Fejlesztésre: macOS vs Linux?

Hali,

Laptop vásárláson töröm a fejem, és felmerült bennem egy macbook beszerzése is. A kérdésem a következő: mi a helyzet 2019-ben a macOS-en való fejlesztésnek? Nem kifejezetten munkás laptopnak szánom, hanem tanulás/hobbi/whatever számára lenne. Ahogy néztem, elég sok mindent vele használni (c++, java, .NET Core stb.), így optimálisan választásnak tűnik.

A másik oldalon pedig egy Thinkpad + Linux kombó áll (Debian/Ubuntu/Manjaro/whatev). Az Apple specifikus cuccokat leszámítva itt is megvan a spektrum, de sincs komolyabb tapasztalatom ezzel se.

Mindkettő használt termék lenne, hasonló árkategóriában, így az árat, mint szempontot mellőzzük.

Kinek mi a tapasztalata, javaslata?

Hozzászólások

Macbook Pro szerintem hardveres mindent visz. Az első laptop amire nem akarok kapásból egeret + külső monitort kötni, annyira fasza minden beépített cucc.

Amúgy megy rajta minden, ahogy írtad: c++, Java, .net. Egyedül natív C/C++ cuccoknál lesznek problémáid, amikor kijönnek az Apple-GNU közti kis nüansznyi különbségek. Ha ezt el akarod kerülni és biztosra menni, akkor maradj inkább linuxon.

Ja és ha nem vagy hajlandó átszokni a mac-es billentyűzet kiosztásra, akkor is inkább PC. Nincs rosszabb, mint amikor valaki a PC-s megszokott dolgait akarja Mac-en elővarázsolni. Akkora gányolás a vége, hogy öröm nézni. Átszoksz vagy inkább kerüld el. :)

Ezt a billentyűzet dolgot sokszor hallottam már sok embertől, de egzakt magyarázatot nem igazán sikerült még rá kapnom, azon kívül hogy "mert csak".

11 éve használok osx-et több gépen, anno már az első 1 órában azt mondtam, hogy oké, oké, tetszik a dolog, de ezt a billentyűzetkiosztást dugják fel maguknak, nem vagyok hajlandó megtanulni/használni, szóval rátettem egy PC-s keymap-et, azóta is ugyanez van minden gépemen. Ettől még minden úgy működik, ahogy rá van szitázva a billentyűzetre, ugyanis "véletlenül" pont azok nincsenek rajta, amik eltérnek a PC-stől (pl. alt+alfanumerikus billentyűkombók). Persze a "cmd" billentyűs dolgokat nem map-eltem át, tehát nem ctrl+c-vel copyzok, hanem a "gyári" cmd+c-vel.

Én ebben 1 percig sem éreztem/érzek semmi gányolást, inkább csak előnyt (semmit nem kellett pluszban megszokni vagy megtanulni ami a billentyűzettel kapcsolatos). Szóval mi az amitől gány lesz, vagy máshogy működik? (Már olyanokon kívül, hogy nem alt+nemtommivel írok #-ot, hanem alt+x-el, ami nem gányolás, vagy előny/hátrány, hanem ízlés/megszokás kérdése szvsz).

Az, hogy míg a sima Windowsos kiosztásnál igazából a magyar is teljesen jól használható programozásra, addig a gyári magyar Mac-es kiosztáson minden ilyen picit is speciálisabb jel teljesen máshol van és nem ritkán tényleg elég brainfuck helyen.

http://almalapmintblog.blogspot.com/2016/02/hol-vannak-ezek-karakterek…

Ez szerintem egyebkent teljesen megszokas kerdese. A magyar maces kiosztas a kezdetektol fogva ez, igy lehet olyan, hogy valakinek ez a normalis. En ugyan alapvetoen mindig angol kiosztast hasznalok, de a magyar maces is aktiv ha neha ekezetet kell beirni. Idegbajt kapok attol ha magyar windows ele kerulok es be kell utni egy kukacot vagy szogletes zarojelet (mert nem ott van ahol megszoktam, plussz macen tokmind1, hogy melyik ALT-ot nyomom a billentyuhoz, PC-n azt vettem eszre, hogy csak az egyik ALT jo erre). Egyebkent en hamarabb talalkoztam magyar maces kiosztssal, mint magyar windowsos kiosztassal, igy nekem a Windowsos furcsa. Az Apple sohasem feliratozta a speci karaktereket a billzeteire, igy azt, hogy mi hol van, meg kellett tanulni.

Szerintem is megszokás kérdése.

Bármit használ az ember, azt meg lehet szokni.

Pl. én angol kiosztáson tanultam, aztán USA kiosztást használtam sokáig. Számomra a magyar kosztás is feleslegesen bonyolult. Elhiszem, amit mondott saxus, hogy jól használható. (Bár az igazából szó alapján mintha ő is még győzködné saját magát). Én viszont úgy vagyok vele, hogy ha programoznék, akkor úgyse kellenek ékezetes betűk. Ha nem kellenek, akkor meg minek szopassam magam 1) azzal, hogy új kiosztást tanulok meg, 2) azzal, hogy ami amerikai kiosztáson 1 gombnyomás, az magyar kiosztáson mondjuk 2 vagy 3?

Számomra sokkal egyszerűbb váltani a kiosztások között, mindig olyan kiosztást használok, ami épp hatékony a feladathoz.

De azt is elfogadom, hogy valaki hozzászokott a Windows magyar kiosztásához, és mindenre egy kiosztást akar használni. Ez az ember szenvedni fog ugyanúgy egy magyar kiosztású Mac-en, mint egy USA kiosztású akármin.
De ettől nem lesz egyik se rosszabb, csak éppen hozzá kell szokni. Ha megszokta az ember, bizonyára ugyanolyan jól használható. (Kivéve az USA kiosztást, mert az jobb :-D )

Nem győzködöm magam, alapvetően a magyar kiosztást használom és leginkább Windowson. Az egy dolog, hogy programozáshoz mi kell, de elég sok egyéb szöveget is írok magyar nyelven, ahol már kellene az ékezet. (Mondjuk egyszer volt angol billentyűzetem, amin nem volt í, azóta az í/Í-t 90%-ban az altgr+j,i párossal írom, egyszerűen azt szoktam meg. Nem igazán lassít sokat, ugyanúgy egy mozdulat, innen kezdve érdektelen, hogy két billentyűt kell-e lefogni vagy sem.

Egyébként is kódolás közben több idő megy el gondolkodással, mint gépeléssel, szóval nem oszt-szoroz.

Lehet, hogy nekem könnyebb, de hozzá tudok szokni bármi billentyűzethez amit használok napi szinten. De csak azokhoz a gombokhoz, amit használok.

Pl. Az amerikai mellett használok magyar billentyűzetet rendszeresen, de ha épp olyan helyen tartózkodom, akkor a francia vagy a portugál billentyűzet se okoz gondot (OK, van, hogy francián néha mellé-melléütök).

Ha programoznék, a programozáshoz használt kombinációkat is megszoknám hamar.

De itt jön a másik megközelítés:
1)
Az embernek, aki hozzászokott valamihez (bármihez), nem kell azt néznie, hogy hová festették a jeleket a gyárban.
Teljesen mindegy, mi van egy billentyűzetre festve, mert beállíthatom az OS-ben, hogy milyen kiosztás szerint értelmezze. Lehet angol festésű billentyűzeten amerikai kiosztást használni, vagy francia festésűn magyar kiosztást. Ugyanígy az akármilyen festésű Mac billentyűzeten is lehetne az ember által megszokott magyar kiosztást használni.
1 bis) Ha már programozni akar az ember, akkor esetleg önszivatás helyett használhat USA kiosztást. Persze magyar festésű Mac billentyűzeten is lehetne nyugodtan amerikai kiosztást használni. Tök mindegy, hogy az apple-nél hová álmodták meg a szögletes zárójelet a saját magyar kiosztásukon, ugyanúgy a P mellett lesz, mint bárhol máshol.
2) Ha valaki nem vakon gépel, akkor meg teljesen mindegy, mi a kiosztás, úgyis megnézi, hogy hol is van a curly brace? Á itt. Beírja. Megy tovább.

Pont a speciális jelek nem igazán vannak felfestve a billentyűre, szóval ha akarod ha nem, nem segít/hátráltat. (Egyébként pont ez nehezíti a maces magyar kiosztás elsajátítását, hogy mindig meg kellett nézni a kiosztást, szemben egy PC-s billentyűzettel, ahol általában fel van festve, hogy mi van a shift és az alt+gr alatt. Meg ha van az FN alatt.

Pont az a baj, hogy a megszokás erős, ha már vakon gépelsz, és nem a jeleket figyeled el fogod rontani amikor oda-vissza kell különböző kiosztások közt váltani. Tudom, mert próbáltam. Tudom, mert sok ismerősöm aki magabiztos abban, hogy angol kiosztáson programozzon, magyarul kommunikáljon felejti el folyton az ékezeteket és cseréli fel a y-z-t.

Nem rontom el.

USA billentyűzet mellett magyar Qwerty-t használok általában (saját gépen). Ékezetek a magyaron mennek, speciális jelek és ha sok számot kell írni, az amerikain. Tudok magyar qwertz billentyűzeten is írni, kell 1-2 nap, amíg átállok qwery-ről qwertz-re vagy vissza. Közben persze az amerikai az folyamatosan qwerty, az nem zavar bele.

Minden megszokható. Én aktívan használok - értsd. napi rendszerességgel - macOS-t, Windowst és Linuxot, ebből az első kettőt magyar és angol kiosztással egyaránt. Az esetek többségében mindegyiket "vakon" használom, egy-két speciálisabb, ritkábban használt karakternél kell csak a billentyűzetre pillantanom. A nem jelzett karaktereknél macOS esetében könnyebb a dolgom, mivel ott van "Billentyűzet néző" alkalmazás, ami segít megtalálni a keresett karaktert.

Ave, Saabi.

Bármit használ az ember, azt meg lehet szokni.

Sőt! Mindenhez hozzá lehet nyomorodni. Is. Bocs.

Én viszont úgy vagyok vele, hogy ha programoznék, akkor úgyse kellenek ékezetes betűk. Ha nem kellenek, akkor meg minek szopassam magam

Mondjuk ha hazai pályára fejlesztesz, előbb-utóbb kell a programhoz némi hibaüzenet, amit csak be kell írni valahogy, valahová, de amerre én programokat írtam, arrafelé mindenhol megkövetelték a doksik bizonyos halmazát. Magyarul.

Nem azt mondom, hogy nem írok magyarul, magyar kiosztással. Hanem azt, hogy nem egyszerre írok ékezetes betűket és szögletes zárójelet.

Windows alatt alt+shift, linux alatt control-meta-k, és máris a másik kiosztás él.

Pl. itt, a hupon, most magyar kiosztással írok, de ha HTML-t kellene írnom vagy bbcode-ot pl. az idézéshez, átváltok amerikaira, aztán amikor kész, vissza. És ez a legextrémebb, mert itt időnként szoktam idézni.
Ha programot és annak a magyar dokumentációját írnám, simán órákon át nem kellene váltanom amerikairól.

Tőlem talán 1995-ben kértek utoljára magyarul doksikat. Utána mindenhol minden doksi angolul készült (pedig magyar cégben fejlesztettem magyar cég számára programot Magyarországon).

Tekintve, hogy a {}-ekhez az angol kiosztáson is kell egy SHIFT, olyan sokat nem oszt-szoroz, hogy altgr-t nyomsz, vagy shiftet. []-eket, meg lényegesen kevesebbet írsz, mint {}-t. Pontosvesszőre még azt mondanám, hogy hagyján - bár szerencsére kezdenek egyre inkább kiveszni a nyelvekből a felesleges sorvégi pontosvesszőzés. Sima zárójelhez meg szintén váltóbillentyű kell.

De igazából annyira egy mozdulat nekem mind, hogy szerintem túlértékelt a rinya mennyisége.

Nem érted. Nem kell váltani megszokások között.

Ha ő betűt akarok írni, akkor lenyomom a P-től jobbra lévő gombot. Ha [ jelet akarok írni, akkor lenyomom a P-től jobbra lévő gombot. Ha az egyiket akarom, de a gombot lenyomva a másik jön, akkor backspace, ctrl-meta-k, és megy tovább a gépelés, most már a jó kiosztással.

