Vízállóság, tengervíz meg ilyesmi

 ( kovi | 2019. július 19., péntek - 10:45 )

Múltkor szó volt a vízállóságról, sós vízről trey által, és mivel éppen nyaralni készültem kapóra jött a téma. Drága karórát nem mertem vinni, mert ha megeszi a só valamelyiket, akkor egy kisnyuszi sírni fog valahol messze. Szóval vittem amit nem sajnáltam - no persze kicsit lejtett a pálya, hiszen sejtettem az eredményt: jóöreg' katonai Boctok, csavarzáras tömített koronával és hátlappal. Nem szabad beáznia, nem szabad korrodálnia.

Indulás előtt az órás barátom megnézte nyomáspróbán, ahol mint kiderült, már 10 méteres vízmélységi nyomáson belül lélegzik 11 óránál. Hiába, nem mai technika.. A szerkezeti (khmm nem túl sűrű) karbantartásokon kívül még minden a gyári állapotú: tömítések meg minden egyéb. Lol 30+ éves gumik, ragasztások... Fénykorában hivatalból 30ATM volt a tűrése ennek az Amfibia toknak, vastag kristályüveg van elöl - alkalomszülte homemade tesztekben elég őrült nyomást is elviselnek: van akinél 50-60ATM felett rogyik térdre. Nah mindegy, mert merülni sajnos nem volt lehetőségem, hiszen a tenger életszerűtlenül hideg volt az oldalunkon. De azért ott is megkínáltam rendesen. Medencevizet is kapott bőven, szó szerint egy héten át ázott random partokon és más helyeken. A legnagyobb "mélység" sajnos 3 méterre tehető, de ott legalább iszonyatosan megjárattam.

Nem is a vízállóság a lényeg, hanem a töménytelen só, amire nagyjából úgy reagálhatott, hogy "ahh kösz ez jól esett, épp ott viszketett". Pedig a sós tengervíz környékén még az ereszcsatornák is elrohadnak sietve, a kezeletlen vagy csak nem ide való anyagok a levegőn pár nap alatt színt váltalak és megindul a korrózió. Nemigen kell 3 nap sem. Az esővízből is kiérződik a só, a szobában lerakott "vas" az ötödik napon már színeződni kezd a sós párától. Mondjuk cserébe elég tiszta a levegő, mármint allergiára gondolva. Ígyhát egy teljes hét eltelt tüsszögés nélkül, ami nálam elég nagy szó.

Azt hiszem a néhai szovjet/orosz technika a mai napig jól vizsgázik, pár (nem túl komoly) kép itt, egy albumban. A 11 órai szelelést majd megcsináltatom és ha lehetőségem lesz rá, idén megmerítem jó mélyen.

Az iPhone 8 "teszt" úgy ahogy van elmaradt, de a sós környezet semmilyen kárt nem tett benne, holott nem kevés alkalommal sós-vizes kézzel tapogattam és nyomkodtam. Bele akartam dobni a tengervízbe (térdig érő mélységre) - de mivel nem volt normális internetünk, szinkronizáció híján a folyamatosan hízó (mentetlen) médiatartalom miatt fostam, hogy elvész minden anyagunk. Akkor pedig megnyílna a pokol kapuja, szóval ezt most mellőznöm kellett.

Ui én nem gondoltam, hogy a tenger ennyire sós. Azt hittem, akik úszószemüvegben nyomják puhányak meg ilyesmi. Hát a lószart, a szemem majd kifolyt, a víz még a zacskómat is csípte egy idő után. Ehh, szerintem ebből ivóvizet egykönnyen nem lehetne csinálni. Amúgy a franciák tűntek a legsatnyábbnak, meg a németek. Azok térdig mennek a hideg vízbe nagy svunggal, majd kéziféket húzva mozdulatlanul nézelődnek nem is tudom milyen fejet vágva, majd menekülőre fogják. Ha valami nem kényelmes, akkor nekik már nem kell, itt tartanak. Mellettünk az erdélyi fiatal legények meg nekivetkőztek fél perc alatt és beszaladtak, majd úsztak mint a gép. Sokan már a látványuktól nevetve dideregtek. Szó szerint. Nem volt könnyű tartani velük a ritmust, szerintem teljesen nem is sikerült :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A tengervíz nem játék, még a kifejezetten búvárkodásra készített, prémium, 904L acélból készített órákkal is óvatosnak kell lenni (nem, még sok drága búvárt sem abból készítenek):

Caring for your Submariner

Vagyis, tengervíz után azonnal le kell öblíteni édesvízzel.

Ja, és rohadt sós, én minden tengervízben fürdés után azonnal zuhanyzok édesvízzel. Különben kibassza a bőröm :D

--
trey @ gépház

Én az órát szándékosan nem mostam le - erre a részére kíváncsi voltam. Meg sem kottyant neki.

Az első alkalommal (tapasztalatlanul) le sem zuhanyoztam órákig, végül egy tavernában szólt a család, hogy valami fehér por van van a karomon. Hehe, ott volt rajta a só, végig. Ha megfelelő szögben ért a napfény, még majdnem világított messziről basszameg :) volt egy néger gyerek is hasonló helyzetben, ő például szürkének látszott tőle ahhahah. Kicsit csóró-Jacko feelingje volt már messziről.

Apropó fehér por, szőr mentén... Egy átlagos shop polca a gorögöknél, a komolyabb helyeken volt csoki meg süti meg minden - ebben a témában. Van ilyesmi Krétán is, ugye?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Sose láttam még ilyet Görögországban, pedig az alábbi szigeteken jártam:

- Rodosz - háromszor
- Kréta - Kétszer
- Spinalonga - egyszer
- Zakintosz - egyszer
- Chalki - egyszer
- Symi - kétszer

Fűárussal nem találkoztam.

--
trey @ gépház

Korfu összes tengerparti településén láttam shopokban és marketekben ami a képen van. Gondoltam hozok nevetős csokit apósomnak, csak fostam nehogy csomagellenőrzéskor kibukjon a dolog itthon. A kutya 50 zacskóba csomagolva is kiszagolja, bár lehet hülyeséget mondok mert nincs nagy tapasztalatom vele. Úgyhogy elmaradt a meglepi, kapott fantasztikus hűtőmágnest. 64 évesen szerintem már kapott párat eddig, dehát ez van :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Egy "sima" műanyag (ez már a carbon core guard-os változat GA-2000) 40KHUF -os Casio G-Shock-al nyomom a tengert. Nem kell ezt túlgondolni.
Persze tenger után édesvízes öblítés az alap.
A jó kénes 40 fokos gyógyvizet is bírja.

Ja, az én 35 ezer forintos G-Shock-om is bírja a sót. Nem is sajnálom, mert ha 100%-ban megeszi, 35 ezerért veszek egy másikat. Újat.

Én is kimosom, mert a NATO szíjba beleszáradt tengervíz büdös.

--
trey @ gépház

Autószervízben szerelőn láttam egy brutál G-shock-ot (az már tippre 150K+os kategória volt talán Mudmaster) kb ázott az olajban és koszban a kezén.Kérdeztem ezt mióta bírja. Mondja , hogy elég régen.

Elhiszem, hogy a G-Shock jó (mint említettem, nekem is van, vízben én is azt hordom). Pont erre használom, ütni-verni. Itt a nyitóban viszont acélóráról volt szó.

--
trey @ gépház

Nekem a benzin/gázolaj tizenpárév alatt megette az óra külső borítását, cserélni kellett. Érdekes módon a szíjnak semmi baja nincs.
Közben nagykorú lett, de a mai napig használatban van az öreg G-Shock a bébi kétéltű mellett. :)

Nem elég sós víz esetén nem lenne biznisz parti sólepárlókat üzemeltetni. Szóval tényleg sós.
https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/igy_keszul_a_tengeri_so_fapapucsban

Én egy betonozás alkalmával egyszer mostam kezet egy hordó vízben Vosztok Amphibiá-val aztán bepárásodott teljesen a belseje és lehetett kidobni. Nagyjából így nézett ki külsőre..
--
God bless you, Captain Hindsight..

A tömítettséget minden órán illik rendszeresen szakszervizben ellenőriztetni. Van ahol a rendszeresen a következő elemcserét (1-3-4 év), van ahol a következő gyárilag javasolt karbantartást 4-6 év, jobb óráknál pedig 10 évet jelent.

--
trey @ gépház

A teljesen elektronikus (számkijelzős nem mutatós) órákat is javasolt ellenőriztetni akkor is ha soha nem kell elemet cserélni mert napelemes?

Igen, természetesen. De amúgy abban meg akkut kell cserélni, mert a technika egy apró akkut tölt. Igaz, hogy soká lesz cserés, de akkor legalább körülményes és jó sokba kerül :/

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Egyrészt tömítési probléma bárhol előfordulhat (sajnos), de nem zárnám ki a szakszerűtlen összeszerelést vagy az itt szerzett sérülést sem. Ez utóbbit csak feltételekkel tudom mondani, hiszen nem voltál túl közlékeny. Olyasmi, mintha azt mondtad volna, hogy már láttál törött Ladát.

