Szóval ez nem jött be azt hiszem :/
- kovi blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 1846 megtekintés
Hozzászólások
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Kb. mint amikor chicken vindaloo előtt diszkréten figyelmeztetett a pincér, hogy kissé "hot" lesz, mire én önérzetesen: "bírom az erőset, elvégre magyar vagyok". Alig leplezett kárörömmel lesték tisztes távolból egyre vörösebb fejemet, és hogy gyakran kerül elő a zsebkendő. Amikor megkérdezték, milyen volt, kedvem lett volna elsütni, hogy "nem volt rossz, de lehetett volna kicsit csípősebb", mert féltem, hogy megvernek, vagy kiröhögnek.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Vindaloo az nagyon jo! Tobbszor ettem ebedidoben, kollegak nagy vidamsagara :)
Tenyleg igazi izzasztos kaja. Lehet rendelek is holnap.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
Tavalyelőtt megkérdeztem az akkori kedvenc indiai éttermemben, hogy brit vagy indiai mérték szerint csípős a curryjük. Azt mondták, hogy indiai mértékűt nem árulnak.
Az egyik indiai munkatársamra mindig a neje főzött, egyszer megkóstoltatott velem valami csípős szószt, azt hiszem parathával. Azt mondta, hogy enyhe, de az én mércémmel elég erős volt. A szecsuáni haverom viszont amikor megkínált a csípős étellel, amit főzött, csak ő vörösödött tőle.
Munkatársamat a lakótársa kínálta Scotch Bonnettel vagy California Reaperrel (valamelyik a kettő közül), ő meg simán berakta a szendvicsébe (what could go wrong? - QA szlogen). Az elmondása alapján a legközelebbi WC látogatás alkalmából erős fájdalmai voltak.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
haha, köszi :)
--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Majd megkóstolhatod a pálinkámat :)
Sárkány Lehellete v2.1
Fél liter almapálinkában ázik fél éve négy csoki habanero, egy csomagnyi őrölt habanero társaságában.
------------------------
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Jol hangzik, cserebe viszek neked a sajat szilvambol. Semmi egzotikus dolog nem jellemzi, de szerintem zsivany :)
Ui ha mar “bejottel a csobe” kerlek nezd hetfon a leveleid. Ma akartam irni, de egy dolgot idozitenem kell a levellel kapcsolatban. Koszi!
--
Vortex Rikers NC114-85EKLS
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nagyjából folyamatosan nézem, telefonról, vagy gépről, nem gond
------------------------
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nagy kedvencem a témában „a szomszéd a telken”: https://youtu.be/wzswKIc0FwM
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én 40+ kezdtem megkedvelni a csípőset. Tabasco-tól indultam és onnan bármi.De inkább a mexikói csípős szószokat kedvelem mint az ázsiait. Ne legyen édes.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Pont ma jött szembe a YouTube-on:
https://youtu.be/3dwCZpIp580
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én imádom a chilit, egy barátomtól kaptam egy kis üvegcse Trinidadi Skorpiót, az nagyon brutális. Egy pici késhegynyi belőle egy kondér pörköltet megerősít.
Amiért nagyon szeretem a chilit a hagyományos magyar méregerősekkel szemben az az, ahogyan csípős. A hagyományos magyar ha nagyon erős akkor szétszedi a számat, fáj, borzalmas érzés és sokáig tart. Szemben a chili nem fáj, csak egyszerűen erős, ráadásul gyorsabban enyhül az érzés, nem bontja le, teszi érzéketlenné a képemet egy órára. Ezért a tizszer, hússzor erősebb chiliket is sokkal nagyobb élvezettel tudom megenni, mint a magyar (méreg)erőspaprikát.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A magyar hosszu, zold erospaprika az nagyon finom! Kar hogy itt kint nem lehet kapni. Mondjuk multkor hoztam otthonrol egy par darabbal :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Csak úgy magában, vagy szendvicsben én is jobban szeretem ezt a fajtát a chilinél, mert sokkal húsosabb.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Abban az a jó hogy ha belefőzöd valamibe (én csilis babba szoktam) akkor nem éget, csak az íze, aromája marad meg, és az tényleg nagyon jó.
--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Török boltba, a sivri paprika nevű hasonló. Ugyanazok a bajai, mint a zöld hegyeserősnek, hogy a) van közte nem csípős (sőt, ez többször), és b) az is előfordul, hogy a fele nem csíp, a csutka felőli harmada meg nagyon.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nekem változatlanul a magyar cseresznyepaprika a kedvencem. Az a 2, 2.5 cm átmérőjű gömb alakú fényes. Nem az a kicsit nagyobb, mattabb, kissé lapított, az nem jó. Jókai bablevest, marhapörköltet nem tudok elképzeni nélküle, mert nem csak csíp, de ízt is ad.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nekem ez a menet egy tobbszorosen tultolt dozisu “izesites” volt. Igy szerintem ertelmetlen, mert minden mas izt szetszed, ami mellette van (szoval ami mellette volt). A mertekletesseg biztosan szeppe tudna tenni, mar ha ezekkel a nagyon eros cuccokkal egyaltalan mertekletesnek lehet lenni amikor sajat magadnak izesitesz (tehat egy adag kajahoz szanod).
