[Megoldva] Keyfreeze alternatívát keresek

Fórumok

Windows rendszeren hasznos kis program a keyfreeze (https://keyfreeze.com/).

Kérdésem egyszerű: van linuxos alternatívája?

Aki nem ismerné: adott billentyű kombinációra kikapcsolja a billentyűzetleütéseket illetve az egérkattintást is. Kisgyerek és macska mellett igen hasznos. Tehát pl a videó megy de nem lehet semmit csinálni a géppel lezárt állapotban, míg fel nem oldom.

Hozzászólások

Találtam egy scriptet, nem próbáltam ki, de nézve a man page-et, működhet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem lezárt billentyűzetet billentyűzetről feloldani logikai hiba. Olyan vagy nem létezik, vagy mégsem volt az zárolva. Gondolom, marad valami más, például ssh-n belép az ember, s lefuttat valami sárkány ellen sárkányfű scriptet. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nincs specifikálva a feladat. Egy lehetőséget írtam: ssh egy másik gépről, s hálózatról engedélyezni a billentyűzetet. Az kritérium, hogy ugyanarról a lokális gépről legyen feloldva?

A másik kérdés: biztos, hogy kell efféle billentyűzár? Az xscreensaver nem jó? Ott is lehet zárolni, feloldás a felhasználó jelszavával lehetséges. Az nem az egész billentyűzetet zárolja, hanem az adott felhasználói session-t.

Aztán gondolom, megoldható ez valami egészen alternatív módon. Például bedug az ember egy pendrive-ot, udev rule-ba írsz valami szabályt, lekérdez egy filerendszer uuid-et, s ha az, amit vár, tehát a konkrét pendrive-ot dugták be, feloldja a billentyűzetet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ugye a szituacio az hogy a macsak vegigmegy a billentyuzeten vagy gyerkoc csapkodja azt, akkor nem tortenjen semmi. nem pedig egy haxxortol akarjuk megvedeni a gepet. tehat felodashoz eleg egy olyan bill kombinacio (ctrl+alt+shift+p), esetleg egymas utani karakterek (pl: apyl), aminek kicsi az eselye hogy a macsek/gyerek osszehozza.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Van ez a Shakespeare művét véletlen legépelő csimpánz filozófia, ehm, mi is ez, gyakorlat, gondolatkisérlet, szóval arra a végtelen idő a megoldás. Viszont arra a kérdésre, hogy eltalálja-e holnap Isten szekerének bal kereke a Földet, hát az is egy válasz, hogy vagy igen vagy nem, tehát 50-50%. Az igazi kérdés az, hogy miért bíznánk esélyekben, amikor van totál biztos megoldás?

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Amit említettem, hogy billentyűkombinációval zárolni, pendrive-val feloldani?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem túl életszerű (pendrive kiránt, letörik, stb) és elegáns megoldás. És elég sok munkával járna a megírása is.

Igazából itt van a jó megoldás az xtrlock képében (itt egy leírás és usecase róla: https://www.ostechnix.com/lock-keyboard-mouse-not-screen-linux/ ) csak sajnos sehogyan sem sikerül életre lehelnem. Konkrétan telepítés után el sem indul. Azt hiszem jogosultság problémái lehetnek...

Ebben tudna valaki segíteni? Hogyan induljak el?

Nekem ez Fedorán működik, benne van a repóban. Viszont fogalmam sincs, hogy paraméterezhető-e, majdnem kizártam magam. Konzolra tudtam váltani, ott beléptem, majd SIGTERM-mel kilőttem a process-t. Egyetlen példányban fut, működik, de a feloldására itt sem nagyon tudok megoldást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyrészt RTFM a részemről. Elsőre ment, de szerintem bugos az implementáció. Ha sterilen beírtam a jelszavam, az működött. Viszont, ha előtte random a billentyűzetre csaptam, utána enter-t követően sem ette meg a jelszót. Ez így nem jó, mert a billentyűzárnak az az értelme, hogy lehet nyomkodni a billentyűzetet következmények nélkül. Nem arról van szó, hogy véletlenül bekapcsoltam volna a caps lock-ot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Örülök neki. :) Akkor is működik a jelszóval történő feloldás, ha előtte nyomkodtad össze-vissza a billentyűzetet? Legrosszabb esetben konzolra kell váltani, ott belépni, kinyírni a process-t, majd visszaváltani X-re.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE