Kiadó lakás keresés LVL 999.

Sziasztok!

Néha-néha fellépek ilyen facebook-os kiadó lakások/szobák csoportokba és nezelődök, hogy mennyibe kerülnek a szobák/lakások. Természetesen az árak haladnak szépen felfelé... De nem is ez a lényeg.
Hanem az, hogy látok olyan posztokat, ahol kirakja az adott felhasználó, hogy keres albérletet ennyiért/x,y kerületben/adott feltételekkel. Nem értem. Ezek az emberek komolyan azt hiszik, hogy a lakástulajdonosok majd szépen felveszik a kapcsolatot velük, vagy mi? Most komolyan a farok csóválja a kutyát? :D

Szerintetek ezek az emberek mit gondolhatnak, amikor eme "költeményüket" írásba foglalva megalkotják a posztjukat?

Hozzászólások

Ez bennem is sokat felmerült, mert mindig vannak ilyen hirdetések, úgy, hogy legutóbb amikor kerestem lakást, akkor kb. napi forgásban voltak az ingatlanok, a 3-4 napos hirdetések között rengeteg elment már (lehet csak az én paramétereimben, butorozatlan, 1-2 szobás, ...). Szerintem a legtöbb hirdető nem szorul rá, hogy ő keressen lakót, ha igen, akkor vagy orbitálisan rossz a hirdetése, vagy a orbitálisan rossz a lakása.

Ingatlanos ügynök lesz a megfejtés. Ő hozza össze a kétoldali igényeket. Ha kap egy pontos leírást, hogy mit keres a user, akkor sokkal gyorsabban, sokkal jobb találatot tud adni, mintha az illető magának kezdené el nézegetni.

Egy havi bérleti díj szokott a tiszteletdíjuk lenni, annyiért már megéri nézegetni.

Nekem kifejezetten rossz tapasztalatom van az ingatlanosokkal albérlet ügyileg. Egyrészt inkább a bérbeadókhoz dörgölőznek, mert az "biztos" bevételt jelent, magyarul ha nehezebb nehed lakást találnia, inkább lepattint. Vagy hazudnak mint a vízfolyás.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ingatlanosnak (akár albérlet akár adásvétel) kb annyi hozzáadott értéke van, hogy összehozza a 2 embert, és lenyúlja a maga szép kis lóvéját érte. Mind kapkod, mind simlis tróger, hazudoznak szemrebbenés nélkül össze-vissza csak hogy a lóvédat kiimádkozzák. Tudni szart se tudnak az adott ingatlanról, mert futtatnak még 10-20 másikat is egyidőben, voltak mindegyikben 1-2x talán, és azokból is csak a lóvéjukat akarják látni minél hamarabb. Az ismerettségi hálóján kívül semmi értékteremtése nincs ennek a "szakmának".
--

Én találtam bérlőt ingatlanossal. A hozzáadott értéke:

* Értékbecslés, hogy mit ér az ingatlanod most a piacon. Tippek, hogy hogyan lehet növelni az értékét
* Nem kell ezer lehetséges bérlővel beszélned, az ingatlanos kiválogatja neked azokat, akik tényleg szóbajöhetnek
* Ha valakit le kell pattintani udvariasan, akkor azt megteszi helyetted :-)

Emellett kiadó oldalon úgy szerződsz, hogy csak akkor kap sápot, ha ő talál neked bérlőt (többel is beszéltem, ez az ipari standard). Tehát magad is kereshetsz mellette és ha találsz, akkor nem kap egy fityinget sem.

Valóban szemtelenül jól fizető szakmának tűnik, de nem mondanám, hogy nincs értékteremtése. Pláne ha valakinek több ilyen bérbeadó ingatlana is van, de mondjuk ideje meg nincsen rá elég. Az tény, hogy ha valakinek van rá ideje és energiája, akkor meg tud lenni ingatlanos nélkül is.

Biztos van 1-2 jó is, de nekem csak rossz tapasztalat volt (bérlőként kerestem lakást). Az egyik egy iroda volt, bementem, ilyen-ilyen lakás ennyiért, hát az nincs. Jófogásról találtam egyet és nem sokkal később be is költöztem. Volt.
A másikat meg az eladó futtatta, vele lent találkoztunk, beszéltünk 3 szót, majd felmentünk a lakásra, és szemrebbenés nélkül tolta rólunk a rizsát, mintha ismerne. Volt amiben éppen ellekzetőjét állította a valóságnak. Egyéb okból, végül ki sem adta a lakást a tulaj.
Szóval szerintem sok a csirkefogó arrafelé.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

az 'eladó/kiadó lakást keresek a környéken' tipikusan ingatlanügynökök által postaládákba dobált hirdetés.

Rosszul gondolod!

Húsz éven át volt kiadó ingatlanom. Simán átfutottam az albérletet keresők hirdetéseit mielőtt meghirdettem publicba, mert utána már olyan hikomat emberekkel kellett bajlódnom, akik nem tudom melyik lyukból bújtak elő...

A kisállatosnak meg kellett magyaráznom hogy én miért nem szeretnék a lakásomban kisállatot látni,

A háromgyerekes + nagymamás családnak nekem kellett elmagyarázni hogy miért nem alkalmas az ingatlanom az ő fogadásukra...

A hosszú távra megjelöléssel kiadó lakásomat miért nem akarom odaadni félévre...

Stb,stb

Ha most látnék egy olyan ingatlankereső hirdetést amiben a kritériumok nagyjából egyeznek az én elképzeléseimmel, akkor dobnék egy üzit és hátha...

Ugyanakkor ismerősi körben szintén van egy pár kiadó ingatlan, különböző feltételekkel különböző szinten, különböző méretben. Ha éppen szembe jönne egy olyan ami nekem nem jó de a cimborának igen akkor a figyelmébe tudom ajánlani.

Szóval adott helyzetben lehet értelme? :)

"Dilbert-elv: a legkevésbé hatékony dolgozók végül szükségszerűen oda kerülnek, ahol a legkevesebb kárt okozhatják – a vezetésbe."

+1

Én ezt látom ezt munkával kapcsolatban is (nem szakképzett, hanem a "bármi jó" kategória)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Pont így. Megjelenik az ilyen-olyan hirdetés valami kétes fészbúk csoportban — amit rendre nem úri huncutságból pályáznak meg, hanem leginkább kényszerből — és alatta az "érdekel" hozzászólások rengetege. Plusz pontot ér, amikor az egyik delikvens a másik hozzászólása alá írja, hogy "engem is". Meg ha gondolkodnék, még sok érdekesség eszembejutna, de böőven elég volt annyi is belőle. :D

Ismerőseim 80+%-a le van tiltva facebook folyamból. De ha egy ilyen csoportban meglátnám, hogy ismerős* keres albérletet, nekem meg épp van kiadó lakás, akkor tuti lecsapnék rá, mint hogy valami random idegen vigye. Még árengedményt is adnék.

* nyilván akinek ismerem annyira a karakterét, hogy ne féljek attól, kihasználná az ismerettséget.