Ha mar itt tartunk: ha valakire rajon tole a cifrafosas, az gondolom megerti a “szarjal sunt” jellegu jokivansagok tartalmi reszet :))
--
Vortex Rikers NC114-85EKLS
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
én nem így tapasztaltam :)
Amikor először, tudatlanul megettem egy fél fej narancs habanerót, konstantáltam, hogy nagyon finom narancsos, mandarinos íze van. Úgy egy-két percig. Utána jött hatás, kb. egy óra hosszat.
------------------------
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Gondolom ez is olyan, mint sok más dolog az életben, egyik emberre így hat, másikra úgy.
Egyébként igen, ez is egy különbség, a chili késleltetett hatású, a magyar azonnal üt. (nálam legalábbis)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Épp most fogyott el az a másfél kiló savanyú cseresznyepaprika, amit anyám hozott. :'(
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Próbáld ki az import thaiföldi szószokat, nemcsak a csili csíp benne, hanem a gyömbér is. Én még ezeknél erősebbet nem ettem, pedig mindent kipróbálok ami erős.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szeretni szeretem, de ahogy oregszem valahogy egyre kevesbe birja a gyomrom.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én ezt szoktam enni de már nincs benne kihívás :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Imho mindenki jön a mindenféle egzotikummal, de itthon simán lehet beszerezni/termeszteni olyan paprikát ami letépi a szád. (Viaszpaprika pl., de hegyes-erős zöldből is van már ilyen.)
BTW ez már nem gasztronómia, mivel a túl erős elnyom minden ízt egy idő után.
[új] - No rainbow, no sugar - [új]
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
> a túl erős elnyom minden ízt egy idő után
Már akinek :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
sárréti chilifarm fire in the hole, kolléga kóstoltatta meg (fél kisujj körömnyit se), azonnal vörösödés, leizzadás, 2 óra múlva is csípett. ezután vettem belőle 110g-ost, az valahogy nem volt ennyire csípős (vagy csak óvatosabban ettem belőle), meg van egy kis kesernyés íze ami nem jött be, sztem a moruga. két év alatt nem fogyott el és óvatosan kell enni, mert a gyomor is megérzi. ezzel együtt vettem egy jedi tejet, az barackos és nem annyira vad erős, de ugyanúgy kesernyés, viszont egy év alatt elfogyott.
aztán jött egy kis magaszaki, ami meg egy hónap alatt elfogyott. legközelebb megpróbálom a csak norrist, ami tisztán carolina reaper. ha ezt bírni fogom, akkor talán felsőbb osztályba lépek.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Onnan lehet tudni, hogy tenyleg csipos a paprika/szosz amit kostolni keszulsz, hogy hirtelen vagy 10 ember kezdi nezni kozepesen karorvendo mosollyal amit csinalsz.
A mosolyukat meg ugy lehet megszuntetni, hogy kostolas utan kersz meg.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Pont ez történt a munkahelyemen. A "kedves" kollégák jól megcsilizték a kajámat mikor otthagytam és kimentem WC-re. Mondjuk kérni nem kértem, de teljesen fapofával ettem meg, mert számomra tényleg csak enyhén csípős lett. Nem értették a helyzetet, de később megmutattam nekik mi az az igazi csili, volt jajveszékelés meg visítozás. :-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Fiatal csikó koromban keresztapámnál lent Békéscsabán ettem kolbászt. Mondtam neki, hogy ez csípős. Megkóstolta és mondja, hogy ez sima csemege, majd adott egy karikát az "enyhén" csípős kolbászból. Azt hiszem a szék is megolvadt amikor átfingottam. És tényleg volt csípősebb kolbásza is az öregnek :D
--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Én arra emlékszem, hogy a nagyapám főzte a halászlevet.
A fehérnép nem evett belőle, az apám ette derekasan, én meg kisgyerekként eléggé szenvedtem (apám adta a tanácsokat, hogy ne vegyél a szádon át levegőt a kanál után, mert úgy jobban csíp, meg minden). Aztán tiniként már megtanultam rendesen enni.
De a nagyfater meg letört a falon függő füzérből egy cseresznyepaprikát, azt beletette a tányérjába, széttörte, szétpaszírozta, elkeverte. Neki csak úgy volt elég jó.