Ezért zavar pl. a 0 meg a zárójelek, mert ezek a jelek magyar billentyűzeten máshol vannak, mint amerikain, de magyar szövegben is előfordul, hogy használnom kell számokat és zárójelet. Ezekre oda kell figyelni, hogy most éppen melyiken van. De ez is olyan, hogy ha pl. matekozni kell, akkor amerikaira állítom és a jó helyen vannak a dolgok. Ha magyarul írok, akkor észreveszem, hogy ö lett, és tudom, hogy akkor backspace és az 1-től balra lesz a 0 most egy darabig. Onnantól komolyabb odafigyelés nélkül megy a 0.
Ugyanígy a (). Néha )Ö lesz, akkor kapcsolok, hogy ja, nem. És onnantól megint nem kell rá figyelni.

Azok, akiknek nehéz váltani a két megszokás között, a 0() területtel lehetnek gondban (ahogy én is, csak ők komolyabb gondban). De nekik is simán mehet az, hogy amikor számokat és zárójeleket akar, akkor mindig kizárólag az egyik kiosztást használja (hogy magyart vagy amerikait, az leginkább attól függhet, hogy 1) mi az, ami már most is megy, 2) melyik az, amit gyakrabban használ)

Már hogyne kellene. Értem, hogy amit leírtál, ahogy te működsz, az neked jó, nekem nem volna. Engem eleve frusztrál, ha hibázok. Megakaszt, kiesek a gondolatmenetemből. Ráadásul vakon, tíz ujjal gépelek, nagyon nincs időm végiggondolni hogy hol az a billentyűzet, vagy hogy épp most ezen a kiosztáson vagyok, máshova kéne nyúlni, mert addigra lenyomom a rossz gombot.

Na de pont ezt mondom: nem kell gondolkodni és máshová nyúlni. 10 ujjal gépelek, vakon.

Megszoktam, hogy az ő itt van. Odanyúlok, lenyomom, jön az ő. Megszoktam, hogy a [ itt van. Lenyomom, itt a [. Semmi gondolkodás meg semmi olyan nincs, hogy máshová kéne nyúlni.

Ja, és persze ugyanazt a gombot nyomtam le mindkét esetben.

Annyi a különbség, hogy ha nekilátok magyarul írni egy kommentet vagy egy levelet, vagy doksit, akkor ránézek, hogy tuti magyar kiosztáson van-e a billentyűzet.

Ha meg angolul írok, vagy programozok, vagy könyvelek, vagy shell-be írok parancsokat, vagy bármit, amihez nem kellenek magyar ékezetes betűk, akkor előtte ellenőrzöm, hogy amerikaira van-e állítva a kiosztás. Nagyon ritka az, (gyakorlatilag csak hup-os posztok), ahol menet közben néha billentyűzetkiosztást kell állítani.

És az is jó, hogy a KDE-ben beállítottam, hogy nem globális a kiosztás, hanem ablakszintű (vagy alkalmazás, nem emlékszem, mire állítottam).
Így simán mehet az, hogy a konsole-ban megy az amerikai kiosztás, a gnucash-ben megy az amerikai kiosztás, az IDE-ben megy az amerikai kiosztás, és a felhasználói_útmutató.odt fájlt mutató libreoffice ablakban meg magyar a kiosztás. Bárhová klikkelek, csak írok, mindenféle kiosztás változtatás vagy gondolkodás nélkül.

Nem értem mit akarsz bizonyítani. Leírtam már az elején is, hogy amit te írsz az tök jó, csak nem mindenkinek tud úgy ráállni az agya. Ez van, ami neked megy másoknak nem feltétlenül, ezért az, hogy kiosztások közt lapozgat az ember egy hülye workaround, és mire is?

Arról beszéltünk ugye, hogy a magyar mac és pc kiosztás tök más. Miért az?

Úgy látom, még mindig nem érted. Vagy csak nem tudod leírni jól, amit mondasz.

Nem kell agyalni a billentyűk helyén, mert a billentyű, amit akarsz, az mindig ugyanott van.

Most agyalsz azon, hogy hol van az ő? Ha nem, akkor ugyanúgy nem kell agyalni akkor sem, amikor az én laptopomon írsz. Az ő ugyanott lesz.

Ha most is agyalsz azon, hogy hol is az ő betű, akkor az én laptopomon is ugyanannyit fogsz agyalni. Se többet, se kevesebbet. Mert a betű ugyanott van.

Nem az a kerdes, hogy hol van az o" vagy hol nincs. Hanem az, hogy ha valtogatni kell, abban benne van a hibazas lehetosege. Abban is ha ablakonkent elter a kiosztas, meg abban is ha globalis kiosztas van. Minel tobbszor kell valtani egy nap annal tobbszor fordulhat elo, hogy elkezdesz gepelni, es nem azt irod, amit szeretnel. Figyelj most jon a lenyeg: _ez megakaszt abban, amit csinalok_ es vissza kell menni, kitorolni, amit addig irtam, atvaltani a masik kiosztasra, es szepen ujra begepelni (gyorsabban irom be ujra mint, hogy kijavitom nagy atlagban). Lattam embereket igy dolgozni, olyat is lattam mar, aki azt mondta, hogy ot nem zokkenti ki, de vegul mindig elofordult az eset. Az is vilagos, hogy neked van egy fixaciod, hogy mindig megnezed milyen kiosztason vagy. Biztos tok jo neked, de nagyon szomoru lennek, ha ilyen berogzottsegem lenne, es nem eleg, hogy context switch-el az agyam, amikor taszkot valtok, de meg raadasul duplan valtson mire neki tudok kezden ia masik folyamatnak, na azt mar nem. Inkabb marad az ekezet nelkuli gepeles angol kiosztassal. Az benne a jo, hogy flowban vagyok, extra effort nelkul csinalom amit kell amelyik ablakban kell.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Ezt igy kijelenteni elegge binaris. En aktivan fejlesztek, Java, Go, Bash, Javascript, Ansible, Dockerfile, Helm fajlokat. Elegge sokat matatok szervereken, ahol stock Vim van oszt csa. Es barmennyire is hihetetlen, de nincs mindegyikhez olyan csillivilli kodkiegeszites, mint a Javahoz. Harom dolog lassit a fejlesztesben vagy zokkent ki a belole: amikor ...
- kiosztast kene valtani, de elfelejtem, es vissza kell torolgetni
- nem lehetek benne biztos, hogy adott karakter mit ut le, es ezert fel kell neznem a billentyuzetrol
- rohadt mac-es kiosztasban agyalni kell, hogy az adott karaktert epp melyik harom modosito lenyomasaval kell elohozni (nem allitom at, mert nem varhatom el a kollegaimtol, hogy ok is atallitsak)

A megoldas pedig: standard angol kiosztas es billentyuzet, minden az aminek latszik es semmi sincs customizalva.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Ó, jó, hogy emlékeztetsz. Mikor vettem egy MacMinit még úgy 10 éve, akkor kerestem is hozzá egy "javított" magyar kiosztást. MBP-n meg szerintem inkább használtam az angol kiosztást, max váltottam magyarra, ha hosszabb magyar szöveget kellett írni, esetleg a repülő ékezetes beíró módot, ha csak 1-2-t.

Az első laptop amire nem akarok kapásból egeret + külső monitort kötni, annyira fasza minden beépített cucc.

Engem, amikor az asszony Macbook Proját használom, a billentyűzet zavar baromira.

Bizonyára van valami billentyűzetkombináció, amivel sor elejére, végére lehet menni, meg kurzortól jobbra álló karaktert törölni, (mint pl. ^a, ^e, ^d), de az asszony nem tud ilyenről, engem meg amikor már befejeztem amit akartam, nem érdekel annyira, hogy utánanézzek. Aztán legközelebb szídom magam, amiért nem néztem meg. (Persze utánanézés nem elég, emlékezni is kellene rá, aztán a cut, copy, paste kombinációkat is mindig az asszonytól kérdezem).

A tapilapja is fos, de ahhoz már hozzászoktam. Mondjuk a külső apple egér, aminek tapilap a háta, az jó.

Tuti? Mert próbáltam és nem ment.

Függhet alkalmazástól?

szerk:
teszteltem.
Word for Mac: ^a mindent kijelöl, ^e nem csinál semmit, ^d töröl jobbra.
Chrome és Notes: ^a bekezdés elejére megy, ^e bekezdés végére megy, ^d töröl jobbra.

Ugyan home és end továbbra sincs, de a ^d működni látszik. Köszi!

Írtam: amikor épp használom, zavar, hogy nem tudom, de amikor nem, akkor nem érdekel annyira, hogy utánanézzek.

Emellett hiába néznék utána (vagy hiába írtad le most), nagy eséllyel amikor legközelebb Mac elé ülök és kéne, nem fogok rá emlékezni. Akkor vésődne csak be, ha hetekig Mac-et használnék és rendszeresen használnám ezeket.

Szerintem egyik iránnyal sem lősz nagyon mellé.

A kérdés az, hogy mennyire vágysz egy Mac-re. Ha nagyon, akkor vedd azt.
Ha meg a linux szimpatikus, mondjuk tilingwm, console appok, akkor meg a Thinkpad, mondjuk Manajro-val.

Ha meg teljesen mindegy, akkor nyomkodd meg mind a kettőt és vedd a szimpatikusabbat. (Mondjuk macbook-ra is tudsz linux tenni, ha megunod az osx-et).

Azert vannak kulonbsegek. Pl ha macos-en meg kell szokni, hogy be kell dobni par dodot a fejlesztonek, ha valami ertelmes cuccot akarsz ra, mert az open source dolgok, foleg amik multi platformosak nem igazan tokeletesek. macan ~mindenbol a "for mac" mukodik, azok pedig penzbe kerulnek.

Linuxon meg azt kell megszokni, hogy mindent ossze kell reszelni. fel evvel ezelott mit szivtam pl a google naptar integralasaval, hogy notificationben jelenjen meg, es normalisan szinkronban is legyen (nem, a gnome calendar nem csinlaj rendesen a dolgat). Vegul egy Orage calendar lett, es cronjobbol ment a syncron.

A macbookon linux meg ... nem megy pl a thunderbolt hotswap, minden monitor radugasnal/lehuzasnal lehetett ujrainditani a gepet. De pl az audioval is volt gondd pl a BT headsettemmel ha akartam a mikrofont hasznalni minden egyes alkalommal be kellett menni a settingsbe es atallitani, hogy a gyengebb minosegen tomoritsen, aztan zenehallgatashoz meg vissza. Csak, igy hirtelen ketto az szivasok kozul.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

"Linuxon meg azt kell megszokni, hogy mindent ossze kell reszelni."

Azért ez ma már nem feltétlenül igaz. Lehetnek problémák, igen, de alapjában véve ha a hardver támogatással nincs gond, egy gyári Gnome telepítés is teljesen tökéletes lehet. Nálam Ubuntu alatt semmi gond nem volt a Calendar szinkronizálásával, és a thunderbolt is tökéletesen viselkedik (Nem macen).

cli toolok tenyleg ott vannak, meg egy rakas igy/ugy/amugy integralodo guis app. De mondj pl egy jo guis file diffelot, vagy tilling window managert, vagy clipboard historyt, vagy egy jo Alfred alternativat. Esetleg egy jo zenelejatszot. Azonnal limitalva van a dolog, es mivel a nepszeru oss cuccok nem indulnak el, marad a nem nepszeru (altalaban vacak minosegu) cuccok, vagy lehet fizetni par dodot valami fancy dologert.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

"meg egy rakas igy/ugy/amugy integralodo guis app"

Mondjuk az a rakás így/úgy/amúgy integrálódó gui app linux alatt is így/úgy/amúgy integrálódik. Hacsak nem kifejezetten ahhoz a DE-hez csinálták amit használsz, ugyanúgy hiányozni fog az integráltság.

Vagyis... Mit értünk ez alatt? Mert...

> mondj pl egy jo guis file diffelot

Ehhez semmi ilyen nem kell. Tudjon megjeleníteni kettő vagy három oszlopot, színezze őket össze, messze nem érdekel mivel hogy integrál.

