[Megoldva] Notebook költözés, hogyan?

Régi kis netbook-om (eee 1001PX) már megérett a cserére. Sikerült használtan egy jó állapotú Dell Latitude 13' kis jószágot vennem.
Szeretném minél fájdalommentesebben letudni a költözést. Ha lehet akár újratelepítés nélkül, ha nem akkor a konfigfájljaim, illetve a beállítások legteljesebb átvitelével.
A jelenlegi oprendszer LinuxMint Xfce 19.01 x64, a merevlemez lvm2 logikai kötetkezelővel particionálva. A forrás és a cél lemez mérete nem egyezik.
Amim van:
- 2 netbook
- külső winchester sok hellyel
- sata-usb átalakító, ha kell ki tudom venni bármelyik merevlemezt és usb meghajtóként csatolni.
Ti hogyan csinálnátok?

Hozzászólások

Külsö diskre átmásolnám az egészet mondjuk a macrium reflect free-vel, aztán utána arról a Dell-re vissza.

--
robyboy

Én úgy szoktam, hogy az új eszközre telepítek új oprendszert, megnézem, hogy milyen csomagok voltak pluszban feltelepítve a régire, azokból melyiket használom valóban, azokat feltelepítem az új eszközre is, ugyanígy teszek a rendszerszintű beállításokkal, de ezekből nincs túl sok.

Létrehozok azonos nevű felhasználót és

a, átmásolom a teljes home-ot, ha nincs sok időm.
b, üres home mappával indulok, a régi teljes home ott van egy másik mappában, ami felmerül, hogy szükséges, azt átmozgatom, ami biztos nem kell, azt törlöm. Egy idő után vagy elfogy a régi home tartalma.

--
https://iotguru.cloud

A home mappa külön partícióra költöztetése nagyon nagy segítség minden költöztetésnél.
Én még arra figyelnék, hogy az /etc tartalma, vagy programspecifikusan: /opt, /usr/local* átnézésre kerüljön.
@_Franko_, milyen eszközzel listáztatod ki a telepített csomagokat úgy, hogy utána pl. parancssorba másolva könnyedén újratelepíthető legyen? Szkript is érdekel.

"A home mappa külön partícióra költöztetése nagyon nagy segítség minden költöztetésnél."

Nem nehezebb átmásolni két futó rendszer között rsync-el, mindegy, hogy külön partíció vagy sem.

"Én még arra figyelnék, hogy az /etc tartalma, vagy programspecifikusan: /opt, /usr/local* átnézésre kerüljön."

Érdemes felírni, hogy ha _bármit_ módosítasz. :)

"Milyen eszközzel listáztatod ki a telepített csomagokat úgy, hogy utána pl. parancssorba másolva könnyedén újratelepíthető legyen? Szkript is érdekel."

Összemásolom a két rendszeren futtatott `rpm -qa` parancsok eredményét, majd `sort | uniq -c | grep "^1 "` és ezzel megkapom azokat, amiből csak egy van, ez általában nincs fenn az új telepítésen (feltételezve, hogy azonos rendszer és éppen frissítve van mind a kettő).

--
https://iotguru.cloud

Clonezilla, régi gépről image külső lemezre, utána külső lemezről image vissza az új gépre. Kalap, indulnia kellene.

+1

Ha lvm az illető partíció, akkor pláne nem lehet gond a növeléssel. De ha nincs kedved parancssorhoz, akkor ott a gparted, bootolható pendriveról, és grafikusan tudod egérrel húzkodni a partíció méreteket. :)

Clonezilla ugyanazon méreten hozza létre az új lemezen a partíciókat, mint a régin volt.

Ez a legszimpatikusabb eddig. :)
De azt írja az oldaluk, hogy: "Limitations:
The destination partition must be equal or larger than the source one."
Az LVM snapshotról mi a véleményetek? Csinált már valaki költözéshez ilyet? Egyszerűen csinálok egy pillanatképet külső helyre és ezt visszamásolom?

Én úgy szoktam, hogy pendrive-ról boot-olok egy live Linuxot, jellemzően Fedora telepítőt valamiféle repair módban. A lényeg, hogy nem kell GUI, elég root jog és egy konzol.

Utána csinálok a /mnt alá néhány könyvtárat, ide felcsatolom a forrás HDD filerendszereit. Teszem azt, a root-fs-t, /home-ot, /var-t, ha külön van. Csatlakoztatom az átmeneti tároló cél eszközt is. Utána az

rsync -avxHASX forrás cél

módon másolom a filerendszerek tartalmát. Az új gépen kialakítom a layout-ot, azaz a megfelelő méretűre partícionálok, formázok, majd ugyanezen paraméterezésű rsync-kel mindent a helyére másolok.

Ezt követően lsblk -f paranccsal megnézem az UUID-eket, s az fstab-ban, valamint a boot-olással összefüggésben lévő fileokban - például kernel paraméterek között mi a rootfs uuid-je, mi a swap-é, a resume használja a swap-et - javítom ezeket. Ezt követően létrehozok a root-fs-en egy .autorelabel nevű nulla hosszúságú file-t, mert a SELinux autorelabeling-re egészen biztosan szükség lesz. Mondok neki sync-et, lecsatolom a filerendszereket, leállítom a gépet. Eltávolítom a külső tárakat, s boot-olok. Relabel után újraindul, működik.

Annyi van még, hogy ha EFI-s a gép, akkor az efibootmgr paranccsal kell varázsolni, hogy boot-olható legyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem bízom a GUI varázslatokban. Egyrészt ő nem tudja, én mit akarok. Azt csak én tudom. Másrészt az fstab-ot, boot-ot mindenképp javítani kell, vagy az is megoldás, hogy az új filerendszereknek megadjuk a régiek uuid-jeit. Ez viszont ellenkezik a világképemmel. Azért uuid, mert egyedi, akkor meg nem lehet két azonos. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ha lvm es nagyobb a cel lemez, akkor pvmove.

Ma délután sikeresen lezajlott a művelet, a clonezilla diskclone eszközével csináltam, ez ha jól nézem egy interaktív GUI-s dd.
Mindenesetre a gép bootol, a fájlok a helyükön, lxd konténerek indulnak és működnek. Az egyetlen, ami nem volt jó, hogy a wifire nem csatlakozik, mert elfelejtette a jelszavakat. Szerintem nem felejtette el, csak valami jogosultsága nincs a network managernek, de ezt majd helyrehozom. Ez a legkevesebb.
Tudom nagyon láma kérdés, de hogyan lehetséges, hogy egy tökéletesen más hw környezetben települt rendszer klónozás után egy új hw-n hibátlanul fut? Funkcióbillentyűk, más gombok, más márka és mégis működik. Ez hogy van? Induláskor detektálja a hw környezetet és betölti a modulokat a kernelből a rendszer? Valaki magyarázza el kérem!

Lényegében leírtad a választ. Minden induláskor a kernel lekérdez infókat a géptől, és a megfelelő drivereket tölti be, ha telepítve lettek korábban, illetve, ha a kernel része a driver, akkor betölti.
Én nem lemez szinten szoktam a rendszeremet átvinni egy másik gépre, hanem fájlszintű másolatból (tar.gz), kb minden megy azonnal, csak egy két parancs kell, hogy a rendszer tudjon indulni.