Ezek annyira durva bunkó eszközök, hogy az oroszok tesztekben kocsival hajtanak át rajta aztán ha kell kemencébe teszik őket és röhögnek ahogy bírja. Nem tudom a tiéddel mi lehetett a baj pontosan. Egészen sok oka lehet, amiben persze ott a gyártási hiba lehetősége is - mégha nem is ez a legvalószínűbb.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Pár éve vettem egy Amfíbiát. Az első három hónapban minden túlzás nélkül fél perc alatt maradt.
Nem kíméltem, egész nap rajtam, uszoda, szauna, stb.Az elmúlt 3 évben 2x volt órásnál valami csapágycserén, beázott. A második után megtanultam, hogy kell beállítani. Az óta magamra állítottam és pontos.
Tetszik ez a kis csúnyasága. Még azok a számlapfestések is jók. Az Amfibiák úgy néznek ki mint ha nem formatervezők hanem műszerészek hozták volna össze.
Az órahordás egyébként tök hülyeség. De a Vostok amfíbia az egy legenda, azzal szerintem lehet vagánykodni. Ha új Rolexed van úgy sem hiszem el, hogy igazi. Az antikot igen. Most álljak oda vizsgálgatni, hogy mi az? Meg azt csak mackónadrágban ér hordani. Kockás ing hátizsák az olyan ergya.
Az olcsó Vostokban meg senki nem kételkedik.

De utálom a NATO szíjakat, pedig próbálkoztam, de nem. Inkább fémszíj, egyik amphibiámon fémszíj van, másikon szilikon, direkt ezekhez vettem NATO-t de nem jött be.

Viszont napi pár másodperces járáseltérésre sikerült beállítani mindkét szerkezetet. Nemhiába népszerűek ezek a darabok.

Fedora 29, Thinkpad x220

Nekem a fémszíj nem okés, mert epilátorrá változik pár másodpercen belül :/

A bőrszíj az nagyon jó, főleg a jó minőségű - nem beszélve arról, ha te magad varratod saját tervedből. Csakhát ha a büdösbaktérium beleköltözik akkor annak halidéj - és annyira nem nagy vigadalom tízezer Forintokat kukázni. Ha több órád van és nyáron három szíja berohad, az kb. 30e Ft és keresgethetsz megint olyat ami jó, vagy mehetsz újra a bőröshöz aki hülyének néz. Van egy saját kencém ami elodázza a dolgot, de csodát az sem tud tenni szóval inkább bőrt nem hordok nyáron.

Emiatt melegben nekem a NATO szíj marad, cserébe sűrűn mosom. Filléres szarok, 1500 Ft-ért már nagyon jót kapni - egy idényt simán kihúz szagok nélkül. Ősszel kukázom és visszamegy a bőrszíj.

Uhh de körülményes egy pali vagyok ahhahaha :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nahh igen ennyi elonye van a NATO-nak, de nekem fém is megfelel, viszont a bőr-t is kerülöm. Sajnálom is hogy a junghans órámat csak bőrrel lehetett megvenni, most nézhetek rá valami fémet, mert 2 hónap után már érdekesen néz ki (még nem büdös) :/

Fedora 29, Thinkpad x220

Na, akkor fokozom, az én G-Shock-omon bőrbetétes NATO-szíj van :D

--
trey @ gépház

Ööö az olyan lehet, mint a szormebetetes atleta? :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem, minimális fekete bőr van rajta, csak a toknál, hogy átmenettel csatlakozzon a vékony NATO a G-Shock bumszli tokjához. Nem is veszed észre, ha nem figyelsz rá. Viszont a sós víz szempontjából a bőr szintén egy kurva kényes dolog. Meg is marja...

--
trey @ gépház

Fotozd mar le kerlek, ha nem kell nagyon melyre turni erte. Kosz!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Itt.

--
trey @ gépház

Ahha. Tehat ez vegul nem is betet, hanem egy optikai elem. Ez igy okes, siman kitalaltam volna a szijrol, hogy japan!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hol voltál, ahol hideg a víz? Mennyi fok az a hideg?