Nah pont errol beszelek. Ez egy olyan projekt, ami mar nincs is fejlesztve, es tcl/tk-val rajzol gondolom olyan gui-t, hogy rahanyok a billentyuzetre :) Ezt linuxon sem hasznalnam, ahol nem szokatlan, hogy programok kinezete, ukodese, filozofiaja meroben elter

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Egyszeruen mert szeretem ha egysegesen nez ki a desktopom, es nem minden alkalmazas kenye kedve szerint rajzolja a dolgokat. A tcl-tk meg 20 eve is rondanak szamitott. Mikor linuxot hasznaltam, akkor is beallitottam, hogy a gtk meg kde appok ugyanazt a kinezetet hasznaljak, es hajitottam ki ami nem tudott ehhez igazodni.

Azert kell aktiv fejlesztes, hogy esetleg kijavitsanak benne hibakat/sebezhetoseget. Tudom ez egy diff tool, de gondolj csak a legutobbi vim sebezhetosegre, ami meg egy szoveg szerkeszto.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

vagy ez esetleg?

# rpm -qi kdiff3
Name : kdiff3
Version : 1.8.1
Release : 1.fc30
Architecture: x86_64
Install Date: Mon 09 Sep 2019 05:20:22 PM CEST
Group : Unspecified
Size : 6359298
License : GPLv2
Signature : RSA/SHA256, Sat 18 May 2019 09:33:58 AM CEST, Key ID ef3c111fcfc659b9
Source RPM : kdiff3-1.8.1-1.fc30.src.rpm
Build Date : Sat 18 May 2019 09:21:06 AM CEST
Build Host : buildvm-30.phx2.fedoraproject.org
Relocations : (not relocatable)
Packager : Fedora Project
Vendor : Fedora Project
URL : https://github.com/KDE/kdiff3
Bug URL : https://bugz.fedoraproject.org/kdiff3
Summary : Compare + merge 2 or 3 files or directories
Description :
KDiff3 is a program that
- compares and merges two or three input files or directories,
- shows the differences line by line and character by character (!),
- provides an automatic merge-facility and
- an integrated editor for comfortable solving of merge-conflicts
- has support for KDE-KIO (ftp, sftp, http, fish, smb)
- and has an intuitive graphical user interface.

Kurvára nem tudom, mert az utóbbi húsz évben leginkább linuxos gépeken dolgoztam/dolgozok.

De tessék, csak most, csak neked:

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=kdiff3+Mac+OSX

Amúgy nyilván nem ajánlok olyan alkalmazásokat, amikről eleve tudható, hogy nem érhetők el Mac OSX alatt.

Koszi. A neve volt felrevezeto, valami kde-s cuccra gondoltam hirtelen. De nem lottem nagyon messze :)

Tudom 1st word problem, de kicsit az is bantja a szeme, hogy az egyik app igy nez ki a masik meg ugy. Linuxon nagyjabol megvan mindenbol a gtk-s meg a kde-s valtozat. Egy ket peldatol eltekintve megoldhato, hogy ugyanabbol a csaladbol hasznalja az ember a programokat. Ha megse, akkor meg mindeig ott van, hogy elegge meg lehet hasonlora csinalni a temat, es akkor szinte eszre sem lehet venni. Ugyanez macos-en vad-kaosz lesz a vegen.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

A kért toolokat Linuxon sem tudnám megnevezni, mivel nem használok ilyeneket. Mondjuk tiling window managert ismerek, az i3-at, de arra macOS alatt nincs igényem, ott az iTerm2 fullscreenben indul és azon belül t(s)ilingelek. :-D Zenelejátszásra macOS-en ott az iTunes, mi más kellene?
Mi az az Alfred?

Ave, Saabi.

Csak nekem természetes, hogy más munkájáért ellenszolgáltatás jár? Nyilván csodálatos, hogy vannak olyan önzetlenül adakozó kedvű emberek, akik a munkájuk gyümölcsét ingyen a közösség rendelkezésére bocsájtják, de azért ez ne legyen már elvárás! És ne az minősítsen egy platformot, hogy az arra fejlesztő programozók szeretnének a munkájukból megélni.
BTW, az Alfred ingyen letölthető és használható, csak az úgynevezett "Powerpack"-ért kell fizetni. Valóban felháborító hozzáállás.

Ave, Saabi.

Szerintem tok rendben van, ha fizetni kell. Nekem Linux utan kellett egy paradigma valtas :)

Alfred hasznalhato, de power packkal az igazi. En gyakorlatilatilag mindenre alfredet hasznalom, programok kozotti valtasra, program keresesre, konyvejlzo megnyitasara, szamologepnek, webes keresesre, vannak sajat kereseseim, snippetekre, terminalban futtatni dolgokat. Gyakorlatilag Alfredet is alfreddel nyitom meg :)

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Nekem volt egy probalkozasom, es ezt talaltam: https://github.com/albertlauncher/albert
Egy dolgot nem tud, ami feltetlen kellett volna, futo alkalmazasok kozott keresni, de ahogy neztem egy delutan alatt bele lehetne kalapalni. Viszont az lett a vege, hogy csainaltam egy Linux desktopot, ami majdnem ugy mukodott mint a macos (csak nekem kellett reszelgetni dolgokat), igy belattam, hogy teljesen felesleges valtanom :D

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

koszi, ezeket tenyleg nem talatam meg. (mondjuk pl a clipy az utolso keresesem utan indult, es nem fejlesztik egy eve vagy minden szuper rajta. teny es valo, hogy miutan elfogadtam, hogy perkalni kell, utanna mar aszerint jartam el, es ennek sok eve mar. Ideje ujragondolni :))

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Ha szeretned megorizni a platform-szabadsagot, akkor a mac geppel jutsz ehhez a legkozelebb. BootCamp segitsegevel barmikor tudsz telepiteni a macOS melle egy Linuxot es akkor mesz ra at, amikor csak szeretnel/szukseges.

-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Kapsz hasonló árkategóriában hasonlóan erős Apple hardvert? Nem néztem utána, de ha így lenne, akkor én Macbookot vennék.
A Macbook egyik hátránya újan az, hogy hasonló erősségű hardver kétszer annyiba kerül mintha mondjuk Thinkpadet vennél.
Szerintem használtan is legalább 1,5x annyiba kell hogy kerüljön a Macbook.

Árkategóriától függetlenül azt gondolom, hogy ha sokat fogod majd önállóan használni a gépet, akkor nagy előnnyel indulhat a macbook. A kijelzője és a touchpadja verhetetlen szerintem, ami sokkal alkalmasabbá teszi önálló használhatra. A billentyűzetpara szerintem sem valós probléma, én is régóta használok macbookot, első nap azzal indítottam, hogy átmapoltam a billentyűzetet a megszokottra.

A macbook másik hátránya, hogy macOS fut rajta linux helyett :) Ez félig poén amúgy, mert elég jól meg lehet mindent csinálni egy macOS-el is, de azért néha meg tud szivatni :)

Ami fontos: 8GB RAM nem elég.

Nem is tudom kinek rosszabb, akinek megfelel a FullHD IPS vagy akinek nem. En pl baromira "szenvedek" attol, hogy a gyonyoru mac kijelzo utan barmi mast bamuljak. Es nem is feltetlen azert, mert tobb rajta a hely, inkabb bantsa a szemem a gyenge felbontas, az elsimitott betuk, a reces ablak keretek. Szoval nekem lehet barmilyen csillivilli egy laptop, vagy barmilyen olcso, ha bassza a szemem a pixel, akkor meg van baszva :) Mikor legutobb futottam ezzel egy kort azok a gepek, amikben nekem elfogadhato kijelzok voltak szinten dragaba kerultek. update: Gyors kereses laptop.hu-n 400e alatt nincs csak hd meg fhd. Ennyike :D

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

"Nem is tudom kinek rosszabb, akinek megfelel a FullHD IPS vagy akinek nem."

Meg tudtam volna venni 4k kijelzővel is. Megnéztem, nem láttam különbséget. Nem vettem meg.

"En pl baromira "szenvedek" attol, hogy a gyonyoru mac kijelzo utan barmi mast bamuljak."

Nekem meg nem tudnak eleget fizetni, hogy egy glossy képernyőt kelljen néznem.

"Es nem is feltetlen azert, mert tobb rajta a hely, inkabb bantsa a szemem a gyenge felbontas, az elsimitott betuk, a reces ablak keretek."

Nekem nem bántotta.

"Gyors kereses laptop.hu-n 400e alatt nincs csak hd meg fhd."

Ja kérem, ha jól választod meg a határokat... 450 körül már bőven vannak QHD felbontással és 550 körül meg már 4k is van. És ezek még mindig olcsóbbak. Ennyike.

--
https://iotguru.live

"En pl baromira "szenvedek" attol, hogy a gyonyoru mac kijelzo utan barmi mast bamuljak."

Nekem meg nem tudnak eleget fizetni, hogy egy glossy képernyőt kelljen néznem.

+1

Asszony Mac-jének szép a képe, aláírom. De banyek, glossy. Hideg kiráz.

A HP laptopom fullHD kijelzőjével teljesen jól megvagyok. Elég jó, elég sok minden kifér rá, de matt.

Procira érdemes odafigyelni, Intel 8. generációs Core-i3/i5 prociban az i3-8xxx nagyjából olyan erős, mint az i5-7xxx. Az AMD Ryzen megjelenése ekkortájt késztette lépésre az Intelt, így jobb híján magszámot duplázott az i5-ben illetve az i3 szériára csúsztatta mindazt, amit előtte i5-ként árult.
AMD Ryzen esetén a 3000-es szériás laptop procik megtévesztőek, még Zen1+ architekturára épülnek. Állítólag valamikor 2020 elején várható a Zen2-es laptop proci, bár az Intel laptop procijával összehasonlítva a Zen1+-os laptop proci is igen erős.

Köszönöm a javaslatokat!

Végül egy Thinkpad mellett döntöttem (újabb hardver), valószínűleg Manjaro fog rákerülni.

Nem akarlak elkeseriteni, de nekem T580-am van i7-8550U procival, 16G rammal, nvme 512G meg 4K-s kijelzovel es azt kell mondanom, hogy fejlesztesre csak korlatozottan alkalmas. A legtobb IDE meg eppen hasznalhato, de pl egy Desktop Ubuntut virtualboxban mar nem tudok ertelmes sebesseggel futtatni. Megy, de lassan reagal mindenre, igy rakenyszerultem a dual boot-ra.

Nem tudom melyik procival vetted/veszed, de ha meg valaszthatsz, ennel csak jobbal vedd.

Egyeb : Ha lecsukom a kijelzot a billentyuzet beleer es nyomot hagy.
Kb egy honapja vettem eszre, hogy a bongeszo toolbar-ja be van egve a kijelzobe. Nem durvan, de latszik. Ezektol eltekintve szeretem, megbizhatoan mukodik. kb 1.5 eves.

bár nem írtad, hogy melyik generációs x1-ról van szó a 6-7 közül, de gondolom az U-s procira gondolt. Azoknak olyan profilja van a 15W fogyasztás limit miatt, folyamatos terhelés mellett leveszi az órajelét. Bár gondolom a gép hűtésétől is függ, hogy mennyire.

https://www.techspot.com/review/1500-intel-8th-gen-core-quad-core-ultra…
https://www.techspot.com/review/1545-amd-ryzen-5-2500u/page5.html
az i7-8550U például 3.7 GHz-ről lemegy 2.3GHz-re terhelés alatt.

Példának okáért, ha igaz ez az eredményt a Cinebench R20 -ban a multicore teszt pontja 1211 az i7-8550U procival.
https://www.cpu-monkey.com/en/cpu_benchmark-cinebench_r20_multi_core-10
Emlékeim szerint az i7-3612qm -es 2013-as procim 1000 körül teljesít ebben. Ez még 35W tdp-s volt annó.

A tied 28W tdp-s, szóval simán tud nyújtózkodni

Ha jól értem a i7-8550u esetén a készülékgyártó a hűtés és akku megoldása jegyében 10-25W között elég tágan tudja konfigurálni a határokat a tipikus 15W körül, milyen gyors legyen a gép.
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/122589/intel-core-…

Az i5-8269u meg tipikusan 28W és 20W alá nem lehet visszafogni terhelés alatt
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/135935/intel-core-…

Toltam egy r20 tesztet az i7-3720qm-mel is, az 1185 lett. Az i7-3612qm az 1019 pontot kapott.

ja jó... ha a nyitó hozzászólásodat is szabadon értelmezem, akkor nem számít a teljesítmény, a munka rész csak alibi a vásárlás indoklására a szülő vagy épp az asszony előtt :D

Btw, linux alá jó tanács: ha olyan rendszert használsz, ahol az irqbalance csomag alapból települ, akkor érdemes leszedni azt. Ez valami szerverekre való util, ami cserélgeti a taszkokat a magok között. Notebookon viszont feleslegesen szabotálja a turbó és fogyasztáscsökkentő feature-eket ezzel. Ahogy legyalultam ubuntun, rögtön sokkal hűvösebb is lett a gép.