Ha még élne, mutatnék neki mindenféle erőseket. Biztos értékelné.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Asszony főzött egyszer "magyar" levest, ahogy a nagymamámtól látta.
Hazajöttem, leültem enni, aztán feltűnt, hogy ő is meg az unokahúga is nagyon néz. Kanalazok, kanalazok, néznek.
Tudod, milyen az, elkezdesz gondolkozni, hogy mi a gond. Lelassul a kanalazás, megállsz. Nézel te is.
Megkérdeztem, mi a pálya, ők meg azt mondták, hogy csak a reakciómat akarták látni, mert mielőtt hazaértem, megpróbáltak vacsorázni, de nem bírták megenni, olyan csípős.
Ja, mondtam, hát éreztem, hogy van benne egy kicsit csipősség, de hát ez nincs sehol egy rendes csípős kajához.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
GBK-ben pár éven át a Habanero nevű szendvics volt a kedvencem. Habanero lekvárral, kellemesen fűszeres volt.
De már nincs :-(
Voltaképp már semmi nincs a menün, amit korábban szerettünk. Az asszony valami Wellington nevűt rendelt - nincs, én meg amikor hús nélkül akarok enni, akkor a Portobello-t kértem - nincs.
Így most már leszoktam a helyről :-(
Sic transit gloria mundi
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
El is lehet szokni tőle, az egyetem után brutálisan toltam a csípőset, aztán valahogy elmaradt, nemrég próbálkoztam ebbe az irányba, és rájöttem, hogy erre bizony vissza kell szoknom, nem térek vissza az egyikn napról a másikra...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Kis necropost - de ezután a thread után kezdtem kicsit nézelődni chili irányban és kikötöttem a Chilion féle kis szószoknál. Habanero, Jolokia volt első körben, mindkettő kellemesen kraftos, szendvicsbe, pizzára, pörköltbe nagyon jók. Ma reggel érkezett meg a California Reaper szószuk: egy teáskanál hegyével kóstoltam meg és elképesztő érzés. Mintha egy vulkán élvezett volna bele a számba. Jó fél liter tej és jelentős könnyezés-izzadás után tudtam újra beszélni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Carolina Reaper lesz az
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Igen, nem tudom miért írtam Californiát :S
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szerintem fair tevedes, elegge hasonloan hangzanak.
Kiprobalnam.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A palinkadba amugy ezt tetted? Ki szeretnem probalni, meg van szilvam tavalyrol. Koszi!
--
Vortex Rikers NC114-85EKLS
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem, csoki habanerot.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nemrégiben abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy bírónak választottak ki egy chilifőző versenyen. Az eredeti bíró megbetegedett, az utolsó pillanatban én pedig pont ott álltam a bírói asztalnál és a sörös sátor holléte felől érdeklődtem, mikor felkértek. A másik két bíró (két indiai) biztosított róla, hogy a chili egyáltalán nem lesz erős, azonkívül ingyen sört kapok a kóstolgatás teljes idejére, tehát belementem. Íme az értékelő lapok a versenyről:
Chili #1: Manoj Maniac Mobster-Monster Chili-je
1. BÍRÓ: Kicsit túl sok paradicsom. Nagyszerű zamat.
2. BÍRÓ: Kellemes, sima paradicsom íz. Nagyon enyhe.
3. BÍRÓ: Jesszusom, mi a pokol volt ez? Ezzel le lehetne szedni a megszáradt festéket az úttestről. Két sörbe került, hogy kioltsam a lángokat. Remélem ez volt a legrosszabb.
Chili #2: Applesamy Utánégető Chili-je
1. BÍRÓ: Füstös, enyhe sertés beütéssel. Gyengén csípős Jalapeno íz.
2. BÍRÓ: Izgalmas sült rostélyos íz, több paprika kellene bele, hogy komolyan lehessen venni.
3. BÍRÓ: Gyermekektől távol tartandó! Nem vagyok benne biztos, hogy mit kellene éreznem a fájdalmon kívül. El kellett zavarnom két fickót, akik Heimlich-fogást akartak alkalmazni rajtam. Sürgősen több sört kellett hozniuk mikor meglátták az arcomon a grimaszt.
Chili #3: Farouk Híres Gyújtsd Fel Az Istállót Chili-je
1. BÍRÓ: Kiváló, tüzes chili! Nagyszerű zamat. Több bab kellene bele.
2. BÍRÓ: Bab nélküli chili, kissé sós, remekül használja a piros paprikát.
3. BÍRÓ: Hívjatok szakembert, felfedeztem egy urániumszivárgást! Az orromban olyan érzésem van, mintha Domestos-t szipákoltam volna.Már mindenki tudja mi a dolga, hozzák a söröket, mielőtt meggyulladok. A pincérkislány hátba vágott, így most a gerincem a mellkasom első részében van. Az ábrázatom kezd igen ramatyul kinézni a sok sör miatt.
Chili #4: Barbu Fekete Mágiája
1. BÍRÓ: Fekete bab chili gyakorlatilag bármi fűszer nélkül. Kiábrándító...
2. BÍRÓ: Enyhe hárs íz a fekete babhoz. Köretként használható halhoz vagy egyéb enyhe ételekhez, nem igazan lehet chili-nek nevezni.
3. BÍRÓ: Éreztem, hogy valami a nyelvemhez dörgölőzik, de az ízét nem éreztem, lehetséges az ízlelőbimbókat kiégetni? A pincérkislány mögöttem állt a friss sör utánpótlással; az a 150 kilós lotyó egyre izgibbnek néz ki. Ez a nukleáris hulladék, amit eszem szintén. Nem lehet, hogy a chili fokozza a nemi vágyat?
Chili #5: Laveshnee Legális Ajak-Eltávolítója
1. BÍRÓ: Húsos, erős chili. A frissen őrölt Cayenne bors tökéletes ízt ad. Igazán nagyszerű.
2. BÍRÓ: Chili aprított sztékkel. Több paradicsomot még elbírna. El kell ismerni, a cayenne bors igen erős benyomást tesz.
3. BÍRÓ: A füleim csengenek, a homlokomon izzadtság folyik és a szemeimmel már nem tudok fókuszálni. Elfingottam magam, négy ember mögöttem kórházi kezelésre szorul. A versenyző megsértődött, mikor megmondtam neki, hogy a chili-je következtében agykárosodást szenvedtem. A pincérlány megmentette a nyelvemet a vérzéstől azzal, hogy egy kancsóból sört öntött közvetlenül a nyelvemre. Azon gondolkozom, vajon le fogom-e égetni az ajkaimat. Nagyon idegesít, hogy a másik két bíró folyton megkér, fejezzem be a sikoltozást.
Chili #6: Vera Világi Vegetáriánus Variációja
1. BÍRÓ: Híg, de mégis erős vegetáriánus chili. Jól eltalált egyensúly a különféle erős paprikák között.
2. BÍRÓ: Az eddigi legjobb. Agresszívan használ erős paprikát, hagymát és fokhagymát. Igazán nagyszerű.
3. BÍRÓ: A beleim immár egyenes csövek gáz állapotú, kénes lánggal megtöltve. Összecsináltam magam, mikor fingottam és attól félek, hamarosan átégeti a széket. Úgy tűnik senki nem tud megmaradni mögöttem, kivéve a pincérlányt, azt hiszem perverzebb, mint gondoltam. Már nem érzem az ajkaimat. Kéne egy nagy fagyi, hogy kitörölhessem a fenekem vele.
Chili #7: Sugash Sikító Szenzáció Chili-je
1. BÍRÓ: Közepes chili, túl sok konzerv-paprikát használ.
2. BÍRÓ: Hát, hát. Olyan az íze, mintha gyakorlatilag az utolsó pillanatban beledobtak volna egy konzervnyi paprikát. Meg kell jegyezzem, aggályaim vannak a 3-as számú bíróval kapcsolatban. Úgy tűnik egy kissé csalódott, mivel folyamatosan durván káromkodik.
3. BÍRÓ: Valaki tehetne egy gránátot a számba, kihúzhatná a biztosítótűt, és én az égvilágon semmit sem éreznék. Az egyik szememre megvakultam, és a külvilágnak olyan hangja van, mintha minden rohanó vízből állna. Az ingemet teljesen beborítja a chili, ami észrevétlenül kicsusszant a szám szélén. A gatyám tele van, így legalább passzol az ingemhez. Legalább majd a boncolás során tudni fogják, mi okozta a halálomat. Úgy döntöttem abbahagyom a lélegzést, mivel túl fájdalmas. Francba vele, oxigénhez úgysem jutok. Ha levegőre lesz szükségem, majd szippantok a hasamon lévő 10 centis lyukon keresztül.
Chili #8: Hansraj Hegyi Szent Chili-je
1. BÍRÓ: Tökéletes befejezés, ez egy jó ízű chili, mindenki számára biztonságos, nem túl erős, de pont elég fűszeres ahhoz, hogy észrevetesse magát.
2. BÍRÓ: Ez az utolsó darab egy jó, kiegyensúlyozott chili, nem túl erős és nem is túl enyhe. Sajnálattal láttam, hogy nagy része kárba veszett mikor a 3-as számú bíró elájult, leesett a székről és magára rántotta a chilistálat. Nem biztos, hogy túléli. Kíváncsi lennék, mit szólt volna egy igazán csípős chilihez?
3. BÍRÓ: Nincs feljegyzés...
--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Azóta is röhögök rajta! :)
--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni