Felesleges optikai lemezek környezettudatos eltávolítása

 ( rigot | 2019. július 10., szerda - 21:15 )

Sok-sok lemezem már felesleges, szeretnék tőlük megszabadulni. Úgy tudom, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe nem szabad bedobni. Állítólag Magyarországon nincs meg a technológia a megfelelő megsemmisítésre. Szerintem sokakat érint a kérdés. Tud valaki jó megoldást?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

subs

subs. Gyűjtögetem, hogy majd egyszer kidobom egyben.

Én meg inkább apránként dobom ki.
Tudom, hogy nem környezettudatos, de hát máshogy nem lehet leadni.

Pár hónapja mesélte ismerősöm, hogy elektronikus hulladéknak minősül emlékei szerint, esetleg e-hulladék átvevőket kéne kérdezni.

Egyébként sokminden másnak az átvétele sincs megoldva, egyszerű garázslommal nem tudom mit lehet kezdeni, mert sitt átvevő helyen elküldenek, de senki nem tudja megmondani, hogy mit kezdjek vele.

„szétverem a picsába fejszével”

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

E!

https://www.fkf.hu/letesitmenyeink-hulladekudvar

illetve:

https://www.fkf.hu/szemleletformalo-kozpontok

Mi adható le újrahasználatra a Központokban?

Az Újrahasználati Központokban olyan tárgyak adhatóak le, amelyek eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik, tökéletesen használható állapotban vannak. pl.: babafelszerelés, játék, sporteszköz, bútor, könyv, konyhafelszerelés, lakberendezési tárgy, szerszám, DVD. Hálózati árammal működő eszközök leadására érintésvédelmi okokból nincs lehetőség (törpefeszültséggel, vagy elemmel működő eszközök leadhatók).
Az Újrahasználati Központokban leadni csak a használható állapotban lévő tárgyakat lehet. A beszállításkor ezt a dolgozók szemrevételezéssel ellenőrzik. Azon tárgyak, amelyek nem alkalmasak eredeti rendeltetésük szerinti használatra, azokat csak anyaguk szerint elkülönítve, hulladékként lehet elhelyezni a hulladékudvarban a mindenkori hulladékudvari átvétel feltételei szerint.

Ki adhat le tárgyakat az Újrahasználati Központban?

Tárgyak leadására csak budapesti lakosoknak van lehetősége, fényképes személyazonosító igazolvány és lakcímkártya bemutatása mellett. A személyes adatok a rendszerben rögzítésre kerülnek, az átadó lakos nyilatkozik a behozott tárgy tekintetében az újrahasználati célú lemondó szándékáról. A regisztrációt, illetve a leadott tárggyal kapcsolatos adminisztrációt követően minden behozott tárgyról átvételi elismervényt adunk.

Basszus, nekem csak CD-im vannak. :(

Amúgy erről a "szemléletformáló központ" névről egyből a Pusztító c. film utópiája jutott eszembe, ott is valami hasonlót említett az egyik szereplő mikor nem egyezett valakivel a véleménye.
--

Eme cikk szerint már sehol:

https://hulladekmentes.hu/2016/12/03/cd-dvd-hulladekom-van-hova-dobjam-ki/

szerk: esetleg

https://hwdrecycling.hu/kapcsolat

------------------------------------------
“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Ez talán hasznos.

Pont tegnap kezdtem szanálni a kb. ezer darabos írt CD gyűjteményemet. Az iratmegsemmisítő viszi szerencsére. A végén feloldom, és elektrolízissel leválasztom az értékes fémet. Nyerek vele 0,1 g aranyat.
Ja, nem... A ledarált lemezeket behajítom zsákostul a szelektív műanyagos kukába.

Prohardveren ajanld fel ha nem az isten hata mogott vagy elviszik design butor epiteshez.