de magánemberként ez teljesen jó. Nem kell hozzá semmilyen útmutató, a MS hivatalos oldaláról a legújabb verziós lemezképet letöltve csinálsz belőle telepítős pendrájvot (eleve olyan szoftverrel jön Windows alatt letöltve, hogy ezt is elvégzi), bebootolsz róla. Kiválasztod telepítéskor, hogy milyen verziót telepítsen, 64 bites és Pro. Kérni fogja a termékkulcsot, azt is megadod neki (ez csak az első telepítésnél fog kelleni).

Ha Linux alatt töltöd le a lemezképet, akkor nem pendrive-os kiírószoftverrel töltödik le erről az oldalról, csak az .iso lemezkép egymagában, itt egy lépéssel több dolgod van, a letöltés végeztével egy FAT32-re formázott pendrive-ra kimásolod alóla a lemezképben lévő fájlokat, ha UEFI-s gépről van szó. Nem rakétatudomány.

Magánemberként teljesen felesleges dobozos 40 ezer forintos Win10 Home-ot, meg 80 ezer forintos Win10 Prof-ot venni. Persze megérné pedig. A Microsoftnak. Tuti üzlet egy új hardver áráért eladni egy bughalmot, ami tele van reklámmal, kéretlen alkalmazással, telemetriával, stb..

Nyilván van azért árnyoldala ennek a 4 ezer forintos Win10-nek, pl. OEM, amin egyszer beaktiválod, már csak azon használhatod, meg a MS bármikor letilthatja a jövőben ezt a kulcsot, de így sem nagy kockázat, ha évenként veszel egy ilyet, akkor is olcsóbbra kijössz, mint ha a MS-tól vettél volna drágán. De a gyakorlat azt mutatja, hogy évekig használhatók ezek az olcsón vett termékkulcsok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

COURT: [H]ave you experienced that knowledgeable people, realizing this, actually do detach the label and then use it on a new device, a refurbished device or something else?

McGLOIN: Yes, Your Honor, that happens all the time.

COURT: When that happens, what occurs? In other words, assuming they have the reinstallation feature or reinstallation disc, does that just mean the software gets installed and up and running?

McGLOIN: It will work and perform to the end customer as a genuine authorized copy, yes, sir.

COURT: Does Microsoft recognize that as a pirating of its product? 

McGLOIN: Yes, the licensing is for the device. 

COURT: For the machine?

McGLOIN: Correct.

Innen van: https://blogs.microsoft.com/uploads/prod/sites/5/2018/04/FINAL-FILED-BR…

Ne menjünk bele megint ebbe a butaságba. Több okból se:
- az idézett ügyben azért ítélték el a vádlottat, mert ms telepítőlemezeket "árult". Nem kulcsokat. Csak az ms weblapjáról vagy a gyártóktól egyébként is elérhető iso-kból gyártott a gyárira hajazó kinézetű, tartalmilag velük egyező helyreállító lemezeket. 28 ezer felújított, licenszel rendelkező géphez mellékelte őket, hogy legyen velük telepítő média. Nem voltak feltörve, a gépen lévő licensz és kulcs kell hozzájuk.
Ezért 47 év börtönt ls 8.3 millió kártérítést követelt az ms. Végül egy évet kapott érte. https://www.youtube.com/watch?v=Uv_zBYlZJR8
Bár szabadon letölthető az iso, de nem szabad sokszorosítani, mert a copyright az ms-é. Gyakorlatilag a joggal visszaélve megbüntették, amiért segített a legális licenszeket újra használni és nem vettek újat helyettük. Ms az a cég, amelyik az ottani jog szerint is legális, géppel együtt továbbadott licenszhez is refurbished pótlicenszet árul, mondván úgy a jó, fizesd ki még egyszer.

- az amerikában volt. Európában precedens értékű jogi eljárások során kimondták, hogy nem érvényes a licensz azon része, ami a használt licensz megkötéseire vonatkozik (eladhatóság, leválaszthatóság). 

Szerkesztve: 2019. 11. 20., sze – 23:28

Ezt nem az emag árulja, csak rajtuk keresztül árulják.

Ennyiért ez Visual Studio Subscription kulcs lesz, nyilván a Subscription idejére szól és nem adhatná el, (valamint produktív környezetben sem használható, de ez itt már mindegy). 

Ők az eladók, nyilván a 10 dolláros Office 2019 sem a jogtisztaság tőrölmetszett példánya lesz:

https://software-codes.com/collections/office/products/microsoft-office…

Az a gáz ezzel, hogy az MS le fogja szabályozni a Subscription programot, ha ezt sokan űzik. 

Én is vettem ilyet, de nekem nem sikerült az aktiválás (0x803fa067 számú hibát kaptam)
Lehetséges, hogy egy olyan gépre amihez nem tartozik már eleve egy digitális Windows Home licence, arra engedné.

Az hogy mennyire legális jó kérdés, de bizonyos mértékig szerintem az MS elnézi és el fogja nézni ezeket.
Bár egy kicsit bosszantó, hogy nekem mint fejlesztőnek csak a Hyper-V miatt kellene most fizetnem kb. 40ezer Ft-ot a Professional-ért.
Ubuntura váltás is erősen foglalkoztat, de sajnos még mindig vannak olyan programok amiket nem tudok ott elérni.

Tippre az automata is beaktiválja (mármint nem a magyar , hanem mondjuk az amcsi). 

Eddig kétszer kellett, egy alkalommal a kolléganő vett használt laptopot MSDM kulcs a biosban matrica a laptopon , aktiválni azt nem aktivál.

A másik hívnak , hogy be kellene állítani egy új gépet, az új gép öt percenként csontrafagy, mondtam küldjék vissza a boltba, egy hét múlva telefon, hogy kész van mindent cseréltek benne. Megyek bekapcsolom a Windowst nem lehet aktiválni mert már aktiválták...Persze mert tényleg mindent cseréltek az egy napos gépben , csak a 45k-s original Windows 10 Pro licenszet nem. (mondjuk nem tudom, hogy ilyenkor az OEM-nek nincs is lehetősége becserélni vagy csak lusta volt)

Mindkettő elvérzett a magyar aktiválóvonalon, az amcsin meg (igaz véletlen se szabad azt választani , hogy Win 10-et szeretnék aktiválni) jött a hány gépre van telepítve kérdés a végén egy és már köpte is vissza a confirmation ID-t. 

Szerkesztve: 2019. 11. 22., p – 13:11

En vettem egyet, jo lesz alapon:

Edition Type:  Professional
Description:   Win 10 RTM Professional Volume:MAK
Edition ID:   [TH]X19-98804
License Type:  Volume:MAK
License Channel: Volume
Crypto ID:    3312
Benchmark:    0,5 seconds

MAK: Multiple Activation Key

Jol! Es el ne fogyjon a MAK mig megcsinalod.... Gondolom a kollega igy jart :/

De atlagember vesz majd meg1-et ha ujra kell... Ennyi penzert a szar is jo. :D

Szoval azt gondolom erzi mindenki, hogy ez nem egy "egesz" termek, ahogy reklamozzak...

Szerkesztve: 2019. 11. 30., szo – 11:47

.