(itt 26 fokos az Adria, de a part mellett helyenként 30 fokos minimum)

Korfu eszaknyugati resze, diszkomentes “oreges” telepules. ~18 Celsius a viz, a levego persze 30 fokos - csak az esti szelek egy 600 meter mely obolbol mindig behozzak a friss vizet. Szoval amit nappal melegedett az este 7 korul mar reszetel.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

cca 200 km-re vagyok a csizma sarkában. itt szerencsére még akkor is meleg a víz amikor a levegő pár napig hidegebb volt (25fok)

Pebble1 es 2 steel acelszijjal ejjelnappal rajtam, 3+ eve evi tobb szaz ora foldkozitengert kapnak (~2-3meterig, szoval csak a so szamit igazan, tolteskor cserelem oket - fazom ha nincs ora a csuklomon) -> semmi, de semmi nem latszik rajtuk, meg a toltocsatik sem korrodalnak...

Igen, tudom: nem ora - szamitogep. :DDD Olyan is most mar a szoftver-ellatottsaguk, mint egy win95-nek. :D Emiatt bizony cserere jeloltek... :( (Nincs rendes cserealap a vilagban - szivas... :( )

"3+ eve"

Egy rendes órát mindeközben 30-60-100 évre gyártanak.

--
trey @ gépház

:D Mondanam, hogy majd referalok kesobb, de mint mar emlitettem: erkolcsileg elavultak a dragak... :(

Gumiszíjas "óráknál" kicsit egyszerűbb a só kérdés egyébként. Ha veszel egy olyan órát, aminek csak az acél "szíja" mondjuk 1 millió forinttól indul (ha rolesor, arany vagy platina, akkor meg a csillagos ég a vége), akkor oda fogsz figyelni arra, hogy kiöblítsd belőle a sót, mert az a víz elpárolgása után kikristályosodik a szíj láncszemei közt, a kemény sókristályok pedig szétbasszák (elkoptatják) a "szíjat", ami a kopás miatt lötyögni fog és gyakorlatilag elveszítette értéke jó részét.

Műanyag szaroknál és filléres acélszíjaknál ez nyilvánvalóan nem jelentkezik vagy nem akkora probléma.

--
trey @ gépház

Mondjuk latens zuhanyzast kapnak mindig - nem akarok vakarodzni tengerezes utan, szoval 1 oran belul szokott zuhany is lenni. Oraval a csuklon, nyilvan. :DDD

Az is igaz, hogy szamomra eszkoz, ami szolgaljon engem, ne en szolgaljam. (Kolcsonos tisztelet az megvan szerencsere. :D )

Én is úgy vagyok vele, hogy az eszközeim engem szolgáljanak, ne fordítva, de mindegyik megkapja a törődést és a neki járó karbantartást. Mert véleményem szerint az is hozzátartozik az igényességhez, hogy nem elhanyagolt, leharcolt eszközöket használunk. Legyen az cipő, ruha, vagy bármilyen használati tárgy.

A sós vizes fürdés utáni zuhany, főleg egy kis tusfürdővel elég szerintem a legdrágább holminak is. Persze, úgy, hogy évente egyszer azért adsz neki egy ultrahangos tisztítást is. Jobb márkák ez utóbbi évi egy alkalommal ingyen megcsinálják neked a szervizben. De ma már fillérekét is kapható ultrahangos tisztító. Múltkor pl. a Lidl-ben láttam néhány ezresért.

--
trey @ gépház

Bevallom, egy oramat sem uh-ztam meg (szemuvegek + nyakok + egyeb alkatreszeket szoktak furdeni), de kiprobalom este. :D :D Van egy akkora kadam hozzavalo transmitterrel, amibe a regi hondam karbija is belefert. :DDD

Azért annak nézzél utána, hogy a te holmijaid bírják-e és mi módon az ultrahangos tisztítást :D Nehogy baj legyen belőle :D

Egy tömör acél csatnak nem árt az ultrahang, de azért egy komolyabb szerkezet belerakása előtt kikérném a gyártó véleményét.

--
trey @ gépház

;) mindenkepp!

Órát csak kiszerelt szerkezettel vagy csak a szíjat

Jaja, kiakasztottam a szijat, megzizgettem vagy 10 percig - nemi kosz kijott, meg sztem vmi kenoanyag is lehetett ott, mert most (picit) "nyikorog". :DDD Na, megkuzdok vele vmivel.

szerk., just for log, McElec akcioban: wd40, majd 10 perc mulva egy light szappanos fudo utan jobb mint ujkoraban... most szalvetan pihen a napon, hogy lassam mit izzad magabol...

Tegyel bele tisztanak tuno karora szijat es kerj meg valakit figyelje az arcodat, amikor meglatod mi ganaj jon ki a “tiszta” cuccbol. Nem rossz talalmany, bar az aruhazas berendezesek viszonylag kis frekvencian dolgoznak emiatt a hatekonysaguk elegge korlatozott.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS