"apt" - ujabb Babel torony ???

 ( ibiro | 2005. május 3., kedd - 8:00 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Most mar meggyoztetek, hogy a Linux a Babel- torony ujabb valtozata. Mar olyan parancs sem letezik amely kiirja, mi van a gepemen ??? Az "uname -o" a operacios rendszert irja ki:"GNU/Linux", ha gondoljatok akkor az "uname -a" ezt irja: "Linux nev 2.6.5-1.358 #1 Sat May 8 09:04:50 EDT 2004 i686 i686 i386 GNU/Linux". Tehat mi van a gepemen ??? Viszont ha ezt adom "less /etx/issue" akkor a valasza:"Fedora Core release 2 (Tettnang)". Egyes hozzaszolasok szerint pedig Mandrake, Suse, Debian... van a gepemen. Az Isten tenyleg nem bottal ver, eleg neki ha igy osszezavarja a millio Linux verziot, szerintetek mitol fugg hogy valakinek milyen a Linux verzioja ? Lehet a "kernel" pld. Debian, a tobbi utasitas Mandrake, Suse, BDos, stb. - ilyenkor az operacios rendszer milyen nevvel fog szerepelni ??? Mar irja meg valaki, egy kezdo milyen utasitasokkal kell neki kezdjen, hogy megtudja mi van a gepen ( ha nem o instalallta !) es valamit ertsen is ebbol a kaoszbol ! Az biztos hogy a Windows nem csokkenti vernyomast, de a Linux is elveszi a kedvet sok kezdonek eppen a sok verzioja miatt. Megertem hogy nehez segiteni valamin ha az nem egyertelmu, koszonom a probalkozast.

Az van a gépeden amit telepítettél. :D Hogy az később mivé fajul, az egy más kérdés. Mindenesetre a kernelverzió a fő csapásirány és ehhez jönnek a sallangok.

ELaci

van /etc/fedora-release nevu fajlod?

[quote:412c7cc06e="snq-"]van /etc/fedora-release nevu fajlod?[/quote:412c7cc06e]
Vagy /etc/debian_version nevű?

van egy relative eleg ecceru es fajdalommentes modszer.
ha ott ulsz a gep elott ; valts konzolra (ctrl+alt+f1) es a login prompt elott/folott ott diszeleg az adott linux terjesztes verzioja...

>> "uname -a" ezt irja: "Linux nev 2.6.5-1.358 #1 Sat May 8 09:04:50

ez bizony fedora. ha jol emlexem,akkor ez a core2 default kernele.
a legtobb linux csak '2.6.5' vagy 2.6.5-1 esetleg ilyesmi.
fedoraek szokasa meg egy al-al-al patchlevellel megjelolni a kernelt.

mitol fugg hogy valakinek milyen a Linux verzioja ? Lehet a "kernel" pld. Debian, a tobbi utasitas Mandrake, Suse, BDos, stb. - ilyenkor az operacios rendszer milyen nevvel fog szerepelni ??? Mar irja meg valaki,

meglehet bolonditani,de nem erdemes.
a kernelt lehet a mondjuk a debianbol venni ; de akkor magadnak kell forgatni,vagy valahogy telepitheto formaba hozni,mert pl. a fedora csomagkezelese nem ismeri a deb-et. persze van ra apt meg mittomen; de azt valamelyik fedora repositoribol tudod szedni,az alapban nincs benne. Lehet rakni eredeti kernelt is a kernel.org-rol ; de azt megint magadnak kell konfigolni/forditani. Igazabol a linux distribek kozott az a nagy elteres,hogy minlyen programokat raknak bele. peldul a redhatban osidok ota sendmail van. mas linuxok nemszeretik,mert regebben talaltak benne josok biztonsagi hibat. szoval elvileg atjarhatok a disztribek ; de binarisan nembiztos. sok fugg meg a glibc verziojatol ; ezt gyakorlatilag minden progi hasznalja; ha egy ujabb cuccot akarsz felrakni vmi. regebbi glibc-vel rendelkezo distribre,akkor lehet azert nemfut,mert tul regi a glibc. szoval lehet keverni,de csak modjaval. no ezt jolmegaszontam. uff.

