Csili téma

Bírod a csípőset? Én igen, vagyis azt hittem. Valamikor már 30+ éve az iskolai menzán eltették előlem az ecetes paprikát a konyhás nénik, mert féltek, hogy bajom lesz a nagyonsokadik után. Lényeg: hosszú évek óta alap a chili otthon, mindenféle formában. Elsősorban kis űrtartalmú kiszerelésben vásárolható méregerős szószokra gondolok, de a durván őrölt és por formájú cuccok is gyakori vendégeink. Nagyon szerethetőek mind.

Namost amikor kipróbáltál már sok egyszerűen elérhető terméket pl. Danka, Babilon (hadd ne soroljam, szóval amit csak el tudsz képzelni) és óvatlanul valami olyasmibe csapsz, mely a skálán 200k+ körüli akkor az nagyon felkészületlenül tud érni. Bazz még életemben nem kerestem a friss levegőt ilyen tempósan, miközben a tarkómról a seggemig ömlött a víz. Dehát egyszer ezt is el kell kezdeni, vagyis ki kellett próbálni. Mondjuk kellett nekem combos Habaneroval arcoskodni.

Szóval ez nem jött be azt hiszem :/

Hozzászólások

Kb. mint amikor chicken vindaloo előtt diszkréten figyelmeztetett a pincér, hogy kissé "hot" lesz, mire én önérzetesen: "bírom az erőset, elvégre magyar vagyok". Alig leplezett kárörömmel lesték tisztes távolból egyre vörösebb fejemet, és hogy gyakran kerül elő a zsebkendő. Amikor megkérdezték, milyen volt, kedvem lett volna elsütni, hogy "nem volt rossz, de lehetett volna kicsit csípősebb", mert féltem, hogy megvernek, vagy kiröhögnek.

+1

Tavalyelőtt megkérdeztem az akkori kedvenc indiai éttermemben, hogy brit vagy indiai mérték szerint csípős a curryjük. Azt mondták, hogy indiai mértékűt nem árulnak.
Az egyik indiai munkatársamra mindig a neje főzött, egyszer megkóstoltatott velem valami csípős szószt, azt hiszem parathával. Azt mondta, hogy enyhe, de az én mércémmel elég erős volt. A szecsuáni haverom viszont amikor megkínált a csípős étellel, amit főzött, csak ő vörösödött tőle.
Munkatársamat a lakótársa kínálta Scotch Bonnettel vagy California Reaperrel (valamelyik a kettő közül), ő meg simán berakta a szendvicsébe (what could go wrong? - QA szlogen). Az elmondása alapján a legközelebbi WC látogatás alkalmából erős fájdalmai voltak.

Majd megkóstolhatod a pálinkámat :)
Sárkány Lehellete v2.1
Fél liter almapálinkában ázik fél éve négy csoki habanero, egy csomagnyi őrölt habanero társaságában.

------------------------

Én 40+ kezdtem megkedvelni a csípőset. Tabasco-tól indultam és onnan bármi.De inkább a mexikói csípős szószokat kedvelem mint az ázsiait. Ne legyen édes.

Én imádom a chilit, egy barátomtól kaptam egy kis üvegcse Trinidadi Skorpiót, az nagyon brutális. Egy pici késhegynyi belőle egy kondér pörköltet megerősít.
Amiért nagyon szeretem a chilit a hagyományos magyar méregerősekkel szemben az az, ahogyan csípős. A hagyományos magyar ha nagyon erős akkor szétszedi a számat, fáj, borzalmas érzés és sokáig tart. Szemben a chili nem fáj, csak egyszerűen erős, ráadásul gyorsabban enyhül az érzés, nem bontja le, teszi érzéketlenné a képemet egy órára. Ezért a tizszer, hússzor erősebb chiliket is sokkal nagyobb élvezettel tudom megenni, mint a magyar (méreg)erőspaprikát.

Nekem ez a menet egy tobbszorosen tultolt dozisu “izesites” volt. Igy szerintem ertelmetlen, mert minden mas izt szetszed, ami mellette van (szoval ami mellette volt). A mertekletesseg biztosan szeppe tudna tenni, mar ha ezekkel a nagyon eros cuccokkal egyaltalan mertekletesnek lehet lenni amikor sajat magadnak izesitesz (tehat egy adag kajahoz szanod).