> Ha lecsukom a kijelzot a billentyuzet beleer es nyomot hagy.

Mint kb. minden laptopnal.

En ilyet teszek *mindig* a bill es a kepernyo koze, ha lecsukom:

https://m.miniinthebox.com/hu/p/20cm-x-7cm-atmeroju-nem-szott-konyharuh…

Van ebbol kihajtos kb. A3-as meretu, szepen korbevagod, es pont meret.

Nem vagom, hogy hogy nem vagjatok:
https://xkcd.com/1053/

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Rendszeresen hordom (pl. munkába minden nap).

Most egy HP EliteBook 8440p-n írok éppen. 2011-ben kaptam ezt a laptopot a cégtől. Éveken át a hátizsákban utazott reggel és este. Kb. 3-4 éves korában kaptam helyette mást, ezt pedig leselejtezték és megvettem.
Mostanában nyaralásra, tanfolyamokra, illetve más olyan helyekre viszem, ahol több napot töltök. Hátizsákban utazik, de nem minden nap.

Nincs és sosem volt billentyűzet lenyomat a képernyőn.

Az utána kapott HP840 laptopoknak a távtartó gumi bütyök lenyomata látszódott, nem a billentyűk körvonala.

De láttam már olyan laptopot, ahol a képernyőn a billentyűk lenyomata látszódott, szóval tudom, miről van szó.

Talán az játszhat közre a dologban, hogy a képernyők háta nem műanyag, hanem valami erősebb anyag (a HP840-nél úgy emlékszem azt írták, magnézium ötvözet a ház). Ha megnyomom a képernyő hátulját ezen a 8440p gépen az ujjammal, akkor nem látszik az képen változás: Hiába nyomom, nem változik az alakja, nem kerül közelebb a billentyűkhöz.

Volt olyan laptopom még régebben, ami műanyag házban lakott, ha hátulról megnyomtam a képernyőt, akkor elöl látszott egy színes folt: az ujjam a hátlappal együtt a kijelzőt is deformálta. Ennek simán hozzá lehetett nyomni a képernyőjét a billentyűzethez. Nem emlékszem, de nem csodálkoznék, ha lehetett volna látni a billentyűk vagy valami távtartók lenyomatát.

Volt toshiba, macbook, asus,thinkpad.
Mindegyikkel volt ilyen lenyomat problema.

Viszont tenyleg volt regebben egy hp laptopom, azzal nem volt ilyen problema de vagy 4kg volt es mint egy borond (muanyag, de dugig volt vassal)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

" pl egy Desktop Ubuntut virtualboxban mar nem tudok ertelmes sebesseggel futtatni"

Hát én ezt nem akarom elhinni. Akkor valami niuncs jól beállítva. Bár Virtualbox elég gyér grafikát enged, azt hiszem a 6-os verzió is max 256 MB videomemóriát max. Az ubuntu szereti pörgetni a cpu-t meg gpu-t. Biztos minden driver jól működik rajta? Mondjuk nem gnome shellt kellene virtualizálva használni.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.
Ha meg

Nem olyan regen csereltem mac pro-t thinkpad-re, tisztabb, szarabb erzes. Display jobb, bill. eg es fold, tapipadban egyedul jobb a mac, de ugyis egerrel hasznalom (plusz bejon a pocokeger). Van csomo port, egybol be tudom dugni a projector, nem cipelek magammal mindenfele atalakitohegyeket, nem kell eladni a vesedet egy masodik tapert hogy ne kelljen cipelni, etc. Linux egyszerubb mint a mac, tenyleg minden egybol megy, nem kell forditgatni, librarykkel, portokkal veszodni, etc. HW support nagyon jo, minden elsore ment. Talan egyedul a magneses tapkabel hianyzik, az egy praktikus dolog :-)

Ja, es ami no-brainerre teszi a dontest: a dock.

"c++, java, .NET Core stb."

Ezekre felejtsd el a Mac-et, vagy csilliárd dollár kell alá és még akkor is szar lesz a performancia.

--
https://iotguru.live

Miért is?

A 2013-as Mac Pro-ink ma is teljesen jók, 10 magos proci, 64GB RAM, Thunderbolt 2-n külső házban nagy SSD. Még legalább 2-3 évig szerintem jók lesznek. Még Unreal Engine-t is tudunk rajta fejleszteni, kb. 40-60 fps-sel megy a projekt amit használunk. VR-t már nem bírja az R300-as GPU és ott érezni, hogy az Ivy-Bridge-nek még a per-core teljesítménye jóval kisebb mint a 8-9. generációsoké.

Ha kijön az új Mac Pro, esni fog az áruk is.

Macbook-nál én megvárnám most az új 16"-os Macbook Pro-t, állítólag visszahozzák a korábbi billenytűzet mechanikát, amit imádtam a 2013-as MacBook Air-emben. A 2016-os butterfly szerintem sokkal rosszabb.

Macbook Pro-ra hatványozottan igaz szerintem, hogy csak maximum kiépítésben érdemes megvenni, mert akkor fogod tudni kényelmesen kihasználni azt, hogy 3-5 évig tudod használni, utána pedig jó áron el tudod adni (lásd a korábbi IBM! tanulmányt, hogy jobban megéri Mac gépeket venni, mert jobban tartják az árukat). Nyilván vigyázni kell rá, hardshell cover + AppleCare alap.

Ez a többi Mac-re is igaz, de ésszel, a Mac Pro-knál sem az Apple-től kell feltétlenül venni a nagy processzort + RAM-ot. Vagy az új Mac Mini-nél is lehet bőven spórolni a memóriabővítésen, vagy ha külső Thunderbolt házba veszed a nagy SSD-t.

Apropó a 2013-as Air-t a fiam használja, egy akkucsere kell csak bele, és még van benne 1-2 év, de lehet, hogy több. Persze itt is i7 + 8GB RAM lett véve, az akkori maximum.

"A 2013-as Mac Pro-ink ma is teljesen jók,"

És ez laptop? Ja, nem.

"Macbook Pro-ra hatványozottan igaz szerintem, hogy csak maximum kiépítésben érdemes megvenni, mert akkor fogod tudni kényelmesen kihasználni azt, hogy 3-5 évig tudod használni, utána pedig jó áron el tudod adni (lásd a korábbi IBM! tanulmányt, hogy jobban megéri Mac gépeket venni, mert jobban tartják az árukat). Nyilván vigyázni kell rá, hardshell cover + AppleCare alap."

Aham, ez már laptop, ráadásul nincs belőle 15"-nál nagyobb és értelmes konfiggal bruttó 1,1 millió és még abban is csak 16 GB memória van, ami tudtommal nem bővíthető... szóval ez esetben meg lásd csillárd dollár és azt, hogy nem hozza maximális kiépítésben se azt a performanciát, amit egyébként meg tudnál venni kétszer is bőven ebből a pénzből.

--
https://iotguru.live

Egyik partner cégnél macbook prokkal szaladgáltak a fejlesztők. A 2015-ös modell forrasztott 8GB memóriával elérte fejlesztést akadályozó memórialimitet. Cserekor két opció volt: vagy ugyanúgy 2 mag 4 szálas csak 16GB rammal 800 felett, vagy 4 mag 8 szálas 16GB rammal 1 misi körül. Végül meggyőzték a főnököt, hogy talán érdemesebb az erősebb procira áldozni, mert 800e +8 GB ramra kicsit erős.

Én meg sóher módra jól elvagyok a használtan vett 2013-as T430-as gépeimmel 16GB rammal, 4 mag 8 szálas proci upgraddel, dokkolóval minden asztalomon. Két ilyen gépem is van már, az egész, minden kiegészítővel, donglevel, extra tápegységekkel sem volt az évek alatt összesen 250e. Persze néha azért éreztem szivatást: amikor a dizájnerek mac only progival csináltak grafikákat. Szerencsére később ezt átexportálták normálisabb formátumba, amire minden platformon kényelmesebb volt a méretek és más paraméterek kiolvasása. Más kérdés, hogy sosem fogom megérteni, hogy miért olyan programmal varázsolnak animációkat, amiből semmilyen platformra sem lehet kiexportálni az eredményt. :D Meg néha, amikor ms formátumú dokumentumot akarok írni, akkor érzem szivatásnak, hogy nincs natívan linuxra (webes 365 nem támogat néhány alap funkciót, hogy telepítésre kényszerítsen: pl tartalomjegyzék beszúrását).

Nagyobb költségvetésű cégeknél egyébként pont mindegy, németeknél az új kolléga is olyan gépet választott, amilyet akart. Volt pár thinkpades, a többi meg macbook pros. A jó felszereltségű új thinkpad is 1m körli szokott lenni. Pár heti fizetése ott egy embernek, a cégnek érdeke, hogy neki tetsző eszközön dolgozzon. Plusz cégként leírják amortizációval az élettartama alatt. Saját finanszírozású gépként viszont nem találtam jó indokot egyik új gépre sem a mostanihoz képest, de persze más feladatra biztos lenne másnak jó indoka.

Én jelenleg a 24-32 GB memóriát tartom alapnak Android és/vagy Java backend fejlesztésre, a 16 GB erre már kevés. És persze egy komplexebb projekt fordítása tesztekkel együtt meg CPU igényes. Az MBP jó dolog webfejlesztéshez és design munkákhoz, de már ott is akadály sokszor a memória limit és a komolyabb grafikus gyorsítás hiánya.

--
https://iotguru.live

Ez csak attól függ, hogy mekkora a projekt, hány emulátorod fut egyszerre és mennyi böngészőablak van nyitva... nagyon könnyen fel lehet ütközni a 16 GB memória korlátjába, sőt, a 24 GB is kevés tud lenni néha. Ha még fut nálad valamennyi a backend-ből is virtuális gépben vagy Docker-ben, akkor pláne.

--
https://iotguru.live

Mert mondjuk az ember nem egy cégnél és/vagy egy asztalnál ülve éli az életét és amúgy meg lehet ilyen laptopokat kapni, nem is túl sok pénzért, akkor miért ne? Nekem olyan 400 ezer körül van a laptopom, i7-6700HQ, 32 GB memória, 256 GB SSD, 1 TB HDD, DVD-RW, FullHD IPS, NVidia 950M. Nem érzem hiányát ez mellett egy desktop gépnek.

Nyilván, ha hoztál egy döntést, hogy Apple stack lesz, akkor tényleg annyi opciód van, hogy soványka-gyenge laptop és/vagy erősebb asztali gép, de az Apple asztali gép választéka se túl acélos.

--
https://iotguru.live

Aha szoval a 15-os macbook pro 6 magos procija neked sovanyka/gyenge.
2.6GHz 6-core 9th-generation Intel Core i7 processor, Turbo Boost up to 4.5GHz
Ja es ez az alapkonfiguracios proci, lehet ilyennel is venni:
2.4GHz 8-core 9th-generation Intel Core i9 processor, Turbo Boost up to 5.0GHz
Ne rohogtesd ki magad.

Ezek melyik három évvel ezelőtti MBP-ben vannak benne? Tudod, nem röhöghetem ki magam, nemsokára gépet cserélek, mert ez egy három éves gép és az újabb laptopban pont ilyesmik lesznek. Csak olcsóbban. Mennyi is lesz bruttó magyar forintban egy nyolcmagos i9 32 GB memóriás MBP 1-1,5 TB SSD-vel?

--
https://iotguru.live

a 3 eves macbook pro-ban 2.6GHz negymagos i7 volt alap processzor, innen lehetett meg fentebb menni.
Nem egeszen a lassu szar fogalma mint ahogy te hangoztatod itt a topicban vagy 3 kulonbozo helyen.
Az hogy mennyibe kerul nem erdekel, csak a tenyekkel alatamaszthatatlan vadaskodasodra reagaltam hogy a macbook pro-k lassuak.

"a 3 eves macbook pro-ban 2.6GHz negymagos i7 volt alap processzor, innen lehetett meg fentebb menni."