[code:1:4e44e1341f]cat /proc/version[/code:1:4e44e1341f]

[quote:69d24e0b84="GCS"][quote:69d24e0b84="snq-"]van /etc/fedora-release nevu fajlod?[/quote:69d24e0b84]
Vagy /etc/debian_version nevű?[/quote:69d24e0b84]

Vagy /etc/slackware-version :roll:

egyszóval

cat /etc/issue

[quote:ce92fb3110="ibiro"]Viszont ha ezt adom "less /etx/issue" akkor a valasza:"Fedora Core release 2 (Tettnang)"[/quote:ce92fb3110]
Jó. Akkor mi nem világos?
Már bocs, de ez pont olyan, mintha valaki elkezde sopánkodni, hogy minek gyártanak annyi féle autót, elég lenne egyféle is, szegény júzer nem tudhatja, hogy épp melyik típusban ül... LOL

András

A válasz benne volt a kérdésedben.
[code:1:8aedadb6c3]less /etc/issue[/code:1:8aedadb6c3]
Fedora Core release 2
Szoval Fedorad van.
egy pelda: a distribuciok talan olyanok mint az autok van merci (debian) volvo (gento) ford (fedora) stb.. mindben van motor azaz kernel, lehet cserélgetni a motort egyikböl a másikba de oda már kell egy kis tudás, nem bonyolult de kezdésnek nem ajánlatos kormány is van benne ami mindben ugyanaz "utasitások". A töbi salangot ki lehet cserélni müszerfalat (grafikus felületet) :twisted: .
Ha nincsenek meg telepitő cd-ék szerzd be valahonan a Fedorához jó ha van a függőségek miat. Lehet anélkül is de a kezdőt csak össze zavarja.
telepiteni a csomagokat (fedora, suse, redhat, mandrake meg még egynéhánynál rpm a kiterjesztése) az rpm progival lehet és még mással is grafikusan de nem tudom mi van a fedorara :oops: , .

[code:1:8aedadb6c3]rpm -ivh mc*.rpm[/code:1:8aedadb6c3]
ha vegig fut akkor ok. ha nem akkor kiir valami függőséget és még kell néhány csomagot felteni. Ajánlatos beszerezni a csomagot a Fedoratol.
A másik megoldás az apt amit máshonan kell beszerezni. Az .rpm -et az apt4rpm kezeli ez ftp szerverekről szedi le a csomagokat függőségel együtt.
Mindenhez találsz pontos dokumentációt olvasi, olvasni, telepíteni.

És persze hál Istennek a disztrók között nincsenek éles határok, amint azt egy Debian Ubuntura frissítése "csont nélkül" példázza, vagy megint csak egy Debian alapra és csomagokra épülő Knoppix.

"Tai": peldad az autokkal nagyon jo, tehat a motor "Fedora Core 2", de akkor mi a "GNU/Linux", amit kiir az "uname -a" ? Jo, ha Fedora-m van akkor mit kell tennem ha mc-t akarok instalallni ? (keressek rpm-s verziot es instalalljam azt?)

"snq":Van "/etc/fedora-release" nevu fajlom.

[quote:467c0da3c4="ibiro"]
"Tai": peldad az autokkal nagyon jo, tehat a motor "Fedora Core 2", de akkor mi a "GNU/Linux", amit kiir az "uname -a" ?
[/quote:467c0da3c4]
Azt jelenti, hogy autód van, nem pedig modjuk rollered :D :D :D

[quote:320d5bfc9b="ibiro"]Jo, ha Fedora-m van akkor mit kell tennem ha mc-t akarok instalallni ? (keressek rpm-s verziot es instalalljam azt?)[/quote:320d5bfc9b]
a fedora az auto márka nem a motor :) a motor az a kernel. :D
ha az mc az irányjelző akkor a suse irányjelzője nem biztos hogy belepaszol a fedoraba pedig az is .rpm. Van a fedorának sajátja az kell neked. :P

Fedorahoz mernem hasznaltok apt-t? Redhat 6.0 ota letezik redhathez is apt-get

[quote:8293f07d0b="ibiro"]Jo, ha Fedora-m van akkor mit kell tennem ha mc-t akarok instalallni ? (keressek rpm-s verziot es instalalljam azt?)[/quote:8293f07d0b]

itt mintha lenne egy:
ftp://rpmfind.net/linux/fedora/core/updates/testing/2/i386/mc-4.6.1-0.13.FC2.i386.rpm

[quote:47a7d0aa06="cln"]Az van a gépeden amit telepítettél. :D[/quote:47a7d0aa06]
Kb tizszer irta mar le, hogy nem o telepitette, csak kapta a gepet.

[quote:a14427b8e6]
cln wrote:
Az van a gépeden amit telepítettél. Very Happy

Kb tizszer irta mar le, hogy nem o telepitette, csak kapta a gepet.
[/quote:a14427b8e6]

Akkor helyesbítek. Az van a gépeden amit más telepített. Most jó? :D

ELaci