Ha mar itt tartunk: ha valakire rajon tole a cifrafosas, az gondolom megerti a “szarjal sunt” jellegu jokivansagok tartalmi reszet :))

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Épp most fogyott el az a másfél kiló savanyú cseresznyepaprika, amit anyám hozott. :'(

Próbáld ki az import thaiföldi szószokat, nemcsak a csili csíp benne, hanem a gyömbér is. Én még ezeknél erősebbet nem ettem, pedig mindent kipróbálok ami erős.

Szeretni szeretem, de ahogy oregszem valahogy egyre kevesbe birja a gyomrom.

Én ezt szoktam enni de már nincs benne kihívás :)

Imho mindenki jön a mindenféle egzotikummal, de itthon simán lehet beszerezni/termeszteni olyan paprikát ami letépi a szád. (Viaszpaprika pl., de hegyes-erős zöldből is van már ilyen.)

BTW ez már nem gasztronómia, mivel a túl erős elnyom minden ízt egy idő után.

[új] - No rainbow, no sugar - [új]

sárréti chilifarm fire in the hole, kolléga kóstoltatta meg (fél kisujj körömnyit se), azonnal vörösödés, leizzadás, 2 óra múlva is csípett. ezután vettem belőle 110g-ost, az valahogy nem volt ennyire csípős (vagy csak óvatosabban ettem belőle), meg van egy kis kesernyés íze ami nem jött be, sztem a moruga. két év alatt nem fogyott el és óvatosan kell enni, mert a gyomor is megérzi. ezzel együtt vettem egy jedi tejet, az barackos és nem annyira vad erős, de ugyanúgy kesernyés, viszont egy év alatt elfogyott.
aztán jött egy kis magaszaki, ami meg egy hónap alatt elfogyott. legközelebb megpróbálom a csak norrist, ami tisztán carolina reaper. ha ezt bírni fogom, akkor talán felsőbb osztályba lépek.

Onnan lehet tudni, hogy tenyleg csipos a paprika/szosz amit kostolni keszulsz, hogy hirtelen vagy 10 ember kezdi nezni kozepesen karorvendo mosollyal amit csinalsz.
A mosolyukat meg ugy lehet megszuntetni, hogy kostolas utan kersz meg.

--
http://blog.htmm.hu/

Pont ez történt a munkahelyemen. A "kedves" kollégák jól megcsilizték a kajámat mikor otthagytam és kimentem WC-re. Mondjuk kérni nem kértem, de teljesen fapofával ettem meg, mert számomra tényleg csak enyhén csípős lett. Nem értették a helyzetet, de később megmutattam nekik mi az az igazi csili, volt jajveszékelés meg visítozás. :-)

Fiatal csikó koromban keresztapámnál lent Békéscsabán ettem kolbászt. Mondtam neki, hogy ez csípős. Megkóstolta és mondja, hogy ez sima csemege, majd adott egy karikát az "enyhén" csípős kolbászból. Azt hiszem a szék is megolvadt amikor átfingottam. És tényleg volt csípősebb kolbásza is az öregnek :D

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Én arra emlékszem, hogy a nagyapám főzte a halászlevet.

A fehérnép nem evett belőle, az apám ette derekasan, én meg kisgyerekként eléggé szenvedtem (apám adta a tanácsokat, hogy ne vegyél a szádon át levegőt a kanál után, mert úgy jobban csíp, meg minden). Aztán tiniként már megtanultam rendesen enni.
De a nagyfater meg letört a falon függő füzérből egy cseresznyepaprikát, azt beletette a tányérjába, széttörte, szétpaszírozta, elkeverte. Neki csak úgy volt elég jó.

Ha még élne, mutatnék neki mindenféle erőseket. Biztos értékelné.

Asszony főzött egyszer "magyar" levest, ahogy a nagymamámtól látta.
Hazajöttem, leültem enni, aztán feltűnt, hogy ő is meg az unokahúga is nagyon néz. Kanalazok, kanalazok, néznek.
Tudod, milyen az, elkezdesz gondolkozni, hogy mi a gond. Lelassul a kanalazás, megállsz. Nézel te is.
Megkérdeztem, mi a pálya, ők meg azt mondták, hogy csak a reakciómat akarták látni, mert mielőtt hazaértem, megpróbáltak vacsorázni, de nem bírták megenni, olyan csípős.
Ja, mondtam, hát éreztem, hogy van benne egy kicsit csipősség, de hát ez nincs sehol egy rendes csípős kajához.