Hogyne, csak a bővítésnek volt teteje, főleg memória és storage tekintetében volt korlátja és persze ilyenkor már csilliárd pénzbe került.

"Nem egeszen a lassu szar fogalma mint ahogy te hangoztatod itt a topicban vagy 3 kulonbozo helyen."

Mindig is voltak sokkal combosabb laptopok, mint az éppen aktuálisan legújabb MBP. Hány éve lehet például már 32 GB memóriát tenni MBP-be?

"Az hogy mennyibe kerul nem erdekel, csak a tenyekkel alatamaszthatatlan vadaskodasodra reagaltam hogy a macbook pro-k lassuak."

Azért szeretném, ha megnéznéd, hogy mennyibe kerül egy maximálisan bővített MBP... és aztán nézz körül, hogy mennyiért kapod meg ugyanezt a teljesítményt és mennyivel többet tudsz még belepakolni más laptopok esetén. Aztán gyere az alátámasztatatlan vádaskodásokkal...

--
https://iotguru.live

Te tobbszor kategorikusan kijelentetted itt a topicban hogy a macbook pro-k lassu gyenge szarok, had ne kezdjek el gorgetni es copy-pastelgetni jo?
Erre en ideirtam neked hogy a 2016-os macbook pro meg a jelenlegi macbook pro milyen procikkal megy.
Ha te itt most elkezded hogy 2016-ban a negymagos i7 lassu volt, vagy a mostaniban a 6 magos i7 lassu szar, akkor egesz egyszeruen egy vicc vagy.
Ugyhogy igenis az eddigi lassu szar kommentjeid alatamasztatlan frocsogesek voltak, ha tetszik ha nem.

Az aron meg csak te rugozol itt osszevissza, en errol egy szot sem szoltam es nem is fogok mert nem tartozik a targyhoz.

Próbálom újra leírni: vagy lassú vagy csilliárd pénzbe kerül, de még akkor is tudsz venni olcsóbban jobbat. Soha nem a MBP volt a teljesítménycsúcs. Melyik állítás hamis?

Például Apple 15in Macbook Pro with Touch Bar Retina Display, Intel Core i7-6700HQ 2.6GHz, 16GB, 512GB PCIe SSD, Radeon Pro 450 2GB ~ $2500 pénz.

Például 17" i7-6700HQ, 32 GB memória, 256 GB PCIe SSD, 1 TB HDD, DVD-RW, FullHD IPS, NVidia 950M 4G ~ $1350 pénz volt eddig, bővítésekkel és javításokkal együtt (akku és ventilátor csere). Ha érdekelt volna anno három éve a 4k kijelző, akkor se lenne $2500 pénz és legalább matt, nem pedig fényes...

Az is priceless, amikor egy százfős cégnél már csak neked van DVD íród és az is egy laptopban. :)

Én egy életérzésre nem vagyok hajlandó dupla árat fizetni és azzal érvelni, hogy a többi ronda, mert technikai érv már elfogyott. És persze lehet azt is mondani, hogy jobban tartja az árát, de többet vesztesz három év alatt, mint amennyit én, ha leadom elektronikai hulladéknak 0 forintért, de ennél nyilván többet ér.

--
https://iotguru.live

Például, ha több helyen is vagy fizikailag. Volt, hogy 8 hónapon át európa két pontján voltam hetente felváltva. Akkoriban picit irígykedtem a macbook pro-kra mobilitás terén. De csak picit.

De itthon is úgy csinálom, hogy home office és work officban is saját gépet használok, nem akarok több gép között szinkronizálni. És nem érzem más szempontból korlátozottnak a gépet. Dokkoló van minden asztalomon, most 2-2, régebben egyik helyen 3 monitorral, azonos külső bill és egér is mindenütt.

Ezt meg tudom erősíteni, sajnos volt már rá példa, hogy linux alatt sikerült befagyasztanom a gépet, mert teleraktam a ramot vm-ekkel.

Még a memóriatömörítéssel is kísérleteztem (így ismerkedhettem meg egy fagyást okozó kernelbuggal, amit az újabb kernelekben már javítottak :) ). És sajnos arra is rá kellett jönnöm, hogy a virtuális gépek memóriaterületét nem lehet ki-swappelni s ezáltal tömöríteni sem linux alatt, legalábbis virtualboxét. Így a vm-ekkel mégis sikerül OoM hibával befagyasztani a gépet (gyakorlatilag sok órán is küzd, mint malac a jégen, de nem lehet kivárni, hogy majd valamit lekillel kínjában, miközben a rendszer részei kapaszkodnak, hogy a swapből visszakerüljenek a ramba). Osx és windows alatt talán ügyesebb a memóriatömörítés, de nem esküdnék rá, csak úgy tűnt, hogy pl mac-eken nem voltak hasonló panaszaik és kicsit küzdelmesen, de 8GB rammal is tudtak haladni. Kíváncsiságból lehet teszek fel a másik gépre Hackintost, hogy a ramkezelést jobban megismerjem ott.

Memóiratömörítés mellett volt, hogy 5 szimulátort is el tudtam indítani, mielőtt OoM lett, mert szinte minden normál alkalmazást már ki tudott tenni a tömörített területre (zram és zswap-pel is játszottam).

Egyébként annó a T61-esek majdnem teljesen kimaxolt gépemnél is a 8GB ram volt a korlátozó tényező.. jó mondjuk a normális opengl támogatás hiánya sem segített a szimulátor teljesítményén az intel gpu-ban. Egyedül azért kacérkodtam w530-cassal is nemrég, mert abba 32GB ram is tehető. Csak a marha nagy tápegysége és a nagyobb mérete miatt maradtam végül a t430 vonalon.

Mac-et írtál, nem macbookot :)

Egyébként a mostani MBP 15" már 32GB-t tud és 9.gen 8 magos CPU a maximum. Árban hasonló mint egy Dell XPS vagy Precision. Nem volt arról szó, hogy 15"-nél nagyobb kellene, de egyébként most ősszel jön elvileg a 16-os, amiről írtam az előbb.

"Mac-et írtál, nem macbookot :)"

Javasolnám elolvasásra a kérdező első mondatának első felét, ami úgy kezdődik, hogy "Laptop vásárláson töröm a fejem".

"Egyébként a mostani MBP 15" már 32GB-t tud és 9.gen 8 magos CPU a maximum."

Oszt? Kurva sokba kerül? Igen. Van ugyanez jelentősen olcsóbban? Igen.

--
https://iotguru.live

Azért merészeltem az általános érvényű kijelentéseddel vitába szállni, mert az én tapasztalatom, hogy lehet venni olyan Macet (igen, Macbookot is), amivel lehet jól dolgozni. Az ára premium szegmens, de ha kitömsz egy Dell XPS-t vagy Precision-t, annak is hasonló ára lesz. Pontosan egyformát nem lehet találni, van akinek az fontosabb, hogy belemenjen SATA SSD, mint egy Precision-be, és így legyen 6TB tárhelye, van akinek meg az, hogy az összes célplatformjára tudjon fejleszteni egy eszközzel.

És igen, egy jól kiválasztott (minden Intel benne) belépő szintű notebookra is fel lehet reszelni a MacOS-t, az meg még olcsóbb lesz és még MacOS is.

De azt gondolom, hogy egy fejlesztői gépnél az ár másodlagos: egy jól megválasztott gép pillanatok alatt megtérül a hatékonyságnövekedés miatt. Az meg hogy kinek mi a jól megválasztott, az teljesen szubjektív döntés.

"Azért merészeltem az általános érvényű kijelentéseddel vitába szállni, mert az én tapasztalatom, hogy lehet venni olyan Macet (igen, Macbookot is), amivel lehet jól dolgozni."

Hogyne. Csak még mindig ott tartunk, hogy csilliárd dollárba kerül és még annak is vannak komoly limitációi. Ha pont jó a korlátok között élni, akkor valóban jó. Ha tudod úgy menedzselni a munkádat, hogy ne érj el a korlátokig, akkor is jó.

"Az ára premium szegmens, de ha kitömsz egy Dell XPS-t vagy Precision-t, annak is hasonló ára lesz."

Kurvára nem érdekel, hogy más prémium szegmens mennyibe kerül. Workstation laptop a téma, amivel dolgozni lehet. Ha trágyát kell hordani meg sódert szállítani, akkor hol érdekel, hogy a többi prémium személyautó mennyibe kerül, ha azokkal se lehet ezeket a munkákat végezni?

"Az meg hogy kinek mi a jól megválasztott, az teljesen szubjektív döntés."

Igen, tudom, amikor a Mac kezd az objektív szempontok szerint veszíteni, akkor jön a szubjektivitás. Azért vannak erre igen jó mérőszámok, hogy mennyi idő mondjuk egy 5-8 éves projektnél a teljes build ideje tesztekkel együtt. Vagy az, hogy mennyi virtuális gépet tudsz egy időben futtatni, hogy futtatni tudd magadnál a backend rendszert, mert gyorsabb, kényelmesebb és olcsóbb.

--
https://iotguru.live

Egyszerűen az a helyzet, hogy a technikai paraméterek azt mutatják, hogy nem elégséges a feladatokra.

Ahol kell a teljesítmény, oda nem MBP való... hasonlítsd már kérlek össze egy MBP és egy akármilyen olcsó workstation laptop hűtését. Nyilván rondák a szellőzőnyílások, de ha 5-10 percig az összes magot dolgoztatod, akkor néha még a korrekt hűtés is kevés, szóval bocsánat, de lófaszt John Deere a MBP, az maximum csak egy SUV.

--
https://iotguru.live

Oszt? Vannak helyzetek, amikor szarul megírt monoliton kell dolgozni és nincs idő arra, hogy addig simogassuk a projekteket, amíg már egy MBP is elég lesz arra, hogy tempósan fejleszteni lehessen... persze, lehet eszközhöz is választani a munkát, de akkor ez most vegyem egy beismerésnek?

--
https://iotguru.live

Mit kéne beismernem? Mindenki macbuzi, aki ellent mer mondani neked? 10 évig voltak thinkpadjeim, a t470p volt az utolsó, amire kvázi rákényszerített a cég, mert hogy a fosukhoz 4 magos kell. Hát hajunkra kenhettük a négy magot fél percnél hosszabb terhelésnél, mert kőkorszakba throttlingolta magát. Egy p-s laptop. Magában a fejlesztés folyamatában semmi előnye nem volt a négy magnak, a kötelező kávészünet végére meg a kétmagoson is lement a build. Cserébe a t470p egy hordozhatatlan batár volt, első lehetőségnél becseréltem kolléga levetett 3 éves macbookjára.

Szerintem olvasd vissza úgy az egészet, ahol onnan indultunk, hogy az MBP egy csomó fejlesztési munkához gyenge és néhány vargabetűn át oda jutottunk, hogy az MBP egy csomó fejlesztési munkához valóban gyenge. Persze, lehet mondani, hogy a projekt egy szarul megírt monolit, de a helyzet az, hogy elég sok ilyen projekt van és kell ilyen projekteken is dolgozni. Minden másra ott az MBP. Ezek egyszerű kutyaközönséges tények, ha ebben valami sértőt érzel, akkor mélyedj el magadban, hogy mi okozza ezt az érzést.

--
https://iotguru.live

Vedd le a szemellenződ, mint írtam 10 évig (illettve sajnos inkább 15) csak thinkpadjeim voltak, macbook meg csak céges. Amiről én beszélek, hogy ha egy melóra a mbp alkalmatlan, akkor arra bármely más laptop sem lesz sokkal jobb. A vékonyításmánia sajnos a thinkpadeket, és úgy általában az összes üzleti gépet tönkrevágta ebből a szempontból. 15 év szorgos munkája és technikai fejlesztése eljuttatott oda, hogy nincs se magán, se céges laptopom, mert minek, amire jó arra 90%-ban egy tablet is elég, amire meg utóbbi nem jó, arra egy kényelmesen hordozható laptop sem az igazi, így pénzkidobás. Ha most kellene választanom minden áron laptopot, akkor vennék valami kicsi ulv procis gépet, és inkább remoteolnék (cloud) desktopra. Főleg hogy sok munkahelyen eleve remoteolni kell vm-ekre, legyen bármilyen laptopod is. Ha neked mindenképp laptopon kell dolgozni, akkor hajrá, vegyél thinkpedet vagy valami hasonló gépet, mert tényleg jobb lesz, de nem lesz jó.

"ha egy melóra a mbp alkalmatlan, akkor arra bármely más laptop sem lesz sokkal jobb"

Hát sajnos ez nem igaz... nézz már körül, hogy milyen laptopokat lehet kapni és milyen a teljesítményük, illetve az áruk.

"Ha neked mindenképp laptopon kell dolgozni, akkor hajrá, vegyél thinkpedet vagy valami hasonló gépet, mert tényleg jobb lesz, de nem lesz jó."

Nyilván van olyan munka, amire a legcombosabb laptop is kevés, de azért eléggé combos laptopokat lehet kapni.

--
https://iotguru.live

Ok, szóval nem márkáról volt itt igazából szó, hanem olyan laptopkategóriáról, amit Apple nem is gyárt. Egyszer volt céges W gépem, bent csücsült az irodában és inkább remoteoltam rá ha itthonról kellett csinálni valamit, nekem az nem laptop. De tény, hogy azok a gépek már tényleg alkalmasak olyanra, amire egy ultrabook nem. Viszont amilyen kategóriában én gondolkodok - Thinkpad X, MBP 13 - ott durva felpimplelés nélkül (256-os ssd, 16 giga ram bőven elég nekem) nincs jelentős árkülönbség, cserében persze ott van most kizáró oknak az az átkozott touchbar.

"Ok, szóval nem márkáról volt itt igazából szó, hanem olyan laptopkategóriáról, amit Apple nem is gyárt."

Én ezt pofázom kezdetek óta, de mindig 10-20 hozzászóláson keresztül kell vergődni a gyász mind az öt szakaszán - tagadás, harag, alkudozás, depresszió és elfogadás, hogy ide eljussunk végre.

--
https://iotguru.live

Workstation laptopról. Azok rendes laptopok, csak a kategória arra van optimalizálva, hogy CPU és memória igényes munkát végezzen, nem arra, hogy vékony legyen és trendi.

Persze, lehet mondani, hogy 3,2 kilós laptop már nem laptop, de én több mint tíz éve ilyen gépekkel a hátizsákban megyek melózni és bárhova máshova, ha ki kell mozdulnom.

--
https://iotguru.live

Macbook Air 16 ram 128 ssd + apple care 530 ezer körül van, usanotebookon legolcsóbb 16 giga ramos x390 525 ezer. Macen elférek 128 gigás ssd-n (mac minimen most 59 giga szabad), és a 16 giga ram is bőven elég, thinkpaden ezért hiába van 512-es ssd, nem számítom előnynek, meg eleve windows + virtuális gép (van olyan progim, ami macen/winen megy, linuxon nem, így win kell, de azon nem vagyok hajlandó fejleszteni) felállás több helyet visz el. A 16 giga sem volt mindig kényelmes ha ment a virtuális gép. X390 előnye a négymagos proci, de nem érzem szükségét (cloud, microservicek), főleg hogy nem kell virtualizálni, a többi téren meg OSX bőven kárpótol érte.

MBP-t nem vennék a touchbar miatt. De jelenleg azon gondolkozok erősen, hogy ipadhez veszek egy billentyűzetet, és ha menet közben kell, hazaremoteolok. https://www.brydge.eu

Az ár szerintem most mellékes, ezt mindenki a saját lehetőségeihez tudja igazítani (a téma is ugye macOS vs Linux nem Apple hw vs bármi más). Én a macOS-t alkalmasabbnak érzem fejlesztésre mint a Linuxot, mert egyszerűen szélesebbek a lehetőségek. Egyrészt elérhető rá nagyjából minden GNU cucc (és nincs systemd :D) másrészt natívan elérhető rá Microsoft Office, grafikai programok amelyek egyszerűen jobb minőségűek mint a Gimp vagy Inkscape, video vágás, screencast készítés stb. Ugyanígy vannak utilityk is amelyek egyszerűen jobbak (igaz drágábbak) mint az ingyenes / free alternatívák. Pl Transmit, Kaleidoscope vagy a Marked2. Nyilván ez függ attól is, hogy mit dolgozol/mire akarod használni. Ha csak a nyers erő számít és semmi más, akkor nem Apple vonalon kell mozogni. Én úgy látom, hogy ha picit is szélesebben értelmezzük a fejlesztést (nem csak a kódot kell írni, meg azt lefordítani valahogy, hanem kell rendes dokumentációt írni, kell a világ számára elfogadott szabvány office formátumban együtt dolgozni másokkal, időnként kell oktató anyagot készíteni, demózni, ilyesmik) akkor a macOS jobb választás mint a Linux.

--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

"Én úgy látom, hogy ha picit is szélesebben értelmezzük a fejlesztést (nem csak a kódot kell írni, meg azt lefordítani valahogy, hanem kell rendes dokumentációt írni, kell a világ számára elfogadott szabvány office formátumban együtt dolgozni másokkal, időnként kell oktató anyagot készíteni, demózni, ilyesmik) akkor a macOS jobb választás mint a Linux."

Én nagyjából 3-5 éve úgy érzem, hogy az Office365 és a Google Docs mellett nem szükséges telepített alkalmazás... van Open Office a gépemen, nem emlékszem, hogy mikor nyitottam meg utoljára. Lehet, hogy ez valamikor vissza fog ütni, de évek óta nem volt gondom dokumentáció írással, olvasással, jegyzeteléssel egyebekkel.

Nyilván grafikai munkára nem használom, amire igen, arra nekem elég a Gimp, de egy designer meg lenne lőve, de egy designer meló nem is CPU igényes dolog, arra elég a boost adta peak, amire képesek a mai CPU-k, ott a memória tud kevés lenni.

"Ha csak a nyers erő számít és semmi más, akkor nem Apple vonalon kell mozogni."

C#, Java és Android vonalon egyre inkább a nyers erő számít. Persze, ki lehet fogni pár hónapos zöldmezős fejlesztéseket, azokkal nincs gond, de bőven vannak még a piacon 5-15 éves kódbázisú zsíros seggű mamutok és hozzá kell nyúlni.

--
https://iotguru.live

Lásd zöldmezős pár hónapos projektek. A melók többsége viszont nem ilyen. Persze, értem, hogy ettől sikítva menekülsz, de valakinek azokat a munkákat is el kell végeznie, ahol egy full build önmagában 3-5 perc és ha még teszteket is futtatok, akkor ez felmegy 10-20 percre.

--
https://iotguru.live

Ja hogy microservicesre gondoltál, az nem volt olyan öreg. De amit írtál előjött, nagyon meghízott egy szervíz, ekkor fogtuk, és három felé vágtuk. De meg kellett küzdeni érte, még sokakban élnek a régi reflexek, és jobban félnek a szervizek számától, mint bonyolultságától. De még a meghízott szervíz is max egy frissen indult monolit projecthez mérhető bonyolultságban és fordítási időben, nem az őskövületekhez.

Én nagyon csípem a Mac-et fejlesztési dolgokra. Szerintem abszolút jó választás arra amiket írsz.
--
Gábriel Ákos

A Linux önmagában egy hobby. Ha mondjuk nem megy a WiFi, akkor máris néhány hetet el tudsz tölteni különféle interneten talált elavult és hiányos leírások közötti kapkodással, mire megtudod, hogy már rég egy zugsite-ról letöltött spéci kernelmodult kellene használnod, ami minden lehetséges hardvert támogat, kivéve persze a tiédet.
(Már persze ha az UEFI egyáltalán engedi a Linux telepítését.)

hmm... amit irtal az teljesen megallta a helyet akkor amikor linuxozni kezdtem (2000-2001 korul)
Az elmult 10 evben viszont nem volt ilyen tapasztalatom.

Nem lehet, hogy valami zug shop-bol beszerzett dzsunka hardver-t szeretnel beuzemelni?

---------------------------------------------
Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Bar mar megvetted, de egy szempont amire sztem a macbook a jo valasztas:
ios fejlesztes/port.

Szerintem egy munkakornyezetet jo egy honap beallitani, es ha a macet csak a portolas miatt tartod, akkor amikor havonta bekapcsolod elmegy egy jo 3-4 napod, mire minden uptodate, ujra fordul a projekted.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nemtom, multkor a macos frissites 2 napot vitt el. Biztos, ha nezem, nem akad ki hibaval...

Most mond azt, hogy stabil netkapcsolat kell...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szia, ha nem tudod eldönteni, vegyél MAC OS kompatibilis ThinkPad-ot, gyors, nagy SSD-vel és max, 24-32 GB memóriával.
Raksz rá egy jobb boot manager-t, ami elrejti a többi OS-t, és lehet egyidőben Windows-od, Linux-os és MAC OS-ed is. Annyi OS-ed lehet, amennyi helyed van.
Legyen 1 megosztott partíció, amin az adatok, portable alkalmazások vannak. Például a Firefox Portable-t tudod használni ugyanazt Windows és Linux alól is, ott lesz minden history és beállításod benne. A megosztott partíció hátránya, hogy nem tudod majd az OS-eket hibernálni. Tehát ha Windows 10-et hibernálod, hogy látja a D meghajtót, majd Linux alól írsz a D-re, majd visszamész a hibernált Windows 10-re, akkor a D meghajtó file rendszere sérült lesz, fájlokat veszíthetsz el. Ha a Windows 10-et csak simán leállítod, soha nem lesz semmi gond. Ha viszont kell a hibernálás, ne legyen megosztott meghajtó.

Az az előnye, ha MAC-et veszel, hogy a legtöbb ember szemében gazdagabb, sikeresebb, trendibbnek fogsz tűnni. Ha iPhone-od van mellé, akkor meg még inkább.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ebben a formaban eleg megfoghatatlan. Milyen szempontbol csucs? Valamiben az Apple a legjobb, valamiben meg mas.

De mindegy is, a fent emlitett "gazdagabb, sikeresebb, trendibb" eleterzesnek nem feltetele, hogy technologiai szempontbol valami csucs legyen. Szerintem az Apple kicsit sem statuszszimbolum, az magyar sajatossag, hogy az USDEUR arfolyamkockazat + EURHUF arfolyamkockazat + vilagrekord AFA + artisjus ado komboval megcsinaltuk a legdurvabb iPhone-arcedulat a vilagon.

Ha most rendelnek az USA-ban, 629 dollar lecserelni a mostani iPhone-om egy 11 Pro-ra, mikozben a median wage 47k+, es az osszes eladott uj telefon harmada-fele iPhone.

> Az az előnye, ha MAC-et veszel, hogy a legtöbb ember szemében gazdagabb, sikeresebb, trendibbnek fogsz tűnni. Ha iPhone-od van mellé, akkor meg még inkább.

A fentiek alapjan inkabb a kutya nem fog foglalkozni veled.

"artisjus ado komboval megcsinaltuk a legdurvabb iPhone-arcedulat a vilagon"

Innen még egy következtetés, és érteni fogod: akinek van pénze ilyen drága eszközön informatikusként dolgozni, az GAZDAG, tehát ő biztos jó a munkájában.
Minél laikusabb az ember, annál inkább el van ájulva az Apple termékektől, és annál inkább sokat képzel azokról, akik azt használják, mert drága. Ennyi.

Köszi Oregon a megerősítést, akkor te is tapasztalod ezt.

Tehát ha 2 emberrel tárgyalsz, az egyiknek 1,5 milliós Lenovo vagy Dell notebook-ja van, ami 3x gyorsabb mint a MAC, de nem látszik rajta, a másik ember egy bármilyen MAC-et használ ami mondjuk max 1 milla, a laikus a MAC-eset gondolja a jobbnak, sikeresebbnek, függetlenül attól, hogy a másik gép jóval gyorsabb, nagyobb teljesítményű. Nyilván, aki ért hozzá, az nem esik feltétlen hasra az Apple termékeket használóktól... :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Ha valaki státusz szimbólumként tekint pl egy Macbook Pro-ra az ára miatt, akkor ha Microsoft Surface-el rohangálsz,
arra is úgy fog tekinteni, vagy ha arra meg mégse, akkor nem is ért hozzá és azért tekinti az Apple-t státusz szimbólumnak,
mert a fejében az van hogy az - Apple - a valami. Pedig simán egy árkategória.

Mert az is. :) A 2013-as telefonhoz (5s) Még kijött az IOS 12 tavaly szeptemberben... Az LG G5 ami csúcstelefon volt amikor megjelent, 2016 áprilisban csak 2 évig kapta meg...
A 2011-es Macbook Pro-m azért adtam el, mert 2019-ben már nem lesz kompatibilis az új Catalina-val. Na ez a nem mindegy, hogy a telefont 5 évig használhattam szoftveres támogatással, a notit pedig 8! évig (i7,16gb ram), úgy, hogy nem lassult be...

Például egy nagyon megbízható és jó boot manager:

https://www.terabyteunlimited.com/bootit-bare-metal.htm

Nem drága, és tud image backup-ot, korlátlan mennyiségű OS-t kezelni, átméretezi, javítja és mozgatja a partíciókat, ha több, kevesebb hely kell, stb.
Sok éve használom. Vigyázz, ha ráérzel a multi boot szépségeire, onnantól nehéz lesz ez nélkül élned! :-)

Megtervezed, hogy melyik OS-nek mennyi helyet akarsz, hagysz a HDD/SSD elején 8 mb-ot üresen, biztos ami biztos, létrehozod az üres partíciókat, a boot manager-t a legutolsó 8 mb-os fat16-ra telepíted, os boot, hogy üres minden, akkor azok a kiválasztott partíciók lesznek az aktívak csak, amit az os-nek látni kell, ha telepítés közben az mbr-t felül írja, beboot-olsz a boot manager CD/USB-ről, és fél percen belül minden helyre áll, update-eli az egészet, sőt, lementhetet az mbr-t, ha kell a boot-hoz az OS-nek, és jöhet a következő OS: partíciók, boot, telepíted az általad látható partíciókra, boot manager usb boot, ha felülírta az OS, és kész. Én mentek SSD-ről RAID-es HDD-re a szoftverből teljes partíció mentéseket és teljes SSD tartalmat (Acronis True Image) időnként külső helyre, így ha megdöglik az SSD, visszaállok backup-ról, és minden a helyén. Kipróbáltam mentésből visszaállni, de még nem volt rá soha szükség.

Sakk-matt,
KaTT :)

A MacBook egyik hátránya, hogy van belőle pár méret, és kész. A hardvert nem érdemes szidni, jól van összerakva (báár azért voltak gubancok, egyik maces fejlesztő ismerősöm a billentyűzetet kritizálja, nem a kiosztás miatt).

Linuxszal a szívás hogy szerencse vagy utánajárás kell, hogy megtaláld azt a gépet, amin gond nélkül fut.

Viszont ha az megvan, akkor csomó extrát kaphatsz. Én egy Lenovo Yoga-t koptatok, fejlesztésre teljesen oké, a kijelzője érintős, hátrahajtható, ha épp nem gépelek rajta simán hátrahajtom teljesen vagy sátor módba, és használom ahogy kényelmes.

Tollat is adtak hozzá, nem olyan jó, mint egy iPaden rajzolni, de nem is ez volt a cél, ritkán használom. Ráadásul elég jó az érintőképernyő támogatás Gnome alatt. Persze ugyanúgy desktop alkalmazásokat nyomogatok többnyire, de például a böngészés, olvasgatás elég jó tablet módban.

Persze nem biztos, hogy mindenkinek igénye van az érintőképernyőre, de ilyen lehetőség is van, amit az Apple-nél nem találsz meg egy hardverben.

Update, miután belaktam a gépet: Manjaro ment fel rá, oob tudott mindent (és kezelt is), egyedül a touchpad koppintással volt némi gond, de egy 30 mpes google keresés megoldotta. Teljesen rendben van, akksi jó állapotúak (egyik 100, másik 98 százalékos).

macbook 3-6 eve meg jo volt, relative olcso es igazan minosegi hardver.
manapsag, nem annyira.
egyreszt egeszen banalis hardvergondok vannak (a szokasos billentyuzet mellett kiemelnem az USB-A portok teljes hianyat, vagy hogy a kijelzo bevonatat csak baba popsitorlovel szabad erinteni, mert szinte barmelyik piacon kaphato tisztitoszer leszedi a bevonatat, emellett ugye ott van a totalis kontroll apple altal a TPM miatt, mar ssd-t se cserelhetsz anelkul, hogy ra ne fingana egy hivatalos apple szerviz 180 euro/ora dij elleneben)

masreszt, macos iszonyuan felrement az elmult par evben. erdemi fejlesztes == 0, ellenben legalabb egy fos windows-ositott bsd klonod van, hianyzo opengl driverekkel (apple metal-t tolja), es egyre tobb, nem javitott vagy eppen (sajnos ez gyakoribb) apple altal letojt buggal.

macbook linux kompatibilitasa mai napig egy fos, gyakran meg 5 eves macbook-ra is csak beta/hibas/hianyos driverek vannak.

Emelle bejon, hogy a konkurencia felnott. Ma mar szinte mindegyik gyartonak van macbook-kal vetekedo, felsokategorias gepe, fele aron. En most egy vadiuj ceges macbook-on ulok, de csak azert, mert ilyet adtak. En sose valasztottam volna ilyet.

"Es a ceg miert nem mast valasztott?"

Én legtöbbször azt látom, hogy a fejlesztőket nem mindig kérdezik meg, hogy milyen munkaeszközt szeretnének, ha a cég fő profilja nem IT. És akkor heteket-hónapokat-éveket kell küzdeni azon, hogy ami a sales, a marketing és a dokumentumfejlesztők vagy akár az üzemeltetők számára kiváló munkaeszköz, azon fejleszteni nem mindig lehet.

Volt cég, ahol nagyjából _négy_ éve berendeltek i5-ös gépeket 4 GB memóriával, a fejlesztőknek is. Amikor meg nyünyögés volt, akkor az üzemeltetés-beszerzés vezetője megkérdezte, hogy 'Miért, 3D-ben fejlesztetek vagy mire kell? Vegyük bele dedikált videokártyát?". Általában fogalmuk nincs arról, hogy milyen igényei vannak a fejlesztőknek.

--
https://iotguru.live

"macbook 3-6 eve meg jo volt, relative olcso es igazan minosegi hardver. [...] Emelle bejon, hogy a konkurencia felnott."

Ez 3-6 éve se volt igaz... egyszerűen megvolt a wow-faktor, benne voltál a flow-ban és/vagy nem nagyon néztél körül, hogy a konkurencia mit tud...

--
https://iotguru.live

3-6 eve a build quality meg sokkal jobb volt az apple-nel. es ha visszakeresed a hireket, az apple durvan arat emelt a sotetszurke szeria kornyeken, kulonosebb ok nelkul.
A magsafe szinten aranyat er, ha baba/gyerek/allat van otthon. Az usb-c adapteren konkretan nem is a gyerekek, hanem en botlottam meg kb. 2 het utan, el is gorbult, mint tarzan farka a traktorgumin.

3-6 eve meg igenis jok voltak papiron is a specifikacioi egy macbooknak, es ami nem papiron van (pl. kepernyo, tapipad, billentyuzes, wifi-antenna, ...), az egytol egyig boven a konkurencia felett volt.

Persze, persze. Ha visszatekintek az elmúlt 15 évre, akkor mindig tudok olyan ismerőst találni tetszőleges időtávlatban, aki szerint az Apple technológiával minden rendben volt 1-2-x éve, de most már tényleg szar... és persze olyan ismerőst is bőven, aki szerint még mindig fasza, sőt, a legfaszább. A kognitív disszonancia egyik tankönyvi redukciója az, amit most előadtál. :)

--
https://iotguru.live

3-5 éve relatív olcsó? Több mint fél milla volt újonnan az ötéves MacBook Próm. Ha ez neked relatív olcsó, akkor irigylem az anyagi lehetőségeidet.
Az USB-A portok hiánya szerintem csak hiszti, ráadásul ma már azon fanyalog mindenki, ha egy eszközön nem USB-C port található. A külső diskekhez be lehet szerezni megfelelő kábeleket, a pendrive-ok meg lecserélhetők. Ezt nekem portváltás nélkül is meg kell tennem rendszeresen vagy mert tönkrement, vagy mert elhagytam.
A billentyűzet probléma tényleg gáz, leginkább ezért nem cseréltem még le a régi gépem. Meg mert szerencsére amúgy sincs rá semmi okom. Az OpenGL hiánya nekem nem tűnik fel, pont leszarom, hogy a használt program milyen programkönyvtárakat használ. Ez legfeljebb egy olyan fejlesztőnek lehet probléma, aki lusta megtanulni egy másik eszközt.
Arra azért kíváncsi volnék, milyen fejlesztést vagy képességet hiányolsz a macOS-ből.

Ave, Saabi.

Nade ezt most gondold vegig.
Fel milla, az MO-n 1800 euro, ami nyugat-eu -ban kb. 1500. Ezert kaptal egy abszolut jo hardvert, ami jocskan a konkurencia felett allt, papiron is, de foleg tenyleges hasznalatban (kepernyo, tapipad, wifi antenna, stb...). magsafe adapterrel, hogy gyerek abszolut ne legyen gond. millionyi porttal az oldalan, hogy nem gond, amikor meeting-re mesz. Olyan build quality-vel, hogy siman 5-6 evig tudod hasznalni, es igazabol ha nem bantal durvan vele, alig latszik rajta barmifele hasznalat.
Ezeket mas nem tudta.

Aztan jott az uj macbook.
Agyverzes, hogy meetingekre usb dongle-val kell jarni, mert nincs hdmi kimenet.
Agyverzes, hogy barmit ra akarok dugni, akkor usb-A adapter kell hozza, mert mindenbe az megy. Egy kurva mobilt nem tudok radugni, meg ha a mobil usb-c -s is, mert mit ad isten, az mobilhoz adott usb-c kabelek masik felen mi van? USB-A !!! Vezetekes eger? USB-A! Billentyuzet? USB-A!
Agyverzes, hogy nincs magsafe, es mindenki ossze-vissza rangatja a kurva toltokabelt.
Agyverzes a touchbar, erre nincs mentseg, aki ezt kitalalta, azt fejbelonem. Ugye nem lehet am az ujjad az esc vagy az f-gomboknak meg csak a kornyeken se hagyni, mert ha veletlenul icipicit hozzaer, mar kuldi is a billentyunyomast... Ha meg par percig nem ersz hozza, akkor a k*** kib*** macos konkretan sleep-be teszi a touchbar kijelzojet, es csak egy erintesre ebred fel.
Agyverzes, hogy mar lassan ragasztani fogjak a macbook aljat, mint a mobilokat, annyira tilos belenyulni. Alkatreszt cserelni mar nem tudsz benne, mert az apple firmware-bol letiltotta (ismeri a szeriaszamokat, ha nem stimmel, mert cserelted -> nincs boot).
Agyverzes, hogy komoly hianyossagokat egyszeruen elutasit az apple (pl. a desktop switch animacio sebessege nem allithato -> fullscreenben _mindig_ ott lesz a kurva animacio, amikor desktopot valtasz) (es meg sorolhatnam, rengeteg ilyen van am!)

Es akkor ehhez jon a massziv aremeles, meg az, hogy a konkurencia (alienware/dell, hp, stb...) igencsak jo macbook klonokat hoznak ki, jocskan olcsobban.

Szal kosz, en elkezdtem kapalozni a melohelyen is, hogy ez igy nem jo, lehessen mar valasztani, mert ennel manapsag meg egy win10 is jobb. Egyelore lassan orolnek a malmok, de lassan ok is lepnek, mert igazabol tenyleg gaz, amit az apple az utobbi idokben muvel.

PS: OpenGL hianya abban nyilvanul meg, hogy egyszeruen nem jonnek ki macos-re szoftverek, mert mit ad isten, kiafaszom fog ilyen platformra fejleszteni. Az meg mar neked is gaz lesz. De igazabol az apple 'NIH' hozzaallasa a legdurvabb ebben.

Nem szeretnélek megbántani, de:

Egyetlen eszközön laptopon/pc-n sem láttam hasonló minőségű grafikát és hangot, mint a macos rendszerén! Sem hasonló szoftvereket. (valójában aki nem tudja értékelni, annak lehet felesleges a mac)

MacOS és a vezetékes egér? Nekem megfelel a magic mouse sőt, nem tudom pótolni se Windowson sem Linuxon.