GBK-ben pár éven át a Habanero nevű szendvics volt a kedvencem. Habanero lekvárral, kellemesen fűszeres volt.

De már nincs :-(

Voltaképp már semmi nincs a menün, amit korábban szerettünk. Az asszony valami Wellington nevűt rendelt - nincs, én meg amikor hús nélkül akarok enni, akkor a Portobello-t kértem - nincs.

Így most már leszoktam a helyről :-(

Sic transit gloria mundi

El is lehet szokni tőle, az egyetem után brutálisan toltam a csípőset, aztán valahogy elmaradt, nemrég próbálkoztam ebbe az irányba, és rájöttem, hogy erre bizony vissza kell szoknom, nem térek vissza az egyikn napról a másikra...

Kis necropost - de ezután a thread után kezdtem kicsit nézelődni chili irányban és kikötöttem a Chilion féle kis szószoknál. Habanero, Jolokia volt első körben, mindkettő kellemesen kraftos, szendvicsbe, pizzára, pörköltbe nagyon jók. Ma reggel érkezett meg a California Reaper szószuk: egy teáskanál hegyével kóstoltam meg és elképesztő érzés. Mintha egy vulkán élvezett volna bele a számba. Jó fél liter tej és jelentős könnyezés-izzadás után tudtam újra beszélni.

Nemrégiben abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy bírónak választottak ki egy chilifőző versenyen. Az eredeti bíró megbetegedett, az utolsó pillanatban én pedig pont ott álltam a bírói asztalnál és a sörös sátor holléte felől érdeklődtem, mikor felkértek. A másik két bíró (két indiai) biztosított róla, hogy a chili egyáltalán nem lesz erős, azonkívül ingyen sört kapok a kóstolgatás teljes idejére, tehát belementem. Íme az értékelő lapok a versenyről:

Chili #1: Manoj Maniac Mobster-Monster Chili-je
1. BÍRÓ: Kicsit túl sok paradicsom. Nagyszerű zamat.
2. BÍRÓ: Kellemes, sima paradicsom íz. Nagyon enyhe.
3. BÍRÓ: Jesszusom, mi a pokol volt ez? Ezzel le lehetne szedni a megszáradt festéket az úttestről. Két sörbe került, hogy kioltsam a lángokat. Remélem ez volt a legrosszabb.

Chili #2: Applesamy Utánégető Chili-je
1. BÍRÓ: Füstös, enyhe sertés beütéssel. Gyengén csípős Jalapeno íz.
2. BÍRÓ: Izgalmas sült rostélyos íz, több paprika kellene bele, hogy komolyan lehessen venni.
3. BÍRÓ: Gyermekektől távol tartandó! Nem vagyok benne biztos, hogy mit kellene éreznem a fájdalmon kívül. El kellett zavarnom két fickót, akik Heimlich-fogást akartak alkalmazni rajtam. Sürgősen több sört kellett hozniuk mikor meglátták az arcomon a grimaszt.

Chili #3: Farouk Híres Gyújtsd Fel Az Istállót Chili-je
1. BÍRÓ: Kiváló, tüzes chili! Nagyszerű zamat. Több bab kellene bele.
2. BÍRÓ: Bab nélküli chili, kissé sós, remekül használja a piros paprikát.
3. BÍRÓ: Hívjatok szakembert, felfedeztem egy urániumszivárgást! Az orromban olyan érzésem van, mintha Domestos-t szipákoltam volna.Már mindenki tudja mi a dolga, hozzák a söröket, mielőtt meggyulladok. A pincérkislány hátba vágott, így most a gerincem a mellkasom első részében van. Az ábrázatom kezd igen ramatyul kinézni a sok sör miatt.

Chili #4: Barbu Fekete Mágiája
1. BÍRÓ: Fekete bab chili gyakorlatilag bármi fűszer nélkül. Kiábrándító...
2. BÍRÓ: Enyhe hárs íz a fekete babhoz. Köretként használható halhoz vagy egyéb enyhe ételekhez, nem igazan lehet chili-nek nevezni.
3. BÍRÓ: Éreztem, hogy valami a nyelvemhez dörgölőzik, de az ízét nem éreztem, lehetséges az ízlelőbimbókat kiégetni? A pincérkislány mögöttem állt a friss sör utánpótlással; az a 150 kilós lotyó egyre izgibbnek néz ki. Ez a nukleáris hulladék, amit eszem szintén. Nem lehet, hogy a chili fokozza a nemi vágyat?

Chili #5: Laveshnee Legális Ajak-Eltávolítója
1. BÍRÓ: Húsos, erős chili. A frissen őrölt Cayenne bors tökéletes ízt ad. Igazán nagyszerű.
2. BÍRÓ: Chili aprított sztékkel. Több paradicsomot még elbírna. El kell ismerni, a cayenne bors igen erős benyomást tesz.
3. BÍRÓ: A füleim csengenek, a homlokomon izzadtság folyik és a szemeimmel már nem tudok fókuszálni. Elfingottam magam, négy ember mögöttem kórházi kezelésre szorul. A versenyző megsértődött, mikor megmondtam neki, hogy a chili-je következtében agykárosodást szenvedtem. A pincérlány megmentette a nyelvemet a vérzéstől azzal, hogy egy kancsóból sört öntött közvetlenül a nyelvemre. Azon gondolkozom, vajon le fogom-e égetni az ajkaimat. Nagyon idegesít, hogy a másik két bíró folyton megkér, fejezzem be a sikoltozást.

Chili #6: Vera Világi Vegetáriánus Variációja
1. BÍRÓ: Híg, de mégis erős vegetáriánus chili. Jól eltalált egyensúly a különféle erős paprikák között.
2. BÍRÓ: Az eddigi legjobb. Agresszívan használ erős paprikát, hagymát és fokhagymát. Igazán nagyszerű.
3. BÍRÓ: A beleim immár egyenes csövek gáz állapotú, kénes lánggal megtöltve. Összecsináltam magam, mikor fingottam és attól félek, hamarosan átégeti a széket. Úgy tűnik senki nem tud megmaradni mögöttem, kivéve a pincérlányt, azt hiszem perverzebb, mint gondoltam. Már nem érzem az ajkaimat. Kéne egy nagy fagyi, hogy kitörölhessem a fenekem vele.

Chili #7: Sugash Sikító Szenzáció Chili-je
1. BÍRÓ: Közepes chili, túl sok konzerv-paprikát használ.
2. BÍRÓ: Hát, hát. Olyan az íze, mintha gyakorlatilag az utolsó pillanatban beledobtak volna egy konzervnyi paprikát. Meg kell jegyezzem, aggályaim vannak a 3-as számú bíróval kapcsolatban. Úgy tűnik egy kissé csalódott, mivel folyamatosan durván káromkodik.
3. BÍRÓ: Valaki tehetne egy gránátot a számba, kihúzhatná a biztosítótűt, és én az égvilágon semmit sem éreznék. Az egyik szememre megvakultam, és a külvilágnak olyan hangja van, mintha minden rohanó vízből állna. Az ingemet teljesen beborítja a chili, ami észrevétlenül kicsusszant a szám szélén. A gatyám tele van, így legalább passzol az ingemhez. Legalább majd a boncolás során tudni fogják, mi okozta a halálomat. Úgy döntöttem abbahagyom a lélegzést, mivel túl fájdalmas. Francba vele, oxigénhez úgysem jutok. Ha levegőre lesz szükségem, majd szippantok a hasamon lévő 10 centis lyukon keresztül.

Chili #8: Hansraj Hegyi Szent Chili-je
1. BÍRÓ: Tökéletes befejezés, ez egy jó ízű chili, mindenki számára biztonságos, nem túl erős, de pont elég fűszeres ahhoz, hogy észrevetesse magát.
2. BÍRÓ: Ez az utolsó darab egy jó, kiegyensúlyozott chili, nem túl erős és nem is túl enyhe. Sajnálattal láttam, hogy nagy része kárba veszett mikor a 3-as számú bíró elájult, leesett a székről és magára rántotta a chilistálat. Nem biztos, hogy túléli. Kíváncsi lennék, mit szólt volna egy igazán csípős chilihez?
3. BÍRÓ: Nincs feljegyzés...
--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!