Billentyűzet dettó
https://support.apple.com/hu-hu/HT201178

OpenGL hiánya, elég sok OpenGL teszt létezik MacOS rendszerre, ami a sebességet méri (gondolom játékos tesztek)

OpenCL- és OpenGL-támogatású videokártyával rendelkező Mac számítógépek
https://support.apple.com/hu-hu/HT202823

"Néhány grafikus processzor nem támogatja az OpenCL használatát"
De mind támogatja az OpenGL-t.

Animációt egy kattintással kilehet kapcsolni, vagy akár a sebessége is állítható. (OnyX és vagy mozgás/átlátszóság csökkentése)

USB-C to USB-A adapter 1000 Ft.

Illetve mért is kell összedugni a iPhonet a Mac-el? Nekem wifin szinkronizál + icloud (doksik, képek, könyvjelzők, levelek, videók).

Az azért feltűnt, hogy azért nincs rajta normál usb mert nem fér el rajta, egyszerűen annyira vékony a gép?

Nagy vonalakban,
a HP, SAMU és sorolhatnám a nagy márkákat amik 30-45-60 percig bírják?
MacOS bírja 10 órát?

"Nagy vonalakban, a HP, SAMU és sorolhatnám a nagy márkákat amik 30-45-60 percig bírják? MacOS bírja 10 órát?"

Nem szeretnélek megbántani, de faszságot beszélsz, mert fogalmad nincs arról, hogy mire képes a többi laptop, szépen felépíted a kis szalmabábodat a 30-45-60 perces akkuidőről és kényelmesen megtámadod. Ugyanez igaz a többi állításodra is, a valóság már fájna valószínűleg... :)

Tudod, a jelenlegi laptopom egy 17,3" i7 négymagos gép, 32 GB memória, satöbbi, akkuról nagy terhelésen és full fényerőn megy 1-1,5 órát, pedig ez egy workstation laptop, arra van optimalizálva, hogy asztalon legyen, nincsenek benne agresszív energy-saving hardverek, de dokumentumfejlesztéssel fele fényerőn azért 3-4 órát ez is elmegy akkuról.

Egyik korábbi laptopom HP e840 volt, az bizony 8 órát kihúzott akkuról dokumentumfejlesztői munkával, nagyjából annyit, mint mellettem a két MBP-s kolléga gépe. Amikor dolgoztatni kellett a gépeket, akkor az MBP is kifeküdt 1,5-2 óra után és a HP e840 is.

Csodák nincsenek, csak tájékozatlanság és igen erős kognitív disszonancia.

--
https://iotguru.live

+1

A Microsoft SurfaceBook-om pl. ha otthonfelejtem a tápot, simán kibírja a teljes munkanapot az irodában a szokásos felhasználás mellett. A HP840g3 szintén a normális netezős, dokumentum szerkesztős, emailezős napi munkában bőven 8 óra felett bír.

De hogy lássad, mennyire hülyeség a 30-45-60 perc, a HP8440p laptopom, ami 9 éves és új korában ment akkuról 3-4 órát, az a 9 éves akkujával még mindig kb. másfél órán keresztül bírja. És ebben i7-es processzor van, fűt elég rendesen.
És ez 9 éves konstrukció. A hardvergyártók az elmúlt 9 évben nem álltak le a fejlesztéssel, pl. az intel friss hasonló processzora kisebb csíkszélességgel, kevesebb melegedéssel, kisebb feszültségről kevesebbet eszik. És emellett gyorsabb persze.

*Aham tényleg nagy faszság lehet az 1 - 1.5 óra a 10 órával szemben.
Az átlag laptop jellemzően nem csúcskategóriás és nem bírja 8 órát.
(én ebből indultam ki)

Feltételezem a topic nyitó használtam nem i7-s 32Gb-os gépet fog használtan venni.

*tényleg kurva tájékozatlan lehetek, miért nincs opengl a gépekhez?
Mellékeltem a linket, ahol fel van sorolva tételesen az összes gép és a támogatása. Mindhez van!

Csodák tényleg nincsenek húzd ki a fejed a homokból!
(Emel ki egy mondatot és problémázz rajta, ha jól esik)

"Az átlag laptop jellemzően nem csúcskategóriás és nem bírja 8 órát."

Mintha azt írtad volna, hogy egyáltalán nincs ilyen laptop, csak az MBP. Most már az olcsó szart hasonlítod a csúcskategóriához? Te lábon hordod ki az agyhalált, kérlek.

"(én ebből indultam ki)"

Nem, te egy valótlan sarkításból indultál ki.

"Mellékeltem a linket, ahol fel van sorolva tételesen az összes gép és a támogatása. Mindhez van!"

Nézd meg kérlek, hogy milyen OpenGL verzió van odaírva, mikori az a verzió és hardveres-e a támogatása.

"Csodák tényleg nincsenek húzd ki a fejed a homokból!"

Az enyém nincs ott, én legalább tudom, mire képesek a laptopok...

--
https://iotguru.live

Nem csak hogy nem sarkítottam, de kérdőjellel írtam mindkét megállapításomat sőt elétettem hogy nagy vonalakban.

Olvasni meg majd én megtanulok.

Nem csúcskategóriás gépekről beszéltem még mindig, nagy márkák is kismillió olcsó és közép kategóriás gépeket gyártanak.

Mivel nem egy céges laptopot tartok karban, az olcsó és a közép kategóriások kuka kategóriák a Mac gépekhez képest. De lehet a szemetem sem tenném beléjük.

Idézet:
"Nagy vonalakban,
a HP, SAMU és sorolhatnám a nagy márkákat amik 30-45-60 percig bírják?
MacOS bírja 10 órát?"

Ezt meg nem is vagyok hajlandó kommentálni:)
"Nézd meg kérlek, hogy milyen OpenGL verzió van odaírva, mikori az a verzió és hardveres-e a támogatása."

"Nem csak hogy nem sarkítottam, de kérdőjellel írtam mindkét megállapításomat sőt elétettem hogy nagy vonalakban."

Ja, akkor én is kérdőjellel írom: te nagy vonalakban lábon hordtad ki az agyhalált?

"Nem csúcskategóriás gépekről beszéltem még mindig, nagy márkák is kismillió olcsó és közép kategóriás gépeket gyártanak."

És miért egy olcsó és középkategóriás laptopot hasonlítasz egy csúcskategóriás laptophoz? Ráadásul még azoknál se stimmel a 30-60 perces akkuidő.

Egyszerűen hazudtál egy kövéret és most próbálsz kihátrálni.

"Ezt meg nem is vagyok hajlandó kommentálni:)"

Pedig jó lenne, mert 2010-es OpenGL verzióról van ott szó 2019-ben is... és tényleg nézd meg, hogy mennyi ebből a hardveres támogatást.

--
https://iotguru.live

Te nem vagy komplett, otthon anyukával/apukával beszélj így, hátha ő megengedi hogy hazugnak nevezd.

Nincs miből kihátrálnom, max. neked lehetne ha hiányzik 1-2 kereked.
Sőt magyarázkodnom sincs mit!

Kerülj, nincs szándékomban veled szóba állni, mert bunkó és neveletlen vagy. És itt be is fejeztem.

Nem tévedtem semmiben, az tud tévedni aki tud vagy tudni vél valamit rosszúl.

Én nem kijelentettem nem közöltem a tényeket, hanem kérdőjellel megkérdeztem.
Ebből kifolyólag nem néztem be semmit. Mivel nem voltam biztos benne.

Lehet "nekem" egyszerűbb lenne belátni, hogy van olyan réteg aki nem ismeri a mondatvégi írásjeleket. De simán leszarom!

Nem fogok egy kérdést megmagyarázni.

Nem tudom kinek lesz hosszabb az útja (aki kérdez) vagy aki akik nem tudnak megkülönbözetni egy kérdőjelet a mondatvégi ponttól. De valójában azt hiszem bizonyos kor után ez már teljesen esélytelen!

Thinkpad-on rendszeresen dolgoztam akkuról 5-6 órákat, 9 cellás akkuval, majd ha lemerült, hibernate, SSD-vel talán 10-15 másodperc, akku csere a másik 9 cellásra, és újabb 5-6 óra üzemidő, kb 1 percen belüli megállással. Tudom, a MacOS ennél is jobb lehet.

Szerintem van egy olyan réteg, akinek a MAC a legjobb, nem vitás. Csak van aki az nélkül is tud működni.

Sakk-matt,
KaTT :)

"Illetve mért is kell összedugni a iPhonet a Mac-el?"

Tölteni, fejleszteni, nagyobb fájlokat másolni ami wifin lassabb? Értem én, hogy nem tipikus felhasználás, attól még volna rá igény.

> a nagy márkákat amik 30-45-60 percig bírják?

Ne sarkíts, a jellemző 2-3 óra, van ennél gyengébb meg erősebb is, van kifejezetten laptop nagy kapacitással, vagy opcionálisan nagy kapacitású aksival, amivel meglesz a 10 óra.

Első, igaz tényleg gyorsabb lehet a másolás. Sőt élethelyzet függő is akár, nincs net, 4G vagy akármi, barlang videó:) Viszont, tölteni nekem nem töltötte soha az az usb-m (MacMini2102, Windows PC, Fedora ..stb) az iphone, ipad eszközeimet, ezért nem is erőltettem a dolgot.

A második idézeted végén ott a kérdőjel, valójában köszönöm a sok felvilágosítást. Levontam a következtetést, latopok utolérték üzemidőben a Apple gépeit. Ezek szerint technológiában is, lehet a kijelzővel és hangal kapcsolatos megállapításom sem álja már meg a helyét. Akár lehet le is hagyta a pc/laptop az Apple cuccokat technikai értelemben.

Majd saját szememmel/fülemmel is hamarosan ellenőrzöm!

Illetve látom még hírességeknél is kiveri az Apple 1-2 újjítása a biztit:
https://www.youtube.com/watch?v=_Cb_9RK9dQg

Az adapteres frusztrációt megértem. De én örülök neki, hogy az Apple meglépte. El kell terjednie a C-s perifériáknak, a tévéknek/monitoroknak, amik eleve támogatják, és nem lesz ez probléma. Persze az átmenet szar, de ideiglenes. Az alternatíva pedig az, hogy maradnak a régi, sok helyet foglaló, kevésbé univerzális csatlakozók. Az meg kinek jó?

1. Mélyebb is, szélesebb is. Persze hogy sok helyet foglal el a C-hez képest. Ráadásul a vékonyabb gépek nem is elég vastagok, hogy elférjen bennük egy A
2. Ez viszont igaz. Az én laptopomon is elfért plusz egy. De tök mindegy mennyi kerül rá, mindig kevés lesz, és mindig lesz akinek nem elég.

En evek ota hordok a kulcstartomon ilyen atalakitot. De hamarabb fog tonkremenni, minthogy egyszer is hasznaltam volna. Otthon minden bedugos kabel vegere rahuztam egy atalakitot, amit gumival hozza lehetett rogziteni a kabelhez, az Apple meg adott ajandek usb-c - lightning kabelt amikor legutobb egyszerre vettem gepet es telefont. Szoval szerintem tul lehet elni atalakito nelkul.

En macOs-t hasznalok alpnak, amin szinte semmi sincs telepitve, csak pl. thunderbird, firefox, es VmWare fusion.
Minden fejleszteshez kulon virtualis gepet hasznalok (nagyjabol). Nagyon stabilan futtatja oket a macOs. Nem akadozik. Xserve/Parallels eseten is ez a tapasztalatom. MacOs virtualis gepre telepitettem az Xcode-t is.
Billentyunek egy sima PC-s magyar billentyuzetet hasznalok, ha jol emlekszem egy ukele nevu szoftverrel keszitettem a macOs-hez egy filet, igy most minden a feliratok szerint a helyen van.
Linux is jo valasztas lehet alapnak, csak azon nem tudsz macOs virtualis gepet futtatni. Az apple harver es szoft oldalon is elegge zarkozott de barmilyen furcsa en pot ezt szeretem, mert csak hasznalni kell es kesz. Most nyugi van. A sok ev alatt elegem volt a varialasbol, szerelgetesbol meg peccselgetesbol. Na azert szeretnek egy oreg konnyen szerelheto mindenes notebookot mindenfele csatlakozoval. :)

Mai gyöngyszem:

MacOS HU kiosztás
terminal:

cmd+- := kicsinyítés
vs.
cmd++ := semmi

:)

cmd+0 := alapértelmezett méret